Út ​a nyugalomhoz 41 csillagozás

Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

„A ​dalai lámák csaknem mindegyike terjedelmes és jelentős írásos életművet alkotott. A korábbi századok e kiválóságai között találunk történészt, asztrológust, teológust, nyelvészt, költőt és aforizma írót. A buddhisták ma is elvárják szellemi vezetőjüktől, hogy megossza velük tudását, gondolatait, vagy akár legszemélyesebb érzéseit. Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma ennek úgy tesz eleget, hogy közben a világ minden táján jól használható gyakorlati ötleteket ad a hétköznapi életvezetéshez. Ezért olyan népszerűek az írásai minden vallás híveinek körében. De a töprengő, tűnődő vallástalan ember is élvezetttel és haszonnal forgatja könyveit, figyeli nyilvános szerepléseit nyugati nagyvárosok sportcsarnokaiban, a médiában. Különös, hogy sokak szerint a dalai láma a leghitelesebben megszólaló főrangú pap ma a világon, s még különösebb, hogy ezt a nyugatiak állítják róla. Kétségtelen, hogy megnyerő személyisége, kedélye, okossága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma a buddhizmus a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Írás, Budapest, 2001
404 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638417064 · Fordította: Sári László

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Buddha


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Ez nem összefüggő szöveg, hanem füveskönyv, ami egyszerre előny is, meg hátrány is. Előny, mert 365 ütős gondolatot kapunk, és hátrány, mert nem mindegyik való egy ilyen aforizmagyűjteménybe, némelyik csak bele-belekap nagyobb lélegzetű témákba, amelyeket ilyen terjedelemben lehetetlen kifejteni. Ezek jók lehetnek a buddhizmus iránti érdeklődés felkeltésére, megértésükhöz azonban további ismeretek szükségesek – például ez.
A buddhizmus nem az európában általános értelmezés szerint vallás, hiszen a fókuszában nem valamilyen istenségnek történő hódolat áll, ám itt is elhangzik a kulcsszó, miszerint a vallások célja alapértelmezetten az ember fejlesztése. A másik kulcsszó pedig, hogy sem a vallások, sem az emberek nem egymás ellen vannak, kellene, hogy legyenek, hanem egymásért.
Önfejlesztő könyv minőségében az egyik leghasznosabb, amit valaha olvastam. Közérthetően és gyakorlatiasan szól olyan hétköznapi témákról, amelyek mindannyiunk életében óhatatlanul is jelen vannak, mint például hogy miként kezeljük az ellenszenvet, akár ha bennünk támad valaki más iránt, akár ha másvalaki viseltetik vele irántunk. Világnézettől, hitbeli meggyőződéstől függetlenül mindenkinek hasznos olvasmány lehet, mert ha mind az itt elhangzottak szerint élnénk, az a társadalmi problémák zömét, ha nem mindegyikét megoldaná.
A fél csillag levonás oka a nem idevaló üzenetek, melyekből kb. 10-15 db van a kötetben, ami azért így is jó arány. Az emberi egymás mellett élés alapelveiről lehet beszélni pár mondatban úgy, hogy az hasznos útravaló legyen az olvasónak, a bardóról vagy a szamszáráról viszont nem, s ezek említése, félek, WTF érzést hagyhat az olvasóban, ami esetleg kontraproduktív lehet.
Ennek dacára is erősen ajánlom kerek e világon mindenkinek, függetlenül attól, hogy hisz-e valamiben, mert a kötet zöme olyan, a mindennapi életben előforduló helyzetekre ad útmutatást, amelyekkel mindannyian találkozunk, s az itt leírtak megszívlelése egész biztosan pozitív változást képes hozni a mi és a környezetünk életébe egyaránt. Erről személyesen is meggyőződtem, miután egy pár hónapja tanulmányozom már a világ vallásait, a buddhizmusról ez már az ötödik olvasmányom volt rövid időn belül, s tény és való, hogy mióta igyekszem tudatosan beépíteni az életembe az olvasottakat, érezhetően sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, mint korábban. Nem a körülményeim lettek mások, inkább bennem indult el egy olyan, pozitív változás, melynek köszönhetően derűsebben és higgadtabban állok hozzá a környezetem jelenségeihez. Egy szó, mint száz, olvassátok el okvetlenül.

Lunemorte P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

„Ha meg akarod változtatni a világot, először próbálj valamit jobbá tenni, megváltoztatni magadon. Ez segít megváltoztatni a családodat, a barátaidat, aztán így kell folytatni egyre nagyobb és nagyobb körben. Minden, amit teszünk, hatással lesz valamire és valakire."

Bölcs gondolatok az év minden napjára. Annyira magával ragadott, hogy nem tudtam várni év végéig, gyorsan kiolvastam a könyvet. Ugyanolyan ütős volt, mint egyesével olvasgatva. :)
Szerintem a Dalai Láma a legjóindulatúbb ember a világon. Törekedik arra, hogy ne ítéljen el senkit és semmit, ráadásul másokon is próbál segíteni.
A könyv elolvasása után úgy érzem, jobbá lettem és jobban odafigyelek majd arra, hogyan viselkedjek egyes emberekkel. :) Köszönöm Láma, hogy erőt adtál!!

4 hozzászólás
gab001>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Nem túl sokat foglalkoztam eddig a buddhizmussal, így bőven tudott újdonsággal szolgálni ez az olvasmány. A könyv egy-egy gondolatot tartalmaz az év minden napjára. Elsőre úgy gondoltam, hogy gyorsan végigolvasom, de aztán időnként meg kellett állnom egy kis szünetet tartani. Elgondolkodtatott és olykor fel is kavart. Voltak benne olyan gondolatok, amiken rágódnom kellett. Szeretem az ilyen könyveket, melyek segítenek kicsit másképp látni a világot, megkérdőjelezik a jól bejáratott elképzeléseimet. Most úgy érzem, fogok még olvasni a témában, illetve a Dalai Lámától. Egyszerre megnyugtat és nem hagy nyugodni.

>!
Írás, Budapest, 2001
404 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638417064 · Fordította: Sári László
Pnikolett>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Habár nem tervezek áttérni a buddhizmusra és a megnyugvást sem találtam meg teljes mértékben, mégis úgy érzem, ha tudatosan követném az itt leírtakat, valóban nyugodtabb,békésebb ember lehetnék.
Számos nagy igazságot rejt ez a kis könyvecske, amelyek rádöbbentenek mennyi helyen és módon tudunk rontani saját helyzetünkön,saját lelkünk békéjén, viszont útmutatást is tartalmaz, hogyan tehetnénk mindezt jobbá, hogyan kellene helyesen cselekedni, hogyan kellene állni más emberekhez,dolgokhoz. Hasznos tanácsok, amiket próbálhatunk megfogadni. Én magamról is tudom,hogy mennyit mérgelődök,idegeskedek egy-egy helyzeten, mennyit stresszelek gyakorlatilag akár a semmin is, így tényleg nagyon nem ártana megfogadnom ezekből az okosságokból párat :/ :D

darkfenriz>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Mindig sokatmondó gondolatok, olyan érzelmek közvetítése, amelyek beindítják az elme működését. Az év 365 napjára a Dalai Láma összeszedte tanításainak lényegét, az adott napra néhány mondatba sűrítve. Naponta egyet elolvasva is élvezhető, de egyszerre nagyobb mennyiség is egész jól tud esni. Ha pozitív gondolkodásra lesz szükségem és valamiért nem találok vissza hozzá, csak ezt a könyvet kell fellapoznom :)

Kimmuriel>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Valahányszor a dalai láma könyveit olvasom, mindig az az érzésem támad, hogy buddhista akarok lenni.

lilaköd P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Vannak benne jó gondolatok, de összességében nem fogott meg.

Rozgonyi_Ildi>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

1-1 gondolat az év minden napjára. Nekem két nap alatt sikerült végezni vele. Vajon van olyan, aki kibírja és elhúzza egy évig? Kiírtam pár idézetet, ami megfogott, egyébként kihívásra olvastam.

zsofi017>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Nem rossz-nem rossz, de sok gondolat mintha ismétlődne és van pár, aminél csak néztem, hogy háááát… elég „lerágott csont”, de gondolom itt is az a tanítás alapelve, hogy ismételjünk, mert abból baj nem lehet. (Meg van, amit nem lehet elégszer elmondani)

szuzii>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz

Imádom, többször el kell olvasni, hogy erőt, kitartást, megnyugvást adjon. Csillapítja a nyugtalan lelket.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Akár most okoz fájdalmat valami, akár a múltban szenvedtünk valamiért, egyik sem ok arra, hogy boldogtalanok legyünk.

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
6 hozzászólás
Lunemorte P>!

Ha a gyerekek nem kapnak szeretetet, később majd nehezen tudnak másokat szeretni.

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · szeretet
Sonnenschein>!

A depresszió fő oka nem az anyagi nélkülözés. A depressziót a szeretetteljes emberi kapcsolatok hiánya okozza.

177. oldal

18 hozzászólás
Lunemorte P>!

Évszázadokon keresztül emberek milliói húztak óriási hasznot a különböző vallásokból.

2 hozzászólás
Lunemorte P>!

Ha meg akarod változtatni a világot, először próbálj valamit jobbá tenni, megváltoztatni magadon. Ez segít megváltoztatni a családodat, a barátaidat, aztán így kell folytatni egyre nagyobb és nagyobb körben. Minden, amit teszünk, hatással lesz valamire és valakire.

Sonnenschein>!

Sokan gondolják, hogy a türelem a gyengeség jele. Szerintem ez tévedés. A gyengeség jele sokkal inkább az ingerültség, a düh. A türelem, a higgadtság pedig az erőé.
…"

163. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Aki nem gyakorolja magát a gondolkodásban, nem mélyül el, annak tudása mit sem ér.

353. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás
Lunemorte P>!

A boldogság a lélek nyugalmából származik.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · lélek

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Hansard: A tibeti élet művészete
Ananda K. Coomaraswamy: Akimcanna
Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet
Henry Cloud – John Townsend: Határaink
Thich Nhat Hanh: Sár nélkül nincsen lótusz
Thich Nhat Hanh – Lilian Cheung: Zamat
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
Nick Trenton: Ne agyald túl, engedd el
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Anders Hansen: Szorongó agy