Megjelenésének várható időpontja: 2018. március 5.

Nem ​nőnek való 9 csillagozás

P. D. James: Nem nőnek való P. D. James: Nem nőnek való

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mark fiam… Cambridge-ben volt történelem szakos hallgató… Ez volt az utolsó éve. Öt héttel ezelőtt, anélkül, hogy nekem egy szót is szólt volna, otthagyta az egyetemet, és kertésznek szegődött egy bizonyos Markland őrnagyhoz, aki Duxford külső övezetében lakik egy Summertrees nevű kertes házban. Mark sem akkor, sem később semmiféle magyarázatot nem adott nekem. Egyedül lakott egy régi házikóban, amely Markland őrnagy kertjében áll. Tizennyolc nappal a beköltözése után alkalmazójának nővére holtan találta. Hurokra kötött nadrágszíján, felakasztva függött a kerti ház nappalijában. A halottszemle megállapította, hogy elborult elmével cselekedett, amikor eldobta magától az életét. Én nagyon keveset tudok a fiam lelkéről, de ezt a kényelmesen szépítő kifejezést képtelen vagyok elfogadni. Józan, értelmes fiú volt. Ha megtette, volt rá oka. Tudni szeretném, mi volt az az ok."

Eredeti cím: An Unsuitable Job for a Woman

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
puhatáblás · ISBN: 9786155759307 · Fordította: Róna Ilona · Megjelenés időpontja: 2018. március 5.
>!
Európa, Budapest, 1981
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 963072507X · Fordította: Róna Ilona

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

temető


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
P. D. James: Nem nőnek való

Ennek megint micsoda hangulata, micsoda stílusa volt! A lassan csordogáló, komorabb, de nem túl agresszív, szépirodalmi igényességű krimik kedvelőinek ajánlom. Cordelia igazán szerethető figura, kár, hogy csak két regényt írt róla szerző. De remélem azért a Dalgliesh-sorozatban is feltűnik majd, szívesen olvasnék még róla.

5 hozzászólás
>!
Kun_Csilla
P. D. James: Nem nőnek való

Szép lassan indult, aztán egyre izgalmasabb lett. Tetszett, ahogy Cordelia levonta a következtetéseit olyan apróságokból, mint egy kávéscsésze. A vége nem tetszett, nem is igazán értettem, Cordelia miért teszi azt, amit.
Összességében jó sztori, kicsit talán érezni rajta, hogy nem napjainkban íródott.

>!
Jesper_Olsen
P. D. James: Nem nőnek való

Egyfajta emlék-olvasásnak tekintettem, hiszen nem rég (novemberben) hunyt el az írónő és én még nem olvastam tőle semmit, egy ismerősöm hívta fel a figyelmet erre a művére.
Az érdekes, lassan folydogáló cselekmény során számos érdekes „kitérőt” tehetünk, aztán jön egy mozgalmas-izgalmas szakasz, majd a vége megint a lecsendesedés időszaka. Szeretem ezt a felépítettséget (talán a vége lehetett volna egyszerűbb?). Tetszett a főhősnő alakja, valamint a regény hangulata.
Terveim közé feljegyzem, hogy olvassak még P. D. James-könyveket.

2 hozzászólás
>!
aletheia
P. D. James: Nem nőnek való

Kellemes, izgalmas detektívregény, néhány karakter már-már sablonos, de némelyik kifejezetten jól van megírva. Az utolsó harmadban lerágtam a körmöm, élveztem, fogok még P. D. James-t olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

Cordeliát mindig gyerekkorának könyvtárosára emlékeztette Mavis. Az mindig a pult alá dugta az új könyveket, nehogy kikölcsönözze és bepiszkítsa őket valaki.

20. oldal

1 hozzászólás
>!
Jesper_Olsen

A kopott sírfeliratok miatt az ember nem leli örömét a temetőben. Én szeretek sírfeliratokat olvasni. Érdekel, ki volt, mikor halt meg, meddig élt a felesége, miután eltemette a férjét. Az ember elgondolkozhat rajta, hogy bírták az életet, és szenvedtek-e a magánytól? Mivégre sírkőt állítani, ha a felirat nem jól olvasható rajta.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: temető
>!
Inimma

– Csodálom, hogy szóba tudsz állni azzal a nagyképű fasisztával.
A gúnyos hang Cordeliában egyszerre emlékezetének több húrját pendítette meg. Megmakacsolta magát.
– Nem érdeklődtem Sir Ronald politikai nézetei felől.
Hugó felkacagott:
– Davie nem is arra célzott. Azért fasisztázta le, mert szerinte tarthatatlan nézeteket képvisel. Például, hogy mégsem születik minden ember egyenlőnek, hogy az általános választójog nem teszi szükségképpen boldogabbá az emberiséget, hogy a baloldali zsarnoki uralmak nem sokkal liberálisabbak a jobboldali zsarnoki uralmaknál, és ha feketék gyilkolnak feketéket, alig jelent számottevő javulást azzal szemben, amikor fehérek gyilkolnak feketéket, különösen, ha az áldozatok szempontjából mérlegeljük a helyzetet, meg hogy a kapitalizmus nem feltétlenül felelős mindama bűnért, ami megkísérti a gyarló embert a kábítószerfogyasztástól kezdve egészen a bárdolatlan, hibás beszédig. Nem állítom, hogy Ronald Callender valamennyi felsorolt nézetet vallja, vagy ezek közül akár egyet is, de Davie-nek ez a véleménye róla.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fasizmus
>!
Inimma

Mindössze két magyarázata lehet egy öngyilkosságnak: vagy valami elől, vagy valamibe menekül az illető. Az első eset érthető. Ha valakit elviselhetetlen fájdalom gyötör, kétségbeesés, testi vagy lelki gyötrelem, és gyógyulás vagy kiút emberi számítás szerint nem remélhető, akkor ésszerű a megsemmisülésbe menekülni. De semmiképp sem ésszerű öngyilkosságot elkövetni a jobblét reményében, netán azért, hogy tapasztalataink körét a halál élményével is bővítsük. A halált megismerni lehetetlenség. A haldoklást is. Meg lehet ismerni a halálra való készülődést, de értelme annak sincs, hisz a szerzett ismeretek a továbbiakban nem hasznosíthatók. Ha a halál után valamilyen formában van lét, majd idejekorán megtudjuk. Ha meg nincs, akkor nem leszünk, módunk sem lesz panaszkodni, hogy becsaptak bennünket. Aki hisz a túlvilági életben, nagyon jól teszi. Legalább nem éri végső kiábrándulás.

113-114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
>!
Inimma

– Mi értelme szebbé tenni a világot, ha az emberek, akik élnek benne, nem képesek a szeretetre?
Ezzel sikerült dühre ingerelnie vitapartnerét.
– Szeretet! A szókincs legjobban elkoptatott szava! Van ennek értelme egyáltalán azon a szentimentális tölteten kívül, amit maga ad neki? Mit ért azon, hogy szeretet? Hogy az embereknek meg kell tanulniuk méltányosan, a mások érdekének tiszteletben tartásával együtt élni? Ezt követeli a törvény. A legfőbb jót a legnagyobb tömegnek? Ezt diktálja a józan ész, de ezen túl már minden filozofálás csak metafizikus absztrakció. Vagy talán a keresztény értelmezésére gondol a szónak, szeretet egyenlő caritas? Akkor azt ajánlom, Miss Gray, olvassa a történelmet. Majd meglátja, micsoda borzalmakat, erőszakot, gyűlöletet, elnyomást hozott a szeretet vallása az emberiségre. Vagy inkább kedvére való egy nőiesebb, egyénibb megfogalmazás: a szeretet a másik ember szenvedélyes elfogadása? Csakhogy a teljes odaadás, a teljes elkötelezettség mindig féltékenységhez és rabszolgasághoz vezet. A szeretet sokkal rombolóbb, mint a gyűlölet. Ha mindenáron neki akarja szentelni valaminek az életét, akkor szentelje egy eszménynek.
– Én szeretetről beszéltem. Ahogy a szülő szereti a gyermekét.
– Az csak rossz mindkettőjüknek. De ha valaki nem szereti a gyermekét, nincs hatalom a földön, mely őt erre kényszeríteni képes. És csak a szeretet kötelez, a hiánya felment minden kötelezettség alól.

221-222. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
Inimma

A halál jelen van már a születésünknél, és bölcsőnk is a sírgödörben ring.

247. oldal Joseph Hall idézet

Kapcsolódó szócikkek: halál
1 hozzászólás
>!
Jesper_Olsen

Hit nélkül hogyan lehetett volna elgondolni, hogyan lehetett volna megépíteni ezt a remek templombelsőt?

84. oldal

>!
Jesper_Olsen

A nyomozáshoz türelem és kitartás kell, majdhogynem csökönyösség.

174. oldal

>!
Inimma

Lassan, tapogatózva kúsztunk le a kanyargó üregen, míg az égbolthoz hasonló határtalan mélység nyílt meg alattunk. Fagyökerekbe kapaszkodva függtünk a mélység fölött, de én megszólaltam: – Ha úgy tetszik, belevetjük magunkat az űrbe és meglátjuk, működik-e itt is a gondviselés.

43. oldal - William Blake: Menny és Pokol házassága (részlet) (Szenczi Miklós fordítása) - A Mark Callendernek tulajdonított búcsúlevél

>!
Inimma

Amikor egy épületet vizsgálsz át, végezd úgy, mintha falusi templomot tanulmányoznál! Először is járd körül. Figyeld meg a színteret kívülről-belülről; aztán vond le a tanulságokat. Azon gondolkodj el, amit csakugyan láttál, nem pedig azon, amit elvárásaid szerint látnod kellett volna, sem azon, amit látni reméltél! Csak az számít, amit valóban láttál.

69-70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyomozás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Martina Cole: A madám
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Agatha Christie: Ferde ház
Terry Pratchett: Maszkabál
Frederick Forsyth: A Sakál napja
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai
Agatha Christie: Az alibi
Joss Stirling: Storm és Stone