Piccadilly ​Jim 20 csillagozás

P. G. Wodehouse: Piccadilly Jim

A 30-as évek Angliájába, megértő apjához és sznob anyjához költözik vissza a léhűtő Jim Crocker, miután elvesztette állását egy New York-i lapnál. Jim egy társasági rovatot vezetett az újságnál, Piccadilly Jim álnéven, de botrányos életvitele miatt a szerkesztőség hamar megvált tőle.
A népszerű rovatot most már más írja, de az olvasók még mindig Piccadilly Jim nevét találják a cikkek alatt. Nem csak ez nem változott, Jim sem változtatott az életmódján, és Angliában ugyanúgy rendszeres látogatója a puboknak és rendszeres főszereplője a botrányos verekedéseknek, mint New Yorkban.
Aztán egy szép napon Jim megismerkedik a gyönyörű Ann-nel, akiről hamar kiderül, hogy anyja testvérének a mostoha-unokahúga, és egy őt személyesen érintő negatív kicsengésű cikk miatt zsigerből gyűlöli Piccadilly Jimet!
Jim tudja, hogy már eleve nincs esélye a lánynál, ha a saját nevén mutatkozik be, ezért úgy dönt, hogy saját lakájának adja ki magát és így próbálja becserkészni Annt.

Eredeti megjelenés éve: 1918

>!
Haxel, Budapest, 2001
256 oldal · ISBN: 9638527188 · Fordította: Vitéz Ágnes

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
klaratakacs +SP
P. G. Wodehouse: Piccadilly Jim

Wodehouse ismét elővette a már bevált sémát és a félreértések és álnevek dzsungelébe vezeti az olvasót. Van itt sportrajongó milliomos komornyikként, saját valódi személyét elrejtő szerelmes, sznob feleség, kémek és álkémek, hogy a remek művészpalántákról ne is beszéljünk. A mondatszövés maga garantálja a jóleső kuncogást, az angol humorral való megközelítés pedig – nekem – a biztos szórakozást. Még a dagi kiskölök is a szívemhez nőtt, remélem egyszer tényleg elviszik a kutyafarmra.

>!
imma AP
P. G. Wodehouse: Piccadilly Jim

Nehéz elnézni neki, mennyi bicskanyitogató általánosítással van tele, ugyanakkor igazán jól sikerült kis regény ez, így mégis megpróbálom csak a szépet őrizni belőle. Amúgy is tudom, hogy például kamaszkoromban fel sem tűntek volna ezek. Humoros, frappáns, szeretnivaló, angol. Voltak részek, amiket igazi nyerítős nevetéssel jutalmaztam volna, ha csinálnék olyat. De a fejem hátravetettem elégedettségemben!
U.i.: Sam Rockwell? (Majd ugyanez csupa nagybetűvel.) Ó, ezt most meg kell néznem!

>!
Melia
P. G. Wodehouse: Piccadilly Jim

A Wodehouse könyvekben meg van minden amire vágyok. Szerelem és humor. Minden szereplő szimpatikus volt. Nah jó, kivéve talán Ogden. A könyv után pedig meg kell néznem a filmet is =)

2 hozzászólás
>!
Esmeralda P
P. G. Wodehouse: Piccadilly Jim

Á, ez a könyv már örökre életem legnyomorultabb időszakára fog emlékeztetni. Kábé napi két oldalt bírtam olvasni és egyszer sem nevettem. Igazán nem Wodehouse hibája…
Szegény Jim, úgy sajnálom. Apád is hogy igyekezett pedig…:-)


Népszerű idézetek

>!
Melia

Ha én, nem vagyok, most talán a költészetnél is rosszabb dolgot művelne. Szabadverset írna.

252. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban
Hugh Laurie: A balek
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Terry Pratchett: Vadkanapó
Nick Hornby: Egy fiúról
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója
Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi
Gerald Durrell: Istenek kertje
Gerald Durrell: Életem értelme