Krabat 66 csillagozás

Otfried Preußler: Krabat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A koselbruchi malomban titokzatos iskola működik: a félszemű Mester varázslást tanít tizenkét tanítványának, köztük a tizennégy éves Krabatnak, aki szegényen és árván érkezik a malomba. Krabat eszével és szorgalmával hamarosan kitűnik a többiek közül, s idővel ráébred, micsoda gonosz erők játékszere ő és tizenegy sorstársa. Lázadni próbál, szövetségeseket keres és talál a tanítványok közt, ám a legnagyobb segítség a faluból érkezik egy kántorlány személyében, akibe Krabat szerelmes lesz. Az izgalmas, fordulatokban gazdag regény jó és rossz összecsapásának megrendítő, hősies, örök érvényű története.

Megjelent Krabat a Fekete Malomban címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 1971

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Móra Klassz Móra

>!
Móra, Budapest, 2020
232 oldal · ISBN: 9789634865360 · Fordította: Farkas Tünde
>!
Móra, Budapest, 2017
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153108 · Fordította: Farkas Tünde

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Krabat · Tonda

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Otfried Preußler: Krabat

Érdekes élmény ráébredni a Krabat olvasása közben, mennyire megváltozott a varázslásról, mágiáról, boszorkányokról alkotott képünk nem pusztán évszázadok, hanem szinte évtizedek alatt – vessük csak össze a klasszikus germán és angolszász mesék tanulságait és meghatározó varázslatos elemeit korunk elég kedvező, pozitív képet sugalló ifjúsági műveivel (rád mutogatok, Harry, és rátok is, bűbájos, meg tinédzser, meg mindenféle boszorkányok…).
Alighanem köteteket lehetne írni arról, mennyiben köszönhető ez a változás az individuum, meg a női emancipáció előretörésének, de egy ilyen irányú okoskodás elsodorna minket a lényegtől: attól a gondolattól, hogy milyen veszett jó regény a Krabat!

Elképzelni a legkönnyebben úgy lehet, ha az ember veszi először is a klasszikus mesék világát a német helyszínekkel, a szegény gyerekekkel, malmokkal, végtelen erdőkkel, mocsarakkal, a városi búcsúkkal, kereskedőkkel, fogadókkal, vásárokkal, vitéz katonákkal és néha kancsóból öntözött borral. Ezt a miliőt egy nagyon könnyed, érthető, egyenes, de gyönyörű stílusú szöveg tölti meg élettel. Nem archaikus, de minden sora végén kicseng az anderseni visszhang és a letisztult esztétikum. Az előadott történet finoman szólva sem túl bonyolult, még csak nagy fordulat vagy csattanó sincs benne, de lassan, kézen fogva avatja be az olvasót a mágia mélységeibe, mindvégig megtartva közérthető vonásait. A cselekmény mögötti tartalom viszont rendkívül szép kérdéseket vet fel újra és újra. A Krabat a halállal történő szembenézés, a kíváncsiság, a szerelem és szeretet, a jó és a rossz, fényes és sötét ellentétpárok, illetve a felnőtté válás regénye egyszerre, olyan formában, ami maximálisan élvezhető és vonzó lehet egy fiatal olvasó, és egy felnőtt éveiben járó, mágikus történetekkel sosem bíbelődő befogadó számára is.
Külön kiemelkedik a jellemábrázolás: a molnárlegények alakjai a számunkra furcsán csengő se szlávos, se germános neveikkel nagyon gyorsan felrajzolódnak lelki szemeink előtt, miként a címszereplő is egy univerzális, elegánsan félig kiürített porhüvellyé válik, akit részben magának az olvasónak kell feltöltenie saját magával. Megfelelő körülmények között el is tudom képzelni, ahogy iskolás gyerekek felosztják maguk között ezeket a szerepeket egy udvari játék során… Ennek tetejében a Mester és Komámuram, majd Pumphutt már tényleg csak hab a tortán.
Megkockáztatom, a Harry Potter-generáció mellett akár még Gaiman univerzumának is fontos előképe lehet a Krabat, de gótikus felhangja is van, szóval rendkívül széles réteg számára okozhat maradandó örömöt.

Nagyon tetszett, szerettem falni, és bár létezik belőle élőszereplős filmfeldolgozás, azt hiszem, én animációs filmként nézném meg a legszívesebben.

>!
Móra, Budapest, 2017
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153108 · Fordította: Farkas Tünde
4 hozzászólás
szadrienn P>!
Otfried Preußler: Krabat

A malomban, a malomban, három tarka macska, három tarka…
Jaj nem. Dehogy macska. Tizenkét fekete varjú. És ez itt a titkokzatos koselbruchi malom, valahol Drezda környékén, a tizenhetedik században. Itt működik a hírhedt feketeiskola a félszemű Mester vezetésével, szakadatlanul zúg és őröl a malom, dolgoznak a derék molnárlegények, virágzik a fekete mágia.
Kár volt azt hinnem, hogy főként az angolszász nyelvterületen terem az igazi borzongás, mert íme, fantasztikus atmoszférájú történet bontakozott ki a szász vidéken, az ódon céhek keretei között, inasokkal, öreglegényekkel, ősi népszokásokkal és legendákkal, a természet örök ritmusához igazodó hagyományokkal és ünnepekkel.
A klasszikus varázslótanonc történetekben általában a Mester jóságos, csodálatraméltó, és a próbatételek a külvilágban várakoznak a tanítványra. Krabat kalandjaiban azonban mindez tótágast áll, a főszereplő és az olvasó szép lassan, együtt döbben rá, hogy a legfélelmetesebb tényező ebben a játszmában maga a Mester, és a hozzá fűződő végzetes, súlyos kötelék veszedelmes.
Miközben a malom egyre őröl és őröl, hol búzát, hol fogakat és csontokat, egyre félünk és remélünk, várjuk a mindent eldöntő szilveszter estét, és menthetetlenül elvarázsol ez a bűbájos, sötét mese.

2 hozzászólás
dontpanic P>!
Otfried Preußler: Krabat

Igazi őszi könyv, pedig a legfontosabb eseményei nem is ősszel játszódnak, és mégis, tökéletes halloweeni olvasmány lehetne például. :)

Nem csoda, hogy olyan sok rajongója van itt, a Molyon is, mert már a címében is van valami, ami semmihez sem hasonlítható hangulatot áraszt: Krabat a Fekete Malomban… (igaz, ennek a kiadásnak a címe csak szimplán Krabat)

Ezek a helynevek, Schwarzkollm, Koselbruch… vagy titokzatos Koraktor, amiről nem is árulom el, hogy pontosan micsoda…
Mind hozzátesznek a hangulathoz és a történet egyediségéhez.
Pedig maga a cselekmény rendkívül egyszerű, igazi mese, nincs benne sok csavar, sok meglepetés. Ősrégi toposzokra épül, az elárvult kamaszfiú, a „kiválasztottság” érzése, a titokzatos tanítómester, a próbatételek, jutalmak, büntetések…

És mégis, aki egyszer ellátogat a Fekete Malomba, meglesi a Mester keze alatt dolgozó legények mindennapjait, kemény munkáját, jó ebédjeiket, lopott párbeszédeiket, barátságaik és rivalizálásuk rejtett alakulását, péntek esti különóráikat, amik nagyon nem a malom tevékenységei körül forognak… illetve a minden húsvétkor megkapott feladatukat, amikor is egy erőszakos halált halt ember halálának helyszínén meg kell szerezniük a „jelet”… szóval aki egyszer megismeri ezt a történetet, az valószínűleg sokági emlékezni fog rá.

Egyszerűségükben is szerethető karakterek, erős, máshoz nem hasonlítható atmoszféra, egy kis borzongás, egy kis coming-of-age történet… és egy-két meglepetés, amiről direkt nem írtam. :)

pat P>!
Otfried Preußler: Krabat

Hogy én ezt már milyen régóta akartam megszerezni!* És ezt aztán tényleg, tényleg nem lehetett kapni, se égen, se földön, de még a Múzeum körút összes antikváriumában sem. Ezer hála a Móra kiadónak a ezért az újra-megjelentetésért!

És még a felfokozott várakozás sem tette tönkre az olvasásélményt. Nagyon szívesen olvastam, annyira hangulatos, és bár izgalmas, mégiscsak visszaad egy olyan nyugalmas, természetközeli életérzést, amit annak ellenére érzek nosztalgikusnak, hogy… á, valamelyik előző életemben bizonyára vend parasztlegény lehettem valami isten háta mögötti német falucskában.
Népszokások, fekete mágia, munkás hétköznapok és furcsa ünnepek, örömök, bánatok, egyszerű étkek, sok sör, titkok, rejtelmek, no meg az igaz szerelem – mely vagy legyőz mindent, vagy nem. Kényelmes tempóval és hirtelen befejezéssel, nehéz szavakkal és kevés modernséggel.
Én szerettem.

*Négy és fél éve tettem kívánságlistára a Krabat a fekete malomban című könyvet.

6 hozzászólás
Navi P>!
Otfried Preußler: Krabat

Lebilincselő, fogva tartó történet, csak falod az oldalakat, hogy mi fog történni. Gyorsan olvasható, szerethető szereplőkkel, sajnáltam a halottakat, még Jurót is. Érdekes volt a német hiedelemvilág, a babonák megjelenése, újszerű.
De
A vége
Ennyi???? Egy oldal és csá???? Túl egyszerű volt, nekem, de attól még tetszett :)

Uzsonna>!
Otfried Preußler: Krabat

Krabat mestere hívószavára megy el a különös fekete malomba dolgozni, és sok mindent nem ért az ottani szokásokból. Lassan tárul föl előtte és előttünk is a malom sötét titka, de ekkor már nincs menekvés. Vagy mégis? A fekete mágia alól nem egyszerű kiszabadulni, örülök, hogy ez a történet nem bagatellizálja annak erejét. Egyszerű a történet elbeszélése, és mégis fogva tart. A befejezést kicsit lecsapottnak éreztem, de tetszett a megoldás. Lehet, hogy nem is kellett volna túl magyarázni, hiszen a többit egyértelműen kikövetkeztethetjük.
12 éven felülieknek ajánlom.

Odett>!
Otfried Preußler: Krabat

Meg kell köszönnöm @pat molytársnak, hogy felhívta a figyelmem erre a könyvre. A kritikája előtt azt sem tudtam, hogy létezik. És hogy illett ez a dark mese ahhoz, hogy az év záró olvasmánya legyen! A cselekmény döntő fordulata Óév és Újév között játszódik, és ezáltal még nagyobb hangsúlyt kap az elmúlásnak és az újrakezdésnek ez a misztikus küszöbe.
Szó mi szó, nagyon szerettem. Felismertem benne jópár népmesei elemet, amikkel idén találkozhattam a népmesés kihívásnak hála. A legsötétebb mágia elevenedik meg a lapokon, horror elemekkel, és ebben is hasonlít a Grimm-mesékre. A mágia itt nem annyira vonzó tudomány még, mint a modern YA fantasykban, hanem rettenetes árat kell fizetni érte. A robot a malomban, a fiúk kiszolgáltatottsága a Mesternek olyan szorongásos, fullasztó érzést keltett bennem, mint egy rémálom. Mégis születnek barátságok és szerelmek, amik árán felül lehet kerekedni a sötétségen. Legalábbis a múltban biztos, hogy így volt. Ha ez egy modern mese lenne, a többi molnárlegény túlságosan el lenne foglalva azzal, hogy klikkesedjen, és a Mester hátsóját fényeznék az előbbre jutás érdekében. spoiler

5 hozzászólás
Kitabu_hu P>!
Otfried Preußler: Krabat

Lám, lám! Volt élet Hary Potter előtt is!
Ez a könyvecske olyan jólesett most nekem, mint egy falat kenyér.
Tökéletesen kerek kis fantasy, ami mind ifjúsági, mind felnőtt regényként abszolút megállja a helyét.

