Gáz ​van, Jeeves! (Jeeves 7.) 54 csillagozás

P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves! P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Bertie Wooster kényes küldetésben jár Totleigh Towersban, számos korábbi viszontagsága színhelyén: Dahlia nénikéje megbízásából egy XVIII. századbeli műtárgyat, egy ezüsttehénkét készül elemelni házigazdájától, a félelmetes Sir Watkyn Bassett-től. Spode, Sir Watkyn gorilla termetű barátja azonban megneszeli a tervet, és figyelmezteti Bertie-t, hogy meg ne merjen próbálkozni a dologgal, mert ha rajtakapja, laposra veri. E korántsem kecsegtető kilátások közepette lát hősünk munkához, és hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb kalamajkákba keveredik. Ám az ördögien leleményes Jeeves a legrázósabb helyzetekből is talál kivezető utat.

Eredeti megjelenés éve: 1938

>!
Ciceró, Budapest, 2004
318 oldal · ISBN: 9635394667 · Fordította: Molnár Zoltán
>!
Ciceró, Budapest, 1998
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635391420 · Fordította: Molnár Zoltán · Illusztrálta: Zsoldos Vera

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Reginald Jeeves · Bertram Wooster


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Habók P>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Ebből a sorozatból még nem olvastam, és az első oldalak után szinte meg is bántam, hogy belekezdtem. Nekem ez túl vicceskedő volt, nem találtam igazán szellemesnek. De lehet, hogy csak rossz pillanatban kezdtem olvasni, mert végül csak ráéreztem, és akkor már kezdtem élvezni a szokásos Wodhouse történetet. Ami pont olyan, mint a többi, két fiatal pár hol szakít, hol békülnek, és persze a boldogságukhoz megint el kell rabolni, illetve meg kell semmisíteni valamit. Ez aztán rengeteg tévedést és néhány ütleget eredményez. De persze minden jóra fordul,

zsofigirl>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Én nem szeretem az angol humort (ez volt az első, akkor még nem tudtam – pár próbálkozás után, most már igen), de azt, hogy 'Nyugodtan hordja, ha akarja, de nem áll valami jól magának.', azóta is számtalanszor idézem. Még ha senki nem is tudja, honnan van. És ha senki nem is találja viccesnek, csak én.

Ikona>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Kellő felvezetés után a csekekmény döntő tőbbsége egy hosszú este zajlik, elèg fárasztó módon mind szellemi (az olvasó) és mind fizikai ( a szereplők) részről. Középpontban egy marha-fölöző, egy notesz és egy rendőrsisak. De az inas mindent megold. :-D

Darolyn>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Sorozat 7. rész, 1. olvasás

Nagyon szeretem ezt a sorozatot. A történetek fő forgatókönyve többnyire ugyanaz (Bertie egyfolytában csávába keveredik, Jeeves a megmentő), mégis jó időnként visszatérni ebbe a világba. Bertie és Jeeves beszéde, a köztük lévő különbség, és az ennek ellenére fennálló összhang nagyon tetszik.

Timberwolfes>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Oh Bertie, Bertie. Mi van akkor ha a bácsikádnak egy tehén alakú fölöző kell, amire ráadásul az egyik legjobb barátod leendő apósának is arra fáj a foga. Mi lesz itt? Hát jó nagy zűrzavar, gyorsan vidékre is utazunk mert többen is hívnak segítségért, persze senkinek se Bertie kell hanem Jeeves, aki mint mindig most is a lehető legjobbkor szól egy két jó szót :)

esztokam P>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

A történet szövevényesen fut egyszerre több szálon és be kell vallanom, mikor az a szerencsétlen ezüst marhafölöző már megint eltűnt-feltűnt kicsit untam is. De Bertie-t imádom és megértem, hogy minden nő hozzá akar menni, mikor épp összekap aktuális jegyesével. Hiszen úgysem képes nemet mondani, ha Jeeves nem mentené meg folyton már rég férj lenne belőle. Milyen szerencse, hogy épp idejében lép színre a komornyik!

Eszter_Tóth_12>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

P. G. Wodehouse hozta a formáját. Egy újabb nagyszerű Bertie Wooster és Jeeves történetet olvastam, amin jókat derültem. Természetesen a csávából megint Jeeves húzta ki az urát, aki ismét Dália néni jóvoltából nagy kalamajkákba keveredett. Egy fárasztó nap után jó kikapcsolódást nyújtott. :)

Thotimi>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Wodehouse mindig jót tesz a lelkemnek. :) Történetben és csavarokban most sem kapunk mást, mint amit a többi regényében megszokhattunk. De valahogy az embernek mégis muszáj ezeken a bonyodalmakon nevetni. Amikor a könyv elején kiderült, hogy ez a marhafölözős rész (nem tudom, hogy megvakultam-e, hogy ez nem esett le egyből a borítót látva), rettenetesen megörültem, mert emlékeztem a Majd a komornyik! sorozatból, hogy ez aztán kalamajka lesz a javából.
Ajánlom mindenkinek, aki egy kis könnyed kikapcsolódásra vágyik!

Misanthrop>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

A könyv feléig nagyon unalmas volt, aztán mire kezdett szórakoztató lenni, vége lett.

nicolekitti>!
P. G. Wodehouse: Gáz van, Jeeves!

