Eszményi ​Sámuel 14 csillagozás

P. G. Wodehouse: Eszményi Sámuel

Samuel Marlow valóban eszményi hőse egy vidám regénynek: jóképű, izmos, esze nem túl sok, viszont roppant vállalkozó szellemű. Hamlet például – amilyen töprenkedő – legfeljebb a hetedik felvonásban szánná rá magát egy-egy határozottabb cselekedetre. Címszereplőnk azonban tele van tettrekészséggel. De míg Hamletet idejekorán megszúrják egy mérgezett karddal, amitől aztán némi szavalás után ki is leheli a lelkét (így sohasem tudhatjuk meg, valójában mit is tett volna a hetedik felvonásban), addig Samuel átvészel minden ármányt és szerelmet, sőt még saját balfogásait is. A könyvben sorra feltűnnek Wodehouse szokásos karakterei, így az olvasók számára egy meghitten ismerős, de új és új fordulatokban gazdag szórakoztató olvasmányt jelenthet.

Eredeti megjelenés éve: 1922

>!
Haxel, Budapest, 1999
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638527137 · Fordította: Várady György

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Timberwolfes>!
P. G. Wodehouse: Eszményi Sámuel

Mindig rácsodálkozom hányszor tudja Wodehouse ugyanazt a történetet elmesélni. Aki olvasta több regényét az ezt is olvasta. Nevetséges környezet, bugyuta úri fiúk és lehetetlen cselekmény.

ppayter>!
P. G. Wodehouse: Eszményi Sámuel

Nem ez volt a valaha olvasott legjobb Wodehouse, sok jobb van nála, de egynek azért elmegy. A karakterek a szokásosak, a történet is ismerős lehet máshonnan, ha az ember eleget olvasott már a szerzőtől, a kezdődő mongol télben viszont kellemes szórakozás :)


Népszerű idézetek

ppayter>!

Ha egy történettel le akarjuk kötni az olvasó figyelmét, akkor a mesének állandóan előbbre kell haladnia. Sőt, ismerve a mai olvasó türelmét, száguldania kell. Úgy szökkenni szikláról-sziklára, mint a kőszáli zerge. Ha valamit gyűlölök, akkor az olyan elbeszélés, amelynek első fejezetében már-már megbarátkoztunk a főhőssel, és halványan érdeklődni kezdünk további sorsa iránt, amire a második fejezetben a mese visszatér a hős nagypapájának viselt dolgaira.

II. fejezet: Egy jól öltözött fiatalember, mint életmentő - 2.

klaratakacs P>!

– Haldoklom Webster!- mondta Bennett úr.
– Tényleg, uram?
– Igen. Haldoklom! – ismételte Bennett úr.
– Rendben van, uram. Melyik ruháját készítsem elő erre az alkalomra?

137. oldal

ppayter>!

Akkoriban nehéz idők jártak az Egyesült Államokra és sokat kellett elviselniük, mert majdnem minden Angliából érkező hajó az angol előadók és felolvasók újabb raját hozta magával. Regényírók, költők bölcsészek, tudósok és egyéb unalmas fráterek érkeztek tucatszámra, mintha valami titokzatos nyájszellem hajtotta volna őket. Ugyanez a hajtóerő ösztökélhette a különböző törzseket a népvándorlás korában, valamikor a legsötétebb középkor elején.

1. fejezet: Izgalmas reggel

1 hozzászólás
Raye>!

– Gondold meg alaposan, mielőtt tönkreteszed az életedet. Minden nő ördög, akár feleségül mennek hozzád, akár csak kacérkodnak veled. Még a legapróbb cselekedetükben is sátáni gonoszság van. Eszedbe jutott már, hogy a fekete estélyi ruháikon fekete kapcsok vannak csak azért, hogy ne találd meg őket, amikor a színházba kell sietnetek. Lekésetik veled az előadást, és aztán még ők tesznek szemrehányást.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Állatkert a kastély körül
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Tom Sharpe: Kertész a vártán
Eric Idle: Hakni az űrben
Hugh Laurie: A balek
James Herriot: A repülő állatorvos
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Jerome K. Jerome: Három ember kerékpáron
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Peter Mayle: Bor, mámor, Provence