Hölgy ​a pácban 29 csillagozás

P. G. Wodehouse: Hölgy a pácban

A ​nagy nevettető regényének színhelye ezúttal is egy főúri kastély, valahol a gyönyörű angol vidéken, egy nagy park közepén. A kastély ura Lord Marshmoreton, akinek legfőbb szenvedélye a kertészkedés, és rosszul tűri nővére, Lady Caroline zsarnoki uralmát. A szigorú hölgy a kastély valamennyi lakójának életét szeretné a maga képére és hasonlatosságára formálni – de ez itt is éppoly kevéssé sikerül, akárcsak Wodehouse többi regényében: a fiatalok nem tűrik, hogy hajlamaik ellenére összeboronálják őket a „megfelelő” partnerrel, ki-ki megy – vagy menne – a maga útján, és természetesen ebből rengeteg bonyodalom származik. Így kerül a pácba a címben szereplő hölgy, Lord Marshmoreton leánya, Maud, aki titkos találkára igyekszik, és eközben kénytelen üldözője elől egy idegen úr taxijában keresni menedéket…
Wodehouse a tőle megszokott bűvészi biztonsággal bonyolítja a sokágú cselekményt, és csak a regény legeslegvégén lélegezhetünk fel – de erről ne többet! Aki elolvassa a mulattató… (tovább)

A bajbajutott várkisasszony címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1919

>!
Geopen, Budapest, 2000
274 oldal · ISBN: 963909322X · Fordította: Pór Bálint, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Hegedüs István

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

cicus61 P>!
P. G. Wodehouse: Hölgy a pácban

Hát persze, hogy imádom az írót! :) Megint egy kitűnő történet, ami Angliában játszódik. A szereplőkön nagyon sokat nevettem. A lord és testvére párosa nagyon vicces volt, néha hangosan kimondtam, hogy ne tűrd már te papucs, hogy parancsolgasson a vén szipirtyó :) A fiatalok persze nem hagyják magukat és megoldják a saját életüket, úgy ahogy nekik jó. Sok-sok nevetés és félreértés után mindenki megtalálja a saját útját és párját.

szucsiani P>!
P. G. Wodehouse: Hölgy a pácban

Ha könnyed kikapcsolódásra vágyom, máskor is Wodehouse regényt választok.
Imádtam az humorát, a szófordulatain néha hangosan felnevettem. Természetesen – mint egy igazi angol kastélyban – itt is szerepel egy-két sznob szereplő, a merev szabályok alól kikacsingató és másra vágyó úr, a háttérben a szálakat keverő komornyik, inas.
Filmben és színpadon is el tudnám képzelni a történetet.

XX73>!
P. G. Wodehouse: Hölgy a pácban

A történet aranyos. Jobban el tudnám képzelni egy könnyű kis színpadi bohózatként. Így, könyvben kissé körülményes, modoros. A szereplők poénkodása erőltetettnek tűnik. De lehet, hogy egyszerűen nem való nekem az angol humor.

sünigombóc>!
P. G. Wodehouse: Hölgy a pácban

Még szórakoztatóbb lenne ez a történet színpadon szerény véleményem szerint, habár így, regény formájában is megnevettetett. Olyan igazán angol humor, ahogyan azt én szeretem, tele félreértésekkel és meglepő fordulatokkal. Lady Caroline hihetetlenül idegesítő házisárkány, aki minden elképzelhető dolgot uralni szeretne, ezért bele is szól, Percy pedig, ahogyan azt ki is jelentik a könyvben, egy felfuvalkodott hólyag. George semmiképpen sem illik ebbe a fensőbbségesen arisztokratikus világba, de éppen ezért hoz új színt, és nem is csodálom, hogy bárki, aki ép ésszel bír, gyorsan meg is kedveli. Reggy különös, szórakoztató figura, aki csak megtalálja a maga útját, habár Alice mentalitása… nos, nekem az ilyen felfoghatatlan badarság, megnézném azért, hogy lesz-e ez a párocska tényleg boldog. Maud kissé hebehurgya, még éppen elérte a huszadik életévét, menthetetlenül romantikus is, amíg bele nem csapódik a valóságba, a kedvencem pedig mindenképpen Lord Marshmoreton, akit más sem érdekel, csak a kertje, hát össze is tévesztik néhányszor a kertésszel, és eme félreértések boldog végkifejleteként nem csak a saját hangját és ezzel egyetemben a gerincét találja meg, de még a boldogságát is. Kellemes kis olvasmány volt és az igazat megvallva komolyan összeszedett írónak kell ahhoz lenni, hogy ennyi egymásba bonyolódó szálat magabiztosan tudjon valaki vezetni, Wodehousenak pedig sikerült. Meg is nyert magának.

Papírtigris>!
P. G. Wodehouse: Hölgy a pácban

Jómagam a Psmith könyvekkel kezdtem Wodehouse úrral ismerkedni, amik zseniálisak, így azok után ez a könyv nekem nagyon döcögősen indult, untam, többször is nekifutottam, mire végeztem vele, de azért persze minden jó, ha a vége jó…

Bam >!
P. G. Wodehouse: Hölgy a pácban

Repülési idő alatt olvastam, nagyon szórakoztató és kedvesen vicces. Érződik benne a kor modora és stílusa. Teljesen belefeledkeztem.


Népszerű idézetek

mrumus>!

Nem arról volt szó, hogy Keggs nem kedvelte Reggie-t, csak éppen intellektuálisan elhanyagolhatónak tartotta.

Hatodik fejezet

Papírtigris>!

A korosodó George számára egyre inkább úgy tűnt, hogy a női nem legszembetűnőbb jellegzetessége az állandó nyavalygásra való hajlam.

54. oldal

Papírtigris>!

Londonban, ha egy úrihölgy tartósan kedélybetegségbe zuhan, akkor rendszerint maga köré gyűjt még három-négy hasonlóan deprimált úrinőt, és mintegy kvartettet alkotva, cukrászdát nyitnak a West-Enden, amelyet egyéni ízlés szerint vagy A Tölgylevél, A Vén Szomorúfűz, Az Árnyas Hárs vagy A Kellemes Menedék nevekre keresztelnek el. Ezeken a helyeken három tiroli , japán, skandináv vagy valamilyen más egzotikus viseletbe bújt, éltesebb korú hölgy szolgál délutáni frissítőkkel és olyan rátartian bágyadt kedvetlenséggel, hogy az még a legfrivolabb vendéget is kijózanítja.

259. oldal

Papírtigris>!

Kétséges, hogy létezik-e a lélekre nézve lehangolóbb dolog a világon egy ilyen londoni teázónál, hacsak nem egy másik ebből a fajtából.

260. oldal

mrumus>!

Reggie Byng óvatosan felszívódott. Úgy gondolta, máshol jobban érzi magát. Eddig fölöttébb zavart szemlélője volt a kellemetlen jelenetnek és azzal próbált könnyíteni magán, hogy fölváltva keresztbe tette a lábát és kabátja gombjain matatott, ezzel egyidejűleg pedig verejtékezett.

Hatodik fejezet

Papírtigris>!

Több mind negyedszázados fennállása alatt még soha nem találkozott olyan nővel, aki megállta volna, hogy ne biggyesszen a levél aljára legalább két Ui.-t.

57. oldal

Papírtigris>!

A parkett zsúfolásig megtelt azokkal, akiket a megye legjobbjai és legnemesebbjei között tartottak számon, olyannyira hogy ha egy fél tégla pottyant volna alá bármelyik pillanatban, az minden valószínűséggel kék vérfoltot eredményezett volna a szőnyegen.

123. oldal

Papírtigris>!

Ezen az estén úgy érezte, kiterjedtebb rokonságot akkor sem tudhatott volna maga körül, ha történetesen nem brit arisztokratának, hanem házinyúlnak születik.

138. oldal

Papírtigris>!

A vízhólyag, akár egy hisztis kisgyerek, kétségbeesetten követelte magának a figyelmet, és hamarosan olyan pozícióba hízelegte magát, mely már azzal fenyegetett, hogy a világ közepévé válik.

152. oldal

Papírtigris>!

A patkány, mint fajtája bármelyik egészséges példánya, kedvelte a gyakorlatozást, és most éppen egy surranást hajtott végre a földön.

190. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Sue Townsend: Adrian Mole újabb kínszenvedései
William Makepeace Thackeray: Hiúság vására
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik
James Herriot: Minden élő az ég alatt
James Herriot: A repülő állatorvos
Jodi Taylor: Semmi lány
Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Jasper Fforde: Egy regény rabjai