Út ​a nyugalomhoz 31 csillagozás

Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

„A ​dalai lámák csaknem mindegyike terjedelmes és jelentős írásos életművet alkotott. A korábbi századok e kiválóságai között találunk történészt, asztrológust, teológust, nyelvészt, költőt és aforizma írót. A buddhisták ma is elvárják szellemi vezetőjüktől, hogy megossza velük tudását, gondolatait, vagy akár legszemélyesebb érzéseit. Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma ennek úgy tesz eleget, hogy közben a világ minden táján jól használható gyakorlati ötleteket ad a hétköznapi életvezetéshez. Ezért olyan népszerűek az írásai minden vallás híveinek körében. De a töprengő, tűnődő vallástalan ember is élvezetttel és haszonnal forgatja könyveit, figyeli nyilvános szerepléseit nyugati nagyvárosok sportcsarnokaiban, a médiában. Különös, hogy sokak szerint a dalai láma a leghitelesebben megszólaló főrangú pap ma a világon, s még különösebb, hogy ezt a nyugatiak állítják róla. Kétségtelen, hogy megnyerő személyisége, kedélye, okossága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma a buddhizmus a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Írás, Budapest, 2001
404 oldal · ISBN: 9638417064 · Fordította: Sári László

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Buddha


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

„Ha meg akarod változtatni a világot, először próbálj valamit jobbá tenni, megváltoztatni magadon. Ez segít megváltoztatni a családodat, a barátaidat, aztán így kell folytatni egyre nagyobb és nagyobb körben. Minden, amit teszünk, hatással lesz valamire és valakire."

Bölcs gondolatok az év minden napjára. Annyira magával ragadott,hogy nem tudtam várni évvégéig,gyorsan kiolvastam a könyvet. Ugyanolyan ütős volt,mint egyesével olvasgatva. :)
Szerintem a Dalai Láma a legjóindulatúbb ember a világon. Törekedik arra,hogy ne ítéljen el senkit és semmit,ráadásul másokon is próbál segíteni.
A könyv elolvasása után úgy érzem,jobbá lettem és jobban odafigyelek majd arra,hogyan viselkedjek egyes emberekkel. :) Köszönöm Láma,hogy erőt adtál!!

4 hozzászólás
>!
Pnikolett
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Habár nem tervezek áttérni a buddhizmusra és a megnyugvást sem találtam meg teljes mértékben, mégis úgy érzem, ha tudatosan követném az itt leírtakat, valóban nyugodtabb,békésebb ember lehetnék.
Számos nagy igazságot rejt ez a kis könyvecske, amelyek rádöbbentenek mennyi helyen és módon tudunk rontani saját helyzetünkön,saját lelkünk békéjén, viszont útmutatást is tartalmaz, hogyan tehetnénk mindezt jobbá, hogyan kellene helyesen cselekedni, hogyan kellene állni más emberekhez,dolgokhoz. Hasznos tanácsok, amiket próbálhatunk megfogadni. Én magamról is tudom,hogy mennyit mérgelődök,idegeskedek egy-egy helyzeten, mennyit stresszelek gyakorlatilag akár a semmin is, így tényleg nagyon nem ártana megfogadnom ezekből az okosságokból párat :/ :D

>!
darkfenriz
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Mindig sokatmondó gondolatok, olyan érzelmek közvetítése, amelyek beindítják az elme működését. Az év 365 napjára a Dalai Láma összeszedte tanításainak lényegét, az adott napra néhány mondatba sűrítve. Naponta egyet elolvasva is élvezhető, de egyszerre nagyobb mennyiség is egész jól tud esni. Ha pozitív gondolkodásra lesz szükségem és valamiért nem találok vissza hozzá, csak ezt a könyvet kell fellapoznom :)

>!
Kimmuriel
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Valahányszor a dalai láma könyveit olvasom, mindig az az érzésem támad, hogy buddhista akarok lenni.

>!
lilaköd P
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Vannak benne jó gondolatok, de összességében nem fogott meg.

>!
Rozgonyi_Ildi
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

1-1 gondolat az év minden napjára. Nekem két nap alatt sikerült végezni vele. Vajon van olyan, aki kibírja és elhúzza egy évig? Kiírtam pár idézetet, ami megfogott, egyébként kihívásra olvastam.

>!
zsofi017
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Nem rossz-nem rossz, de sok gondolat mintha ismétlődne és van pár, aminél csak néztem, hogy háááát… elég „lerágott csont”, de gondolom itt is az a tanítás alapelve, hogy ismételjünk, mert abból baj nem lehet. (Meg van, amit nem lehet elégszer elmondani)

>!
szuzii
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Imádom, többször el kell olvasni, hogy erőt, kitartást, megnyugvást adjon. Csillapítja a nyugtalan lelket.

>!
m6tika
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Kapunk egy-egy rövid gondolatot az év minden napjára. Én gyorsabban olvastam, de azért mindre rászántam pár percet, hogy átgondoljam. Szerintem így érdemes olvasni, ha nem csak egyet akarunk minden nap.
Alapvetően örültem, hogy kiderült, néhány tekintetben én eddig is buddhista-jellegűen őriztem elmém nyugalmát. Összességében nagyon bölcs, széles látókörű ember gondolatait kapjuk az élet minden területére személyes és össztársadalmi szinten is.

Azért vonok le fél csillagot, mert azoknál a részeknél, ahol a buddhizmus fontosabb fogalmait tárgyalja, úgy éreztem, hogy ezek inkább csak a téma iránti érdeklődés felkeltésére jók, mert különben mind jóval bonyolultabbak, mint amennyi elfér egy oldalon, így ezeket önmagukban olvasva többször nem értettem igazán a mondanivalót.

Azt hiszem a legfontosabb dolog, amit különösen megkedveltem a lámában, az hogy bátorít arra, hogy felülvizsgáljunk mindent amit tőle vagy bármilyen nagy tiszteletben álló személytől hallunk. Hogy ne a tisztelet miatt fogadjuk meg szavait, hanem mert saját meggyőződésünk szerint találjuk helyesnek azokat.

Ezt a könyvet mindenkinek tudom ajánlani. A rövid szakaszok miatt könnyű olvasni, akár este lefekvés előtt pár percre is elő lehet venni.

>!
Hajnalpir58
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Éljünk okosabban, nyugodtabban.
”Ha valaki kirekeszt másokat, viszonzásul önmagát találja kirekesztve. Akik azt hirdetik, hogy az ő istenük az egyetlen isten, valami szörnyű káros, veszedelmes dolgot tesznek. Azon az úton járnak, hogy saját hitüket tegyék kötelezővé mások számára, s ehhez minden lehetséges eszközt fölhasználnak.”


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Akár most okoz fájdalmat valami, akár a múltban szenvedtünk valamiért, egyik sem ok arra, hogy boldogtalanok legyünk.

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
4 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Ha a gyerekek nem kapnak szeretetet, később majd nehezen tudnak másokat szeretni.

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · szeretet
>!
Sonnenschein

A depresszió fő oka nem az anyagi nélkülözés. A depressziót a szeretetteljes emberi kapcsolatok hiánya okozza.

177. oldal

18 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Ha meg akarod változtatni a világot, először próbálj valamit jobbá tenni, megváltoztatni magadon. Ez segít megváltoztatni a családodat, a barátaidat, aztán így kell folytatni egyre nagyobb és nagyobb körben. Minden, amit teszünk, hatással lesz valamire és valakire.

>!
Sonnenschein

Sokan gondolják, hogy a türelem a gyengeség jele. Szerintem ez tévedés. A gyengeség jele sokkal inkább az ingerültség, a düh. A türelem, a higgadtság pedig az erőé.
…"

163. oldal

>!
Lunemorte MP

Évszázadokon keresztül emberek milliói húztak óriási hasznot a különböző vallásokból.

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Tudnunk kell, hogy bár úgy látszik, ellenfeleink képesek ártani nekünk, a nagyobb kárt ezzel a ténykedéssel mégis önmaguknak okozzák.

>!
Lunemorte MP

Mindenkinek megvan a lehetősége mindenre. Nem szabad úgy éreznünk, hogy értéktelenek vagyunk. Nagy hiba így gondolkodni, és önmegtévesztés. Mindannyian képesek vagyunk végiggondolni, hogy mi is hiányzik belőlünk. És ha van akaraterőnk, képesek leszünk pótolni bármit. Azt szokták mondani, hogy mindenki önmaga mestere.


Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Hansard: A tibeti élet művészete
Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603)
Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
David Michie: A dorombolás művészete
Gyalwa Dokhampa: A nyugodt elme – Út a boldogsághoz
Michael Acton Smith: Belső csend
Kurt Tepperwein: Szellemi öngyógyítás
Nők egészsége
Csabai Márta: Tünetvándorlás – A hisztériától a krónikus fáradtságig