Kommandós ​vállalkozásaim 12 csillagozás

Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim

Fontos ​dokumentum – egy fejezet izgalmas kortörténet.
Ez a több világnyelven megjelent és Franciaországban is nagy sikert aratott könyv a szó szoros értelmében dokumentum. Otto Skorzeny, akit a fáma ma is „Európa legveszélyesebb emberként” tart számon, nemcsak az a német tiszt volt, aki azáltal vált híressé, hogy 1943-ban kiszabadította Mussolinit a Gran Sassoról. Új stratégia kidolgozója is volt, amelyet főleg a jeruzsálemi hadiakadémiákon oktatnak.
Ebből a szemszögből vizsgálta a nyugati szövetségesek négy vezérkari tisztje Skorzeny és kommandójának második világháborús tevékenységét. Mind a négyen csodálatra méltatták annak az embernek a tevékenységét, aki jóval több volt „nagy kalandornál”. Ez a háború, amelyről Skorzeny a könyvben, mint résztvevő és mint tanú tudósít, mindenesetre megérdemli, hogy frontok nélküli, teljességgel ismeretlen háborúnak nevezzük. Míg ugyanis a könyv első részében a klasszikus háborúról ír, ahogyan azt Moszkváig megélte, addig a… (tovább)

Eredeti cím: Meine Kommandounternehmen

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tartalomjegyzék

>!
Fotogold, Budapest, 1998
320 oldal · ISBN: 9638364947 · Fordította: Barabás Miklós

Enciklopédia 8


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

Larsen_B>!
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim

A „Kommandós vállalkozásaim” c. könyv érdekes megközelítése a 2. világháborúnak, ezúttal a vesztes oldal szemszögéből megvizsgálva. Mindig érdeklődéssel olvasom az alternatív elemzéseket, Skorzeny könyve is inkább hipotetikusnak ható tanulmány, mint egy katona háborús visszaemlékezése.
A háború első hónapjairól nem derül ki sok részlet az író tevékenységéről, inkább érdekes háttér információkkal látja el az olvasót, kevésbé ismert irreguláris műveleteket, meg nem valósult hadműveleteket ismerhetünk meg – Seelöwe vagy Gibraltár tervezett megszállása stb. – és sokat foglalkozik a német hírszerzéssel és annak hibáival, fejtegeti a Vörös zenekar és más kémhálózatok működésének tevékenységét, hatásukat a hadműveletek kimenetelére. Skorzeny erőteljesen bírálja Canarist és az Abwehr működését, akik – véleménye szerint – félreinformálták és negatívan befolyásolták Hitlert döntéseinek meghozatalában. Pályafutásának csúcspontját, Mussolini kiszabadítását/elrablását* és annak előzményeit, majd budapesti működését is részletekbe menően ismerteti. Az ardenneki műveletekkel foglalkozó részt felületesnek találtam, viszont egy fejezetben feleleveníti egyik legkiválóbb katonájának elképesztő haditettét, méltó megemlékezés ez von Fölkersamról. Írásmódja kicsit csapongó, ugrál az időben, de aki valamelyest ismeri ezeket az eseményeket, annak nem követhetetlen. Átfogó, szinte valamennyi területre kiterjedő ismeretekkel rendelkezett, nem csak katonai, hanem politikai és gazdasági ismeretekkel is, minden téren tájékozott és ismerte ezek egymásra gyakorolt hatását. Köztudott, hogy a Waffen-SS-ben képzelten emberek is komoly parancsnoki beosztásba kerülhettek, de rá épp az ellenkezője volt igaz. Mérnök végzettségű, több nyelven beszélt és a hadseregben is végig kellett járnia a szükséges lépcsőfokokat. Rendkívüli bátorsága és leleményessége juttatta az élvonalba és egy új hadviselési formának az úttörőjévé vált. Az sem elhanyagolható tényező, hogy akciói során egyáltalán nem vagy csak minimális veszteségeket kellett elszenvednie embereinek ill. a vele szemben álló félnek is.
A kiadványról. A könyv ragasztása pocsék, az én példányom lapjaira van hullva. A német nyelvű kiadáshoz képest ez egy tömörített fordítás, kb. 80-100 oldal az eltérés a könyv között. Bosszantó helyesírási és fordítási hibák, szakmaiatlan kifejezések is gyakran előfordulnak, ami sokat levon az élményből!
Végezetül egy gondolat. Egy külföldi oldal élménybeszámolói között olvastam egy felháborodott hangvételű hozzászólást, miszerint Skorzeny könyve történelemhamisítás és ellentétes mindennel amit az illető idáig a 2. világháború történetéről ismert… Nem értek vele egyet. Nem állítom azt, hogy Skorzeny elbeszélése minden kétséget kizáróan tükrözi a valóságot, de nem feltétlenül gondolom azt sem, hogy a győztesek által deklarált, széles körben ismert történelmi tényeket mindenképpen szentírásként kell kezelni. Azt hiszem az igazságot e kettő nézőpont között kell keresni.

