A ​boldogság művészete 38 csillagozás

Kézikönyv az élethez
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

A ​könyv beszélgetés Őszentségével, aki rendkívüli képességekkel, intelligenciával, remek humorral, derűs nyugalommal van megáldva. „Hiszem, hogy életünk célja a boldogság keresése. Ez világos. Akár van vallásos hitünk, akár nincs, akár ebben vagy abban a vallásban hiszünk, mindannyian valami jobbra törekszünk az életben. Ezért azt hiszem, hogy az életünk meghatározó célja a boldogság felé való haladás.” – Dalai Láma
Ebben a könyvben a nyugati pszichológusnak a dalai lámával készített interjúsorozata arról szól, hogy a keleti és a nyugati ember által képviselt hitelvek hogyan ütköznek vagy hogyan egyeztethetők össze. A dalai lámával folytatott beszélgetésből kiderül, miként küzdhetjük le belső békénk megteremtésével mindennapi félelmeinket, depressziónkat, dühünket, aggodalmaskodásunkat, negatív szemléletmódunkat. Az ő megközelítési módja sokkal szélesebb és összetettebb szemléleten nyugszik, amely magába foglal minden kis részletet, mind azt a lelki gazdagságot és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Trivium, Budapest, 2018
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155732218
>!
Trivium, Budapest, 2008
240 oldal · ISBN: 9789639711310 · Fordította: Süle Gábor
>!
Trivium, Budapest, 2001
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637570918 · Fordította: Süle Gábor

1 további kiadás


Enciklopédia 8


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
MrClee I
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Úgy vélem, az idő megfelelő kihasználása a következőkben áll: ha teheted, szolgálj más embereket, más érző lényeket. Ha nem, legalább attól tartózkodj, hogy kárt okozz nekik. Azt hiszem, ez tekinthető egész filozófiám alapjának.

Eleinte erősnek, túlzásnak éreztem az alcímet, mely így szól: Kézikönyv az élethez. De a könyv elolvasása után már nem vagyok erről meggyőződve, sőt. Alapvetően úgy vagyok az ilyenekkel, hogy erőltetettek, átmennek okoskodásba és érvényüket vesztik, pont azért, mert nincs mögöttük semmilyen ideológia, csak üres szavakat, üres rigmusokat dobálnak a nem létező éterbe, mint például, hogy légy önmagad. Hát kösz, azt hittem legyek Napóleon, de jó, hogy elmondtad ezt a nyilvánvaló dolgot. Na nem a Dalai Láma, hanem egy kedves kortárs írónk szánt meg ezzel a mélyre nem szántó gondolattal. Erről eszembe jut a mai autóverseny, ahol az egyik versenymérnök azt tanácsolta a versenyzőjének, hogy akkor járnak a legjobban, ha elkezdi támadni az előtte haladó autókat. Fantasztikus felismerés ez egy Forma-1-es versenyen. Na de a lényeg.

A Dalai Láma nem akar a tanácsadóddá válni, nem akarja megmondani a frankót, nem akar ő lenni az istened, se a jézusod, csupán egyszerűen a barátod akar lenni, de inkább úgy helyes, ha azt mondom: a Barátod, nagybetűvel. Lenyűgöz az emberségével, a tisztelettudásával, a lelkiismeretességével, az élni akarásával, a szemléletmódjával, az értékrendjével, a gyarló emberekhez való viszonyával és még sok-sok mással. Megtaláltam magam gyakran a sorok között, vagy azt, akivé szeretnék válni. (https://moly.hu/idezetek/1001862) Megtaláltam azt, miként én is vélekedtem a drogokról vagy az alkoholról: (https://moly.hu/idezetek/1001861) Megtaláltam a vélekedésem a barátságról: (https://moly.hu/idezetek/1001860) De még azt is megtaláltam, mi is az igazán nagy gond az oktatással, mely megint csak egy új nézőpontból közelíti meg a kérdést: (https://moly.hu/idezetek/1001856) Tehát sok mindent találtam ebben a könyvben.
Ha megbarátkozunk a szenvedés elkerülhetetlenségével, hogy az ember halandó, akkor talán sokkal könnyebben hidalhatjuk majd át a problémákat, az életünk kiegyensúlyozottabb lesz, stb. És ennek hatására magunk is boldogabbak lehetünk.

