Ottlik Géza (szerk.)

Mai ​amerikai elbeszélők 4 csillagozás

Ottlik Géza (szerk.): Mai amerikai elbeszélők Ottlik Géza (szerk.): Mai amerikai elbeszélők

A novella – akár a zenében a kamarazene – kiemelkedő jelentőségű az amerikai irodalomban. Kitűnő írók ebben a műfajban hozzák létre jelentős alkotásaikat, drámaírók, mint Arthur Miller és Tennessee Williáms, novellában dolgozzák fel későbbi drámáik témáját.
Gyűjteményünk harmincegy írót mutat be egy-egy novellával. Régi ismerősökre is bukkan az olvasó: Hemingway, Steinbeck, Faulkner. De felsorakoznak nálunk ma még alig ismert írók is sikeres, jellegzetes, művészi megformálásban vagy mondanivalóban újszerű novelláikkal. Bizonyára akad köztük, aki évtizedek múltán világhírű író lesz, – mint jó néhányan azok közül, akiket a Nyugat Dekameronjából ismertek meg nálunk annak idején – talán éppen a legfiatalabb John Updike.

A művek szerzői: John Steinbeck, Katherine Anne Porter, F. Scott Fitzgerald, William Faulkner, Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Langston Hughes, Nathanael West, Erskine Caldwell, James T. Farrell, John O'Hara, William Saroyan, Albert Maltz, Eudora Welty, Nelson Algren, Richard Wright, Wallace Stegner, Irwin Shaw, Saul Bellow, Arthur Miller, J. D. Salinger, James Baldwin, Truman Capote, John Updike

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dekameron

>!
Európa, Budapest, 1965
674 oldal · keménytáblás · Fordította: Balabán Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Nílkantha
Ottlik Géza (szerk.): Mai amerikai elbeszélők

A 31 amerikai szerző egy-egy elbeszélése, amelyek között vannak kitűnőek(Richard Weight: Végtelen fekete ének, Albert Maltz: Boldogság és John Steinbeck: A krizantémok) és jelentektelenek(J. D. Salinger: Alpári történet Esmenek, szeretettel; Ernst Heningway: Ahol a folyó kiszélesedik; Truman Capote: Alom luxuskivitelben) is.

>!
Jenci_néni
Ottlik Géza (szerk.): Mai amerikai elbeszélők

Nyaraláskor a balatonföldvári Könyvkikötőben akadtam rá, de eddig csak az Álom luxuskivitelben-t olvastam el belőle, ami egyébként nagyon tetszett. Majd jövő nyáron folytatom.


Népszerű idézetek

>!
Nílkantha

…a legdrágább dolog, amit csak asszony a férfinak adhat, az elveszett önbecsülés. És a legaljasabb dolog, amit csak az egyik ember a másikkal tehet az, hogy elveszi az önbecsülését. (Tennessee Williams)

414. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

3 hozzászólás
>!
Nílkantha

…a gyermeket nem oltalmazhatjuk az élet viszontagságai ellen, de segíthetünk neki olyan jellem kialakításában, hogy újra meg újra nekirugaszkodjék, ha az élet süvítve szálló acélgolyója romba döntötte mindazt, amit addig épített. (James Baldwin)

530. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

>!
Nílkantha

Annyira megszokjuk a bűnt, hogy szinte emberivé és hozzáférhetővé válik. Gondolni nemigen gondolunk rá, de amikor aztán egyszerre betör az életünkbe, rájövünk, hogy a bűnt már eddig is úgy fogtuk fel, mint a mindennapi élet úgyszólván normális kísérőjelenségét. (Irwin Shaw)

393. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

>!
Nílkantha

Az élet nem eléggé fontos az embernek, hogy túl mélyen átérezze. Mindenki megteremti a maga védőpajzsát, s az élet ennek ütközik. A stílus is csak egy pajzs az élet ellen… (James T. Farrell)

228. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

>!
Nílkantha

Az apró segítség kevés ahhoz, hogy jobban menjenek a dolgok, és az egyetlen nagy hatalom a pénz. Ez a mi egyetlen napunk, a pénz. Sehol sincs sötét, ahova az süt, és mindenütt sötét van, ahova nem jut el a sugara. (Saul Bellow)

442. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

12 hozzászólás
>!
Nílkantha

Alkohol és menetrend ellensége egymásnak… (Langston Hughes)

124. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

1 hozzászólás
>!
Nílkantha

…még azoknak is, akik egy időre kivonják magukat a világból, szükségük van egymás érintésére, vagy minden elveszett. (Eudora Welty)

282. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

>!
Nílkantha

A pénz az emberiség napja! (Saul Bellow)

443. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

>!
Nílkantha

Az igazán álmos embernek, (…) mindig lehet némi esélye, hogy visszajut (…) képességeinek há-bo-rí-tat-lan bir-to-ká-ba. (J. D. Salinger)

529. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963

>!
Nílkantha

…a fény éppolyan veszélyes, éppolyan gyilkos lehet, mint az árnyék.

556. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1963


Hasonló könyvek címkék alapján

Saul Bellow: Késő bánat
Alice Munro: Juliet
Alice Munro: Ifjúkori barátnőm
Alice Munro: Egy jóravaló nő szerelme
Alice Munro: A boldog árnyak tánca
Alice Munro: Nyílt titkok
Alice Munro: Csend, vétkek, szenvedély
Stephen Butler Leacock: Humoreszkek
Alice Munro: Mennyi boldogság!
Alice Munro: Drága élet