Vicces, ​vidám, provokatív (Piri néni 1.) 39 csillagozás

Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Piri ​néni alakja a közösségi médiában tűnt fel és vált népszerűvé, a felhasználók azonnal beleszerettek a laza, életvidám, jó humorú öreglányba, akinek mindig határozott véleménye van a vele és a körötte zajló eseményekről, sosem rejti véka alá, és ezt meg is osztja az olvasókkal. A könyvben az általa (és az élet által) írt események, sztorik elevenednek meg. Egyes történetek megírásába kedves barátja, Őszi is besegít. Számos szereplő már ismerősen kacsint vissza ránk; a szerelmes fiatalok, a kamasz „gerlepár” Bernát és Bianka; Lizi, a nagyhangú, kissé sznob és különc, máskülönben csupa szív barátnő; és persze Maxim, a vegetáriánus eb, aki csak nagyon ritkán fogyaszt húst, ellenben rendkívüli módon imádja a nyers répát és a főtt karfiolt.
Sok-sok érdekes és izgalmas, pláne vicces és vadul röhögtető történet kapott helyet a könyvben, a Piri nénitől már megszokott laza, de elegáns stílusban, nem egy esetben emberszeretetét, mély humánumát, pikáns humorát, ironizáló képességét… (tovább)

>!
Book Galaxy, Budapest, 2022
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158107228
>!
TotHál, Budapest, 2017
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155055195

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

dokijano >!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Pont ez kellett nekem így az év utolsó napjaiban. Piri néni, aki magáról ezt vallja: „Drága szíveim, ez vagyok én! Egy bolondos, vén szipirtyó, aki nagyon szeret és a jelek szerint tud is élni!”
Vidám és kevésbé vidám történeteket olvashatunk ebben a kötetben, attól függően, hogy Piri néne oldaláról, vagy a másik oldalról nézzük. Egyszerre sokat olvasni belőle nem ajánlott, mert úgy rendesen lefárasztja az embert a nagy dumás Piri néne. Az tetszik benne, hogy nem savanyodott bele az eléggé lehangoló kisnyugdíjas életbe, hanem igyekszik mindennek a jó és vidám oldalát meglátni.

klaratakacs P>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

A tényleges sztorik hatalmasok voltak, gondolom ezek jelentek meg korábban a virtuális térben. A kötőszövegek viszont nekem az erőltetett, gyenge kategóriába estek. Sok igazság, de amolyan coelhosan megfogalmazva, szájbarágósan, hogy tessék élni, meg élvezni…
nekem nem jött be.
Viszont az élethelyzetek… hangos, ágyatrázós röhögés. A fűszerboltos jelenet külön öt csillag! Meg Pedro és a táncóra… ezekért volt érdemes végigolvasni.

Molymacska>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. Piri néni igazán modern nagyi, aki mindent csinál, tettre kész, és nem fél az újdonságoktól sem. Pedig az van dögivel :D Minden szituáció vicces vele, vagy legalábbis érdekes, kellemes vele beutazni az itthoni tájakat. Nagyon sokat nevettem rajta, kellett is, és remélem, más is elolvassa. Piri néni, imádlak!

Allanon>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Ha az embernek rossz napja van, szomorú, vagy életunt. Csak át kell ugrani Piri nénihez a szomszédba. Megváltozik fél óra alatt az életről és az emberekről alkotott látásmódod. De ha nem, akkor legalább felfelé görbülnek a beszélgetés végére a szád sarkai. Nem egy egyszer olvasós könyv. Szépen elöl kell hagyni a polcon, mint a gyógyszert, hiszen a nevetés a legjobb orvosság. Ácsként dolgozok, az ebédszünetben felolvastam Piri néni egyik történetét a többieknek. Hát, ők is oda voltak érte. :)

Marée_Noire>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Tudtam, tudtam, hogy ez lesz az ÉN könyvem Őszitől!.. ;)
A szerzőt eddig úgy emlegettem, hogy csipetnyi Vavyan Fable utóíze van az írásainak, hát akkor most gond nélkül hozzátenném Janikovszky Évát is – Mosolyogni tessék! –, egyenlő arányban elosztva, és mégsem másolat, csakis az övé, az ő szavai, érzései és a lelke van a sorok közt. Látja, tudja az emberek gyarlóságát, hibáit, és mégis: azzal együtt is gyengéden szereti őket – valójában minket. Különleges.
Léleksimogató, szeretnivaló, megmosolyogtató és határozottan sokszor-többször olvasós kedvenc. :)

Fairymysz>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Kikapcsolt, aranyos volt és humoros, néhol pedig tele bölcsességgel. Biztos, hogy újraolvasós lesz, mert nagyon bírom Piri nénit.
Ami kissé keserű szájízt hagyott bennem, az a könyv rövidsége, az, hogy nem elég, hogy rövid, de még jó nagy betűkkel is van nyomtatva. És valahogy arra számítottam, hogy sokkal több új történet lesz a könyvben és kevesebb azokból (vagy egyáltalán nem is lesznek), amiket az író a Facebook oldalán megosztott.
Azonban ennek ellenére is jó véleményem van az író stílusáról (bár az eddig is megvolt) és biztos, hogy a korábbi könyveit is elolvasom ezek után.
Köszönöm a kellemes két órácskát, amit eltölthettem Piri nénivel, Őszivel és a többiekkel.