Azt feleltem, hogy én úgy látom, az a legboldogabb pillanat, amikor elérjük a felszabadulásnak azt a fokát, ahol már nincs több szenvedés. Ez az igazi, tartós boldogság. Az igazi boldogság sokkal inkább a tudatunkban, a szívünkben keresendő. Az a boldogság, amely főleg a testi gyönyöröktől függ, nem szilárd; az egyik nap elérjük, a következőn talán nem.

>!
Filippino P
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Sorsszerű olvasásom: épp ott nyitottam ki a könyvet, ahol a saját konkrét problémámmal találtam szembe magam. Tiszta libabőr.
Lenyűgöző,amilyen egyszerű igazságok tárulnak fel. Mi mindent túlbonyolítunk, így aztán elmasírozunk a valódi megoldások mellett.

>!
Kimmuriel
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Ez volt az első könyv, amit a dalai lámától olvastam. Többször elsündörögtem mellette a könyvesboltban, azzal a nyugtalanító érzéssel, hogy nekem ezt valamiért el kellene olvasnom. Addig-addig piszkált a gondolat, míg aztán egy szép napon megvettem… Magamban azon morfondíroztam, hogy biztos hogy mindenféle általános jótanácsok lesznek benne, hogy „legyetek jók, ha tudtok”, meg ilyenek… Hát bizony jócskán meglepődtem! Számomra teljesen új szemléletmódokra világított rá, egészen megdöbbentett, hogy így is lehet tekinteni a világra! Azóta rajongója vagyok a dalai láma minden könyvének, és próbálom beépíteni az életembe annak az értékrendnek legalább egy kis töredékét, amit ez a jószívű, jóindulatú, kedves huncut öregember képvisel.

2 hozzászólás
>!
Gabriel6
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Ezt a könyvet kb 10-20 évvel ezelőtt kellett volna elolvasnom, sokat segített volna. Korábban nagyon negatív, önbizalomhiányos ember voltam, gyakorlatilag életem első, majdnem 40 éve így telt. Aztán szép lassan magamtól végigmentem egy komoly fejlődésen, aminek köszönhetően mára teljesen önazonos lettem, elégedett vagyok az életemmel.
Mindenesetre érdekes volt ezt így látni leírva is, sokszor mosolyogtam, hisz nagyon hasonló gondolatok lettek leírva, mint amik bennem is felmerültek, végbe mentek. Szeretem a Dalai Láma szavait, néha megnézek 1-1 részletet előadásaiból is FB-on. Nagyon pozitív kisugárzása van, el tudom képzelni élőben ez mennyire érezhető lehet.

>!
Lunemorte MP
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Sajnos kissé csalódás volt számomra ez a könyv. Dr. Howard C. Cutler írta a könyvet és nem tetszett az ő hozzáállása,a stílusa. Hiányoltam a Dalai Láma mondandóit,vagyis keveselltem. Dr. Howard C. Cutler viszont remek példa a nyugati emberek általános szemléletére. A sok kételkedésre és sokszor az értetlenségre is… Az a pár szó,amit a Dalai Láma közölt velünk a könyvben,igazán tetszett. Valóban boldogabb világot szeretne és szívesen segít a hozzá fordulókon is. :) Szerintem tényleg nagyon szerethető ember és sok mindenben példaértékű. Kíváncsi leszek azokra a könyvekre,melyeket Ő maga írt.

>!
eeszter P
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Volt benne egy nagyon jó kapaszkodó – biztos több is, de nekem most egy volt, ami hihetetlenül kellett, hogy többször felidézzem, mielőtt elveszíteném normális ítélőképességemet… :)

>!
jfarkas
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Annyira sok hozzáadott (hozzámadott :-) ) értéke nem volt, nagyon érződik a művön és az írón, hogy az amerikai közönségnek szól. De az is lehet, hogy más élmények hatására már jobban ismerem mind Tibetet, mind a buddhizmust.
De kárba nem veszett a ráfordított idő, van benne néhány érdekes meditációs gyakorlat.