Így, hogy e könyv előtt olvastam el a „Fő a pléhpofa Jeeves”-t eléggé unalmas volt. Sok olyan dolog volt benne ami a másik kötetben is. Bár szerintem ez jobb volt, és több is mint a pléhpofás.


Népszerű idézetek

zsofigirl>!

Spode mostanára eltávolította a lepedőt, de a kép még mindig a nyakában volt, és Dahlia néni csodálkozva szemlélte.
– Hát azt meg mi a csudának rakta a nyakába? – kérdezte. Majd pedig, toleránsabb hangütéssel: Persze nyugodtan viselje csak, ha úgy tartja kedve, de nem áll valami jól magának.

Habók P>!

– Értem. Kitekered a nyakát. Jó. És ha megkérdi, hogy miért?
– Tudja ő azt jól. Mert egy pillangó, aki játszadozik a női szívekkel, aztán eldobja őket, mint holmi szennyes kesztyűket.
– Rendben. – Sejtelmem se volt róla, hogy pillangók ilyesmiket művelnek. Fölöttébb érdekes. – Nos, mihelyt összefutunk, tudatom majd vele.

Habók P>!

Összerezzentem. A régiségboltbeli eset után a Roderick név, gondolhatják, meglehetősen mélyen emlékezetembe vésődött.
– Roderick Spode? Nagydarab fickó, kis bajuszkával és olyasfajta szempárral, amely hatvan lépésnyiről képes felnyitni egy osztrigát, igaz?

Darolyn>!

– Nahát akkor. Egyetért velem abban, hogy kegyetlenül gázos a szitu?
– Kétségkívül úgy tűnik föl, hogy az ügyeiben meglehetősen súlyos válság bekövetkeztére lehet számítani, uram.

2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bertram Wooster · Reginald Jeeves
Darolyn>!

Kinyúltam a takaróm alól, és csöngettem Jeevesért.
– Jó estét, Jeeves.
– Jó reggelt, uram.

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bertram Wooster · Reginald Jeeves
Lélle P>!

Jeeves megpróbált rávenni, hogy utazzam el egy világ körüli hajóútra, én viszont hallani sem akartam róla. Ám dacára ilyen értelemben tett határozott kijelentéseimnek, alig telt el nap anélkül, hogy a fickó ne hozott volna nekem egy nyalábra vagy csokorra valót ama illusztrált prospektusokból, melyeket az „Irány a szabad térségek!” -es mukik terjesztenek abban a reményben, hogy sikerül utasokat toborozniuk. Egész magaviselete ellenállhatatlanul emlékeztetett valamely kitartó vadászkopóéra, amely ragaszkodik hozzá, hogy egy döglött patkányt helyezzen a szalonszőnyegre, jóllehet szóval és gesztussal már több ízben értésére adták, hogy az eziránti kereslet lagymatag avagy éppenséggel semekkora.

7. oldal, Első fejezet (Ciceró, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Bertram Wooster · patkány · Reginald Jeeves
tominho68>!

– […] Hihetetlen! Nem hiszem el. Tom bácsi soha egy pillanatra se venne ilyesmit fontolóra.
– Nem-e? Amekkorát te tévedsz! Emlékszel még Pomeroyra, a komornyikra, aki Seppings előtt szolgált nálunk?
– De még mennyire. Nagyszerű fickó volt.
– Valóságos kincs.
– Kész drágakő. Sose fért a fejembe, hogy hagyhattad elmenni.
– Tom elcserélte Bessington-Copesékkel egy három csigalábon álló ovális csokoládés köcsögért.

tominho68>!

Amikor az Arkhimédészről szóló beszámolójában Jeeves azt ecsetelte nekem, hogy e jeles koponya miként fedezte fel a vízkiszorítás elvét, bár e leírás rövid volt, mégis nagy hatást tett rám, igen élénken szemem elé idézve annak látványát, hogy mi is történhetett a szóban forgó alkalommal. Látni váltem a tudós férfiút, amint lábujjával ellenőrzi a fürdővíz hőfokát… ahogy belép… ahogy alámeríti testét. Lélekben elkísértem őt a rá következő megannyi formaságon át – a frottírszivacs beszappanozása, a fej samponnal való bedörzsölése, az énekszó felszárnyalása…

És akkor, hirtelen, miközben az Ária a felső hangtartományba ível, néma csönd lesz. A férfi hangja elhal. Az áramló szappanhabon át jól kivehető, ahogy szemében különös fény csillan. A szivacs kihull a kezéből, ám ő rá se hederít. Diadalmas kiáltást hallat. „Megvan! Hurrá! A vízkiszorítás elve!” És kiugrik a kádból, úgy érezve magát, mint egymillió dollár.

Darolyn>!

A rendőrbírók lelkialkata előbb-utóbb vetemedésnek indul.

3. fejezet

Darolyn>!

A regattaverseny hetében történt, s a folyóparton császkáltam egy lánnyal, kinek neve már kihullott az agyamból, amikor ugatás hangzott fel, és egy jól megtermett, robusztus kutya galoppozott felénk, telve lendülettel és hévvel, a súlyos testi sértés nyilvánvaló szándékával.

7. fejezet


A sorozat következő kötete

Jeeves sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Herriot: Minden élő az ég alatt
James Herriot: A repülő állatorvos
Richard Osman: Az eltévedt golyó
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák
Gerald Durrell: Állatkert a kastély körül
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Terry Pratchett: Mort
Agatha Christie – Charles Osborne: Pókháló