Vicces, ​vidám, provokatív (Piri néni 1.) 30 csillagozás

Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Piri ​néni alakja a közösségi médiában tűnt fel és vált népszerűvé, a felhasználók azonnal beleszerettek a laza, életvidám, jó humorú öreglányba, akinek mindig határozott véleménye van a vele és a körötte zajló eseményekről, sosem rejti véka alá, és ezt meg is osztja az olvasókkal. A könyvben az általa (és az élet által) írt események, sztorik elevenednek meg. Egyes történetek megírásába kedves barátja, Őszi is besegít. Számos szereplő már ismerősen kacsint vissza ránk; a szerelmes fiatalok, a kamasz „gerlepár” Bernát és Bianka; Lizi, a nagyhangú, kissé sznob és különc, máskülönben csupa szív barátnő; és persze Maxim, a vegetáriánus eb, aki csak nagyon ritkán fogyaszt húst, ellenben rendkívüli módon imádja a nyers répát és a főtt karfiolt.
Sok-sok érdekes és izgalmas, pláne vicces és vadul röhögtető történet kapott helyet a könyvben, a Piri nénitől már megszokott laza, de elegáns stílusban, nem egy esetben emberszeretetét, mély humánumát, pikáns humorát, ironizáló képességét… (tovább)

>!
TotHál, Budapest, 2017
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155055195

Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
dokijano
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Pont ez kellett nekem így az év utolsó napjaiban. Piri néni, aki magáról ezt vallja: „Drága szíveim, ez vagyok én! Egy bolondos, vén szipirtyó, aki nagyon szeret és a jelek szerint tud is élni!”
Vidám és kevésbé vidám történeteket olvashatunk ebben a kötetben, attól függően, hogy Piri néne oldaláról, vagy a másik oldalról nézzük. Egyszerre sokat olvasni belőle nem ajánlott, mert úgy rendesen lefárasztja az embert a nagy dumás Piri néne. Az tetszik benne, hogy nem savanyodott bele az eléggé lehangoló kisnyugdíjas életbe, hanem igyekszik mindennek a jó és vidám oldalát meglátni.

>!
klaratakacs +SP
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

A tényleges sztorik hatalmasok voltak, gondolom ezek jelentek meg korábban a virtuális térben. A kötőszövegek viszont nekem az erőltetett, gyenge kategóriába estek. Sok igazság, de amolyan coelhosan megfogalmazva, szájbarágósan, hogy tessék élni, meg élvezni…
nekem nem jött be.
Viszont az élethelyzetek… hangos, ágyatrázós röhögés. A fűszerboltos jelenet külön öt csillag! Meg Pedro és a táncóra… ezekért volt érdemes végigolvasni.

>!
Molymacska
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. Piri néni igazán modern nagyi, aki mindent csinál, tettre kész, és nem fél az újdonságoktól sem. Pedig az van dögivel :D Minden szituáció vicces vele, vagy legalábbis érdekes, kellemes vele beutazni az itthoni tájakat. Nagyon sokat nevettem rajta, kellett is, és remélem, más is elolvassa. Piri néni, imádlak!

>!
Dephi P
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Piri néniről a könyv előtt még nem hallottam. Úgy gondoltam vicces és szórakoztató lesz számomra a kötet.
Nos neten megjelenve az alap sztori biztos mulatságos volt nagy részben. Számomra viszont a könyvben nem működött, néhol erőltetett volt. Az átkötések szintén nem fogtak meg. A végére kifejezetten untam, sokat aludtam rajta. Nem az én könyvem, ajánlani se fogom senkinek.

>!
Allanon
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Ha az embernek rossz napja van, szomorú, vagy életunt. Csak át kell ugrani Piri nénihez a szomszédba. Megváltozik fél óra alatt az életről és az emberekről alkotott látásmódod. De ha nem, akkor legalább felfelé görbülnek a beszélgetés végére a szád sarkai. Nem egy egyszer olvasós könyv. Szépen elöl kell hagyni a polcon, mint a gyógyszert, hiszen a nevetés a legjobb orvosság. Ácsként dolgozok, az ebédszünetben felolvastam Piri néni egyik történetét a többieknek. Hát, ők is oda voltak érte. :)

>!
Marée_Noire
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Tudtam, tudtam, hogy ez lesz az ÉN könyvem Őszitől!.. ;)
A szerzőt eddig úgy emlegettem, hogy csipetnyi Vavyan Fable utóíze van az írásainak, hát akkor most gond nélkül hozzátenném Janikovszky Évát is – Mosolyogni tessék! –, egyenlő arányban elosztva, és mégsem másolat, csakis az övé, az ő szavai, érzései és a lelke van a sorok közt. Látja, tudja az emberek gyarlóságát, hibáit, és mégis: azzal együtt is gyengéden szereti őket – valójában minket. Különleges.
Léleksimogató, szeretnivaló, megmosolyogtató és határozottan sokszor-többször olvasós kedvenc. :)

>!
Fairymysz 
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Kikapcsolt, aranyos volt és humoros, néhol pedig tele bölcsességgel. Biztos, hogy újraolvasós lesz, mert nagyon bírom Piri nénit.
Ami kissé keserű szájízt hagyott bennem, az a könyv rövidsége, az, hogy nem elég, hogy rövid, de még jó nagy betűkkel is van nyomtatva. És valahogy arra számítottam, hogy sokkal több új történet lesz a könyvben és kevesebb azokból (vagy egyáltalán nem is lesznek), amiket az író a Facebook oldalán megosztott.
Azonban ennek ellenére is jó véleményem van az író stílusáról (bár az eddig is megvolt) és biztos, hogy a korábbi könyveit is elolvasom ezek után.
Köszönöm a kellemes két órácskát, amit eltölthettem Piri nénivel, Őszivel és a többiekkel.

>!
Anetth
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Ha kívánhatnék magamnak egy elképzelt és tökéletes nagymamát akkor nem Piri néni lenne az. Ennek egészen egyszerű oka van. Piri néni az a nő, aki én akarok lenni ötven év múlva. Egy átlagos pesti nyugdíjas szöges ellentéte. Ő nem az, aki akkor érzi jól magát mikor helyet foglal a buszon. Őszintén szólva az elején kicsit féltem, hogy mit tud mondani nekünk egy kedves idős hölgy az életről. Aztán az első oldal után beszippantottak a történetei. Lenyűgözött az őszintesége. Ahogy arra többször is utalt nem az öregség tudatával él együtt hanem azzal, hogy mit tud még kihozni belőle. Még az átlagos napokat is átjárja a különleges szemléletmódja például mikor egy kínai boltban vásárol.
Nekem nem jutott eszembe azon gondolkodni, hogy ez most tényleg így történik-e bárkivel is a valóságban. Nagyon tetszett, hogy tényleg ilyen vidám miközben fontos dolgokról is szó van. Jó volt őt viszont látni egy könyv lapjain is a többi mellékszereplővel együtt. Nekem az utolsó fejezetek voltak a kedvenceim. Remélem hamarosan újra hallani (vagy inkább olvasni) fogunk felőle.

>!
RoseMarry
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Én is ilyen öregasszony szeretnék lenni :D Nagyon tetszett a könyv és köszönöm @Marée_Noire-nak, hogy rádumált vegyem meg.
Nagyon tetszett a könyv humora, nagyon jókat tudtam nevetni rajta még a vonaton is.
Tipikusan az a könyv, amit rossz kedv esetén előveszel és azonnal jobb kedvre derülsz tőle :)

4 hozzászólás
>!
liptonella
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

A másfél csillag Zsunnának szól, aki annyit pörgött a könyvhéten, hogy még ezt is megvette. valószinűleg nem véletlenül sózta rám pár nap múlva.


