Szabadesés 44 csillagozás

Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhét éves Bence sokszor elképzeli, hogy zuhan. Hogy kilép ebből az egészből. Nem volna nehéz: egy ugrás a bérház tetejéről. Vajon mi tartaná őt vissza? Ha az anyja újra hozzájuk költözne? Ha az apja abbahagyná az ivást? Ha volna barátnője? Ha végre valaki szeretni tudná? Egy napon új tanárnő érkezik az iskolába, kopogó léptei felverik a folyosó csendjét. Vörös csizmát visel, feszül rajta a farmer, Bence nem tudja levenni róla a szemét. Néhány nappal később összefutnak, s a fiú hazakíséri a tanárnőt. Ami azután történik, arról nem beszélhet senkinek. Titkolózás, cinkos kacsintások, önvád – Bence nem ura többé a tetteinek. Úgy érzi, zuhanni kezdett, és hiába kapálózik, nem nyújtja senki a kezét.

>!
Móra, Budapest, 2013
150 oldal · ISBN: 9789631194357

Most olvassa 3

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Szimirza P
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Én azok közé tartózom, akik nem a borító alapján döntenek és milyen szerencse, hogy nem …Ha a borítót vettem volna alapul, soha el nem olvastam volna ezt a könyvet, pedig kár lett volna kihagyni. A fülszöveget elolvasva sokan gondolhatják úgy, hogy már mindent tudnak a témáról, már millió egy másik könyvben olvasták a tanár-diák szerelmet és annak boncolgatását, de ez más…Valahogy mélyebb és több érzelmet vált, valamint sokkal jobban elgondolkodtat, mint az eddigi hasonló témájú könyvek.

>!
Dariaa
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Mikor megrendeltem nem is figyeltem, hogy milyen hosszú így mikor megjött eléggé meglepődtem, hogy mennyire rövid. Kicsit féltem, hogy összecsapott lesz és ennyire röviden nem lehet megírni egy tisztességes sztorit. Sajnos nagyjából így is lett. Teljesen jó az alapötlet, viszont eléggé kidolgozatlan a történet és a karakterek is.
Csak engem zavart iszonyatosan, hogy a párbeszédek nem voltak külön jelölve?? Egy nagy egybefüggő szöveg az egész könyv.
Lehet én gondolom rosszul de én egy 17 éves fiút akiben túltengnek a hormonok nem így képzelem el. Kicsit túlzásnak éreztem ez az önostorozást meg, hogy Ő nem is akarta ezt.. Ugyan már, egy 17 éves kamasz szerintem pont nem ezzel foglalkozna egy ilyen helyzetben..
Voltak itt iskolai gondok + családon belüli, erre még jött ez a betegagyú tanárnő. De egyik se kapott egy szép kifejtést. Így mindenből kaptunk egy kis morzsát.
Sokkal többet lehetett volna ebből kihozni. Egyszer el lehet olvasni.

>!
robinson P
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Remek volt, bár jól felzaklatott. Teljesen életszerű és hihető. Szerintem sem a „tanárnő elcsábítja a magányos diákot” vonal a fő lényege.
Csak az a ronda borító ne lenne, azzal a karmokkal… na, az borzalmas!
A legtöbb szülő -sajnos- elintézi, letudja:ettél, ittál, voltál suliban, akkor minden rendben. Nem veszik észre, nem tekintik partnernek a gyereket, aki körül épp összeomlott a szülői háttér. Keresi a saját útját a felnőttek világában, a lányok felé. Szeretne más közegben létezni, mert ott ahol van nem igazán érzi jól magát. A „barátaival” sem, az iskolában sem.
Ő csak annyit szeretne, hagyják békén ott, ahol biztonságban érzi magát. A saját szobájában. Döbbenet, mennyire nem veszik komolyan, senkit nem érdekel mit gondol érez, mit szeretne: még az anyját sem érdekli, milyen pulóvert húzna szívesen magára a fia.
Ám a felnőttek is elvesznek a saját gondjaikban. Az apja romba dőlt életével küzd, míg anyja az új kapcsolatban keresi a helyét… kevés sikerrel.
A tanárnő magányosságáról, majd az apával való viszonyát nem is minősítem. Komolytalan és önző dög ő is. Mit is gondolt, besétál vörös combközépig érő csizmában fiatal srácok közé, mit üzen ezzel magáról? Nem éppen egy normális harmincas nő képe, aki még pedagógus is lenne mellette…
A vége a vágyról szól csupán… szeretne beesni Szonjához, valakihez tartozni, kellene valaki, akinek ő a fontos. Szerintem. Rövid és ütős.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/04/szabadeses.html

>!
wurzel_gabriella
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Sok ilyen témájú könyvet olvastam már. Ez mégis kitűnik a többi közül.
Nagyon elgondolkodtató.
Csak ajánlani tudom!

>!
Sylvie23 P
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Először is a borítója szerintem borzalmas! Azért hoztam ki a könyvtárból, mert rövid könyveket kerestem, és ez is az volt… Maga a történet nem lenne rossz, ígéretesnek tűnt, hogy végre nem egy kamasz csitri szemszögéből fogok olvasni valamit, de kb. amennyire jónak tűnt az elején, annyira nem tudtam megszeretni a végére. Unalmas volt, egyedül annyi pozitívuma volt, hogy legalább rövid volt. A szereplőket egyszerűen nem tudtam megkedvelni, sőt inkább taszítottak. Az anyuka az új családjával együtt, a srác barátai akiknek legszívesebben nekimentem volna, a drága tanárnő… és igazából az apja se volt valami nagy jellem, bár legalább a fiát megtartotta… mondjuk az ellenszenves viselkedésén ez se sokat segített a végén. Összességében jó is lehetett volna, de én inkább csalódtam benne, a végéről meg ne is beszéljünk…, mégis mi volt az a baromság? Az elején szereplő álom részlet kezdet oké volt, de a vége lehetett volna normálisabb is, mondjuk egy rendes lezárás…

>!
Marée_Noire P
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Szeretem azokat a könyveket, amik elgondolkodtatnak. Azokat, amik apró rezdülésenként formálnak, még 30 felett is. Amik újat tudnak mutatni, mikor azt hiszem, már nem lehetséges.
Nagyon szívesen ülnék most a szerzővel egy kávé mellett, és megkérdezném, jól értem-e. Mert tétován bámulok ki a fejemből, és nem vagyok biztos benne, hogy értem a végét. Aztán azt gondolom, igen, tudom, mire gondolt, tudom, ez mit jelent. Aztán elbizonytalanítom magam, és így tovább. spoiler
Közben tovább kattog az agyam. Sosem voltam kamasz fiú, de azt hittem, értem őket; azt hittem, még 35 évesen is a ritka esetek egyike vagyok: nem távolodtam el tőlük, mint a többi felnőtt. Ez részben így is van, ám ma rájöttem, nem eléggé. El sem tudtam képzelni, hogy a magabiztosságuk mögött ez is lehet. Ez a könyv homlokon csapott, és figyelmeztetett, amit szívből köszönök, mert csak most látom, hogy rám fért.
Minden Tabu könyv olyan emberségről tesz tanúbizonyságot a nehéz és fájdalmas témák ellenére, hogy legszívesebben mindegyik szerzőt megölelgetném, aki pedig anno kitalálta és megvalósította a kiadónál a sorozatot, annak innen is csók. Ha férfi, kissé szerelmes vagyok; ha nő, van egy plátói legjobb barátnőm. :D
Döbbenetes módon hiánypótló ez a sorozat.

>!
No_Exist
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Ahhoz képest, hogy tabu, nagyon gyenge. Unalmas, összecsapott, kidolgozatlan, pedig az alapokkal lehetett volna mit kezdeni.

>!
Media_Addict_Hu
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Gondban vagyok a csillagozással. A történetben semmi hiba nem volt. A szerző realistán és a végletekig hitelesen ábrázolta a kisvárosi szakközépiskolák hangulatát, egy vidéki srác gondolatait, és az iskolai terrort is. Még a romantikusabb részletek is nagyon megfogtak, egyszerűen maga a történet tökéletes. Mégsem tudom maximálisra értékelni, mert a párbeszédek előtti – és közti – kötőjelek hiánya végig zavart, folyamatosan megakasztott olvasás közben.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha valaki szereti a keményebb sztorikat, akkor igenis adjon esélyt a Szabadesésnek. A tanár – diák szerelem iránt érdeklőknek is mondhat újat a sztori, szóval, én jó szívvel ajánlom nektek a könyvet.

http://media-addict.hu/2015/02/04/konyvkritika-pacskovs…

>!
Galambdúc
Pacskovszky Zsolt: Szabadesés

Olyan nagyon magyar, nagyon a miénk, nagyon a kilencvenes évek. Mivel szorosan kötődöm azokhoz az évekhez érzelmileg , ezért nekem, hozzám szólt ez a fiatal fiúról szóló történet. (Vannak periódusok, amelyek szinte nyomot se hagynak az ember lelkében, de aki ebben a korban volt tinédzser, azzal szerintem nem így van, nem lehet így, annyira különleges évtized volt ez, a nagy infórobbanás előtti utolsó, amikor még sokkal nagyobb ereje volt az emberi kapcsolatok meglétének vagy hiányának…)
Láttam az írót egy könyvbemutatón, ott hallottam a könyvről, s bár nagyon visszafogottan nyilatkozott, az én érdeklődésem felkeltette, és nem baj, hogy szántam rá egy kis időt, hogy elolvassam. A Tabu sorozatban jelent meg ez a regény, a történet a mai ifjúságot is meg akarja szólítani. Kérdés, mekkora sikerrel.
Ja, és nem a tanárnő-diákja erotikus vonal benne a legérdekesebb, szerintem.


Népszerű idézetek

>!
Leseratte

[…] mindegy, melyik irányba indulsz el az erdőben, előbb-utóbb úgyis kiérsz.

125. oldal, 14. fejezet (Móra, 2013)

>!
robinson P

Megijeszti ez az egész. Ahogy egy ember eltűnik a föld színéről. Ahol megy tovább az élet. Felette. Nélküle.

82. oldal

>!
robinson P

Az anyja a fejét csóválja: Rossz látni, hogy pont ezekkel a fiúkkal lógsz, kisfiam. Mind a kettőnek alkoholista az apja.
– Miért, az enyém nem az?

23. oldal

>!
robinson P

A szobájában azonnal szemet szúr neki, hogy az apja kutatgatott a cuccai között. Nem ez az első eset. Vajon pusztán kíváncsiságból teszi, vagy őt is zavarja, hogy olyan keveset tudnak egymásról?

115. oldal

>!
robinson P

Szorongva alszik el, és szorongó érzéssel ébred.

29. oldal

>!
robinson P

Egy cukrozott eperre emlékezteti – talán az aznap viselt piros garbó miatt. Egy cukrozott eperre, amelytől összefut az ember szájában a nyál.

46. oldal

>!
robinson P

Szörnyen haragudtam apura, hogy ott hagyott bennünket. Ma már megértem. Nem olyan valójában, amilyennek anyám próbálta beállítani nekem. Azt hiszem, helyes döntést hozott. De ezt akkor persze nem láttam be.

75. oldal

>!
Marée_Noire P

Rejtett zugaiban, a gyomra, a szíve, a torka tájékán túl sok feszültség, szorongás, félelem gyülemlett fel az utóbbi hónapokban.

97. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paola Zannoner: Célvonal
Stéphane Servant: Tűzkeresztség
Swati Avasthi: Ököl/Jog
Beate Teresa Hanika: Soha senkinek
Charles Benoit: Te… voltál
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Papp Dóra: Tükörlelkek
Anita Gayn: Sütilány
Kemény Zsófi: Én még sosem