A ​halál jár Pemberley-ben 110 csillagozás

P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Az ​irodalmi géniuszok ritka találkozása: P. D. James, régóta korunk egyik legcsodáltabb krimiírója ezúttal Jane Austen közkedvelt regénye, a Büszkeség és balítélet szereplőit vonja be egy gyilkosságról és érzelmi zűrzavarokról szóló történetbe.
1803-at írunk, hat év telt el azóta, hogy Elizabeth és Darcy megkezdték közös életüket Darcy pompás birtokán, Pemberley-ben, és békés, rendezett világuk csaknem támadhatatlannak tűnik. Elizabeth remekül megállja a helyét a főúri kastély úrnőjeként. Két szép kisfiuk született, Fitzwilliam és Charles. Elizabeth nővére, Jane és a férje, Bingley a közelükben élnek; az édesapja sűrűn ellátogat hozzájuk; derűlátó beszélgetések folyik Darcy húgának, Georgianának a házassági kilátásairól. És zajlanak a mindenki által várva várt évenkénti őszi báljuk előkészületei.
Azután a bál előestéjén darabokra törik ez a nemesi idill. Egy vadul billegő cséza száguld fel a kastély kocsifelhajtóján, benne Lydia, Elizabeth kegyvesztett húga, akit… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
XXI. Század, Budapest, 2012
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155247026 · Fordította: Simonyi Ágnes

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Elizabeth Bennet · George Wickham


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

tonks>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Hát, innye, ezt aztán benéztem.
Gyorsan leszögezem, hogy ha nem láttam volna a könyvből készült BBC minisorozatot, akkor több lenne a csillag, de hát így jártam.

Többször kifejtettem már véleményemet a Jane Austen folytatásokkal kapcsolatban (például itt is: http://moly.hu/ertekelesek/1468481), így most nem lovalnám újra bele magam, a lényeg, hogy kritikus vagyok és nem kajálok be mindent, amit elém vetnek.

P. D. James-nek is a stílusával voltak a gondjaim: minden fejezetet vontatottnak éreztem, a szereplők furcsák, bábszerűek. A történetet a fent említett sorozat miatt már ismertem, így nem lepett meg semmi, ami újfent nem javított a vontatottságon. Pedig az ötlet annyira jó, az újonnan behozott szereplők is jók (Alveston-t szeretjük!), a kivitelezés viszont kritikán aluli.

Jane Austen imádatom folytán nem tudom megállni, hogy ne kerítsek sort az Austen folytatásokra, de istenem, ez lassan vmi mazochista dologgá kezd átalakulni… Ellenpéldák persze vannak, az Austenland és a Longbourn árnyékában bátran ajánlott!

17 hozzászólás
smetalin>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Nem mondanám, hogy végig izgultam a könyvet olvasás közben, persze nem is ez volt a célja az írónak! Nekem kicsit lassú volt, túl sokat időzött a kor szellemével, leírásával, a társadalmi viszonyokkal, illendőséggel. ( na akkor ezt itt kiveséztem) Nincs összehasonlítási alapom, hisz nem olvastam Büszkeség és balítéletet. de az biztos, hogy jó sok szereplő van benne, hisz a könyv eleje nem szól másról, mint az ő bemutatásukról, ki kivel, miért és hogyan, annyi név, hogy megjegyezni sem tudtam ki kicsoda!
Na azért letisztult ez, és már tudtam követni az eseményeket, persze nem volt sok, de tartogatott meglepetést a könyv! Összességében egy erős hármas!

7 hozzászólás
latinta P>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

P. D. Jane James Austen, köszönöm. A visszavarázslás az írónő világába: működött!

9 hozzászólás
zsorzsi>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

A Jane Austen regényeit kedvelők számára igazi csemege ez a könyv. Mert mind stílusában, mind az eredeti regényben szereplők életének továbbgondolásában jól illeszkedik az írónő művéhez. Sőt az egészet még külön feldobja, hogy a központi cselekmény egy bűnügy. A finom alattomban intrikázó úri társaság ezúttal egy durva gyilkossággal szembesül.

P.D. James jól keveri szálakat és bizonyosságot tesz arról, hogy Jane Austen világának alapos ismerője. Mert még a bűnügy jellege is valahogy olyan, hogy jól passzol ebbe a világba. Ráadásul az író egyéb Austen regények szereplőinek sorsáról is tesz említést és némelyiket kapcsolja is a cselekményekhez.

Ami külön figyelemre méltó az, hogy a szerző elég pontos képet fest róla, hogy milyen is volt a korabeli igazságszolgáltatás. Végig nagy érdeklődéssel olvastam a tárgyalás menetét.

A negatívumokról mindössze annyit, hogy ha az ember elolvasott már életében néhány könyvet, előbb-utóbb eljut arra a pontra, amikor már olyan dolgokat is észrevesz vagy olyan dolgokon is elkezd problémázni, hogy ha az adott regény szerkezete kicsit másabb lenne, sokkal élvezetesebb olvasmány válhatott volna belőle. Nos, érzésem szerint itt akad olyan jelenet mely, ha helyileg máshová került volna, elkerülhető lett volna, hogy unalmas legyen. Például az olvasónak a bizonyosság tudatában, miután már tisztában van a tényekkel, kell végigolvasnia a házban maradottak találgatásait az erdőben történtekről. Mind e mellett az író többször keveredik ismétlésbe is, mint szükséges lenne.

De összességében véve ez a könyv, egy hangulatában nagyon eltalált, friss, újszerű folytatása a Büszkeség és balítéletnek

Köszönöm @Agatha, hogy olvashattam!

1 hozzászólás
FreeAngel>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Ahhoz képest, hogy 70%-on áll az értékelése, elég jó volt. Kellemes volt visszatérni Pemberley-be, még ha ezzel együtt egy bűntény kellős közepébe csöppentem is. Mint ismert, nem áll távol tőlem az ilyen helyzet, úgyhogy kifejezetten élveztem a nyomozást. @hcs23, itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ajánljam eme könyvet, mint egy 1803-ban játszódó bűntény és főleg ítélethozatalig (sőt tovább is) jutó bűnügyi eljárás lefolytatásának krónikáját. :P ;)
Amennyire sikerült megkedvelnem Elizabeth-t a Büszkeség és balítéletben nagy nehezen, itt legalább akkorát csalódtam benne a 67. oldalon. Teljesen félrevezetve érzem magam, én ugyanis abban a hitben voltam, hogy szerelmi házasságot kötött Darcyval, ami egyébként az egész regényben érezhető is, de akkor meg mi ez a gondolatsor?!?! „És vajon ő maga feleségül ment volna Darcyhoz, ha a férfi egy nincstelen segédlelkész vagy egy nyomorgó ügyvéd? Nehéz volt Mr. Fitzwilliam Darcyt bármelyikként elképzelni, de a tisztesség választ követelt. Elizabeth tudta magáról, hogy nem a szegénység siralmas találékonyságaira termett.”
Miss de Brough sorsát spoiler sajnáltam nagyon, az viszont nagyon kellemes meglepetés volt, hogy az írónő Austen egy másik regényéből (Emma) megismert szereplőket is belevont a történetébe. Lydia Bennett már a Büszkeség és balítéletben való megjelenésétől kezdve irritált a viselkedésével, de itt konkrétan megrángattam volna legszívesebben, a vége felé meg kapott volna három szép csattanóst… brrr….
Na de minden jó, ha a vége jó, és ennek jó a vége. Ahogyan a rejtély, úgy a problémák, még a mocskos emberi gyarlóságból adódóak is, megoldódtak, a … khm.. nemkívánatos elemek jó messzire távoztak, a többiek pedig éltek boldogan, amíg meg nem haltak…. vagy elő nem rángatták őket más kiegészítő kötetekben… :P

2 hozzászólás
Amapola P>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Egy tisztességgel megírt krimi, amelyben szegény Mr. és Mrs. Darcy nem találják a helyüket. spoiler

Emmi_Lotta I>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Korábban még nem olvastam úgynevezett Jane Austen-folytatásokat, ezért nem tudom, milyen a többi ilyen jellegű könyv. A halál jár Pemberley-ben viszont igen szerencsés választásnak bizonyult (@Uzsonna ajánlásának köszönhetően).
P. D. James kitűnően ismeri Jane Austen életművét. A Büszkeség és balítélet történetét folytatja tovább, megtartva az abban szereplők nagy részét, sőt más Jane Austen-regények hősei is megjelennek egy-két villanás erejéig (például Emma és barátnője Harriet). Az újként alkotott James-karakter, Henry Alvestoné nagyszerűen illik az eredeti Austen-figurák közé.
James saját története ötletes, a szereplők jellemének palettája harmonikusan bővül. Tetszett az is, hogy az írónő nem statikusnak ábrázolja hősei tulajdonságait: például Fritzwilliam ezredes személyisége az idők folyamán számos vonatkozásban változott.
A szerző előadásmódja is többnyire megfelelően illeszkedik az eredetihez. Szinte hasonlóan kellemes élményt nyújtott az olvasása, mint a Büszkeség és balítélet-nek.
A történet befejezésétől egy kicsit többet vártam volna, nagyobb merészséget az írónőtől.

>!
XXI. Század, Budapest, 2012
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155247026 · Fordította: Simonyi Ágnes
1 hozzászólás
Agatha>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Tökéletes kíséret volt a könyv a Miskolc-Budapest-Miskolc vonatúton, épp kitartott. :)
Nekem határozottan tetszett.
Mivel Jane Austentól újabb műveket már nem olvashatunk, az ilyen típusú történetek próbálhatják meg kitölteni az űrt (legalábbis nálam), és szerintem itt ez elég jól sikerült.
Érződik a könyvön, hogy mind az író, mind a fordító sokat olvasott már Jane Austen-tól, képesek voltak abban a hangulatban alkotni/fordítani, amit Jane-ben annyira lehet szeretni, a szereplők tényleg így viselkedtek volna, tényleg így gondolkodtak volna – igaz, az a finom kis szarkazmus, gúnyosság nem igazán volt jelent. Ami viszont pluszt jelentett, az az, hogy P.D. James tett utalásokat a Büszkeség és balítéletben történtekre, picit másként értelmezve, vagy inkább megvilágítva annak egyes eseményeit (bocsánat, ez így elég homályos, de nem akarok konkrét példát írni arra, mire gondolok).

Belle_Maundrell >!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Mindig is erős fenntartásokkal kezeltem az olyan folytatásokat, amiket más írt, mint az eredeti könyvet, és ez az előítéletem ismét megerősítést nyert. Komolyan nem értem, hogy az ilyenekre mi szükség van, nyilván soha senki semminek a színvonalát nem fogja megközelíteni. És abban kivételesen egyetértek P. D. Jamesszel, hogy Jan Austen soha nem írt volna ilyet.
Szóval Büszkeség és balítélet folytatásnak nagyon gyenge. Borzasztó unalmas, hogy kb. újrameséli az egész cselekményt, csak egy csomó mindent új és béna fényben. A karaktereket teljesen kicsinálta, egyszerűen katasztrófa, hogy mit művelt szegénykékkel. Lizzie a közelében sincs annak a szellemes, intelligens lánynak, akit megismertünk. Biztos vagyok benne, hogy Jane Austen soha nem csinált volna belőle ilyen dögunalmas, tökéletes kis feleséget. Darcy meg egy töketlen, papucs földesúr lett. Hol maradtak a jó kis szellemes, ironizáló beszélgetéseik? Vagy könyörgöm, legalább egy kis romantika? Mintha nem róluk lenne szó, hanem bármilyen más unalmas házaspárról. És ez ugyan mellékes, de az is mi volt, ahogy a gyerekeiket nevelték? Oké, hogy akkoriban az volt a normális, hogy lepasszolták őket a gyerekszobába a dadusnak, aztán néhanapján megnézik, hogy megvannak-e még, de belőlük pont nem ezt néztem volna ki. Elvégre a Bennet lányok sem úgy nevelkedtek, és Lydiát leszámítva normálisak lettek. Tudom, hogy már előkelőbbek, meg minden, de szerintem Lizzie biztos nem ilyen anya lett volna.
Krimiként is bőven találtam benne kivetnivalót. Nem tetszett, hogy az egész Wickham körül forgott, nagyon unalmas volt a nyomozás(?) – már ha volt egyáltalán –, és az indíték is olyan semmilyen. Meg maga az egész bűntett. Ami nem kiszámítható, az béna. spoiler Nagyon kis nyamvadt volt az egész.
Magát a cselekményszövést is untam, az elején elég sok idő elmegy arra, hogy készülődnek a bálra, amit végül nem tartanak meg, és később is indokolatlanul sok időt szánt unalmas részletekre, mint a csézarendelés, levélírás és sétálgatás. De ami igazán idegesített, az a folyamatos ismételgetés. Elmesélik, hogy mi volt a Büszkeség és balítéletben, hogy hogyan találták meg a hullát, mit csináltak vele, és kinek hogy telt a napja. Mindent elmesélnek. Többször is. És akkor a tárgyaláson újra. Aztán még egyszer, amikor megbeszélik a dolgokat. És bárkivel beszélgetnek, ő is elmondja. A végén már attól féltem, hogy egyszer csak rám ront egy tanár, hogy mondjam fel a gyilkosság okát, körülményeit és következményeit, annyira belém lett sulykolva.
Ez volt az első próbálkozásom az írónénitől, és nem vagyok benne biztos, hogy lesz másik. Persze lehet, hogy csak a folytatásfóbiám miatt volt ilyen negatív tapasztalat, de az biztos, hogy nagyon nem jött be. Sürgősen el kell olvasnom vagy meg kell néznem a Büszkeség és balítéletet, hogy összeszedjem magam, nem is beszélve a szereplőkbe vetett hitemről.

Babó_Buca P>!
P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Ez aztán szenvedés volt a javából. Egy jópontot kap tőlem, a lassú cselekménye ellenére hamar végigértem rajta. A regény túlnyomó részében egyhelyben toporognak a szereplők. Nem derülnek ki részletek a gyilkossággal kapcsolatban, így az izgalom is elmarad. A végén ugyan nyakunkba zúdítják az egészet, de addig mindent feltűnően burkolnak, ami zavart. A bírósági tárgyalás is unalmas és feleslegesen hosszú okfejtéseket tartalmazott, hiányoltam a lényegre törő fogalmazást.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/04/sosem-szab…


Népszerű idézetek

Fiammetta P>!

A tiszteletes annak kijelentésével kezdte, hogy nem talál szavakat, amelyek kifejezhetnék megdöbbenését és irtózatát, a továbbiakban azonban mégis talált szép számmal, melyek közül némelyik helyénvaló volt, de segítőnek egyik sem bizonyult.

196. oldal (Negyedik könyv: Halottszemle)

Gitta_Bry P>!

Beléptünk a XIX. századba; nem szükséges Mrs. Wollstonecraft hívévé szegődnünk, hogy úgy véljük, a nőktől nem kellene megtagadnunk, hogy hallathassák a hangjukat az őket érintő ügyekben. Néhány évszázada már elfogadjuk, hogy egy nőnek van lelke. Nem lenne itt az ideje azt elfogadnunk, hogy esze is van?

163. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mary Wollstonecraft · nők
Belle_Maundrell >!

– Ritkán fejezem be a napi olvasásomat éjjel egy óra előtt.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Sozora>!

Elizabeth sosem volt népszerű, mi több, az élesebb szemű merytoni hölgyek alkalmanként gyanították, hogy Lizzie kisasszony magában kineveti őket. Szarkazmussal is vádolták, bár volt némi bizonytalanság bennük a szó jelentését illetően. Annyit azért tudtak, hogy egy nőnél olyan nemkívánatos tulajdonság, amelytől az úriemberek fölöttébb idegenkednek.

18. oldal Prológus/ A longbourni Bennet család

FreeAngel>!

…ritkán sül el jól, ha két nő tartózkodik egy konyhában.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George Wickham
FreeAngel>!

Az volt az orvos alapvető filozófiája, hogy az emberi testnek megvan a természetes hajlama az öngyógyításra, hacsak a betegek és az orvosok nem ármánykodnak, hogy beleavatkozzanak ezekbe az üdvös folyamatokba, de azért – mivel felismerte, hogy az emberi természet pirulákat és főzeteket igényel – saját maga által készített orvosságokat is alkalmazott, amelyekben a páciensei teljes mértékben megbíztak.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyógyhatású szer · gyógyítás · orvos · orvosság · orvostudomány
Belle_Maundrell >!

Nagyon fontos, hogy azok, akik szeretik egymást, nyíltan és őszintén tudjanak beszélni az őket érintő dolgokról.

158. oldal

Amapola P>!

Miféle bosszúság háborgatja most az egyházközséget? Orvvadászat, lázítás, tömeges felkelés? Netán partra szállt Boney, vagy ismét rajtaütöttek Mrs. Phillimore baromfiállományán?

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Napóleon
1 hozzászólás
Keikorca P>!

Sosem olyan nehéz gratulálni egy barátnak a szerencséjéhez, mint amikor az a szerencse érdemtelennek tűnik.

199. oldal

takiko>!

A többségük otthon tartózkodott, és azok, akik még egy viharos éjszakán sem tudják megállni, hogy kimerészkedjenek megerősíteni magukat a helyi kocsmában, a kelleténél is több tanút tudtak állítani, akik közül némelyik józan is volt, amikor kihallgatták, miáltal megbízhatónak tekinthető.

230. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A katedrális
Jeffrey Archer: Ütött az óra
Angela Marsons: Törött csontok
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Robert Bryndza: Hidegvér
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Joss Stirling: Storm és Stone
Rosamund Lupton: Drága Tess!
S. J. Bennett: A Windsor-csomó