20. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
62. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Torzonborz, ​a rabló (Torzonborz 1.) 127 csillagozás

Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Paprika Jancsi és Vitéz László azon mesterkedik, hogyan tudná fülön csípni Torzonborzot, aki ellopta Nagymama különleges kávédarálóját. Ám legnagyobb szerencsétlenségükre ők maguk kerülnek a héttőrös rabló és varázsló barátja, a gonosz Petróniusz Pókuszhókusz karmai közé…

A klasszikusnak számító német gyerekkönyvszerző, Otfried Preußler története immár 50 éve kicsik és nagyok kedvence. Több mint harminc nyelven olvasható – most végre magyarul is.

A Kolibri Klasszikusok sorozat első darabját Torzonborz további kalandjai és a szerző kiváló meseregényei követik.

Eredeti megjelenés éve: 1962

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: 4 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kolibri Klasszikusok Kolibri · POKET ifjúsági POKET Publishing, Kolibri, Móra

>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
130 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158159326 · Fordította: Nádori Lídia · Illusztrálta: F. J. Tripp
>!
Kolibri, Budapest, 2020
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370574 · Fordította: Nádori Lídia · Illusztrálta: F. J. Tripp
>!
Kolibri, Budapest, 2019
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370574

6 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

KönyvParfé P>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Ennek a mesének az egyik legfontosabb eleme a humor, sokszor úgy éreztem, mintha egy kabaré kellős közepébe csöppentem volna. A helyzetkomikumok és a nyelvi játékok garantáltan vigyort csalnak az arcodra.
A szerző nagyszerűen vezeti az olvasót, fejezetről fejezetre tartja fenn a figyelmet és növeli az izgalmakat. Ritkán találkozom ennyire jó, nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak írott művel. Kipróbáltam, működik, a gyerekek tátott szájjal hallgatták!

Egy dolog zavart csak benne… annyi ételt beleszőtt az író a történetbe, hogy olvasás közben állandóan éhes lettem. Hol egy kis szilvás lepényt kívántam, hol meg krumplit falatoztam volna. Szóval csínján vele, mert veszélyes!

Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/08/06/otfried_preu_ler_f…

8 hozzászólás
Gelso>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Ez egy nagyon helyes könyv, és a rabló miatt kicsit Rumcájszra emlékeztetett, de Vitéz Lájszló és barátja visszahozták a még régebbi klasszikus mese-, és vásárihangulatot.
Ugyanakkor a barátjával, Paprika Jancsival kóborolva meg két mai kisfiú kódorgásai jelentek meg előttem… szóval eszméletlenül kortalan, maximálisan élvezhető, kacagtató, izgalmas. A mese elemeiben is bővelkedik, így amellett, hogy telnek az események, mégis egyszerre érezzük pl. a mostani életünkben és pl. a mese világában is magunkat. Ez számomra igen érdekes élmény volt.
Nagyon kedveltem a humorát, a rabló és a varázsló szerepeltetése miatt inkább fiús könyvnek véltem, de ez nem így van, mert egy alkalommal hazafelé a buszon olvastam, mellettem egy 6-7 éves szőke copfos, rózsaszín hátizsákos kislány üldögélt, és végig lopva szemlélte mit is olvashatok. Minden rajzot megnézett, úgyhogy egészen biztos, hogy lányok kezébe is odaadható, mivel humoros, mesés, fordulatos, élvezetes olvasmányélményt jelent.
Mindenképpen alsós, kisiskolás gyerekeknek ajánlom, talán nagycsoportosaknak is felolvasásra.
Az illusztrációk aranyosak, tükrözik a mese vidám hangvételét, és a rabló/varázsló borzas, rémisztő alakját, reszelős hangját. Kedves és szép kis könyv.

2 hozzászólás
ziara>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Hát, ezt nagyon megszerettük. Nagy hiányosságunkat pótoltuk vele. És folytatjuk, az tuti.
Néha kicsit érezni rajta, hogy régebben írták, de ez talán nem is baj. Szóval hajrá, Jancsi és Lackó!! Reszkess, Torzonborz!!! Adél és én jövünk. Adél: „Hiszen ez a könyv még apánál is idősebb…” Az már valami:))))

1 hozzászólás
Molymacska P>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Nagyon német mesekönyv.
A történet ott kezdődik, hogy szegény Nagymamára rájár a rúd, azaz Torzonborz, a rabló, és kirabolja őt. Ezután útnak indul Paprika Jancsi, és Vitéz László, és valahogy csak kikecmeregnek ebből a várzslattal átíatott rablótörtenétetből.
Ezen a könyvön nagyon látszódik, hogy német, és nagyon látszodik, hogy nem éppen mai mese. Igazából a kor az, amivel én talán picit nem értek egyet, egyes elemei elavultak, vagy inkább kevésbé mesések, és kevésbé mesébe illők szerintem (pálinka, a tubák nekem ilyen, de az is elsőre furcsa volt, hogy kávédaráló az eltűnt holmi, márpedig ugye kávét a gyerek pont nem iszik. Tudom, ez sajátos logika, csak olyan furcsa volt mégis).
Az, hogy német szintén nagyon jól látható: más mesékből veszi az alapot, mintha egy össze foltozott-toldozott mesegyűjtemény lenne, mégis sokkal frissebbnek érződött, mint Grimm meséi (nyilván, hiszen sokkal frissebb is :D ). Nagyon érdekes volt, hogy a mese nem feltétlen szeretne tanítani, vagy konkrétan mondani valamit, hanem alapvetően kalandos marad, amiben történnek dolgok, és ez a végén a legtöbb szereplőnek jó lesz.
Érdekes volt olvasni, nekem személy szerint nem jött be, ettől függetlenül viszont nagyon tudom ajánlani. Érdekes, kalandos, és izgalmas lehet, alsós korosztály számára.

4 hozzászólás
Rodwin>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Minden a nagymama elrabolt kávédarálójával kezdődött…
Torzomborz a vidék legrettegettebb banditája újra lecsapott. Unokái, Vitéz László, és Paprika Jancsi ezt nem nézhette tétlenül, elhatározzák, hogy visszaszerzik a pótolhatatlan darálót.
Nos innen indít ez a fergeteges mesekönyv, egyszerűnek hangzik, de annyi kalandban lesz még része a kedves olvasónak aki a kezébe veszi ezt a könyvet.
Két kisgyerek mérhetetlen bátorságról tesz tanúbizonyságot, ugyan ti gyerekként szembe mertetek volna nézni egy ilyen gazfickóval?
Feltűnik a színen egy kegyetlen varázsló, Petróniusz Pókuszhókusz, akivel szintén meggyűlik a gyerekek baja.
Igazán kalandos kis könyv volt nem csak kisfiúknak, jelentem az apukák is jól tudnak szórakozni rajta. Ugyan a négy éves lehet még kicsi volt hozzá, a kevés rajz híján, de a történet nagyon érdekelte. A rajzok egyszerűek, de annál szívből jövőnek tűntek nekem.
Humoros, kalandos, igazi kikapcsolódás volt a könyv pár estére.
Szerencsére újra kaphatóak a folytatások is

>!
Kolibri, Budapest, 2017
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370574 · Fordította: Nádori Lídia · Illusztrálta: F. J. Tripp
Juci P>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Ez volt az első olyan mese, amelynek kapcsán meg kellett ismertetnem a gyerekeket a cliffhanger fogalmával :) Príma szórakozás, csak ne kövessétek el azt a hibát, amit én, hogy Torzonborznak megpróbáltok nagyon durva, reszelős hangot adni, mert minden felolvasás végére fájni fog a torkotok :D

2 hozzászólás
Milli88 P>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Nagyon mese, felnőtt fejjel olvasva nagyon klisés, mindezekkel együtt is élvezhető és tanulságos történet. Az ilyen kis nyúlfarknyi mesék segítségével lehet a kisebbeknek az ő nyelvükön elmagyarázni, hogy a „gonosz mindig megkapja a méltó büntetését” és a „jó elnyeri jutalmát”.

Hanna IP>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Hát ez nagyon aranyos volt, a két béna gonosztevőn sokat nevettünk, bár mindketten túlzásnak tartottuk Pókuszhókusz sorsát spoiler. Nagyon jó a fordítás, különösen a neveké, örülök, hogy végül magyarul is megjelent a könyv.

latinta P>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Paprika Jancsit (Paprikajancsi alakban) Weöres Sándortól és Halász Judittól: link, meg a gyermekmondókából link, Vitéz Lászlót Kemény Henriktől ismertem eddig…

    Örülök, hogy a POKET-ifjúsági sorozatban most egy szerethető, estimesélős-olvasós, izgalmas történet jelent meg.

    Ez most – ha jól tudom – a harmadik olyan könyv, amely egy-egy sorozat első része. off

    Sem a színes képekkel, sem a betűtípussal, -mérettel nem volt bajom, csak a sorközi elválasztó jelekkel meg a több helyen előforduló szótagolási hibákkal. Jó lenne, ha nem maradnának benne ilyenek.

Uzsonna>!
Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Nagyon szeretik ezt a könyvet a gyerekek, így muszáj volt egyet elkacsmarnom, hogy én is megismerkedhessem a történettel. Mikor az alcímből kiderült, hogy Paprika Jancsi és Vitéz László történet, egy kicsit megijedtem, hogy túl sok palacsintas-ütővel elintézett jelenet lesz benne, de félelmem alaptalan volt. Izgalmas, érdekes, jól kifundált történetet kaptam, melynek fényét az is emelte, hogy Torzonborz nem a megszokott sztereotíp bugyuta gonosz figura volt, hanem használta az eszét, nem lehetett egyszerűen kicselezni. Az illusztrációk is nagyon jók.
Érdemes volt hinnem a „rajongótábornak”, és azon leszek, hogy számuk bővüljön még! Olvassátok (f)el Ti is! :-)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

latinta P>!

    De Lackó összeszorított foggal, derekasan kalapált tovább, mint egy hitelesített, szakképzett krumplisládafedél-beszögelő mester.

19. oldal, Vigyázat, arany! (POKET Publishing, 2020)

csgabi P>!

Paprika Jancsi nagymamája egy szép, verőfényes napon gyanútlanul ült a házikója előtti padon. Épp kávét darált. A darálót Paprika Jancsi (barátainak csak Jancsi) és legjobb barátja, Vitéz László (barátainak csak Lackó) ajándékozta Nagymamának a születésnapjára. Különleges darab volt, Jancsi és Lackó saját találmánya: míg tekerték a kurbliját, azt muzsikálta, hogy Szép május, jöjj, hogy ébreszd a fáknak ágait.

Mióta megkapta, Nagymama annyira szeretett kávét darálni, hogy kétszer több kávét ivott, mint korábban.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · kávé · Vágyódás a tavasz után
csgabi P>!

– Az ördögbe is, drága barátom, ezt nevezem én tubáknak! Háromszor olyan erős, mint az őrölt ablaküveg! Honnan szerezted?

44. oldal

6 hozzászólás
csgabi P>!

Annyira félelmetesnek hitte magát, hogy mikor Jancsi és Lackó sarkon fordult és rohanni kezdett, csöppet sem csodálkozott

24. oldal

csgabi P>!

Jancsi olyan buta képet vágott, amilyet csak bírt.
– Tényleg olyan buta, amilyennek kinéz? – gyanakodott Pókuszhókusz.
– Sőt – válaszolta Torzonborz.
– Akkor jó – így Pókuszhókusz. – Akkor nagyon is jó! Hogy hívják?

45. oldal

Littlewhite>!

Itt akkor is vasárnap van, amikor mindenhol máshol szerda!

120. oldal

csgabi P>!

– Visszakapom az én gyönyörűséges kávédarálómat? – sopánkodott Nagymama, mikor az őrmester végre befejezte a jegyzetelést, és becsukta a noteszét.
– Magától értetődik – bólintott Üstöllési.
– Na de mikor?
– Hát, azt már nehéz megmondani. Először is el kell kapnunk Torzonborz uraságot. Jelenleg azonban sajnos még azt sem tudjuk, hol rejtőzik. Nagyon ravasz bűnözővel állunk szemben! Két és fél éve az orránál fogva vezeti a rendőri szerveket. De egy szép napon őt is utoléri a végzet! És bízunk a lakosság hathatós együttműködésében.

14. oldal

2 hozzászólás
csgabi P>!

– A hat… micsodában? – pislogott Jancsi.
Üstöllési őrmester feddőleg pillantott rá.
– Csak nem lettél nagyothalló, Paprika János? Azt mondtam: a lakosság hat-ha-tós e-gyütt-mű-kö-dé-sé-ben!
– És az mit jelent?
– Azt jelenti, hogy az emberek segítenek a fickó nyomára bukkanni.
– Aha… – Jancsi elgondolkodott. – És az segítségnek számítana, ha valaki… el is kapná?
– Az volna a legeslegjobb – pödörte meg a bajuszát Üstöllési őrmester. – De mit gondolsz, ki adná a fejét ilyen merészségre?
– Mi ketten! – vágta rá Jancsi. – Vitéz László, meg én, Paprika Jancsi! Benne vagy, Lackó?
– Naná! – húzta ki magát Lackó. – A rendőrségnek segíteni kell. Majd mi elkapjuk Torzonborzot, a rablót!

15. oldal

csgabi P>!

– Várj! Először álcáznunk kell magunkat!
– Álcáznunk?
– Hát persze! Nehogy ránk ismerjen Torzonborz, ha odaérünk!
– Hm… igazad van. De honnan szerezzünk álcát ilyen hirtelen?
– Szörnyen egyszerű: én odaadom neked a kalapomat, te ideadod nekem a bojtos sipkádat.
– És mit kezdjek én a te kalapoddal?
– Buta kérdés, tedd föl a fejedre. Na? Nem túl nagy?
– De igen – elégedetlenkedett Jancsi.
Úgy nézett ki benne, mint egy madárijesztő. De Lackó szerint a kalap a célnak éppen megfelelt.
– Nagyszerű! – lelkendezett. – Nem lehet rád ismerni! És nekem hogy áll a bojtos sipka?
– Meg kell szakadni a röhögéstől – közölte Jancsi. – Ha Nagymama most meglátna, megint elájulna.

28. oldal


A sorozat következő kötete

Torzonborz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Harriet Muncaster: Holdas Hanna osztálykirándulásra megy
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Elisabetta Gnone: Az ikrek titka
Laura Owen – Korky Paul: Winnie és a fényképek
Daisy Meadows: Kira titka
Berg Judit: Rumini
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul