A ​boldogság művészete 37 csillagozás

Kézikönyv az élethez
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

A ​könyv beszélgetés Őszentségével, aki rendkívüli képességekkel, intelligenciával, remek humorral, derűs nyugalommal van megáldva. „Hiszem, hogy életünk célja a boldogság keresése. Ez világos. Akár van vallásos hitünk, akár nincs, akár ebben vagy abban a vallásban hiszünk, mindannyian valami jobbra törekszünk az életben. Ezért azt hiszem, hogy az életünk meghatározó célja a boldogság felé való haladás.” – Dalai Láma
Ebben a könyvben a nyugati pszichológusnak a dalai lámával készített interjúsorozata arról szól, hogy a keleti és a nyugati ember által képviselt hitelvek hogyan ütköznek vagy hogyan egyeztethetők össze. A dalai lámával folytatott beszélgetésből kiderül, miként küzdhetjük le belső békénk megteremtésével mindennapi félelmeinket, depressziónkat, dühünket, aggodalmaskodásunkat, negatív szemléletmódunkat. Az ő megközelítési módja sokkal szélesebb és összetettebb szemléleten nyugszik, amely magába foglal minden kis részletet, mind azt a lelki gazdagságot és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Trivium, Budapest, 2018
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155732218
>!
Trivium, Budapest, 2008
240 oldal · ISBN: 9789639711310 · Fordította: Süle Gábor
>!
Trivium, Budapest, 2001
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637570918 · Fordította: Süle Gábor

2 további kiadás


Enciklopédia 14


Kedvencelte 6

Most olvassa 13

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Rengeteg olyan gondolatot tartalmaz, amelyekre a világon mindenkinek szüksége lenne, mert könnyebbé, zökkenőmentesebbé válna az élet, ha mindannyian ezen elvek szerint élnénk. Olyan mindennapi témákat érint, mint pl.:
– hogyan álljunk hozzá az ellenszenves emberekhez, hogyan birkózzunk meg magunkban az ellenszenv érzésével
– hogyan kezeljük az ellenségeinket, hogyan reagáljunk, ha úgy érezzük, hogy támadás áldozatai lettünk
– hogyan dolgozzuk fel a hétköznapi stresszhelyzetek (pl. nyilvános szereplés) okozta szorongást
– hogyan éljük meg a bajokat, tragédiákat anélkül, hogy megkeserednénk, hogyan jöhetünk ki belőlük pozitívan
– hogyan engedhetjük el, ha valaki megbánt minket
– hogyan tehetjük túl magunkat a sérelmeken
– stb.
Ezekkel a helyzetekkel mindannyian óhatatlanul is találkozunk ilyen vagy olyan módon. Ha nem minket bántanak meg, akkor megeshet az is, hogy mi okozunk akaratunkon kívül fájdalmat valakinek még a legjobb szándékunk ellenére is, amit ő aztán esetleg zokon vesz, és sértődés lesz belőle. Azért kéne mindenkinek elolvasni ezt a könyvet, mert ilyen vagy olyan szerepben – akár mint megbántó, akár mint megbántott – mindannyian belekerülünk néha ezekbe a helyzetekbe, s egy csomó súrlódás és sérülés elkerülhető lenne a könyvben leírt alapelvek alkalmazása által.

S amit még feltétlenül meg kell említenünk: ez nem egy vallásos könyv. Sokkal inkább lélektani. Hitről, imáról, istenségekről csak érintőlegesen esik szó benne olykor, amikor is megemlíti, hogy a komolyan vett és megfelelően gyakorolt, vallásos hit hatékony segítség lehet a mindennapi bajainkkal történő megküzdéshez. De ami a legfőbb: kihangsúlyozza, hogy ezeknek az alapelveknek, gyakorlatoknak az alkalmazásához nem kell hívőnek lenni. A könyv lényege inkább a szemléletmódunknak, a másokhoz és a világhoz való hozzáállásunknak a fokozatos, tudatos átformálása pozitívabbá, hogy ha valami kellemetlenség ér minket, az ne negatívan csapódjon le, mert a negatívság, a keserűség, a megbántottság sajnos ragályos, és sokkal könnyebben terjed, mint a boldogság, amely egyébiránt szintén ragályos lehet, csak nehezebb elkapni. Mindezt persze el lehet mondani karmával és szamszárával, a spiritualitás nyelvén is, ám ennek a könyvnek pont az a lényege, hogy hitbeli meggyőződéstől függetlenül mindenki számára érthetően szól.

Abszolút meggyőződésem, hogy ha mindenki, vagy legalább az emberek minél nagyobb százaléka alkalmazná az itt leírt alapelveket, jelentősen élhetőbb hellyé válna a világ.

Filippino P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Sorsszerű olvasásom: épp ott nyitottam ki a könyvet, ahol a saját konkrét problémámmal találtam szembe magam. Tiszta libabőr.
Lenyűgöző,amilyen egyszerű igazságok tárulnak fel. Mi mindent túlbonyolítunk, így aztán elmasírozunk a valódi megoldások mellett.

Kimmuriel>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Ez volt az első könyv, amit a dalai lámától olvastam. Többször elsündörögtem mellette a könyvesboltban, azzal a nyugtalanító érzéssel, hogy nekem ezt valamiért el kellene olvasnom. Addig-addig piszkált a gondolat, míg aztán egy szép napon megvettem… Magamban azon morfondíroztam, hogy biztos hogy mindenféle általános jótanácsok lesznek benne, hogy „legyetek jók, ha tudtok”, meg ilyenek… Hát bizony jócskán meglepődtem! Számomra teljesen új szemléletmódokra világított rá, egészen megdöbbentett, hogy így is lehet tekinteni a világra! Azóta rajongója vagyok a dalai láma minden könyvének, és próbálom beépíteni az életembe annak az értékrendnek legalább egy kis töredékét, amit ez a jószívű, jóindulatú, kedves huncut öregember képvisel.

2 hozzászólás
Leah P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Valahogy lassan haladtam vele. Pedig érdekelt, csak valamiért nem volt az igazi. A Dalai láma egy igazi mentor. Nagyon jó meglátásai vannak.

Gabriel6 P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Ezt a könyvet kb 10-20 évvel ezelőtt kellett volna elolvasnom, sokat segített volna. Korábban nagyon negatív, önbizalomhiányos ember voltam, gyakorlatilag életem első, majdnem 40 éve így telt. Aztán szép lassan magamtól végigmentem egy komoly fejlődésen, aminek köszönhetően mára teljesen önazonos lettem, elégedett vagyok az életemmel.
Mindenesetre érdekes volt ezt így látni leírva is, sokszor mosolyogtam, hisz nagyon hasonló gondolatok lettek leírva, mint amik bennem is felmerültek, végbe mentek. Szeretem a Dalai Láma szavait, néha megnézek 1-1 részletet előadásaiból is FB-on. Nagyon pozitív kisugárzása van, el tudom képzelni élőben ez mennyire érezhető lehet.

eeszter>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Volt benne egy nagyon jó kapaszkodó – biztos több is, de nekem most egy volt, ami hihetetlenül kellett, hogy többször felidézzem, mielőtt elveszíteném normális ítélőképességemet… :)

kékcseresznye>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Nem nagyon tetszett az író stílusa és szemlélete. Túl rámenős, túl amerikai. A dalai láma végtelen türelme és jósága viszont így is átjött, és jó néhány csodálatos gondolattal gazdagított.

Lunemorte P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Sajnos kissé csalódás volt számomra ez a könyv. Dr. Howard C. Cutler írta a könyvet és nem tetszett az ő hozzáállása, a stílusa. Hiányoltam a Dalai Láma mondandóit, vagyis keveselltem. Dr. Howard C. Cutler viszont remek példa a nyugati emberek általános szemléletére. A sok kételkedésre és sokszor az értetlenségre is… Az a pár szó, amit a Dalai Láma közölt velünk a könyvben, igazán tetszett. Valóban boldogabb világot szeretne és szívesen segít a hozzá fordulókon is. :) Szerintem tényleg nagyon szerethető ember és sok mindenben példaértékű. Kíváncsi leszek azokra a könyvekre, melyeket Ő maga írt.

Jeffi P>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Már nagyon régen olvastam de ez nekem akkor nagyon megváltoztatta az életemet :)

Attila64>!
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Sok tekintetben azonosulni tudtam a Láma gondolataival,és követendőnek is tartom bizonyos elvekben.De nagy szívfájdalmam,hogy nem hisznek az egy teremtő Istenben.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

Nem lehet megkerülni a fontos alkotóelemeket: elhatározás, erőfeszítés és idő. Ezek az igazi boldogság titkai.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · elhatározás · erőfeszítés · idő
Tarja_Kauppinen IP>!

Más módja is van azonban a saját szenvedésünk fokozásának. Nagyon gyakran mi magunk tartjuk életben a saját szenvedésünket azzal, hogy gondolatban újra meg újra lepergetjük sérelmünket, miközben a bennünket ért igazságtalanságot lépésről lépésre felnagyítjuk. Azzal az öntudatlan óhajjal tesszük ezt, hogy ha ismételten felidézzük a fájdalmas emléket, ezzel valahogy megváltozik a helyzet – ami persze sosem történik meg. Természetesen valami célt azért szolgál sérelmeink folytonos felemlegetése; egyrészt némi drámát, bizonyos szórakoztató elemet visz az életünkbe, másrészt kiválthatjuk vele a többi ember figyelmét és együttérzését. Ám ez meglehetősen borsos ár azért, hogy szinte állandósul boldogtalanságunk.

122. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Ezzel ellentétben a boldog emberek általában szociálisan sokkal nyitottabbak, rugalmasak és kreatívak, lényegesen könnyebben tűrik a mindennapos frusztrációkat, mint a boldogtalan emberek. De, ami a legfontosabb, ők azok, akik jobban képesek szeretni és megbocsátóbbak is boldogtalan embertársaiknál.

21. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

A nézőpontváltás az egyik leghatásosabb és legeredményesebb eszközünk arra, hogy megbirkózzunk az élet mindennapi gondjaival. (…) Ha az ember ezt kellőképpen begyakorolta, bizonyos élmények, sőt tragédiák hatására is ki tudja fejleszteni lelki nyugalmát.

138. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Valójában a küzdelem tesz minket azzá, akik vagyunk.

145. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Ha gondunk támad, világszemléletünk gyakorta beszűkül. Minden figyelmünkkel csak aggodalmaink forrására összpontosítunk, ráadásul úgy érezzük, kizárólag csak nekünk kell ilyen nehézségekkel megbirkóznunk. Ez egyfajta befelé forduláshoz vezet, amiről még égetőbbnek érezzük a problémánkat. (…) Ha az ember csak azt az egy eseményt látja, akkor egyre nagyobbnak és nagyobbnak kezd látszani. Ha túl intenzíven koncentrálunk egy problémára, az megoldhatatlannak tűnhet.

139. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Ahogy nincs nagyobb erő a türelemnél, nincs veszélyesebb kórság a gyűlöletnél. Éppen ezért az embernek minden erejével azon kell lennie, hogy ne tápláljon gyűlöletet ellenségei iránt (…)

143. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Egy erős gyökerű fa a legnagyobb viharnak is képes ellenállni, ha viszont már feltűnnek a viharfellegek a látóhatáron, nem tudja megnöveszteni a gyökereit.

158-159. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Ha bosszút állunk ellenségünkön, ezzel ördögi kör jön létre. Ha én visszavágok, ő ebbe nem nyugszik bele – ő is visszavág nekem, majd én újból neki, és így tovább a végtelenségig. (…) s a következmény? Mindkét fél szenved. Egész életünk célja kifordul magából.

142. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

(…) az emberek jórészt tanulják azt, amivé lesznek (…)

181. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai
Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása
Don Farber: A tibeti buddhizmus
Thomas Laird: Tibet története
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Nagy Mézes Rita (szerk.): A hit palotái
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
Gerhard J. Bellinger: Nagy Valláskalauz
Szakjong Mipham: Hogyan tegyük szövetségesünkké az elménket?
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben