Én, ​Ozzy 127 csillagozás

Ozzy Osbourne: Én, Ozzy Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

„Kérdezgetik ​tőlem az emberek, hogyan lehet az, hogy még mindig élek, és én nem tudok mit mondani. Ha gyerekkoromban odaállít valaki egy fal mellé a többi utcabéli kölyökkel együtt, és megkérdezi, hogy ki él majd még 2009-ben is, kinek lesz öt gyereke és négy unokája, meg háza Buckinghamshire-ben és Kaliforniában, nem tettem volna egy kibaszott fityinget sem magamra. De itt vagyok, és készen állok, hogy most először a saját szavaimmal mondjam el a történetemet.
Életem minden egyes napja esemény volt. Harminc éven át halálos dózisokban nyomtam a piát és a drogokat. Túléltem egy repülőszerencsétlenséget, öngyilkos túladagolásokat, nemi úton terjedő betegségeket. Vádoltak gyilkossági kísérlettel. Aztán majdnem meghaltam, amikor a kvadomon ülve öttel belehajtottam egy gödörbe a kertemben.
Egy csomó minden nem lesz szép ebben a sztoriban. Mindig is vonzott a sötét oldal, és csináltam néhány csúnya dolgot. De nem én vagyok az ördög. Én csak John Osbourne vagyok: egy… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Legendák élve vagy halva Cartaphilus

>!
Trubadúr, 2019
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792314
>!
Cartaphilus, Kistarcsa, 2010
392 oldal · ISBN: 9789632661421 · Fordította: Bus András, Fencsik Tamás

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Ozzy Osbourne · Tony Iommi · Lemmy Kilmister · Black Sabbath · David Tangye · okkultista

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 30

Most olvassa 6

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Előszóként: nem szeretem a Black Sabbath-ot, nekem a sátánista vonal sose jött be, egy megátalkodott hippi vagyok, inkább a műtehén és a virágkoszorú mint a fordított kereszt.
Szeretkezz, ne háborúz! Virágot minden puskacsőbe! Erőszak minden formájától irtózom. Akkor szépen leszögezhetjük, Ozzy nem az én sztárom, akkor miért is olvasom?
Mert ettől függetlenül érdekelt ez az ember, a székbe szögezett az egyedisége, attól még hogy nem tetszik, elismerem a Heavy Metal ősapjának, egy stílus megteremtőjének, érdekes színfoltja a 70-es évek generációnak, aki nagy öregek után próbált érvényesülni.
A képlet nem sokat változott az évek folyamán, ezek se szívtak-ittak kevesebbet mint a nagyok, a forma maradt és a tartalmat inkább a drogok leírása és a piák keverésének titkai adták, megbolondítva egy két koncert pletykával amiben más ismerősök (számomra sokkal nagyobbra tartott zenészek) is feltűntek, ezeket a szösszenetek élveztem a legjobban.
Nem szeretnék ilyen ember közelében létezni, valószínűleg olyan lehet mellette, mint egy tüzes kemencében élni, ennél sokkal csendesebb világra vágyom. (inkább locsolgatom a rózsákat a mezőn) Azért a könyvnek van egy iszonyú nagy tanulsága.
Énekesünk is felnőtt, sokáig tartott, most nosztalgiával gondol ifjú korára és drogokra amelyek hatása alatt alkotni tudott. Nagyon komoly gondom van ezzel egyébként, most nem azt akarom mondani minden függő ( kápszer vagy pia) művész, de hogy a világmindenségben a legmaradandóbb művek nagyon nagy része befolyásoltság alatt született ez tény.
Orvosi magyarázatot kérek! erre is és arra is ami a könyvnek majdnem végszava :)
„Miért van maga még életben?”

9 hozzászólás
Natasha>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Az eddigi legviccesebb zenei önéletrajz, az már biztos!
Ozzy mesélőkéje és az őrült sztorijai olyan jók, hogy legalább tucatszor fetrengtem a röhögéstől. Amúgy sem őt, sem a Black Sabbathot nem kedvelem igazán, de az első pár oldal után muszáj volt végigolvasnom.
A fél csillag levonás csak azért jár, mert szinte sehol sem volt évszám, néhol előre-hátra ugrált a történetekben és a képek elhelyezését is jobban meg lehetett volna oldani.

Angria_Wolf>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Na, másodszori nekifutásra végre végigolvastam.
No nem azért, mert annyira nehéz olvasmány, hanem mert kellett hozzá egy bizonyos hangulat.
Meg kell mondanom, én is ámulok hogy Ozzy megérte a hatodik x-et, sőt… Ez az ember…ez… basszus nem is tudom minek nevezzem. A'sszem egy csoda. Ennyi megpróbáltatást, szerencsétlenséget, és függőséget végigcsinálni úgy, hogy a végén „szinte” semmi baja. Megáll az eszem… :D Senki ne próbálja utána csinálni! :D Mintha nem is visszaemlékezést olvasnék, hanem egy igazi rock 'n roll regényt, egy kitalált figurával. El se tudom hinni, hogy ennyi minden megeshet valakivel élete során.
Ebben a könyvben tényleg kipakolja a lelkét, minden félelme, öröme, minden gondolata benne van amit ennyi idő alatt megélt. Örülök, hogy elolvastam.
Nagyon bírlak Ozzy! De komolyan.

Szimirza P>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Nem tudok nagy és hosszú értékelést írni róla, csak annyit, hogy imádtam, élveztem, jól szórakoztam, néhol megbotránkoztam és csak ajánlani tudom mindenkinek ;)

Almost_Zed>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

A szórakoztató tartalom, a szabadszájú mesélőmód és a rock 'n' roller életforma autentikus bemutatása nagyszerű olvasmánnyá tette számomra a könyvet.
Ozzy közel negyven évig serényen amortizálta magát mindenféle szerrel. Az orvostudomány tanácstalanul áll a tény előtt, hogy ezzel az életmóddal még mindig életben van. Pedig őrültségeinek köszönhetően, számtalanszor csak egy hajszálon múlott az élete.
Önéletrajzi írásában életének minden fontos állomását felidézi, így a Sabbath és szólókarrier-korszakokat, függőségének elképesztő eseményeit, házasságait. Rengeteget köszönhet második feleségének, Sharonnak, karrier és magánéleti szempontból egyaránt, fontos szerepe van abban, hogy ennek a könyvnek happy end a vége.
Hála az internetnek, számtalan utalásnak utána nézhettem, rákerestem képekre, zenékre, koncertfelvételekre, és az is kiderült, hogy egy napon ünnepeljük a születésnapunkat.
Van egy olyan érzésem, hogy majd valamikor később akár egy mozifilm is készülhet ebből a bizarr élettörténetből. Addig is a könyvhöz kapcsolódva ajánlom a God Bless Ozzy Osbourne című dokumentumfilmet, amely ugyancsak felidézi Ozzy életútját, és a könyvben említett személyek közül sokan szerepelnek benne.

Deenaah>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Letehetetlen, olvastatja magát, humoros, de én különben is elfogult vagyok az öreggel kapcsolatban. Gondolom a lenyűgöző stílus kialakításához nagy köze volt a társszerzőnek is. Néha sírva röhögtem, néha meg jól fejen vertem volna Ozzyt egy ásóval, de ez a könyv a kedvencek közé megy :)

kvzs P>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Mert a rock'n'roll nem egy tánc…
Ozzy-nál jobban a fenti állítást nem sokan bizonyíthatják jobban. Ő maga, az élete maga a rock'n'roll. Ivott, drogozott, csajozott, zenélt, lázadt, polgárpukkasztott, szétcsapta magát, áthágott minden szabályt. Ezekről pedig kib@szott nagy őszinteséggel mesél. Nem titkol, nem szépít semmit. Beismeri a hibáit, tudja, hogy mit hol rontott el, sokszor a maga szemében is egy szar alak, de hálás mindenért, és elmondhatja, hogy él, és élvezi.
Nagyon tetszett a könyv sztorizós, csapongós stílusa. Igazából más el sem tudnék képzelni egy rocksztár visszaemlékezéseihez. Ez így kerek, hiteles, tökéletes. Mert a rock'n'roll…

gybarbii P>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Imádtam a könyvet! Nagyon sokat nevettem olvasás közben, meg persze jó néhány „b@zd meg” pillanat is volt…
Ozzy egy hihetetlen figura, annyi mindent átélt, hogy az önéletrajza egy mesének is beillene, sőt, még a gonosz főszereplővel sem történik ennyi szarság sehol!

Lione P>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Erre nincs szó, sem több szóból álló kifejezés. A metrón meg néztek, hogy min kuncogok már két perce… :D

Jadranka>!
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy

Zseniális! Néhol vinnyogva röhögtem, a legjobb önéletrajz, amit valaha olvastam, pedig volt azért már néhány. Hihetetlen ez az ember, imádom!

Visszatérve az önéletrajzokra: bármennyire is szeretem pl. a Nirvanát, Jim Morrisont, ezeket a (szintén ebben a Legendák élve vagy halva sorozatban megjelent) könyveket olyan nehézkesen olvastam végig. Persze érthető, de kissé száraz olvasmány, sok évszámmal, sok-sok névvel… Na hát ugyanezt erről a könyvről aztán nem mondhatom. Tényleg letehetetlen, villámgyorsan haladtam vele. Vicces, szórakoztató, egyáltalán nem száraz és nem unalmas egy pillanatig sem. Én meg valószínűleg nem vagyok normális, mert ha egyszer kicsit több időm lesz majd, végigrágom magam még a tévésorozaton is.


Népszerű idézetek

psn>!

– Dohányzik is, Mr. Osbourne?
– Hébe-hóba.
– Milyen meglepő. Megmondaná, naponta mennyit szív el?
– Hát, úgy harminc-egynéhányat.
– Milyen márkát szív?
– Szivart. A cigarettákat nem számolom. A doki kezdett elfehéredni.
– Mennyi ideje annak, hogy ezt napi szinten csinálja?
– Milyen évet írunk? – kérdeztem vissza.
– 2004-et.
– Akkor közel negyven éve.

Kapcsolódó szócikkek: dohányzás
Katze>!

Bill reggelente ivott egy csésze kávét, egy narancslevet, egy pohár tejet, és egy sört. Mindig ebben a sorrendben. Egyszer megkérdeztem tőle, miért.
– Hát – kezdte – a kávé felébreszt, a narancslében van a vitamin, amitől nem leszek beteg, a tej eltelít a nap hátralévő részére, a sörtől pedig újra elalszom.

Kapcsolódó szócikkek: kávé · narancslé · sör · tej
2 hozzászólás
mazsolafa>!

Mikor végül visszamentünk, a koncert után odajött hozzám egy vézna mexikói gyerek.
– Ozzy, téged tényleg lecsuktak azért, mert lehugyoztad az Alamót?
– Igen – feleltem. – Tényleg.
– Öregem, ez de szar. – mondta a gyerek. – Mi minden éjjel lehugyozzuk hazafelé menet.

236. oldal

Szimirza P>!

Pont a múltam tett azzá, aki vagyok.

Kapcsolódó szócikkek: múlt
psn>!

Akkor tudod meg, hogy kik a barátaid, amikor szar kerül a ventilátorba.

Frank_Spielmann I>!

Apám folyton azt ismételgette, hogy egy napon valami nagy dolgot teszek.
»Van egy megérzésem, John Osbourne – kezdett rá néhány sör után. – Vagy valami maradandót alkotsz, vagy a sitten végzed.«
Igaza volt az öregemnek. Még nem múltam el tizennyolc, de a börtönt már kipipáltam.

Andrew_N_Bagman P>!

Még egy-egy mosolygó arcot is felvarrtam a térdeimre, hogy felvidítsam magam, amikor reggelente a klozeton ülök.

53. oldal

2 hozzászólás
Szimirza P>!

Akik együtt élnek, és azt állítják, hogy még sosem veszekedtek, azok egy másik bolygóról jöttek.

Szimirza P>!

Nem vagyok rá büszke, hogy ültem, de ez is az életem része, úgyhogy meg se próbálok úgy tenni, mintha nem történt volna meg, ahogy azt mások szokták.

Szimirza P>!

Az volt a mottóm, hogy inkább legyek gyáva, de élő ember, mintsem halott hős.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Eglinton: James Hetfield
Mitch Winehouse: Amy a lányom
Sarah-Louise James: Adele
Susan Boyle: Akinek születtem
Ézsiás Erzsébet: Csupa könny a szobám
Bradányi Iván: Edith Piaf
James Brown – Bruce Tucker: James Brown
Varjas Endre: Koncz Zsuzsa
J. Randy Taraborrelli: Madonna titkos története
Sting: Széttört zene