Krabat 95 csillagozás

Otfried Preußler: Krabat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A koselbruchi malomban titokzatos iskola működik: a félszemű Mester varázslást tanít tizenkét tanítványának, köztük a tizennégy éves Krabatnak, aki szegényen és árván érkezik a malomba. Krabat eszével és szorgalmával hamarosan kitűnik a többiek közül, s idővel ráébred, micsoda gonosz erők játékszere ő és tizenegy sorstársa. Lázadni próbál, szövetségeseket keres és talál a tanítványok közt, ám a legnagyobb segítség a faluból érkezik egy kántorlány személyében, akibe Krabat szerelmes lesz. Az izgalmas, fordulatokban gazdag regény jó és rossz összecsapásának megrendítő, hősies, örök érvényű története.

Megjelent Krabat a Fekete Malomban címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 1971

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Móra Klassz Móra

>!
Móra, Budapest, 2020
232 oldal · ISBN: 9789634865360 · Fordította: Farkas Tünde
>!
Móra, Budapest, 2017
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153108 · Fordította: Farkas Tünde

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Krabat · Tonda

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Otfried Preußler: Krabat

A malomban, a malomban, három tarka macska, három tarka…
Jaj nem. Dehogy macska. Tizenkét fekete varjú. És ez itt a titkokzatos koselbruchi malom, valahol Drezda környékén, a tizenhetedik században. Itt működik a hírhedt feketeiskola a félszemű Mester vezetésével, szakadatlanul zúg és őröl a malom, dolgoznak a derék molnárlegények, virágzik a fekete mágia.
Kár volt azt hinnem, hogy főként az angolszász nyelvterületen terem az igazi borzongás, mert íme, fantasztikus atmoszférájú történet bontakozott ki a szász vidéken, az ódon céhek keretei között, inasokkal, öreglegényekkel, ősi népszokásokkal és legendákkal, a természet örök ritmusához igazodó hagyományokkal és ünnepekkel.
A klasszikus varázslótanonc történetekben általában a Mester jóságos, csodálatraméltó, és a próbatételek a külvilágban várakoznak a tanítványra. Krabat kalandjaiban azonban mindez tótágast áll, a főszereplő és az olvasó szép lassan, együtt döbben rá, hogy a legfélelmetesebb tényező ebben a játszmában maga a Mester, és a hozzá fűződő végzetes, súlyos kötelék veszedelmes.
Miközben a malom egyre őröl és őröl, hol búzát, hol fogakat és csontokat, egyre félünk és remélünk, várjuk a mindent eldöntő szilveszter estét, és menthetetlenül elvarázsol ez a bűbájos, sötét mese.

2 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Otfried Preußler: Krabat

Az idén fél évszázados Krabat úgy meséli újra a jó és a gonosz küzdelmét, hogy az a mai olvasóknak is különleges élményt nyújthat. Főleg, ha éppen most csukták be a Harry Potter-sorozat utolsó kötetét.

A Krabat ugyanis nemcsak a barátságot jeleníti meg mindenféle változatában. Nemcsak az válik általa láthatóvá, mit jelent a barátságban az alá-fölérendeltség (amikor az erősebb a gyengébbet védelmezi), az egyenrangúak viszonya, az erőszak ellenében létrejövő titkos szövetség, a gyász vagy éppen az évtizedeken keresztül feldolgozhatatlan árulás. (A szerelmi szál ezekhez képest jóval kisebb jelentőségű, és sajnos gyengébb is, bár regénybeli szerepét nehezen tudná másképpen betölteni.) A Krabat nemcsak nagyszerűen megírt barátságtörténet, hanem egyúttal nevelődési regény és iskolaregény is. Méghozzá olyan iskoláé, ahol kizárólag fekete mágiát tanítanak, és a tanítványoknak emberfeletti hatalmat ígérnek – amennyiben hajlandók megfizetni az árát. Például feláldozni a barátságot.

Itt olvasható tovább a recenzióm a BárkaOnline-on:
http://www.barkaonline.hu/futtyoges-es-nahatozas/7679-t…

>!
Móra, Budapest, 2017
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153108 · Fordította: Farkas Tünde
2 hozzászólás
dontpanic P>!
Otfried Preußler: Krabat

Igazi őszi könyv, pedig a legfontosabb eseményei nem is ősszel játszódnak, és mégis, tökéletes halloweeni olvasmány lehetne például. :)

Nem csoda, hogy olyan sok rajongója van itt, a Molyon is, mert már a címében is van valami, ami semmihez sem hasonlítható hangulatot áraszt: Krabat a Fekete Malomban… (igaz, ennek a kiadásnak a címe csak szimplán Krabat)

Ezek a helynevek, Schwarzkollm, Koselbruch… vagy titokzatos Koraktor, amiről nem is árulom el, hogy pontosan micsoda…
Mind hozzátesznek a hangulathoz és a történet egyediségéhez.
Pedig maga a cselekmény rendkívül egyszerű, igazi mese, nincs benne sok csavar, sok meglepetés. Ősrégi toposzokra épül, az elárvult kamaszfiú, a „kiválasztottság” érzése, a titokzatos tanítómester, a próbatételek, jutalmak, büntetések…

És mégis, aki egyszer ellátogat a Fekete Malomba, meglesi a Mester keze alatt dolgozó legények mindennapjait, kemény munkáját, jó ebédjeiket, lopott párbeszédeiket, barátságaik és rivalizálásuk rejtett alakulását, péntek esti különóráikat, amik nagyon nem a malom tevékenységei körül forognak… illetve a minden húsvétkor megkapott feladatukat, amikor is egy erőszakos halált halt ember halálának helyszínén meg kell szerezniük a „jelet”… szóval aki egyszer megismeri ezt a történetet, az valószínűleg sokági emlékezni fog rá.

Egyszerűségükben is szerethető karakterek, erős, máshoz nem hasonlítható atmoszféra, egy kis borzongás, egy kis coming-of-age történet… és egy-két meglepetés, amiről direkt nem írtam. :)

Emerencia P>!
Otfried Preußler: Krabat

Egy kedves kis meseszerű ifjúsági regény, melyben fiatalok küzdenek a gonosszal önmagukért , egymásért , szerelmükért , a szabadság érzéséért. Megpróbáltatások, kemény munka és varázslás, sötét és néhol humoros, elgondolkodtató. Különleges barátságok szövődése, egy generáció összekovácsolódása a gonosz ellen, bátorság és alázat. Példa lehet a mostani fiataloknak az összefogásról, összetartozásról, egymás mellett való kitartásról.

pat P>!
Otfried Preußler: Krabat

Hogy én ezt már milyen régóta akartam megszerezni!* És ezt aztán tényleg, tényleg nem lehetett kapni, se égen, se földön, de még a Múzeum körút összes antikváriumában sem. Ezer hála a Móra kiadónak a ezért az újra-megjelentetésért!

És még a felfokozott várakozás sem tette tönkre az olvasásélményt. Nagyon szívesen olvastam, annyira hangulatos, és bár izgalmas, mégiscsak visszaad egy olyan nyugalmas, természetközeli életérzést, amit annak ellenére érzek nosztalgikusnak, hogy… á, valamelyik előző életemben bizonyára vend parasztlegény lehettem valami isten háta mögötti német falucskában.
Népszokások, fekete mágia, munkás hétköznapok és furcsa ünnepek, örömök, bánatok, egyszerű étkek, sok sör, titkok, rejtelmek, no meg az igaz szerelem – mely vagy legyőz mindent, vagy nem. Kényelmes tempóval és hirtelen befejezéssel, nehéz szavakkal és kevés modernséggel.
Én szerettem.

*Négy és fél éve tettem kívánságlistára a Krabat a fekete malomban című könyvet.

6 hozzászólás
Navi P>!
Otfried Preußler: Krabat

Lebilincselő, fogva tartó történet, csak falod az oldalakat, hogy mi fog történni. Gyorsan olvasható, szerethető szereplőkkel, sajnáltam a halottakat, még Jurót is. Érdekes volt a német hiedelemvilág, a babonák megjelenése, újszerű.
De
A vége
Ennyi???? Egy oldal és csá???? Túl egyszerű volt, nekem, de attól még tetszett :)

Eule >!
Otfried Preußler: Krabat

Mivel előttem már minden lényegeset leírtak a könyvről, én az olvasás közbeni/utáni élményeimet osztom meg.

Ezentúl nem tudok ugyanúgy nézni a vízimalmokra.

A történet egy szorb trickster körül forog, aki feketemágiát tanul a Mestertől, és közben végzi a molnárlegények munkáját is. No, de ettől nem lenne izgalmas a történet: Krabat* barátokat szerez, megismeri a molnárcéh hagyományait, lányokkal táncol a búcsúban, és megtanulja, hogy a dolgok mögé lásson. Ezzel párhuzamosan az élet halad a maga kerékvágásában, a malomkerék forog, az év ünnepkörei vissza-visszatérnek abban a három évben, amit Krabat a malomban tölt.

Eleinte nem haladtam vele túlságosan gyorsan, nem kötött le a mese**, de úgy az első év második felétől engem is elragadott a malomkerék forgása, és csak úgy faltam a sorokat.

Bár ifjúsági regény, mint @Timár_Krisztina értékeléséből is kitűnik, több rétegből épül fel a történet. Krabat a szorb népmesék közismert alakja (Pumphuttal egyetemben), akiről számos történet szól (többek közt az is, amit itt megismerhetünk, azaz, hogy miként tanulja ki a varázslás mesterségét).

Meglepődtem először, amikor a vend szóval találkoztam a regényben, én ezt a kifejezést a nálunk élő szlovénekre ismerem és használom. Kiderült, hogy Németország Szászország tartományában is használják (Brandenburgban is), az ott élő szorbokra. A szorbok pedig egy nyugati szláv nép, saját nyelvvel és hagyományokkal.

Eleinte azt hittem, a helyszín kitaláció, Hoyerswerda nevű település biztos nincs. Hát, nagyot tévedtem. Van bizony! És a regény többi helyszíne is valós, jellemzően szorbok által lakott vidékek. És akkor mekkorát néztem, amikor a Schwarzkollm melletti Koselbruchban felfedeztem a Krabat-Mühlét (Krabat malom)! Ha egyszer arra járok, feltétlen felkeresem.

*A Krabat a horvát Hrvat szóból származik, ami horvát embert (Kroate/Croat) jelent. Ettől nem áll túl messze a varjú (Krähe/crow) szó sem, bár ez a játék magyarul nem jön át.

**(Nép)mese, mégpedig ATU 325, avagy A varázsló és tanítványa.

4 hozzászólás
Odett P>!
Otfried Preußler: Krabat

Meg kell köszönnöm @pat molytársnak, hogy felhívta a figyelmem erre a könyvre. A kritikája előtt azt sem tudtam, hogy létezik. És hogy illett ez a dark mese ahhoz, hogy az év záró olvasmánya legyen! A cselekmény döntő fordulata Óév és Újév között játszódik, és ezáltal még nagyobb hangsúlyt kap az elmúlásnak és az újrakezdésnek ez a misztikus küszöbe.
Szó mi szó, nagyon szerettem. Felismertem benne jópár népmesei elemet, amikkel idén találkozhattam a népmesés kihívásnak hála. A legsötétebb mágia elevenedik meg a lapokon, horror elemekkel, és ebben is hasonlít a Grimm-mesékre. A mágia itt nem annyira vonzó tudomány még, mint a modern YA fantasykban, hanem rettenetes árat kell fizetni érte. A robot a malomban, a fiúk kiszolgáltatottsága a Mesternek olyan szorongásos, fullasztó érzést keltett bennem, mint egy rémálom. Mégis születnek barátságok és szerelmek, amik árán felül lehet kerekedni a sötétségen. Legalábbis a múltban biztos, hogy így volt. Ha ez egy modern mese lenne, a többi molnárlegény túlságosan el lenne foglalva azzal, hogy klikkesedjen, és a Mester hátsóját fényeznék az előbbre jutás érdekében. spoiler

5 hozzászólás
Uzsonna >!
Otfried Preußler: Krabat

Krabat mestere hívószavára megy el a különös fekete malomba dolgozni, és sok mindent nem ért az ottani szokásokból. Lassan tárul föl előtte és előttünk is a malom sötét titka, de ekkor már nincs menekvés. Vagy mégis? A fekete mágia alól nem egyszerű kiszabadulni, örülök, hogy ez a történet nem bagatellizálja annak erejét. Egyszerű a történet elbeszélése, és mégis fogva tart. A befejezést kicsit lecsapottnak éreztem, de tetszett a megoldás. Lehet, hogy nem is kellett volna túl magyarázni, hiszen a többit egyértelműen kikövetkeztethetjük.
12 éven felülieknek ajánlom.

Kitabu_hu P>!
Otfried Preußler: Krabat

Lám, lám! Volt élet Hary Potter előtt is!
Ez a könyvecske olyan jólesett most nekem, mint egy falat kenyér.
Tökéletesen kerek kis fantasy, ami mind ifjúsági, mind felnőtt regényként abszolút megállja a helyét.

Krabat egy árva fiúcska, aki magányosan kódorog a német erdőkben, míg egy nap hívó hangot hall a fejében, ami egy mocsárban lévő régi malomhoz csalogatja.
Ott egy titokzatos Mester felveszi tizenkettedik inasnak, s a molnár mesterség mellett apránként beavatja a fekete mágia világába.
Bizony, bizony! A fiú egy titkos “varázslóképzőbe” keveredett.
A rengeteg félelmetes titok és furcsaság mellett Krabat barátokat szerez, s önmagát is egyre jobban megismeri.
A háttérben azonban sötét erők munkálkodnak, hamar kiderül, hogy a mágikus tudományáért nagy árat kell fizetni.

Nagyon élveztem az olvasást, pompás kis kikapcsolódás volt.♥
Szuper kis felnövéstörténet megfűszerezve mágiával, első szerelemmel, és igaz barátsággal.
Tanmese arról, hogy meg kell tanulnunk a látszat mögé nézni, mert a világban nagyon ritka, hogy valami/valaki tényleg az, aminek elsőre tűnik.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

– Üdvözöllek téged, Mester, és a céhbeli szokásjog értelmében úti elemózsiát és éjjeli szállást kérek.

137. oldal

Jesper_Olsen >!

De létezik másfajta varázslás is, ami a szív mélyéből fakad, abból az aggódásból, amit olyasvalaki miatt érzel, akit szeretsz.

215. oldal

Jagika P>!

Újév és vízkereszt közt történt.

(első mondat)

t_ildiko P>!

De aki, mint Krabat, egész eddigi életét egy olyan tetves kis viskóban töltötte, mint az eutrichi pásztorkalyiba, annak nagyon nehézére esik a lelkészek életét élni, reggeltől estig csak jól viselkedni, nem szitkozódni és nem verekedni, fehér ingben feszíteni, nyakat mosni, fésülködni, sosem járni mezítláb, viszont körmöt pucolni és kezet mosni. Ráadásul németül kellett beszélni egész idő alatt, ékes német nyelven!

21-22. oldal (Móra, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Krabat
t_ildiko P>!

Vannak dolgok az életben – ismételte Tonda –, amiket az ember el sem tud képzelni, Krabat. De mégis megtörténnek, és bele kell törődni.

74. oldal (Móra, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Krabat · Tonda
Jesper_Olsen >!

Császári hadvezérünk Szászország marsallja volt. Bevezetett bennünket Magyarország belsejébe, ahol aztán hosszú hetekig táboroztunk, szemben a török sereggel.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Magyarország

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A lángoló Labirintus
John Flanagan: Gorlan romjai
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Elizabeth Lenhard: Az utolsó könnycsepp
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Katherine Applegate: Kívánságfa
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Tamzin Merchant: A Kalaposok