* Egy „a megtestesült német lelkiismeret”, Guido Knopp közreműködésével készült dokumentumfilm minimalizálja Skorzeny szerepét az akcióban és csak, mint megfigyelőt említi, aki kihasználta a rivaldafényt karrierje menedzselésére.

>!
Fotogold, Budapest, 1998
320 oldal · ISBN: 9638364947 · Fordította: Barabás Miklós
5 hozzászólás
Anton_Gorogyeckij P>!
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim

Nagyon érdekes egy könyv volt ez! Nem tipikus önéletrajz, mert szerencsére nem a szokásos gyermekkor-katonaság-öregkor vonalat követi (van ezekből is, de csak röviden), hanem meglepően sok kitekintéssel is rendelkezik a kort illetően. Bírtam, amikor a híresebb emberekről leírta a véleményét, ahogy Canarist vagy Bormannt fikázta :-D Mindezek mellett ha csak a fele igaz annak, amit Skorzeny leírt, még arra is csak elismerően tud csettinteni az ember: ez aztán egy nem mindennapi fickó volt! (Illetve fickók, mert a társai is megdöbbentő dolgokat hajtottak végre.)

Hanging_Moss_9102 >!
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim

Skorzeny emlékirata egy alternatív értelmezése a II. világháborúnak. Eléggé elfogult (tudom hogy erről szól ez a műfaj, de ha nem lenne világos, vannak fokozatok ezen belül is), mondhatni kifejezetten óvatosan kell olvasni ezt az emlékiratot. Mindezen felül igazán érdekes, és vannak nagyon jó meglátásai a különböző eseményekkel kapcsolatban.
Kiváló, egyenes jellem, vélhetően jó indulatú ember volt, amik következtében szimpatikus ember alakja rajzolódott ki előttem. Skorzeny a II. világháború egyik legszínesebb egyénisége, nagyon érdemes tanulmányozni nemcsak a gondolatait, hanem az életművét is. Tulajdonképpen egy új fegyvernemet teremtett, a szárazföldi hadseregen belül, (kommandós vállalkozások révén), s olyan komoly hatása volt Skorzenynek a hadművészetre, hogy évekkel később is számos vezető és stratéga próbálta felkérni tanácsadónak, illetve tanulmányozták szédületes bevetéseit. Izrael az asszuáni gát elleni akcióját 1956-ban például SKorzeny elméleteiből is tanulmányozta. Nem semmi. Skorzeny amúgy rendkívül olvasott ember benyomását keltette bennem: rengeteget idézett, sok érvét támasztotta alá különböző forrásokból, például neves történészek munkáiból (Liddell Hart), vagy emlékiratok, de olvasott más gondolkodóktól is könyveket, pl. Clausewitz, vagy Rosenberg.
Skorzenyt egy egészségesebb világban akár példaképként is lehetne ábrázolni, a hűség, önfeláldozás, bajtársiasság, önfeláldozás és patriotizmus tekintetében. Ráadásul volt neki agya is, ez sokat emel. Egyébként elég élesen kritizálta Albert Speer emlékiratait, hát igen, Speer nem volt őszinte, bár érthető okokból mentette az életét.Skorzeny amúgy szereti az összeesküvés elméleteket, illetve szereti a vereséget olyan köntösben feltüntetni, hogy nem rajtuk múlott. Ez kissé zavaró volt nekem.
A magyar kiadásról: borzalmas, tele hibával. Ilyenek, hogy „Keleti-tenger” már meg sem lepődök, de helyesírási hibáktól hemzsegett, továbbá állandó évszám elírások voltak benne. Sehol sem volt egy szakmai megjegyzés az esetleges csúsztatásról a szerző részéről.
Miért nem alkalmaznak történészeket, hogy jelentősen javítsanak a könyv színvonalán? Ez a magyar történész szakma érdeke is lenne, mert a németek így csinálják, akik elég jók a szakmában.
Összegezve: akit érdekel a II. világháború és valami igényes szellemi terméket kíván olvasni, annak bátran ajánlom, mert azt kapja!

nadasdit>!
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim

Nem csak jó katona volt, hanem becsületes ember lévén, a politikát is más szemszögből látta. Hadi tettei önmagukért beszélnek.

nyolcadikutas>!
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim

Skorzeny Hitler egyik leghíresebb katonája volt. A Duce kiszabadítása máig legendás akció, de az ő emberei jelentek meg a hídnál is, amely messze volt. Érdekes szegmense a második világháborúnak egy különleges ember tolmácsolásában.


Népszerű idézetek

Hanging_Moss_9102 >!

A Waffen-SS létrehozója Paul Hausser tábornok volt, akit „Hausser papa” néven emlegettünk. Ő, valamint Felix Steiner, a Baltikumból származó öreg harcos és Sepp Dietrich olyan stílust és támadó szellemet adtak a Waffen-SS-nek, hogy talán a napóleoni Gárdához lehet hasonlítani.

Hanging_Moss_9102 >!

Ha bolsevistaellenes voltam és vagyok ma is, azért oroszellenes nem voltam és nem vagyok ma sem.

Hanging_Moss_9102 >!

Mindig a Hitler által 1938 márciusában történt „megerőszakolásról” beszélnek. De akárcsak Hitler, aki maga is Ausztriában született, mi németek voltunk! Mégpedig ugyanazokkal a jogokkal születtünk, mint a szászok, a bajorok, a svábok, a württembergiek és a Német Szövetség valamennyi alattvalója, amelyből csak az 1866. évi königgrätzi csata után zárták ki Ausztriát.

Kapcsolódó szócikkek: 1866 · 1938 · Adolf Hitler · Anschluss · Ausztria
Hanging_Moss_9102 >!

Ritkán történik meg, hogy egy katonai teoretikus maga képes elméleteit győztes csatában megvalósítani. Guderian egyike volt ezeknek.

Hanging_Moss_9102 >!

1940. június 4-i híres beszédében Churchill kijelentette: „Harcolni fogunk a parton, a partraszállási helyeken, harcolni fogunk a vidéken és a városok utcáin!”
A canterbury érsek később úgy emlékezett, hogy a szónok ebben a pillanatban a mikrofonra tette az egyik kezét és hozzáfűzte: „És sörösüvegeket fogunk hozzájuk vágni, mert valójában ez az egyetlen, amink van.”

Kapcsolódó szócikkek: 1940 · Canterbury érseke · Winston Churchill
Hanging_Moss_9102 >!

Végül az önként jelentkezettek közül 120-at „beszélni tudóknak” (speaker) nyilvánítottak. Az összes többit utasították, hogy hallgassanak és az esetleg kialakuló beszélgetések során csak mormogással vagy egyes hangok kiejtésével vegyenek abban részt. Valamennyien részt vettek intenzív „amerikanizáló” tanfolyamon.

Hanging_Moss_9102 >!

Nem kétséges a számomra- és számos történész is velem egy véleményen van-, hogy Hess rendkívüli követként repült Angliába, hogy a Sztálin elleni háború előestéjén nyélbe üsse a békekötést Angliával.


Hasonló könyvek címkék alapján

Norbert Hannig: A Luftwaffe szolgálatában
Otto Carius: Tigrisek a sárban
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
Eugene B. Sledge: Pokol a Csendes-óceánon
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
Kurt Meyer: Gránátosok
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta
David Fraser: Rommel
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Robin Cross: A sas bukása