The ​Virginian 4 csillagozás

Owen Wister: The Virginian Owen Wister: The Virginian

Dime novels had featured some rather scrawny horse-bound tenders of cattle, but not until 1902 did the cowboy become a fully realized article of American culture. That year Owen Wister, a native of Philadelphia, published the novel that established the conventions of the western. An immediate best seller, it has never faded from public consciousness.

Eredeti megjelenés éve: 1902

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Penguin Classics Penguin

>!
LibriVox, 2009
Felolvasta: Michelle Harris
>!
Penguin, New York, 1988
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780140390650 · ASIN: 0140390650

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
Owen Wister: The Virginian

Olvastam, hogy ez a regény újságban megjelent kisebb részek összeollózása, ez nagyon látszott rajta, mondjuk úgy, hogy epizodikus. Voltak is benne unalmasabb (mentek a prérin a lóval hazafelé hosszan, de meg voltn tiltva, hogy elkalandozzanak) és cselekményesebb fejezetek (mint például egy mostanában felkapott francia szakácsos főzős thriller --de, de). Ezen kívül, ööh, nagyban építkezett az olcsó szerelmes füzetek építőköveiből is, főleg a homlokzaton (de tényleg vízből kimentés, utcai párharc, betegápolás, aztán meg felvette az öltönyt is). Amúgy tényleg a cowboyos románc zsáner alapvetése, nem spoilereznék, de van benne nagyon helyes, ám rezzenéstelen arcú és jellemű, keveset szóló cowboy, aki úgy kártyáz és lő, mint egy isten, de akiben mélyen belül érző szív lak. A szerelmén kívül van még neki pár barátja is, az egyiket fellógatja, annyira egyenes irányúan kikezdhetetlen az erkölcse, nem részrehajló ő, és egy másik, aki a narrátor, egyben tanítvány is, elég jól tolja :). Egy mi betyáros magyarok számára ismerős „falu végén kurta kocsma – szegény édesanyám beteg” felütéssel indulunk. Megtudjuk, hogy a cowboyok paradicsomlét isznak, whiskyt inni a vízszerény és forró prérin nem praktikus, és segített az azonosulásban az is, hogy én és a Helyes Cowboy egyformán isszuk a kávét. A narrátor és a helyes cowboy viszonyára az jellemző, hogy filmre termett, amikor betanul a vadnyugati életbe, ugyanis a helyes cowboy hozzáértése sok kígyós és lovas balesettől menti meg, amik biztos filmen viccesen hatnak. Kiemelném még a helyes és szilárd jellemű cowboy viszonyát a könyvekkel, irodalommal, a barátnője ugyanis tanítónő, és ő fogékony erre, nem szégyelli, mondjuk ebben a cowboypozícióban nem is kell neki, igazából egy pozitív presztízsszemély, Shakespeare-ben például egyetértenek, Austenben nem annyira. A Helyes Cowboy sok ismerősömnél műveltebb helyesebb, miközben ismerőseim nem élnék túl a vadonban, szóval mindenképpen ő nyert. Mai olvasók számára érdekes történelmi tény még, hogy úgy kénytelenek kommunikálni mind a szerelmesek, a barátok és a halálos ellenfelek is, hogy nemhogy telefon nincs, de még a posta is gyerekcipőben jár. Így próbálj megszervezni egy leszámolós párbajt bizonyos helyen, kijelölt időben, flash mobbal, hát nem lehette könnyű. Na ugye.
Megnéztem a Bill Pullman-féle filmet, az nem volt jó szerintem.

2 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Owen Wister: The Virginian

Ilyet se olvastam még, hasonlót sem.
Apummal nézegettünk témába vágó filmeket anno, mikor a videótékát lerohamozta, a könyvet is inkább neki kellett volna elolvasnia.
Szeretem ennek a világnak a hangulatát, az formáját, távolról jól esik nézegetni, de a Western és a cowboy-ok még mindig csak a távolságtartó tiszteletem vívták ki…

graphoman IP>!
Owen Wister: The Virginian

Időbe telt, míg ráéreztem az ízére (és egy csomó spoiler dolgot nagyon lassan értettem meg, annyira távol áll ez tőlünk), de tulajdonképpen tetszett.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

The morning at war. Marvelous. Good men around a table. What a joy to be with the winners!

Gregöria_Hill>!

'Well,' Longstreet mused. 'Fairfax, are you drunk?'
'No, sir. I am quoting General Pickett's exact words, sir. With fine accurancy, sir.'

2 hozzászólás
Gregöria_Hill>!

'That Fremantle is kind of funny. He said that we Southerns were the most polite people he'd ever met, but then he noticed we all of us carry guns all the time, wherever we went, and he figured that maybe that was why. Hee'

Gregöria_Hill>!

He [Longstreet] was taller than Lee, head like boulder, full-bearded, long-heared, always a bit sloppy, gloomy, shocked his staff by going into battle once wearing carpet slippers.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Portis: True Grit
William W. Johnstone – J. A. Johnstone: Too Soon to Die
R. D. Thompson: The Texan Avenger
Clint Clay: Bounty For The Renegade
Michael Blake: Dances with Wolves
William W. Johnstone – J. A. Johnstone: Cutthroats
William W. Johnstone – J. A. Johnstone: Riding Shotgun
William W. Johnstone – J. A. Johnstone: Have Brides, Will Travel
Michael Blake: The Holy Road
Willa Cather: My Ántonia