Halálgyár 11 csillagozás

Ota Kraus – Erich Kulka: Halálgyár

Csupán ​nyolc betű: fasizmus. S mi mindent jelent ez! A "Halálgyár" című könyvet is el kell olvasnunk ahhoz, hogy megismerjük a fasizmus igazi arculatát.
Ota Kraus és Erich Kulka csehszlovák lakatosok megjárták a pokolhoz vezető utat, és magát a poklok poklát. Birkenaut, Auschwitzot. Tanúságtételnek szánták a könyvet, hogy a világ tudomást szerezzen a példátlan kegyetlenségek, gyilkosságok sorozatáról. Egyetlen koncentrációs táborban sem fedték fel a nácik céljaikat olyan nyíltan, mint Birkenauban, Auschwitzban. Itt érte el a tetőfokát a módszeres emberirtás, itt szervezték meg "igazi náci alaposságal" a haláltábort.
A szerzők mint lakatosok szabadon mozogtak a hatalmas tábor belső területén sé mindent látta, hallottak. Részletesen írnak az auschwitzi "halálkombinátról", a hozzátartozó táborokról. A kezdeti időszakról épp úgy, mint az újabb és újabb deportáltak érkezéséről, fogadtatásukról és a későbbi sorsukról. Írnak többek között az élő embereken végzett… (tovább)

Hitler halálgyárai címmel is megjelent.

Eredeti cím: Továrna na smrt

>!
Kossuth, Budapest, 1958
328 oldal · Fordította: Balassa László · Illusztrálta: Sebes János

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Angria_Wolf
Ota Kraus – Erich Kulka: Halálgyár

VIGYÁZAT! Erős érzelmi töltetű, és egyéni nézeteket kifejtő értékelés.

Nos…nagyon nehéz szavakba önteni, amit most érzek.
Olvastam cikkeket, láttam sok képet, láttam filmeket, főként dokumentum filmeket, és ezáltal sok beszámolóról, tanúvallomásról volt tudomásom. De ez a könyv mindenen túltesz. Szembesültem már a halállal nem is egyszer. Volt alkalmam szenvedőkkel, betegekkel foglalkozni. De ez…
Az emberi kegyetlenség ilyen fokú és módszeres megnyilvánulása, még engem is megdöbbentett. Hol elborzadtam, hol sírni tudtam volna, hol égetelen haragra gerjedtem. Ez több mint szörnyű! Ez több mint embertelen bánásmód!
Annyira részletes, annyira csömör a könyv, semmi fikció, semmi költői festészet, még csak ítélkezés sincs benne! Az egyszerű száraz, rideg, gyomorforgató tények, az emberek lecsupaszított, őszinte érzései. Kiszolgáltatottságuk, elkeseredettségük, reményvesztett, meggyötört testük, amiben szinte csak pislákol az élet, a maga mezítelen valóságában. Ugyanakkor a nácik hihetetlen egoizmusa, és túláradó, tébolyult szadizmusa. Ráadásul képekkel, és a túlélők grafikáival megtámogatva.
Hogy a helyzetet szemléltessem, kiemelek egy párbeszédet, talán ez jellemzi a legjobban azt a méltatlan, elviselhetetlen körülményt a legjobban, amiben raboskodtak:
"A 7-es barakk előtt félig eleven, félig holt emberi testek hevernek egy csomóban. Csehek is vannak közöttük.
Az egyik felemelkedik, és megkérdezi a másikat:
Franto, mikor kerülünk már abba a gázkamrába?
Csak egy kicsit várj még, azt mondják, hogy mindjárt jön az autó… Addig már kibírod…"

El tudjátok képzelni min mehettek át ezek az emberek, hogy így várták a megváltó halált? Hát én sem… De ez az írás betekintést enged ebbe az időszakba.
Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia! Mindenkinek! Nem azért mert zsidók haltak meg. Nem azért, mert már lassan majomcirkuszt csinálnak az egész megemlékezésből, arra használva, hogy előjogokat harcoljanak ki maguknak olyan zsidó emberek akik még porbafingók sem voltak ekkor!
Azok miatt kell, akik ezt átélték, csendben sírnak minden éjjel amikor eszükbe jut, vagy rémálmukból felriadva ordítják el magukat, ahogy újra látják a borzalmas képeket. Életük végéig. Magyarok, csehek, görögök, oroszok, franciák, cigányok, amerikaiak… fel sem lehet sorolni. Nem csak zsidók, más vallásúak is! Mindenki, aki nem az ária fajba tartozott. Nem volt kivétel!
Fertelmes háború hatalomért, javakért, földekért… Emberek haltak meg. Nők és gyerekek, férfiak… idősek, fiatalok… mint az állatok… Ez nem csupán méltatlan, megrázó történelmi megemlékezés kellene, hogy legyen, egy fejcsóválással elintézve.
De a háborúk nem szünnek… az emberség vajon kiveszik a modern társadalomból azok halálával, akik ilyen kínokat kiállva megmenekültek, és megöregedhettek?
Remélem nem… Az Ég adja, hogy ne így legyen. Ne legyünk immunisak, ne legyünk közömbösek… Ne!
Aki ezt a könyvet elolvassa, vagy valamilyen más módon belemerítkezik kicsit ebbe a rettenetbe, biztos vagyok benne, hogy egészen máshogy fogja látni eztkövetően az életét, a szeretteit. Biztosan félre tudja tenni majd kicsinyes, a mindennapi semmiségekre beszűkült látószögét… Becsüljétek meg amitek van! Amíg megtehetitek…

6 hozzászólás
>!
LooneyLuna23
Ota Kraus – Erich Kulka: Halálgyár

Az nem titok, hogy évek óta nagy érdeklődéssel fordulok a holokauszttal foglalkozó irodalmak felé, legyen akár fikciós mű, akár túlélői visszaemlékezés, esetleg szakirodalmi értekezés. Jelen kötettel kapcsolatban azonban elég vegyesek az érzéseim, ami ritkaság, mivel általában pozitívan szoktam nyilatkozni a témát feldolgozó írásokról. Alapvetően lekötötték a figyelmemet az olvasottak, bár a leírtak nagy része nem volt ismeretlen előttem, hiszen olvastam már róluk máshol, de azért akadtak új információk is. A legnagyobb bajom a szerkesztettséggel volt: főleg a könyv második felében a fejezetek legtöbbször felületes beszámolókká váltak, a rövidre szabott alfejezetekben is fél, maximum egy oldalban említettek meg embereket, eseményeket, s sokszor azt éreztem, hogy az elmondottak mennyisége fontosabb volt a szerzőknek a minőségénél. A saját visszaemlékezések mellett más túlélők vallomásai, valamint fennmaradt náci dokumentumok és a nürnbergi per anyagai együtt alkották a könyvet, mégis hiányzott valamifajta kohézió, ami egységessé fűzte volna össze a felsoroltakat. Így egy szerteágazó, ám kissé felszínes gyűjtemény lett a végeredmény, aminek elvitathatatlan érdeme, hogy az Auschwitzban elkövetett borzalmakról tanúskodik, számomra azonban azon kevés holokausztolvasmány közé sorolódik, amelyek nem tudtak olyan mélyen meghatni, mint a témában keletkezett írások többsége. Az érdeklődőknek viszont mindenképpen ajánlom, hátha másokra nagyobb hatást tud gyakorolni.

>!
Black_Venus
Ota Kraus – Erich Kulka: Halálgyár

Ezt nem lehet csillagozni. Borzalmas események tényszerű leírása.

>!
Engelchen
Ota Kraus – Erich Kulka: Halálgyár

Adnék csillagot,de erre a történetre nem éri meg….:(

>!
altagi P
Ota Kraus – Erich Kulka: Halálgyár

Akitől kaptam a könyvet, saját bevallása szerint napokig alig aludt, miután elolvasta ezt a könyvet. Nekem, aki Nyiszli Miklós könyvét már olvastam, ez már annyira nem volt megrázó, de akkor is nagyon felkavaró.
Sokan azt hiszem, már nem is értik, nem is akarják megérteni vagy megtudni, hogy mi történt a koncentrációs táborokban. Pedig ezt az emléket igenis életben kell tartani, hogy ugyanez ne történhessen meg újra (igen, tudom, hogy éppen történik, más keretek között…)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban
Karen Levine: Hana bőröndje
Patrick Modiano: Dora Bruder
Elie Wiesel: Az éjszaka
Edith Eva Eger: A döntés
Robert Merle: Mesterségem a halál
Primo Levi: Ember ez? / Fegyvernyugvás
Debreczeni József: Hideg krematórium
Kirády Attila: Emberkísérletek a náci haláltáborokban
Wiesław Kielar: Az auschwitzi halálgyár rémtettei