Népszerű idézetek

>!
Marée_Noire

Szeressetek élni, gyerekeim, veszettül boldogan, a jó dolgokat előtérbe helyezve, a rosszakkal meg csak épp annyit foglalkozva, amennyi szükséges. Az ember az életre van teremtve, ez áll nekünk a legjobban. És mivel hiú barmok vagyunk, mások előtt szeretünk szépnek mutatkozni. Tegyük azzal, hogy nagyszerűen érezzük magunkat a világban! A hülyékkel, rosszindulatú emberekkel, savanyú Gézákkal, megmondóember Bélákkal, pletykafészek Gizikkel meg ne foglalkozzatok. Fulladjanak bele a saját nyomorukba.
Mi ettől többek, jobbak, mások vagyunk. Mi szeretünk élni. És ezt nem félünk kimutatni, még ha ezt páran megmosolyogtatónak találják. Ne feledjétek, az ábrándozóké, a tiszta szívűeké, a teremtő akaratú embereké a világ. Építeni sokkal jobb, mint rombolni!

119-120. oldal

>!
Bogci

Ott leszek, Piri néni. A levest, kávét forrón kérem, a pite hűlhet picit.
– Meg a jó anyád valagát! De persze hogy így lesz, te piszok.

64. oldal

>!
Bogci

– Az anyád szemir, te ótvar bokor! Ne lankadj itt nekem, mint egy fél hatos mittudoménmicsoda.

65. oldal

>!
Bogci

– Mi a baj Piri Néni?
– semmi, semmi, csak Noé beugrott egy teára!
– Micsoda?
– Ömlik a víz a klotyóból. Jó, nem kifelé, hanem lefelé, és nem is ömlik, csak csordogál, de akkor is….
– Nem teljesen értelek….
– Dömötör meghótt!
– Jézusom. Részvétem. Ki volt ő?
– Hát a WC- tartály, te nagyokos! Erről beszélek már egy ideje…. Édes gyerekem, te eddig nem voltál ennyire hülye. Mi van klimaxolsz?

89. oldal

>!
Bogci

….. egy forgalmas szombati napon kiadta az utamat. Ott, a főtéren, a piaci kofák, kakasok, tyúkok, eladandó disznók gyűrűjében.

Mesébe illő volt, ahogy két kotkodácsolás között, izzadtan, könnyben úszó szemmel közölte velem, hogy mi nem lehetünk együtt, nem helyénvaló, két világból valók vagyunk, maradjunk meg barátoknak, így lesz mindenkinek a legjobb. Bólogattam, bizony, igazad van, tényleg így lesz a legjobb. aztán elég álltam, dacosan, haragvón, az én szememből is folytak a könnyek, és úgy fültövön vágtam, hogy szerintem a mai napig cseng tőle a füle. Felkiáltott, a hallószervéhez kapott, közben egy odatévedő liba a lábát kezdte el csipkedni, egy disznó hátulról röfögve a seggébe túrta az orrát. azt sem tudta, hogy hová kapjon, nézzen.

58-59. oldal

>!
Bogci

Mit szépítsük? Belé voltam esve mint vak ló a hödörbe.

58. oldal

>!
Bogci

Ekkor kilép a doki, akiről a csevej folyik. Harmincas, jó kiállású, sportos, kellemes, férfias jelenség.
Matild néni gyorsan odasúgja Piri néninek:
– Nyugi van, banya! Szemed levedd róla, ő az enyém!
Micsoda cuki fiú, kell nekem.

81. oldal

>!
Bogci

… Mindent látok és mindent hallok! Ami ebben a házban történik, az előttem nem marad, nem maradhat titokban.
Az biztos a némbernek jobb radarjai vannak, mint a Pókembernek.
– Ők az unokatestvéreim…
– Ne röhögtessen! Csaladtagokkal senki sem csókolózik. Pláne egy lépcsőházban.

46. oldal

>!
Szofrónia

Na, ebből az lett, hogy a bíró is meg Karcsika is a kijózanítóban ébredt, ahol a bíró úr reggel hétre már túl volt öt hányáson és három gyomormosáson. … Karcsika meg röhögött a markába és újabb lumpenéjt beszélt le a bíróval, aki már a gondolattól is elhányta magát, egyenesen a felesége ölébe nyomta a cuccost.

22. oldal


A sorozat következő kötete

Piri néni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Leiner Laura: Valahol
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Vivien Holloway: A bross
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: A jósnő hercege
J. Goldenlane: Pokoli balhé