Krabat egy árva fiúcska, aki magányosan kódorog a német erdőkben, míg egy nap hívó hangot hall a fejében, ami egy mocsárban lévő régi malomhoz csalogatja.
Ott egy titokzatos Mester felveszi tizenkettedik inasnak, s a molnár mesterség mellett apránként beavatja a fekete mágia világába.
Bizony, bizony! A fiú egy titkos “varázslóképzőbe” keveredett.
A rengeteg félelmetes titok és furcsaság mellett Krabat barátokat szerez, s önmagát is egyre jobban megismeri.
A háttérben azonban sötét erők munkálkodnak, hamar kiderül, hogy a mágikus tudományáért nagy árat kell fizetni.

Nagyon élveztem az olvasást, pompás kis kikapcsolódás volt.♥
Szuper kis felnövéstörténet megfűszerezve mágiával, első szerelemmel, és igaz barátsággal.
Tanmese arról, hogy meg kell tanulnunk a látszat mögé nézni, mert a világban nagyon ritka, hogy valami/valaki tényleg az, aminek elsőre tűnik.

Ivenn P>!
Otfried Preußler: Krabat

Először is: IMÁDOM a borítót! Annyira klassz a grafikai terv, hogy már csak ezért a polcomon akartam tudni a kötetet, mert már ennyiből éreztem a „sötétmese” hangulatot, de szerencsére aztán a tartalom sem okozott egyáltalán csalódást: ez a könyv egy népmesei ihletésű ifjúsági (dark) fantasy, mely egy igazi régivágású, mondai hangulatú történetet mesél el.

Főszereplőnk, a tizennégyéves, koldusbotra jutott Krabat egy különös belső hang hívására egy nap úgy dönt, hogy a koselbruchi malom felé veszi az irányt, amelytől habár óvaintik a szomszédos faluban, de a fiú kíváncsisága erősebb a félelménél. A malomba érve már vár rá a molnár – a félszemű, fekete ruhákba öltözött, titokzatos „Mester” –, aki végül inasi munkát ajánl számára, melyet Krabat az ellátás és a szállás fejében szívesen el is fogad. Molnárinasként beáll a malom körül dolgozó tizenegy másik fiatal fiú közé, majd megkezdődik a furcsaságokkal, sötét misztikumokkal és megmagyarázhatatlan jelenségekkel teli élete, melynek során meg kell kérdőjeleznie, hogy tényleg egy igazi malomba került-e vagy valami sokkal több és sötétebb rejlik a furcsaságok mögött.

Engem teljesen elbűvölt és magába szívott a történet. Kissé a gyerekkoromban olvasott Andersen meséket idézte bennem, melyekben soha nem volt cukormáz és melyek mindig felvetették a felnőttlét fájdalmait vagy az élet nagy kérdéseit. Mintha most is egy ilyen történetet olvastam volna, csak az anderseni légkört ezúttal kiegészítette a német / szláv nevek és hagyományok kavalkádja, a falusi élet mindennapjai: a kemény munka a malomban, a falusi búcsú édes, illatozó kalácsai, a marhavásáron való alkudozás, a húsvéti színes rakott szoknyák vagy akár a vörösborozó fiatal molnárlegények mulatozása. Mindez nyakon öntve egy adag sötét, fanyar mágiával.
Nagyon tetszett! Fél csillagot mindössze a vége miatt vonok le, mely szerintem érdekesebb lett volna egy más iránnyal spoiler, azonban talán ezzel a befejezéssel őrizte meg leginkább a népmesei és egyúttal gyermeki hangulatát. Igazán szép és igényes könyv, úgy gondolom, hogy mind a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek számára maradandó élményt okozhat. Én személy szerint még szívesen olvasnék hasonló sötétmeséket!

2 hozzászólás
vorosmacska>!
Otfried Preußler: Krabat

Otfried Preusslert kisebbeknek írt könyvein keresztül ismertem meg, mint A kis szellem, A kis boszorkány és a Torzonborz-trilógia. Ezek izgalmas, bájos, lebilincselő történetek, ahol többnyire a jó győzedelmeskedik, és mindezt sok remek rajz kíséri. A Krabat ezzel szemben egy sötét és hosszabb regény a gonosz varázserőkről és azok csábításáról, ami inkább a 12-14 éves korosztálynak lehet érdekes.

Preussler visszanyúlt egy XVII. századi szorb* legendához, és ezt dolgozta fel az 1971-ben megjelent könyve. Maga a környezet is olyan, mintha visszarepültünk volna az időben, archaikus, falusi létforma szolgál keretül a történetnek. Eszerint Krabat, az árva kamaszfiú álmot lát, és ez az álom a koselbruchi malomba csábítja, ahol tanonc lesz. Szép lassan tárul fel előtte, hogy ez nem egy szokványos malom, ahol a fő tevékenység a gabona őrlése, hanem a tanoncok itt különleges képességekre tehetnek szert, rejtélyes történések és halálok fordulnak elő. Krabat különlegessége abban rejlik, hogy míg a többi molnárlegény elfogadja sorsát, és beletörődik, hogy a Mester, a sötét mágia ura, legyőzhetetlen, addig a tehetséges és a varázslás tudományában is szépen haladó Krabat ellenáll neki, akkor is, amikor különleges ajánlatot kap tőle, nem nyeli le barátai halálát, és megpróbálja a lehetetlent, amivel nemcsak saját, hanem egy falubeli lány, a Kántorka életét is veszélybe sodorhatja… A történet végét nem árulom el, de van felemelő része…

Egy ideje már vadásztam a könyvre, mert szinte beszerezhetetlen volt, egészen addig, amíg idén a Móra Klassz sorozatban újra megjelent. Jó húzás volt!

*A szorbok Kelet-Németországban élő szláv népcsoport, számuk kb. 60 000-re tehető. A környezetükben élők vendeknek hívták őket, a könyvben is ezen a néven szerepelnek. Nyelvük szláv eredetű, a cseh és a lengyel nyelvhez hasonlatos.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

– Üdvözöllek téged, Mester, és a céhbeli szokásjog értelmében úti elemózsiát és éjjeli szállást kérek.

137. oldal

Jagika P>!

Újév és vízkereszt közt történt.

(első mondat)

Jesper_Olsen >!

De létezik másfajta varázslás is, ami a szív mélyéből fakad, abból az aggódásból, amit olyasvalaki miatt érzel, akit szeretsz.

215. oldal

t_ildiko P>!

De aki, mint Krabat, egész eddigi életét egy olyan tetves kis viskóban töltötte, mint az eutrichi pásztorkalyiba, annak nagyon nehézére esik a lelkészek életét élni, reggeltől estig csak jól viselkedni, nem szitkozódni és nem verekedni, fehér ingben feszíteni, nyakat mosni, fésülködni, sosem járni mezítláb, viszont körmöt pucolni és kezet mosni. Ráadásul németül kellett beszélni egész idő alatt, ékes német nyelven!

21-22. oldal (Móra, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Krabat
t_ildiko P>!

Vannak dolgok az életben – ismételte Tonda –, amiket az ember el sem tud képzelni, Krabat. De mégis megtörténnek, és bele kell törődni.

74. oldal (Móra, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Krabat · Tonda
Jesper_Olsen >!

Császári hadvezérünk Szászország marsallja volt. Bevezetett bennünket Magyarország belsejébe, ahol aztán hosszú hetekig táboroztunk, szemben a török sereggel.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Magyarország

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
John Flanagan: Észak varázslója
Nyulász Péter: Helka
Könyves Karolina: A sors homokórái
Katherine Applegate: Kívánságfa
Jessica Townsend: Csudamíves
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Charles Gilman: Démon tanár úr
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra