Takard ​el arcát! (Adam Dalgliesh 1.) 44 csillagozás

P. D. James: Takard el arcát!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A vidéki kúriában gyilkosság történik. Az áldozatot megfojtva találják szobájában, az ajtó belülről elreteszelve, az ablak nyitva. Az asztalon egy csupor kakaó – altató van benne. Vajon a gyilkos tette bele? Ha igen, akkor aligha lehetett más, mint a házbeliek valamelyike. A Maxie család és két vendégük feszült, gyanakvó légkörben várja a nyomozás eredményét, és korántsem könnyítik meg Dalgleish főfelügyelő dolgát, ő azonban higgadt céltudatossággal halad a megoldás felé. P. D. James, a jeles angol detektívregény-írónő idősebb kartársnője, Agatha Christie hagyományának szellemében szerkeszti meg a történetet, amelynek majd minden szereplője okkal gyanúsítható a gyilkossággal, egészen az utolsó fejezet közepéig.

Takard el az arcát! címmel is megjelent

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1983
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630729539 · Fordította: Nemes Anna

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Felix Hearne


Kedvencelte 1

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
P. D. James: Takard el arcát!

Biztos, hogy fogok még olvasni a szerzőtől, nagyon bejött a stílusa. Jó volt a hangulat, szép, igényes a nyelvezet, izgalmas, jól kitalált a cselekmény.

4 hozzászólás
regulat>!
P. D. James: Takard el arcát!

A három csillag nem rossz…
Nincs szerencsém, vagy a jó főfelügyelővel, vagy csak a klasszikus krimire nem vagyok már vevő, de bizony én ezt elég sokszor untam. No meg… https://hajokoffer.blog.hu/2019/09/16/ahogy_a_dalgliesh…

Jesper_Olsen>!
P. D. James: Takard el arcát!

Egész jó volt, az eddig olvasottak közül is egy hajszálnyival kiemelkedik. Nálam 90% (4,5 csillag).

Bence P>!
P. D. James: Takard el arcát!

Kicsit olyan volt, mintha Jane Austent házasították volna Agatha Christie-vel, de a végére már elvesztettem az érdeklődésemet, és nem tudott izgatni, hogy ki a gyilkos.

Habók P>!
P. D. James: Takard el arcát!

Tetszett. Jó karakterek, jó történet jól megírva.

Katherine_Grey>!
P. D. James: Takard el arcát!

Az írónő első bűnügyi regénye, ebben tűnt fel először Adam Dalgliesh, a zseniális, művészlelkű költő és elhívatott detektív. Klasszikus, izgalmas regény, amely (ellentétben a későbbi PDJ-kötetekkel) az Agatha Christie-rajongóknak is tetszhet.

Tíci>!
P. D. James: Takard el arcát!

Nem volt ez olyan rossz! Meg is lepődtem, hogy csak hetven körüli százaléknál áll. Egyetlen hátránya, hogy picit lassú és unalmas, tele leíró részekkel, amik a történetet annyira nem viszik előre, de legtöbbször legalább viccesek. És ez az írónő első könyve, ahhoz képest remek. Agatha néni mintájára cselezett ki, és egészen az utolsó fejezet közepéig nem találtam ki se én, se @Gedi, hogy ki a gyilkos.
Az élményhez biztos csomót hozzátett @Gedi hangos felolvasása is :)
Ami meglepett, hogy ez egy sorozat első kötete és nincsen lefordítva az összes, csak néhány darabja. Szerintem pedig én megpróbálom angolul elolvasni a hiányzókat.

Virágszépe>!
P. D. James: Takard el arcát!

James a klasszikus krimi hagyományit követi: faluünnep után a Maxie család kúriájában gyilkosság történik. Eléggé szűk a gyanúsíthatóak köre. Deborah-val és Félix-szel magánnyomozásba kezdünk. Érzéseiket, gondolataikat csak kevésbé ismerhetjük meg, filozofikus gondolatokkal, személyiségelemzésekkel zárják ki, vagy tartják listán a lehetséges elkövetőket. Megjelenik Dalgleish felügyelő is, aki egyértelműen a helyzet magaslatán áll, visszafogottan, de határozottan halad a nyomozással. Az író a sok lehetséges gonosztevő számbavételével összezavart, így nem tudtam igazán gyanúsítani senkit, sőt nagyon meglepett a befejezés. Természetesen végül összegyűlnek az érintettek és megtudhatjuk a felügyelőtől, hogy ki és miért gyilkolt. Hangulatos, érdekes krimi.

feri_gamer>!
P. D. James: Takard el arcát!

P. D. James nagyon jó írónő volt: kiválóan a jellemábrázolásban, remek atmoszférateremtő képességgel rendelkezett, ravaszul összekuszálta a szálakat, hogy összezavarja az olvasót. Ezeket a képességeit ki is bontakoztatta – csak nem ebben a regényében!

Hiába az írói tehetség, ha az egész egy Agatha Christie utánzatnak hat, bármiféle eredeti ötlet nélkül! A helyszín, az elkövetés módja, a „tettes a házban van” sémája, stb. mind-mind a nagy kortárs műveit idézi.

A regény végén a gyilkos személye kifejezetten csalódást kelt, ami a krimi műfajban komoly hiányosság!

Talán csak tinédzserkorom és a 80-as évek „állóvize” tette ezt a történetet izgalmassá, pedig ez már akkor is, és talán kiadásának évében (1962) is lapos és unalmas lehetett.

vajdazs>!
P. D. James: Takard el arcát!

Csillagos ötös. P.D.James Agatha Christie mellett a legjobb krimiíró.


Népszerű idézetek

regulat>!

(…) olyan volt a természete, hogy a tapintatot már rég a bátorság elé helyezte.

185. oldal (Európa, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: tapintat
FreeAngel >!

– Milyen hihetetlenül kíméletlenek a csinos nők a csúnyákkal szemben!

Kapcsolódó szócikkek: Felix Hearne · nők
regulat>!

– Szeretett játszani az emberekkel – mondta Felix. – Pedig az ember néha veszélyes játékszer.

229. oldal (Európa, 1983)

Virágszépe>!

Ő azon a véleményen volt, hogy egy esetleges gyanúsítottal szemben nem kell túlzásba vinni a szolgálati etikát, és hogy egy csésze finom tea egy ilyen meleg napon még nem áll az igazság útjába.

116. oldala


A sorozat következő kötete

Adam Dalgliesh sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Tony Parsons: A gyiloktáska
Richard Morgan: Valós halál
Sophie Hannah: A zárt koporsó
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
China Miéville: A város és a város között
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétben
Sophie Hannah: Bántó távolság
Elizabeth Adler: Varázslatos Malibu
Tom Rob Smith: A 44. gyermek