A ​hulla csónakon érkezett (Adam Dalgliesh 3.) 25 csillagozás

P. D. James: A hulla csónakon érkezett

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„A kéz nélküli holttest egy kis vitorlás dingi fenekén hevert; a suffolki partról jól látszott a sodródó csónak. Középkorú férfi hullája volt, takaros kis tetem, sötét csíkos öltönyben, amely éppolyan hibátlanul simult a halott vézna testére, ahogy annak idején rászabták… A halott megmerevedett lábát beékelték a hajógerenda két oldalán lévő résbe, alsókarját pedig az evezőpadra helyezték. Mindkét kezét csuklóból csapták le. Alig volt vérnyom… A jobb kezet hibátlanul szelték le, az orsócsont ívelt vége fehéren fénylett; a balt viszont elügyetlenkedték: a csont egyenetlen szilákjai hegyes tűként bújtak elő a visszahúzódott hús alól… Akár valami kihajított játékszer, úgy himbálózott a csaknem üres tengeren a dingi…” A szabadságon lévő Adam Dalgliesh főfelügyelőnek muszáj akcióba lépnie…

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek

>!
Európa, Budapest, 1986
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630737884 · Fordította: Fencsik Flóra

Enciklopédia 3


Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

P.D. James mindig hangulatos, de ezt a környezetet a kietlen angol vidékkel és az ott élők közösségével különösen imádtam. A megoldásra nem jöttem rá, pedig rengeteg ötletem volt, ezért nagyon izgalmas, fordulatos volt, így ezt a kötetet még lassúnak se mondanám, mint az előzőt.

2 hozzászólás
regulat>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

Vajon mit kellene csillagozni? A rejtélyt vagy a megvalósítást?
Mert az rejtély az minimum négy csillag… Phillys néni alaposan kitett magáért. Komolyan. Jó ez a ki nyírta ki a krimiírót, meg a szabadságon lévő felügyelő is, pláne a vidéki helyszín vadregénye…

Az ember találgat, hogy ki lehet a tettes, mi lehet az indíték…
Aztán kiderül, hogy ez lenne a tökéletes gyilkosság. Ja, nem. A tökéletes gyilkosság nem derül ki. Itt meg kiderül.

De a vége olyan …(kulturált jelzőt nem tudok) túlbonyolított és unalmas lett, hogy agyonvágta az egészet… Sajnos.

>!
Európa, Budapest, 1986
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630737884 · Fordította: Fencsik Flóra
encus625 P>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

A napokban meglévő olvasási válságomat úgy gondoltam, hogy jó krimi kellően el tudná űzni, és ez így is volt. :) Kellően izgalmas, rejtélyekkel teli krimi ez. A megoldást nem tudom, hogy ki lehet-e találni, nekem nem sikerült.
A könyvre a Merítés könyvajánlója hívta fel a figyelmemet.

>!
Európa, Budapest, 1986
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630737884 · Fordította: Fencsik Flóra
2 hozzászólás
papeerzsepi>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

Számomea katyvasz volt.Össze-vissza ugrált az író a szereplők között…Eleve zavaró volt, hogy több egy családba tartozó szereplő volt és rendre, főleg az elején, elhagyta a megszólítást, így totál összezavarodtam.Ráadásul a gyilkos személye alig tűnt föl a történetben.Az utolsó 50 oldal még izgalmas lett volna ha egyáltalán érdekelt volna ki az elkövető, de mire ide eljutottam már minden mindegy volt. Köszönhetően a pongyola megfogalmazásnak és egy-két lényeges részlet mellőzésének.

ChEebor>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

P. D. James könyve klasszikus brit krimi, annak minden hagyományával és érdekességével együtt. Már az alaptörténet is érdekes, hiszen a kéz nélküli, csónakban érkezett holttest mindenkit felizgat, majd a szabadságon lévő és a rendesen dolgozó nyomozók (akik egyébként nem szeretik egymást túlzottan) neki is látnak megoldani az ügyet. A könyv három kisebb könyvre van osztva (Suffolk-London-Suffolk) aminek abszolút semmi értelme nincs, mert a londoni rész minden fontossága ellenére nagyon rövid. De sebaj, mert maga a könyv izgalmas, érdekes, intelligens és – ha nem is a mai modern thrillerekhez mérten, de – fordulatos. A lezárás kielégítő, a nyomozás menete jó. Talán az egyetlen hibája, hogy még ezen tények ellenére is nagyon lassú, egy-két helyen már az unalmas kategóriába is beleillene, pedig igazából ebben a könyvben nem nagyon van fölösleges szócséplés.
Ezen apróságok azonban nem tudják feledtetni a tényt, hogy A hulla csónakon érkezett kiváló krimi, csak épp nem lehet mindenkinek ajánlani. A hardcore krimi-rajongóknak tudnám inkább javasolni elolvasását, de ők mindenképp jól fognak rajta szórakozni.

barathkatalin I>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

Tetszetős alapötlet (halott detektívregény-író), igényes stílus, rokonszenves nyomozó, vadregényes angol vidék, vicces torzsalkodások a kritikusok és az írók között, de bár ne aludtam volna bele három oldal után csaknem minden este.