Anetth>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Ha kívánhatnék magamnak egy elképzelt és tökéletes nagymamát akkor nem Piri néni lenne az. Ennek egészen egyszerű oka van. Piri néni az a nő, aki én akarok lenni ötven év múlva. Egy átlagos pesti nyugdíjas szöges ellentéte. Ő nem az, aki akkor érzi jól magát mikor helyet foglal a buszon. Őszintén szólva az elején kicsit féltem, hogy mit tud mondani nekünk egy kedves idős hölgy az életről. Aztán az első oldal után beszippantottak a történetei. Lenyűgözött az őszintesége. Ahogy arra többször is utalt nem az öregség tudatával él együtt hanem azzal, hogy mit tud még kihozni belőle. Még az átlagos napokat is átjárja a különleges szemléletmódja például mikor egy kínai boltban vásárol.
Nekem nem jutott eszembe azon gondolkodni, hogy ez most tényleg így történik-e bárkivel is a valóságban. Nagyon tetszett, hogy tényleg ilyen vidám miközben fontos dolgokról is szó van. Jó volt őt viszont látni egy könyv lapjain is a többi mellékszereplővel együtt. Nekem az utolsó fejezetek voltak a kedvenceim. Remélem hamarosan újra hallani (vagy inkább olvasni) fogunk felőle.

RoseMarry>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Én is ilyen öregasszony szeretnék lenni :D Nagyon tetszett a könyv és köszönöm @Marée_Noire-nak, hogy rádumált vegyem meg.
Nagyon tetszett a könyv humora, nagyon jókat tudtam nevetni rajta még a vonaton is.
Tipikusan az a könyv, amit rossz kedv esetén előveszel és azonnal jobb kedvre derülsz tőle :)

4 hozzászólás
Shil>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Kicsit nehezen, de sikerült megszereznem: a megyei könyvtárban már hetek óta benn volt, és nem kölcsönözhetőre volt állítva, amikor rákérdeztem, akkor meg a könytárossrác a feldolgozó helységből hozta le, szóval tuti napi lélekvidítónak tartották fenn, amíg egy kíváncsi olvasó el nem happolta. :) Ennyit a megszerzésről. Már régóta követem és figyelem a facebookon Őszi Róbert írásait, és legkedvencebbek mindig is a Piri néni történetek voltak. Imádom a léleksimogatós, kacagtató eseteit a nénének, és repestem amikor megjelent, bár eddig várnom kellett az egyben olvasással. A kötetben így találkoztam már olvasott történettel, de jó volt így egyben téltől télig olvasni a néne történeteit. Szeretem az életszeretetét, a humorát, öniróniáját. Szerettem a kötetben, hogy hol begörcsölt a hasizmom a nevetéstől, hol csak mosolyogtatott, és helyenként biza elgondolkodtatott, meghatott. A véletlen úgy hozta, hogy épp tegnap értem a halottainkról való gondolatokhoz. Jól esett! Külön köszönet a szerzőnek, hogy megismertette velem ezt a Csokonai verset. Összességében? Imádtam! Köszönöm. (Jah és alapvetően nem szeretem a novellákat. Eddig ennek ellentétéröl csak Bächer Iván és James Herriott tudott meggyőzni.)

Waru P>!
Őszi Róbert: Vicces, vidám, provokatív

Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Ezt az első részt kicsit később sikerült beszerezni, mint a 2. és 3. részeket, így ezt olvastam utoljára. De nem baj, így is élvezhető volt a történet. Ám szerintem ez az első rész az, amelyik nem olyan jó. Nekem a többi rész jobban tetszett.

Piri néniben az a jó, hogy ebben a szörnyű és rohanó világban elfeledteti a gondokat és megmutatja, hogy mik azok a pillanatok, amikért érdemes élni és küzdeni. Ez tök jó és fontos is, hiszen annyira elidegenedünk egymástól és annyira kritikusak, gonoszak vagyunk egymással. Kell az, hogy tudjuk élvezni az apró örömöket, segítsünk embertársainknak, legyenek igaz barátaink, merjünk kockáztatni és merjünk szeretni. Merjünk élni. Új embereket megismerni, új helyeket felfedezni, új ételeket kipróbálni, új szerelembe esni, új célokat kitűzni, új dolgokat tanulni és új élményeket gyűjteni.

Piri néni 74 éves, de még rengeteg élet van benne. A többi részben is meg fog mutatkozni ez a nagy életigenlése. Már nagyon várom, hogy a 4. rész is a polcomon legyen és tudjam olvasni.


Népszerű idézetek

Marée_Noire>!

Szeressetek élni, gyerekeim, veszettül boldogan, a jó dolgokat előtérbe helyezve, a rosszakkal meg csak épp annyit foglalkozva, amennyi szükséges. Az ember az életre van teremtve, ez áll nekünk a legjobban. És mivel hiú barmok vagyunk, mások előtt szeretünk szépnek mutatkozni. Tegyük azzal, hogy nagyszerűen érezzük magunkat a világban! A hülyékkel, rosszindulatú emberekkel, savanyú Gézákkal, megmondóember Bélákkal, pletykafészek Gizikkel meg ne foglalkozzatok. Fulladjanak bele a saját nyomorukba.
Mi ettől többek, jobbak, mások vagyunk. Mi szeretünk élni. És ezt nem félünk kimutatni, még ha ezt páran megmosolyogtatónak találják. Ne feledjétek, az ábrándozóké, a tiszta szívűeké, a teremtő akaratú embereké a világ. Építeni sokkal jobb, mint rombolni!

119-120. oldal

hmeszszv>!

Kalandvágyból vagy mazochizmusból, nem is tudom, de ezek a gyerekek itt, Magyarországon képzelik el a jövőjüket!

85. oldal, 14. fejezet (Tothál, 2017)

Bogci>!

Ott leszek, Piri néni. A levest, kávét forrón kérem, a pite hűlhet picit.
– Meg a jó anyád valagát! De persze hogy így lesz, te piszok.

64. oldal

Bogci>!

– Mi a baj Piri Néni?
– semmi, semmi, csak Noé beugrott egy teára!
– Micsoda?
– Ömlik a víz a klotyóból. Jó, nem kifelé, hanem lefelé, és nem is ömlik, csak csordogál, de akkor is….
– Nem teljesen értelek….
– Dömötör meghótt!
– Jézusom. Részvétem. Ki volt ő?
– Hát a WC- tartály, te nagyokos! Erről beszélek már egy ideje…. Édes gyerekem, te eddig nem voltál ennyire hülye. Mi van klimaxolsz?

89. oldal

moyttiK>!

Éltem sokat. És jól. Nem szégyellem. Mit szégyelljek rajta? Úgy volt jó nekem. Ha több szeretőt tartottam egyszerre, hát több szeretőm volt. Ha egy kapatos este után meztelenül támadt kedvem fürödni a Balatonban, hát megcsináltam. Vagy a Libegőn szerelmeskedni, természetesen üzemidőben, menet közben. Na és? Kinek mi köze hozzá? Én élveztem. Nagyon, de nagyon.

50. oldal

hmeszszv>!

Tehetek róla, hogy pont akkor nyitottam ki az ajtómat, és indultam el valahová, amikor ez az Őszi egy formás kis teremtéssel épp enyelgésbe kezdett a lépcsőházban? Ugye hogy nem. Az meg, hogy életvezetési tanácsokkal látom el, nekem természetes, jót akarok vele, nem is várok érte köszönetet, és egyáltalán nem tenne rosszat neki, ha némely dolgot megfogadna belőle.

48. oldal, 7. fejezet (Tothál, 2017)

hmeszszv>!

Egészen megszerettem. Mit szépítsük? Belé voltam esve, mint vak ló a gödörbe.

58. oldal, 9. fejezet (Tothál, 2017)

hmeszszv>!

Savanyítva csak az uborka meg a kis dinnye finom, az öregkor egyáltalán nem!

145. oldal, 24. fejezet (Tothál, 2017)

hmeszszv>!

Nekem is van mobiltelefonom, de nyomogatja a franc. Mit nézegessek rajta? Ha csörög, felveszem. Nekem ennyit jelent. Beszélgetésre használom. Másra nemigen. Még ébresztőnek sem. Arra ott van a régi, felhúzós vekkerem. Ki nem dobnám semmiért.

153. oldal, 26. fejezet (Tothál, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: mobiltelefon
hmeszszv>!

Hogy mindig lebegjen valamiféle cél a szemem előtt, mert az életben tart, esélyt ad rá, hogy reggelente legyen miért kikelnem az ágyból.

157. oldal, 27. fejezet (Tothál, 2017)


A sorozat következő kötete

Piri néni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: A gyógyítók
Anne L. Green: A tűzzel játszol
Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
Bucsi Mariann: Érintés
Anne L. Green: Titkok előszele
Ella Steel: Öröm a köbön
Czernák Eszter: Irány a nagycsoport!
Romhányi József: Nagy szamárfül
Leiner Laura: Egyszer
Fróna Zsófia: Démonok közt