Tibeti ​buddhizmus 9 csillagozás

Kulcs a középső úthoz
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Tibeti buddhizmus Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Tibeti buddhizmus

Ez a szöveg a kezdők számára kívánja bemutatni a tibeti buddhizmust. Első része a 'My Land and My People' című könyvem függelékének (An Outline of Buddhism in Tibet) átdolgozott változata. A második része röviden ismerteti a menedék fogalmának jelentését, az emberi cselekedetek és következményeik szükségszerű kapcsolatát, a háromféle gyakorlatot és a bodhicsittát. Kívánom, hogy akik a béke és a boldogság ösvényét keresik, találjanak rá.

Eredeti cím: The Buddhism of Tibet

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Noran Libro, Budapest, 2010
118 oldal · ISBN: 9789639996236 · Fordította: Váncsa István
>!
Pesti Szalon, Budapest, 1992
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637994394 · Fordította: Váncsa István

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Buddha


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Tibeti buddhizmus

Ez a rövid kötet kiválóan alkalmas kezdők és a buddhizmusban még nem annyira elmélyülők számára. Kellőképpen meghozza a hangulatot és fenntartja az érdeklődést a Láma. A lapok alján gyakran jegyzeteket, magyarázatokat találhatunk, melyek segítik a kellő megértést. Számomra is érdekes volt, pedig több éve olvasgatok a témában.

Dávidmoly>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Tibeti buddhizmus

Sűrű, kriptikus tömörsége miatt helyenként nehezen követhető szöveg, rengeteg (talán túlságosan sok) hivatkozással. Az egyszeri olvasó szerencséjére a két tanulmány még együtt is áttekinthetően rövid, és még nagyobb szerencsére értő magyarázatokkal és nagyon szórakoztató utószóval van kiegészítve (utóbbiban még a rézfaszú bagoly is tiszteletét teszi). És határozottan érdemes megküzdeni a nehézségekkel, mert van valami roppantul lenyűgöző a világ leggazdagabb teológiai irodalmával rendelkező vallásában. Az, hogy a buddhizmus az egyéni megismerésre és a tanítások belátására helyezi hangsúlyt, határozottan felüdítő az európai kultúrkörben nevelkedett elme számára. Bár itt sem teljesen ismeretlen az effajta szemlélet (lásd a hermetikus hagyományt és a misztikus alkimistákat*, illetve a közvetlen környezetünkben a kabbalát és a szúfizmust), de ezek marginális, kevesek által gyakorolt utak, míg a buddhizmus több százmillió ember számára a mindennapi élet része.

Személyes megjegyzés: azért határozottan elöntött a megkönnyebbülés, amikor felfedeztem, hogy a buddhizmus sem mentes a fogalmak szofista csűrés-csavarásától és a körkörös érveléstől. Egy hozzám hasonló, ódivatú szkeptikusnak éppen elég felkavaró a buddhizmus bizonyos modern interpretációinak összecsengése a kvantumfizika kísérleti eredményeivel; ha még a logika is teljes mellszélességgel állna ki mellette, az már megrázó lenne.

*: nem véletlenül éppen a hermetikusokat emeltem ki: úgy vélem, alkalmasint nem haszontalan, ha összevetjük a különböző tanításokat – mondjuk a buddhista szövegeket a Smaragdtáblával…

Emill>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Tibeti buddhizmus

Az „5 perc angol” után szabadon, 5 perc buddhizmus-ként ajánlanám, azaz rövid, tömör, lényegretörő ismertető. Kezdőknek kifejezetten javallott.

Kimmuriel>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Tibeti buddhizmus

Nem csillagozom, mert gyarló dolog volna olyan műről ítélkezni, amely olyan témát ölel fel, amiről a leghalványabb fogalmam sincsen. Nem ajánlom nem buddhistáknak, nagyon nehéz szöveg, a fordító magyarázatai nélkül csak nagyon keveset ért meg belőle az átlag halandó. Nehéz elkapni a gondolatmenetét a könyvnek.


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

Az olyan szenvedélyek, mint a vágy, nem szennyezik be a szellem természetét, lévén az lényegileg tiszta és folttalan.

14. oldal

Lunemorte P>!

A világ valódinak tűnik, ha messziről látjuk, de aki közelebbről meg akarja nézni, az előtt szétfoszlik, mint a délibáb.

67. oldal, Hódolat a tökéletes bölcsességnek

Lunemorte P>!

– Ne kötődj ehhez az élethez, tégy úgy, hogy a szellemed maga legyen a gyakorlás.

30. oldal, A buddhizmus gyakorlásának általános körvonalai

Lunemorte P>!

Valamennyi lény szenvedésnek alávetett, éppúgy, mint mi magunk, így még a legkisebb rovar is hasonlít hozzánk abban, hogy kerüli a szenvedést és örömre vágyik.

46. oldal, A megvilágosodás szelleme

Lunemorte P>!

Semmiféle jelenség nem keletkezik soha és sehol, sem önmagából, sem másokból, sem mindkettőből, de ok nélkül sem.

72. oldal, Hódolat a tökéletes bölcsességnek

Lunemorte P>!

Buddha mondta: „Ezek a szenvedések, ezek a forrásaik, ezek a megszüntetéseik, ezek az igazi ösvények. A szenvedéseket meg kell ismerni, a forrásaiktól meg kell szabadulni, a megszüntetéseket véghez kell vinni, az ösvényeket be kell járni. A szenvedéseket meg kell ismerni; utána nem lesz több megismerendő szenvedés. A szenvedések forrásaitól meg kell szabadulni; utána nem lesz több forrás, amelytől megszabadulni kéne. A megszüntetéseket véghez kell vinni; utána nem lesz több véghezvivendő megszüntetés. Az ösvényeket be kell járni; utána nem lesz több bejárandó ösvény." Ez a négy nemes igazság, ez a lényegük, ezek a kívánatos cselekvések, és ezek a következményeik.

17. oldal, A négy nemes igazság

Kapcsolódó szócikkek: Buddha
Lunemorte P>!

Nagy előnyei vannak, ha az ember visszavonul a világi élettől, és önmagát csakis a gyakorlásnak szenteli.

30. oldal, A buddhizmus gyakorlásának speciális körvonalai

estherlamm P>!

Valóságos dolognak ismerni el valamit azt jelenti, hogy sikerült úgy belefoglalni a dolgok rendszerébe egy egyedi téridőbeli helyzetben, hogy – a keret szabályainak megfelelően – összhangban van más, valóságosnak elismert dolgokkal.

130. oldal

estherlamm P>!

A buddhizmus viszont mégiscsak vallás, papsággal, kolostorokkal, szertartásokkal, s közben azt tanítja, hogy a tulajdon sarktételei csupán üres szavak.

140. oldal

estherlamm P>!

Végezetül köszönetet mondok dr. Mireisz Lászlónak, aki ezt a könyvet először a kezembe adta, s aki nélkül a fordítás nem jött volna létre.

140. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása
Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
Don Farber: A tibeti buddhizmus
Nagy Mézes Rita (szerk.): A hit palotái
David Michie: A dorombolás művészete
Ole Nydahl: Félelem nélküli halál
Csögyam Trungpa – Láma Csöpel: Menedék, Buddha, Tan, Közösség
Ole Nydahl: Egy jógi 108 válasza