A ​halak jegyében 4 csillagozás

Ota Pavel: A halak jegyében

Halak, folyók, halastavak, horgászok, horgászkalandok, halétkek, orvhalászatok és vadevezős túrák, látszólag csak ezekről szólnak a nagy ígéretnek tartott, de fiatalon elhunyt cseh író elbeszélései. Valójában minél előbbre halad az olvasó e füzéren, az apró s hol komikus, hol tragikus, hol kalandos, hol költői történetek mögött egyre jobban kibontakozik két élet: a bohém, halakat és természetet imádó ügynökapa és a halakat és természetet nem kevésbé szerető fiú, a történetek írójának élete és tragédiába hajló sorsa. De a keresetlen eszközökkel elmondott egyszerű történeteket még más is emlékezetessé teszi: az a megnyerő hang, amellyel az író örömről és bánatról, a világ otromba és szép dolgairól, a természet és az élet szeretetéről szól, s egy bölcs és tiszteletre méltó emberi magatartásról tanúskodik.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek

>!
Európa, Budapest, 1976
228 oldal · ISBN: 9630706776 · Fordította: Hap Béla, Zádor András

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Ota Pavel: A halak jegyében

Cseh- és morvaországi horgászkalandok. Ez így nem tudom, mennyire vonzó annak, aki nem pecabottal a kézben képzel el egy tökéletes hajnalt, de le kell szögezni: Ota Pavel birtokában van a személyességnek és az érzékeny humornak, amivel a tragédiát és a komédiát közel tudja hozni egymáshoz. Mert a tragédia árnyéka ezek mögött a kedélyes történetek mögött is ott feszül: adott egy asszimilált zsidó család, apáról fiúra szálló szerelemmel a halak irányában, a háttérben meg ott Csehország náci megszállása, majd a háború utáni deklasszálódás. De Pavel alapvetően kézben tudja tartani ezeket az egymással ellentétes minőségeket, a végeredmény így egy végig hangulatos, mondhatni, családias, szép-szomorú novellafüzér lesz.

Ui.: Nagybátyám, Laci bácsi nagy horgász volt. Amikor a hosszú pecás hétvégékről hazaállított a Trabival, az eseményszámba ment. Gyerekként sokat néztem, ahogy lepikkelyezi a pontyokat. Emlékszem, ahogy álltam a jellegzetes, erős szagban, és néztem a csuka koponyáját, amit mintha a Jurassic Parkből szalajtottak volna, meg az angolna lenyúzott bőrét, ami megtévesztésig hasonlít egy bicikligumi-belsőre. Nos, ha Laci bácsi egyszer elvitt volna magával a Trabiban horgászni, megfertőzve ezáltal egy életre tartó szenvedéllyel, egészen biztosan erre a kötetre is öt csillagot adtam volna.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

– Ez egy pumprdentlich.
Soha nem tudta pontosan, mit jelent ez a szó, de szerette használni. Állítólag valami olyasmit, mint amikor megy egy szép hölgy báli ruhában vagy egy mesés szőrmében, minden szemlélő paff tőle, és akkor ő szarba lép.

183. oldal, Pumprdentlich

1 hozzászólás
>!
Kuszma P

Apánk általában nagyon szerette ezt az országot, alighanem jobban, mint anyuka, mert anyuka keresztény volt; anyuka természetesnek érezte, hogy hazája van, de apámnak az ősei segítségével évszázadokig kellett keresgélnie, amíg ezt a hazát megtalálta.

56. oldal, Pontyok a Wehrmachtnak


Hasonló könyvek címkék alapján

Jan Novák: Betonszívű nagyapám
Karel Čapek: A repülő ember és más furcsa történetek
Bohumil Hrabal: Tükrök árulása
Karel Čapek: Elbeszélések
Karel Čapek: Az ellopott gyilkosság és más bűnügyi történetek
Karel Čapek: Zsebtörténetek – Betörők, bírák, bűvészek és társaik
Vera Kistlerová: Ne menj oda, kisfiam, gyilkos van ott
Franz Kafka: Ein Bericht für eine Akademie / Jelentés az Akadémiának
Bohumil Hrabal: Véres történetek és legendák
Bohumil Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak