Titkos ​mozi 15 csillagozás

Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Marcell ​párizsi bérlakásuk falába süllyesztve különleges szerkezetet fedez fel – egy lencsét, amelyen keresztül mozgókép vetül szobája falára: a „vásznon” a szemközti kávézó több mint harminc évvel korábbi mindennapjai elevenednek meg. A fantasztikus találmány elbűvöli a gimnazista fiút, ahogyan a kávézó megejtően szép pincérnője, Ninette is. Létezhet-e szerelem, ha a szeretett lány évtizedekkel korábban volt fiatal, és most Marcell édesanyjával lehet egyidős? Vagy ő is csak képtelen vágyálom, mint Emma Lili, a volt brüsszeli osztálytárs, aki az országhatárok miatt elérhetetlen a fiú számára? Marcell nyomozni kezd Ninette után, és a könyvtár archívumában megtalálja azokat a korabeli újságcikkeket, amelyek a pincérlány elrablásáról, kegyetlen bűntények soráról számolnak be. Életében először kimerészkedik a képzelete és vágyai nyújtotta biztonságból, és a különös találmány segítségével megpróbálja felvenni a kapcsolatot Ninette-tel, hogy figyelmeztesse a veszélyre…

A szerző… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2017
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158295

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Huh, nem hittem volna, hogy egy ilyen rövid kis történet ennyi ideig fog tartani.
Egy nagyon jó alapsztorit ilyen félkészen hagyni…nagyon kár érte….pedig alapvetően nem volt gondom vele, mégis folyamatosan hiányérzetem támadt..kár érte.

Mivel utazókönyvként került hozzám, ezért szeretném itt is megköszönni a lehetőséget.

>!
AniTiger MP
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Ez egy történet egy teljesen átlagos fiúról, aki kelletlen költözése után egy lukat talál a szobája falában, és ami a múltat hozza el neki, ahol egy gyönyörű, mosolygós pincérlány megragadja a tekintetét. A fülszöveg (és a szerző leírásának) az elolvasása nélkül csak úgy sodródtam a történettel, Marcellel, Ninette-tel, Daniellel, és a néha megkapó jellemzésekkel, mondatokkal.

Tetszett. Nem tökéletes, de kellemes olvasmány. Ugyan nem éreztem magam tőle Párizsban – mert szerintem akárhol játszódhatna… –, de jópofa és egyedi hangvételű sztori volt. A vége… sehogy sem jött be. Se romantika, se a jövő és a múlt találkozásának szempontjából. Cédric és Tissier totál random bedobott karakterek voltak, és hirtelen azt sem tudtam, hogy mi van velük. Mindazonáltal, hogy ütött a sztorijuk lezárása, mégsem raktam volna bele őket a regénybe, mert nagyon elütöttek a cselekménytől. Viszont Ninette-tet és Marcellt csak szeretni lehetett, annyira kellemesen naivak és bájosak!

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/04/pacskovszk…

>!
Móra, Budapest, 2017
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158295
1 hozzászólás
>!
Deziréé
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Erről a könyvről nem is hallottam még soha, amíg a könyvtárban fel nem fedeztem. Micsoda szerencsém van, hogy rátaláltam. Már a címe is felkeltette az érdeklődésem, hiszen filmesnek tanulok jelenleg és érdekelt, vajon miről is szól a könyv.
Igen, a téma elég közel áll a szívemhez, így nem csoda ha ennyire megtetszett. Nagyon érdekes már az eleje. Szépen lassan kezdődött és bumm, egyszer csak egy hatalmasat durran.
Nem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége. Nekem kicsit túl hamar lett vége, még szívesen olvastam volna a könyvet. Kicsit valami hiányzik belőle nekem, de nem tudom megmondani mi. Ettől függetlenül tetszett a könyv.
Örülök, hogy ismét egy számomra új magyar író művét ismerhettem meg.

>!
Annamarie P
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

A fülszövegben olvashatjátok a szerző írását a saját könyvéről…

Itt pedig az enyém:

Ez valóban egy történet, amennyiben Marcellel kezdődnek az események, és vele is végződnek.
Három kisregénynek azért nem nevezném, egy kis jóindulattal kettőnek, de alapvetően egy regényben ennek nem kellene szétválnia. Teljesen bele is simulhattak volna egymásba, úgy szokott lenni.
A történet szerelmi történet. Nem. Ez nem.Van benne csók, meg kézfogás, de olyan, mint vonzalom, vágy, érzelem, vagy merészebb dolgok, szóval az sincs.
A többivel egyet tudok érteni.


Aztán még sorolhatnám mi nincs benne, ami jót tett volna az olvasási élményem növeléséhez. Amit legjobban hiányoltam, hogy nincs benne Párizs. Egy hangzatos kávéházi név, a TGV beszúrása, vagy a Notre-Dame előtti találkától még nem fog ez a varázslatos város megelevenedni. Mint, ahogy a szerelem sem lesz képes ennyitől átérezhetővé válni, vagy a történet hátborzongató, sorozatgyilkosos része is képtelen volt valamilyen lenni.

Utálok ilyet írni, de ez nagyon gyenge volt.

>!
meseanyu MP
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Tetszett az egész: a sztori, a hangulat, a stílus, a szereplők. Kevés andalító rész volt, de azok szépek, és sok feszültség, ami viszont a végén nekem már nem nagyon fért bele az ifjúsági kategóriába (bár még nem olvastam, de ilyesminek képzelek egy Nesbo regényt). Ezért vontam el egy kicsit, de egyébként nagyon élvezetes volt.

>!
Hintafa P
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Nagyon izgalmas ötlettel nyitja meg Titkos moziját Pacskovszky Zsolt. A jó hír az, hogy a könyv végéig élteti a reményt, hogy ebből össze fog állni valami izgalmas, a szálak majd összefutnak és egy kerek egésszé állnak össze. A kevésbé örömteli hír, hogy bár minden rejtélyre magyarázatot kapunk, mégis hiányérzettel távoztam a helyszínről, mert a történet síkjai bár találkoznak mégsem adnak egy szerves egészet. Ettől pedig az egész erőtlen lesz. Pedig olyan nagy reményekkel vágtam bele.

4 hozzászólás
>!
Gelso P
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Nagyon tetszett a könyv – összességében.
Megjegyzem magamnak a szerző, Pacskovszky Zsolt nevét. szeretnék még tőle olvasni, akár saját írást, akár fordítást.
Nagyon tetszett a stílusa, jó írói vénával rendelkezik és kiváló atmoszférát teremt.
Főhősei is szerethetők*, a történet nem bonyolult, de a rejtély és annak megoldása izgalmas – végig feszült izgalommal és érdeklődéssel – és szívesen olvastam.
Érdekes, hogy a szerző stílusával nyugodt, idilli olvasói légkört teremt, ami paradox, mert nem ez a krimik (és itt egy olyan krimiszál van, amiben sorozatgyilkosságot igyekeznek felderíteni) velejárója.
Szimpatikus Marcell, Ninette alakja és azt hiszem, Mr. M.-é is.
Mindennapjaink nem mindenkinek átlagos életet élő 16,5 éves fiú életébe éppen az, egyik európai városból egy másik európai városba költözésekor csöppenünk bele, amit egy talán kibontakozni remélhető tiniszerelem nehezít.
Az új helyre kerülést követően a bonyolult családi fészek melegségét nélkülöző fiú életét felvillanyozza és felcsigázza egy érdekes majd' 40 évvel ezelőtti, 1981. december 13-ról származó rejtély – házuk alatt található kávézóban kiszolgáló Ninette alakját ismerheti meg és párizsi élettörténetét izgulhatja majdnem végig Marcell, akinek végül Ninette életének teljes ismerete úgy kell szinte, mint egy falat kenyér – olyannyira vágyik erre, hogy még az éppen kibontakozóban lévő love-storyját is képes feláldozni a valóság megismerése érdekében.
Természetesen minden jó, ha jó a vége – ez tehetné igazából gyermek-ifjúsági könyvvé – ha az lenne. De véleményem szerint nem az, pontosítva – nem 12-18 évesek korhatárhoz ajánlom. Talán már a 14 évesek olvashatnák (Stephen Kinget is szokták) – úgy érzem, még nekik is túl sok benne a kegyetlenség és a szex – mégha csak pár oldalon is jelenik meg – akkor is elrettentő és korai.
A megoldás nekem nagyon tetszett, bevallom, (a kínzásnál, ill. Mr. M. segítségénél) sejtettem is, hogy, így lesz – és egyetértek Marcellel – ez a Ninette-sztori megkönnyítette számára a brüsszeli költözéssel járó lelki szomorúságot, és egyúttal a párizsi új élettel jelentkező helyzeteket feldolgozni; és megízlelni az első szerelemmel együtt járó, ébredező vágyakozásfélét (39. old. "átélhettem azt a boldogságot, amit a lány pillantása okozott").
Számomra ez nem elsősorban a történet, hanem az érzelmek, érzések könyve, amit körülvesz egy sajátos, bensőséges, intim titok, ami segít Marcellnek felnőtté válni.
Tetszett, de még dilemmázom, melyik korosztálynak merjem ajánlani.

*Felnőtt szereplők közül a legkevésbé szerethető Marcell anyja, legnegatívabb Daniel Dubois.

1 hozzászólás
>!
Sicc
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Olvasmányos, élvezetes stílus, érdekes sztori(k) spoiler, mi kell még? Jólesett.

>!
kratas P
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Ez nekem tetszett! Lekötött, volt benne feszültség, csavar a végén. Mondjuk azt nem értem, hogy ez miért ifjúsági, de legyen.
Talán egy dolgot hiányoltam, hogy néha egy-egy mellékszál olyan kis 'belekapok, de nem is tudom, hogy mit akarok vele csinálni' stílusúnak tűnt, de mivel a fő történetvezetést rendben találtam, így annyira ez nem volt felháborító.

>!
estimese24
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Igazán izgalmas és ötletes történet. A helyszín is remek választás. Párizs mindig jó ötlet. A könyv három részre bontása is érdekes. A végére talán kicsit ellaposodik. Bár tényleg mindenre választ kapunk, mégis marad bennem hiány a könyv befejezésével.
Tényleg ifjúsági regény ez?


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

És ha az ember vár valamire, akkor legtöbbször valakire vár.

90. oldal

>!
AniTiger MP

    Csak egy nyomorult álmodozó vagyok, mindig is az voltam.

65. oldal

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    – Nem furcsa világ az, ahol az igazságtól szégyenkezni kezd az ember?

75. oldal

>!
AniTiger MP

    Más volt, mint én. Egy képzeletbeli zongorán én csak a melankólia és az érzékenység billentyűin játszottam, ő viszont gyakran túlgutott az eleven kíváncsiság, a közvetlenség, az öröm távoli oktávjaiba. Azt állította, ha magában van, ő is hajlamos a melankóliára, felém azonban elsősorban derűs arcát mutatta, ami mögött, bőre mélyebb rétegeiben finomság, mély érzések rejtőztek. Elég volt nevetős szemébe néznem, látnom a mosolygödröket a szája sarkában, hogy úgy érezzem, az életet szeretni kell.

15-16. oldal

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    Anyámék rossz szemmel nézték, hogy barátkozom vele. Az apja „ellenség”, mondta a pasija. Mindig ilyen sarkosan fogalmazott mindenkiről, akinek a politikai nézete nem egyezett az övével. De hozzám hasinlóan Emma Lilit is körülbelül annyira foglalkoztatta a politika, mint egy mosogatószivacsot (jó humorú apja egyébként tolmácsként dolgozott az EU-nál).

17. oldal

>!
AniTiger MP

Ninette-nek nem volt kedve a szabadnapjain, szabad estéin egyedül elkerekezni Champagnole-ba szórakozni. Inkább olvasott, és várt valamire.
    És ha az ember vár valamire, akkor legtöbbször valakire vár.

90. oldal

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    Az eső elállt, visszametróztunk az Île de la Citéhez, ettünk egy fetasajtos gíroszt, majd a Szajna-parton sétálgattunk. Megálltunk a könyvárusok bódéinál, és azt játszottuk, hogy mondatokat keresgélünk egymásnak az antikvár könyvekben.
    – „Egyszer talán egy országban élünk majd” – olvasta fel egy megsárgult, papírfedeles könyvecskéből.
    Némi keresgélés után ráakadtam a megfelelő válaszra:
    – „Talán nem kell sokat várnunk.”

175. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Joss Stirling: Storm és Stone
Lucinda Gray: Az aranykalitka
Szabó Tünde: Rácsok
Estelle Brightmore: 13. napon
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra
Meg Cabot: Töltött galamb
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén