Star ​Wars: Propaganda 9 csillagozás

A meggyőzés gépezete
Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda

A művészet tükröt tart a világ elé. Legyen szó poszterről, amely a birodalmi elnyomás jelképeként egy bolygó fölött lebegő csillagrombolót ábrázol, vagy a lázadóktól származó, falra festett szimbólumról, amely a remény üzenetét közvetíti, esetleg egy faliképről, amelyen a rohamosztagosok ábrázolásában testesül meg az Első Rend egysége, ezek a lenyomatok a félelemgyárak és az ellenük harcoló idealizmus eszközeként bemutatják a politikai élet és a közvélemény változásait.

A Star Wars: Propaganda kódexként fűzi össze a képek mögött rejlő történeteket – hogyan készültek, milyen formában őrizték meg az adott korszakot, és ki volt az alkotójuk –, így mutatja be azt a haragot, szenvedélyt és korrupciót, amely a galaxis legnagyobb háborúit fűtötte.

Ez a könyv a Star Wars világának nagy jelentőségű képei mellett tíz különleges, kivehető posztert is tartalmaz. Igazi gyűjtők számára kötelező darab!

>!
Kolibri, Budapest, 2019
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634374220 · Fordította: Habony Gábor

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

sirszalhasogato P>!
Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda

Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda A meggyőzés gépezete

Őszintén szólva, ennél kicsit elméletibb összefoglalóra számítottam, ehelyett inkább egy galaxistörténeti művet kapunk, propagandapéldákkal megtámogatva. Írónk és nézőpontkarakterünk egy bith, aki Az ébredő Erő idejéből néz vissza a korábbi eseményekre. Ezzel most megspórolt némi poszt-Ep6 kánonregény-olvasást, amennyiben a Vérvonal és az Utóhatás-trilógia által érintett főbb eseményekről is megemlékezik. Szerencsére nem vészesen elfogult a lázadók irányába (sőt, alig), így nem rontja el az epic birodalmi poszterek élvezetét. Bár azért még pár csillagrombolót elbírt volna a mű, de ne legyünk telhetetlenek.
A poszterek feliratai egyébként maradtak eredetiben, ami kicsit meglepett, mert az utóbbi időben a Szukits is megtanulta átvenni a borítók betűtípusait az eredetiből, bár ez itt nyilván sokkal nagyobb munka lett volna. Ez mindenesetre azt eredményezi, hogy a magyar törzsszöveg mellett angol és aurebesh feliratú képek állnak. Ez utóbbiból nem tudom, a fordítás során lett-e „galaktikus közös”, ami szerintem valahol tévedés, mert e kifejezés a galaxis közös nyelvére vonatkozik (amiből szerintem soha senki nem dolgozott ki két szónál többet), az aurebesh pedig az ennek lejegyzésére használt ábécé. Amivel történetesen angol szövegeket írnak le a filmekben is, meg itt is.
Megjegyzem, ha a Magyar Tolkien Társaság dolgozott volna a kiadványon, az aurebesh feliratok is magyar szöveget rejtenének, csak a kapkodás miatt hibásan. :D

A_S1M0N P>!
Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda

Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda A meggyőzés gépezete

Nem számítottam ilyen szintű politikai elemzésre a könyvben, bevallom, kissé untam is néha (vagy legalábbis tömény volt nagyobb mennyiségben), de természetesen az érdekességek voltak többségben, újfent más szemszögből ismerhettük meg a messzi-messzi galaxis végtelenül kidolgozott világát.
Minimum két elgépeléssel találkoztam, de más, komolyabb problémám nem volt a szöveggel.

A plakátok viszont kétséget kizáróan fantasztikusak, ráadásul 10 darabot külön, A4-es méretben is megtalálunk a könyv végében található tartóban, bekeretezve szerintem remekül festhetnek a falon, bár személy szerint párat elcseréltem volna másikakra.

Összességében remek könyv, tudott újat mondani, a plakátok – főleg a nagyobb méretűek - pedig tényleg kidolgozottak, remekül vették át a képi világot és a szöveget a valódi háborús megfelelőikből.

Black_Goku>!
Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda

Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda A meggyőzés gépezete

Kifejezetten jó és érdekes könyv, betekintést nyújt mélyebben a Star Wars világába. Mindenkinek ajánlom.

KockaCica>!
Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda

Pablo Hidalgo: Star Wars: Propaganda A meggyőzés gépezete

Nem vagyok fanatikus rajongó, de azért képes vagyok elmenni a moziba, hogy az új részeket minél hamarabb lássam. Így nem is volt kérdés, hogy érdekel ez a kötet, ami ráadásként egy történelmi összefoglalónak és elméleti boncolgatásnak tűnt.

És valóban egy történelemkönyv-szerűséget kapunk, ami átfogó képet ad a galaxis egészéről korszakonként haladva. A korszakolás mellett pedig különböző, szebbnél-szebb plakátokban gyönyörködhetünk, ami mellesleg egy kicsit visszaidézi a gimis történelem óráknak azokat a pillanatait, mikor szovjet és amcsi plakátokat nézegettünk, hasonlítgattunk össze. Csak itt a birodalom, jedik és lázadók vannak.

A korszakonkénti két-három oldalas történeti összefoglalók az olyan feledékeny személyeknek, mint én, tökéletesek. Sőt azoknak is, akik a sok-sok könyv olvasása helyett csak a filmeket látták, és esetleg nem állt össze a teljes kép a fejükben, ami nem is csoda, ha arra gondolunk, hogy minden részben változik a háttérben működő erő helyzete.

Ugyan nem pont azt kaptam, amire számítottam – azaz nem egy elméleti összefoglalót, fejtegetést a plakátok mélyebb értelmének, akár az elmúlt század történéseivel való kapcsolatának a feltárásáról –, de ettől függetlenül élvezetes olvasmány volt, mely rávilágított a galaxisban munkálkodó hátsó összefüggésekre és indokokra.

Ha szívesen lennél gazdája egy pár szépen kidolgozott plakátnak és felfrissítenéd az emlékeidet egy messzi messzi galaxis történelméről, akkor az a te könyved!

Bővebben: https://kockacica.blogspot.com/2019/08/pablo-hidalgo-st…


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Stålenhag: Elektronikus állam
Simon Stålenhag: Mesék a Hurokból
Horváth Viktor: Möbion
Kemény Lajosné Varga Mária: Hertelendyfalvi székely varrottasok
Fekete Dávid (szerk.): A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944
Inkey Alice: Alsógödi Amarcord
Kolta Magdolna – Ulrich Gábor (szerk.): Képességek
Star Wars: Bizonyos szemszögből
Németh Lajos: Csontváry
P. Brestyánszky Ilona: Kovács Margit