Út ​az értékes élethez 6 csillagozás

Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út az értékes élethez

Van ​egy közismert vágy, amiben emberként mindannyian osztozunk: a boldog és értelmes élet utáni vágy. Őszentsége a Dalai Láma szerint e vágy beteljesítésének képessége mindannyiunkban ott rejlik. Tibet Nobel-díjas szellemi és egyházi vezetője, aki manapság az egyik legnépszerűbb író, ebben a nagyon különös könyvben segít az olvasóknak elindulni a megvilágosodás ösvényén – könnyen elvégezhető napi gyakorlatok bemutatásával, és Őszentsége időtlen bölcsességének mesteri megvilágításával.
Az Út az értékes élethez segít megnyitni a szívünket, elkerülni, hogy megbántsunk másokat, segít megőrizni a lelki nyugalmunkat, de még ennél is többet nyújt. A jól elkülöníthető lépések sorozatával, vallási hovatartozástól függetlenül elvezeti az olvasót a megvilágosodáshoz.
Ez a könyv mindennapi társunk lesz az erkölcs, a meditáció és a bölcsesség gyakorlása során. A Dalai Láma megmutatja, hogyan lehetünk úrrá mindennapi akadályainkon: a haragon, a bizalmatlanságon, a féltékenységen és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
190 oldal · ISBN: 9789638647412
>!
190 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638647418 · Fordította: Lazaridisz Szotiriszné

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Sonnenschein>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út az értékes élethez

Miután mostanra már több, Dalai Láma nevével fémjelzett könyvön is túl vagyok, már tudom, hogy egyáltalán nem törvényszerű és szükségszerű, hogy egy ilyen könyv a buddhizmus körül forogjon.

Ez a könyv azonban ilyen. Sok mindent meg lehet tanulni, meg lehet tudni belőle a buddhizmusról, a buddhista gondolkodásról, világképről. A fejezetek nyelvezete telis-tele van az e vallás, nézet által használt kifejezésekkel. Minden rész, részlet, amit bemutat, leír olyan, mintha épp’ egy buddhista kolostorban lennénk, s ott valaki épp’ bennünket tanítana a megvilágosodás, tudás, meditáció, stb. elsajátítására.

Bővebben és szubjektíven: http://byblos.freeblog.hu/archives/2010/10/23/Meditacio…

Kimmuriel>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út az értékes élethez

Tartalmas olvasmány a dalai láma tollából, bár a nyugati ember számára olykor-olykor egy kicsit nehezen befogadható a keleti gondolkodásmód.

daney>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út az értékes élethez

Értékes gondolatok, melyek vallási hovatartozástól ill. hitbéli meggyőződéstől függetlenül bárki számára hasznosak lehetnek.
Aki persze a cím alapján valamiféle new age-es „moströgtönazonnali” megváltást vár lelki bajaira e könyv gyors átlapozásától, az csalódni fog: gyakorlás, azaz erőkifejtés nélkül továbbra sem fog menni :)
Ami magát a könyvet illeti, lehetett volna kicsit értelmesebben is tagolni a fejezeteket, alcímeket.

thuki>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út az értékes élethez

Ha jobban belegondolok, annyira nem is meglepő, hogy számos vallás, filozófiai irányzat hasonló állásfoglalással rendelkezek erkölcsi, illetve életvezetési kérdésekben. Az itteni gondolatok is épp ezért kifejezetten ismerősek voltak számomra a sztoa miatt. Persze jelentős különbségek is fellelhetőek a sok ponton egyező meditációs, szemlélettel kapcsolatos gyakorlatok mellett.
Ilyen természetesen maga a buddhizmus, viszont olvasás közben rá kellett jönnöm, hogy nem egy alapdologgal nem vagyok tisztában ezen a téren, így pár rész sajnálatomra kissé értelmezhetetlen maradt a jelenlegi tudásszintemen.


Népszerű idézetek

Kimmuriel>!

Még a hangyák is, hogy csak egy példát mondjak, önzetlenül dolgoznak a közösségükért; mi, emberek ehhez képest elég rosszul állunk. Ha azt tartjuk magunkról, hogy magasabb rendű lények vagyunk, akkor viselkedjünk is magasabb rendű mivoltunknak megfelelően.

Kimmuriel>!

Ha megnézzük a világtörténelmet, a legtöbb nagy tragédiát, amelyben rengeteg élet pusztult el, az emberek okozták. Az emberek főzték ki. Emberek milliói élnek állandó félelemben a faji, etnikai megkülönböztetések és a gazdasági konfliktusok miatt. Ki a felelős ezekért a félelmekért? Hát nem az állatok.

Sonnenschein>!

A harag csökkenti azon képességünket, hogy meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól, pedig ez az egyik legmagasabb rendű emberi képességünk."

fülszöveg, balbelső borító

Kimmuriel>!

Lehet, hogy a szomszédod nagyon zajos, és igen nehéz ember, de amíg a te lelkedben béke és nyugalom van, addig a szomszédok sem fognak zavarni. Ha viszont már eleve ingerült vagy, még ha a legjobb barátod látogat is meg, nem fogsz örülni neki. Ha nyugodt vagy, akkor még az ellenséged sem tud bosszantani.

Kimmuriel>!

Még ha gazdagok lennénk is, valójában nem tudnánk elfogyasztani többet, mint a szegények, illetve csak a saját kárunkra, hiszen a szegényeknek és a gazdagoknak egyforma gyomruk van.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan W. Watts: A zen útja
Sri Chinmoy: A lélek kertje
Satguru Sivaya Subramuniyaswami: How to Become a Hindu
Swami Khecaranatha: The Heart of Recognition
Bakos Attila: Ég a Szívben
Swami Khecaranatha: Depth Over Time
Timcsák Géza – Kővári Katalin – Ginter Zénó – Oláh Andor: Jógakonyha
Danima Damdindorj: Az öngyógyítás művészete
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Anthony De Mello: Szárnyalás