Mortii>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

Annak idején a Szörnyűségek szép szivetével ismertem meg Jamest. Az a könyv nagyon tetszett, ez viszont kicsit gyengébb volt. Rögtön az elején megjelenő szereplő közt el is veszítettem a fő karaktert, a Yard képviselőjét. Aztán szerencsére letisztult a kép és megismertem Dalgliesht. Szimpatikus karakter, bár az ahogy megoldotta az ügyet, kicsit fura volt. A sok apró részletből hihetetlen volt, hogy pont úgy állította ösze az esetet ahogy azt később az egyébként alig szereplő gyilkos „elmesélte”. A gyengeségek ellenére Jamesnek sikerült úgy manipulálnia a karakterekkel, hogy képtelen voltam kitalálni ki is a gyilkos.

cashews>!
P. D. James: A hulla csónakon érkezett

Attól eltekintve, hogy belegabalyodtam a nevekbe az elején, igazán jó, kriminek kiváló. Félelmetes, összefüggő és ott a végén az AHÁ! Kissé szegényes nyelvezete és gyakori szóismétlése peig lehet a fordítás hibája is.


Népszerű idézetek

regulat>!

Csak azért, mert én magam már nem tudok írni, nem érzem kötelességemnek, hogy olyanokkal töltsem az időm, akik sose tudtak.

127. oldal (Európa, 1986)

regulat>!

(…) ez a kor a limonádéregények kora. Ha egy írónak nincs valami trükkje, senkit sem érdekel. A bestsellereket a reklámfőnökök csinálják, jól írni kifejezetten hátrány, a kölcsönkönyvtárak pedig tönkreteszik a könyvkereskedelmet.

86. oldal (Európa, 1986)

regulat>!

– Én nem aggódnék. A könyvei kapósak maradnak. Szexről ír. Lehet, hogy maga nem kedveli a csomagolást, de erre az alapvető közszükségleti cikkre mindig lesz igény.

80. oldal (Európa, 1986)

Jesper_Olsen>!

Egy tökéletes bűntény megtervezésének és keresztülvitelének egyetlen hátránya, hogy senki más nem méltányolhatja.

243. oldal

eeszter P>!

A rendőrök el vannak különítve a többi embertől. Úgy kezeljük őket, mint a papokat, a felszínen jóban vagyunk velük, de valójában nem bízunk bennük. Zavarban vagyunk a társaságukban.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pap · rendőr
eeszter P>!

Lil olyan, mint a legtöbb nő. Akkor hazudik a leghatásosabban, amikor meg tudja győzni önmagát, hogy alapjában véve igazat mond.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
eeszter P>!

Alighanem azok a legboldogtalanabb házasok, akik büszkébbek annál, hogysem beismernék boldogtalanságukat.

9. oldal

Jesper_Olsen>!

Úgy érezte magát, mint kamaszkorában, magányos kerékpártúrái egyikén, amikor otthagyta kis sátrát, hogy sétáljon egyet az éjszakában. Ez volt az egyik legnagyobb öröme, ez a teljes egyedüllét, nem csupán annak az érzése, hogy nincs vele senki, hanem az a bizonyosság is, hogy senki e világon nem tudja pontosan, hol is van. Ez legalább annyira a lélek magánya volt, mint a testé.

193. oldal

eeszter P>!

Kimerítő lehet, ha valaki ennyire utálja magát. Én aztán igazán szerencsés vagyok. Elbűvölőnek tartom magam.

105. oldal

Jesper_Olsen>!

Egy regény legyen a képzeletgazdag hozzáértés műve, ne szociális gondozók esetleírásainak kietlen terméke.

166. oldal


A sorozat következő kötete

Adam Dalgliesh sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Lee Child: A titokzatos látogató
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Tony Parsons: A gyiloktáska
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás
Robert Harris: Führer-nap
Richard Morgan: Valós halál
Jodi Ellen Malpas: A védelmező
Sophie Hannah: A zárt koporsó
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya