Takard ​el az arcát! 9 csillagozás

P. D. James: Takard el az arcát!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gyilkosság történik egy vidéki kúriában. Az áldozatot megfojtva találják a szobájában, az ajtót belülről elreteszelték, az ablak tárva-nyitva. Az asztalon egy csupor kakaó – benne altató. Vajon a gyilkos tette bele? Ha igen, aligha lehetett más, mint valaki a házban lakók közül. A Maxie család és két vendégük feszült, gyanakvó légkörben várják a nyomozás eredményét, és a legkevésbé sem könnyítik meg Dalgliesh főfelügyelő dolgát. A poéta-lelkű detektív azonban nem az a fajta, aki könnyen feladja…

P. D. James, akit Agatha Christie mellett az angol krimi klasszikusának tartanak, gondosan ügyel arra, hogy az olvasó számára végig izgalmas maradjon a fejtörő irodalmi kirakójáték – majd minden szereplője gyanús, és egészen az utolsó oldalakig az is marad.

A Takard el az arcát! az írónő korai és egyik legsikeresebb regénye, a műfaj tízmilliók által olvasott alapműve.

Takard el arcát! címmel is megjelent

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Krimi klasszikus

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759284 · Fordította: Nemes Anna
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
334 oldal · ISBN: 9786155759291 · Fordította: Nemes Anna

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Felix Hearne


Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
vargajudit P
P. D. James: Takard el az arcát!

Bosszantóan gyermeteg volt. Mintha egy animációs filmet láttam volna, ahol a rajzokat óvodás gyerekek készítették, a szöveget meg tudálékos alsó tagozatosok írták volna, akik láttak már néhány AC regényből készült filmet.
Fontoskodó, időhúzó, logikátlan, felszínes volt. Nem vártam katarzist egy krimi elolvasásától, de ez az a fajta könyv, amit teljesen fölösleges volt elolvasni.

4 hozzászólás
>!
klaratakacs +SP
P. D. James: Takard el az arcát!

Klasszikus, angol, krimi. Ezzel a három szóval jellemezhető mű, mely kissé porosnak hat, hiszen a szereplők viszonyulásaiból kell a felügyelőnek összerakni, hogy mi is történt Sallyvel a szobalánnyal. Apró történések, mindenki gyanús, a környezet pedig egy kissé már romosodó, elhanyagolt udvarház. Tényleg nem pörgős történet, nekem mégis fenntartotta az érdeklődésem.
Több tippem is volt a gyilkosra, hiszen mindenkinek van indítéka és lehetősége is, a vége mégis meglepett, főleg az, hogy Sally spoiler

>!
FreeAngel 
P. D. James: Takard el az arcát!

A fülszöveg A.C. hagyományának szellemére utal, ami teljes mértékben megállja a helyét; vidéki kúria, egy zárt közösség, ahol viszont szinte mindenki gyanús.
Mégis némi eltérés azért egyértelműen érzékelhető nemcsak abból, hogy itt felvesznek alkalmazottnak egy leányanyát (ami egy Christie-regényben inkább kiközösítést, megvetést eredményezne), de az olyan kifejezések is, amikkel a krimi királynőjének egyik könyvében sem találkoztam (hi-fi berendezés, televízió, forgalmi lámpa). Arról nem beszélve, hogy némelyiktől – erkölcstelennek számító voltuk okán – Christie szereplőinek kiugrott volna a szemük a helyéről a megbotránkozástól (pl.: nimfomániás, szeretkezés, $@!% rib.anc).
Az írás egyébként jó, a stílus és a történések is teljesen kielégítik egy hagyományos, patinás krimire vágyó olvasó igényeit. A közepe kicsit ugyan leül, de legalább a vége nincs elkapkodva: szépen, rendesen, mondhatni becsülettel le van zárva és még a szereplők utóéletébe is kapunk egy kis betekintést.

>!
regulat
P. D. James: Takard el az arcát!

A három csillag nem rossz…
Nincs szerencsém, vagy a jó főfelügyelővel, vagy csak a klasszikus krimire nem vagyok már vevő, de bizony én ezt elég sokszor untam. No meg…https://hajokoffer.blog.hu/2019/09/16/ahogy_a_dalgliesh…

>!
Renáta_G
P. D. James: Takard el az arcát!

Nagyon jó kis hangulata van a regénynek. Érezhető rajta a hatvanas évek krimijeinek bája, tematikája. Első könyvem volt a szerzőtől, engem megnyert a stílusával, bár néha kicsit lassúnak éreztem, mégis a regény hangulata, a helyszín leírása, a szereplők megalkotása, mind arra sarkallt, hogy olvassam tovább. P. D. James jól kelt feszültséget, amit a végéig sikerül fenntartania. Érdekes karaktereket vonultat fel a regényben, többek között elsőként találkozunk a főfelügyelővel, aki aztán több regényének is főszereplőjévé vált. A vacsora vendégei és a házigazdák különböző okokból ugyan, de apránként mind gyanússá válnak. Ám a kirakós darabkái a felügyelő éles eszének és különös gondolkodásmódjának eredményéül szép kis egésszé állnak össze a végére.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/09/01/ket_csavaros_klas…

>!
Diácska
P. D. James: Takard el az arcát!

Egyszerű kis történet, semmi extra. Viszont végig fennmaradt az érdeklődésem. Tetszik a nyomozó karaktere. Vannak meglepetések benne, ami érdekessé teszi. ;)


Népszerű idézetek

>!
FreeAngel 

– Milyen hihetetlenül kíméletlenek a csinos nők a csúnyákkal szemben!

Kapcsolódó szócikkek: Felix Hearne · nők

Hasonló könyvek címkék alapján

John le Carré: The Night Manager – Éjszakai szolgálat
John le Carré: Éjszakai portás
China Miéville: A város és a város között
Marina Fiorato: Bíbor & csont
Manda Scott: Tisztítótűz
Sophie Hannah: Bántó távolság
Elizabeth Adler: Varázslatos Malibu
Ruth Ware: Sötét erdő közepén
Sophie Hannah: A zárt koporsó
Dorothy Koomson: Az utolsó csepp