>!
kékcseresznye
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Nem nagyon tetszett az író stílusa és szemlélete. Túl rámenős, túl amerikai. A dalai láma végtelen türelme és jósága viszont így is átjött, és jó néhány csodálatos gondolattal gazdagított.

>!
Jeffi P
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Már nagyon régen olvastam de ez nekem akkor nagyon megváltoztatta az életemet :)

>!
Attila64
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Howard C. Cutler: A boldogság művészete

Sok tekintetben azonosulni tudtam a Láma gondolataival,és követendőnek is tartom bizonyos elvekben.De nagy szívfájdalmam,hogy nem hisznek az egy teremtő Istenben.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Létezésünk célja a boldogság keresése.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Lunemorte MP

Ha bosszút állunk ellenségünkön,ezzel ördögi kör jön létre. Ha én visszavágok,ő ebbe nem nyugszik bele-ő is visszavág nekem,majd én újból neki,és így tovább a végtelenségig.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú · ellenség
>!
eeszter P

Miután közelről megfigyelhette, ki marad életben és ki nem, arra a következtetésre jutott, az életben maradás nem függ kortól és fizikai állóképességtől, hanem inkább a célból merített erőtől és attól, hogy az ember értelmet talál-e saját életében és tapasztalataiban.

158. oldal

>!
eeszter P

Kultúránkban széles körben elterjedt a vélekedés, hogy az intimitás leginkább egy szenvedélyesen romantikus kapcsolatban érhető el – azzal a „különleges lénnyel”, akit mindenki mástól külön kezelünk. Pedig ez mélységesen korlátozó álláspont, hiszen elszakít minket más potenciális intimitás-forrástól, ami rengeteg szenvedést és bolgdogtalanságot okoz, ha a „különleges lény” nincs a közelünkben.

71. oldal

>!
MrClee I

Úgy vélem, az idő megfelelő kihasználása a következőkben áll: ha teheted, szolgálj más embereket, más érző lényeket. Ha nem, legalább attól tartózkodj, hogy kárt okozz nekik. Azt hiszem, ez tekinthető egész filozófiám alapjának.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szolgálat
>!
MrClee I

A kábítószerek vagy az alkohol okozta feldobottság kétségtelenül enyhíti ugyan időlegesen a fájdalmat, ám ha sokáig használjuk, ezzel rongáljuk egészségünket és társadalmi helyzetünket, ami esetleg több szenvedést okoz, mint az a heveny érzelmi fájdalom, ami miatt kezdetben hozzájuk folyamodtunk. A belső lélektani védekezés, mint a tagadás vagy elfojtás, esetleg hosszabb ideig védelmet biztosít a fájdalom ellen, de nem tudja eltüntetni magát a szenvedést.

110. oldal

>!
eeszter P

Nap mint nap számos döntéssel és választással szembesülünk. És hiába próbáljuk, gyakorta nem azt választjuk, amiről tudjuk, hogy „jó lesz nekünk”. Ennek csak részben az az oka, hogy a „jó választás” gyakran nehéz – hiszen fel kell áldoznunk valamit a gyönyörűségből.

34. oldal

>!
kékcseresznye

Az „egy kiválasztott személy” romantikus felfogása – akivel szenvedélyesen intim kapcsolatot létesítünk és ápolunk – a mi korunk és kultúránk terméke. Ezért tehát nem is számít minden kultúrkörben általánosan elfogadott intimitás-modellnek. A japánok például inkább a barátságban keresik az intimitást, az amerikaiak pedig inkább szerelmük tárgyában vagy a házastársban. Ennek fényében néhány kutató úgy véli, hogy az ázsiaiak, akik nem az olyan személyes érzésekre, mint a szenvedély, hanem inkább a szociális kötődés gyakorlati vetületeire koncentrálnak, úgy tűnik, kevésbé vannak kiszolgáltatva annak a fajta illúzióvesztésnek, amely a kapcsolatok széthullásához vezet.

70. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai
Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása
Don Farber: A tibeti buddhizmus
Thomas Laird: Tibet története
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Nagy Mézes Rita (szerk.): A hit palotái
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak
Gerhard J. Bellinger: Nagy Valláskalauz
Szakjong Mipham: Hogyan tegyük szövetségesünkké az elménket?
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben