3. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Az ​öröm könyve 119 csillagozás

Tartós boldogság egy változó világban
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Korunk ​két fontos spirituális vezetője osztja meg velünk e kötetben nehezen szerzett bölcsességét arról, hogyan őrizhetjük meg az örömet életünkben a sorscsapások ellenére.

A két Nobel-békedíjas vezető egy hetet töltött együtt Dharamszalában a dalai láma 80. születésnapja alkalmából, hogy beszélgessenek egy olyan témáról, amely mindkettőjük számára nagyon fontos: az örömről.

A könyv úgy épül fel, mint egy háromemeletes születésnapi torta. Az emeletek: a dalai láma és az érsek történetei és tanításai az örömről; a boldogságkutatás legújabb tudományos felfedezései; valamint a napi gyakorlatok, amelyek egyensúlyban tartják a két vezető érzelmi és spirituális életét. Mind a dalai lámát, mind Tutu érseket számos nehézség tette próbára az életben, ennek a könyvnek az oldalain pedig beszámolnak személyes küzdelmeikről és megújulásukról. Most, hogy már mindketten az emberélet vége felé járnak, különösen fontos számukra, hogy mindenkihez eljuttassák az üzenetet: csak úgy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2023
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636202255
>!
Helikon, Budapest, 2022
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634799399 · Fordította: Illés Róbert
>!
Helikon, Budapest, 2021
322 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634795230 · Fordította: Illés Róbert

4 további kiadás


Enciklopédia 42


Kedvencelte 34

Most olvassa 56

Várólistára tette 196

Kívánságlistára tette 220

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kalmár_Melinda P>!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

E könyv nagyszerűsége a benne megszólaló két egyházi vezető hitelességében rejlik. Lehet, hogy amiről beszélnek máshol is olvasható, ám ha ők mondják, akkor érdemes meghallgatni és megfogadni. Amint azt @petrasella is írja rövidke értékelésében link, mondandójuk befogadásához nyitott szív és (hozzáteszem) elme kell. No meg elszántság, hogy megpróbáljuk megvalósítani az életünkben az olvasottakat.

Raizo >!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Egy nagyszerű könyv két bölcs embertől. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, sokat meríthetünk belőle! :)

Sayuri>!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Számomra ez tényleg maga volt az öröm, a tiszta szeretet, a meghatottság. Önkéntelenül is mosolyogtam, felnevettem, meghatódtam a dalai láma és az érsek egy-egy leírt jelenetének vizualizálása kapcsán. Annyira érződik a kettejük óriási tisztelete, gyermekien tiszta őszinte szeretete, csodálata, alázata egymás iránt. Ez olyan könyv, amit ha ott van a polcodon és leveszel, elég csak belelapozni is, 1-1 fejezetet, részt, gondolatokat elolvasni, mert árad belőle a mérhetetlen nagy nyugalom, a csendes béke, mely melengeti a szívedet is. Vagy ha csak ránézel, már hálás boldogság tölt el.
Mert sosem szabadna elfelejteni, hogy mi az igazi szeretet, a hála, az öröm. Az mindig olyan természetesnek hat, holott nem. Főleg ebben a mai, rohanó világban. Sokat kell tenni ezekért is, elég egy pillanat, sosem lehet tudni, kinek, mivel okozol örömet, megnyugvást, segítséget, neki jót az életébe, s így a magadéba is. Sokszor már az is elég, ha csak mosolyogsz a másikra, kedvesen fordulsz felé, megbecsüléssel, észreveszed benne az „embert”, egy jó szóval bátorítod, vagy szimplán megöleled. Meg kell becsülni minden apróságot az életben, hiszen ezek azok a csodák, amik éltetnek. S nem elfelejteni, hogy kik is vagyunk, mindenkinek megvannak a hibái, de ettől egészek és egy cipőben járunk. Ők ketten ennek példaértékű elöljárói, tanítói.
Sokat idéztem belőle és többször olvasós minden része. A végén szereplő meditációs gyakorlatok is tetszettek. Most rájöttem, hogy alkalmazod őket, mégha nem is vagy tudatában néha. Nekem mindenképpen lesz saját példányom. Köszönöm, hogy rátalálhattam.

3 hozzászólás
Kitabu_hu P>!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Tökéletes évindító olvasmány volt!♥

Nincs új a nap alatt, szóval ebben a könyvben se keressen senki olyat, amit eddig ne hallott volna (bár simán lehet benne olyan is :))!

Miért ajánlom mégis? Azért, mert így, ebben a formában összeszedve annyira szívmelengető, és reménykeltő! Ez a két csodálatos ember, akiket annyi-annyi szenvedés sújtott, mégis önfeledten tudnak örülni! Az a titok, hogy nincs titok! Ezzel indul az egész kötet: az öröm egy attitűd, mindenkiben ott van, csak meg kell találni, ill.elő kell tudni hívni. Fejleszthető, tanulható, fokozható.

Imádtam a két huncut kis öregúr párbeszédeit, csípkelődéseit, amikből sütött az egymás, és az egész emberiség iránti mérhetetlen szeretet, és megbecsülés.
Külön értékeltem, hogy bár mindketten vallási vezetők, egyáltalán nem ezt a vonalat erőltették, sokkal inkább az emberi mivoltuk került előtérbe.

Nagyon szerettem olvasni, biztosan újra fel fogom lapozni!♥

Horváth_Hollósi_Csilla P>!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

A 2022-es év történései közepette ez a könyv egy kis sziget volt nekem, ahol hiteles tanítóktól egyszerű és örömmel teli történeteket, tanításokat olvashattam. Közben bepillantást nyerve kettejük kapcsolatába, életük kisebb-nagyobb szeleteibe, ami külön érdekesség volt.
Nagyon megszerettem ezt a könyvet és vallástól, hitrendszerektől függetlenül ajánlom tiszta szívvel mindenkinek.

Mindian>!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Lelki feltöltődés volt részt venni a Dalai Láma és Desmond Tutu beszélgetésein. Az ő aspektusaikból olyan egyszerűnek tűnik minden, olyan egyértelműnek, hogy hogyan is kell hozzáállni az élethez a legtöbbet kihozva a lehetőségekből. A remény ereje, a szenvedések által generált fejlődés, a halál elfogadása, embertársaink szeretete, az Istenbe, vagy akár az önmagunkba vetett hit egytől egyik olyan témák, melyekről földi létünk során bizonyára sokszor elgondolkodunk. Nagy valószínűséggel sokszor fogom elővenni ezt a könyvet, hogy az elakadásaimnál kapaszkodót és utat mutasson az öröm felismeréséhez és annak megéléséhez.

3 hozzászólás
Bianka_Kincsei>!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Két különleges vallási vezető utolsó találkozásának lehet tanúja, aki ezt a könyvet kezébe fogja.

Tetszett, ahogy a Dalai Láma beszélgetett Desmond Tutu-val, hogy nem voltak közöttük vallási ellentétek, sőt elfogadták a másik véleményét, gondolatait, kultúráját. Tökéletesen bemutatták, hogy bár különbözőek vagyunk élhetünk egymás mellett harmóniában, amíg emberségesek vagyunk a másikkal.

Maga az öröm megélésével kapcsolatosan szerintem mindenki megtalálja az épp neki fontos, vagy önazonos mondatokat.

Bővebben a blogomon írtam :)
https://biankakincsei.blogspot.com/2023/08/oszentsege-x…

serengeti P>!
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 5
Érzelmek (ábrázolása): 5
Izgalom: 5

Nagyszerű olvasmányélményt adott a könyv, nehezen bírtam letenni. Douglas Carlton Abrams remek szerkesztő-író, kedvelem a stílusát. Eredeti ötletből született a kötet, ami Őszentsége a XIV. Dalai Láma és Desmond Tutu beszélgetéseit dolgozta fel, olvasmányos, filozofikus formában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából meggyőző, a könyv világa jól átélhető. A beszélgetőtársak gondolatai mellett az érzelmeik ábrázolására is megfelelő hangsúly került. A kötet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

…akik szerint a megbocsátás a gyengeség jele, még biztosan nem próbálták.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
Annamarie P>!

Amikor el tudjuk fogadni azt, ami most van, őszinte kíváncsisággal várhatjuk, mi következik.

203. oldal

Annamarie P>!

…a nevetés és a sírás ugyanaz, csak a nevetés jobban esik…

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · sírás
Annamarie P>!

Létezik egy kutatás, amely szerint a saját örömünk és boldogságunk fejlesztése jó hatással van nemcsak ránk, hanem az életünk más szereplőire is. Úgy tűnik, hogy ha képesek vagyunk túllépni saját fájdalmunkon és szenvedésünkön, elérhetőbbé válunk mások számára. A fájdalom miatt túlságosan is önmagára koncentrál az ember.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · öröm
Annamarie P>!

Nem a végzet határozza meg a jövőt. Hanem mi. Mindennap, minden egyes pillanatban lehetőségünk van megteremteni, újrateremteni az életünket és a minőségi emberi életet ezen a bolygón. Ekkora hatalommal rendelkezünk. Az örömet és a boldogságot nem fedezhetjük fel valamilyen cél vagy eredmény hajszolása közben.

9. oldal

Sayuri>!

– Egy tibeti tanító azt mondta: „Ha találkozom valakivel, sose érezzem magam felsőbbrendűnek. A szívem mélyéből legyek képes becsülni az előttem álló embert.”

185. oldal

Sayuri>!

Amikor csöndben voltunk a szívünk rájött, hogy rokon lelkek vagyunk.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
Sayuri>!

Nekünk, akik törődünk másokkal, muszáj vonzónak lennünk, örömet sugároznunk, hogy mindenki lássa, a segítés és a nagylelkűség nem teher, hanem öröm. Add a világnak a szereteted, szolgáld, gyógyítsd, és add neki az örömöd is. Az legalább akkora ajándék.

244. oldal

Sayuri>!

Ebben rejlik a megbocsátás ereje, hogy nem feledkezünk meg a másik emberi mivoltáról, miközben határozottan és egyértelműen válaszolunk a gazságra.

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
Mária_Tolnai>!

A hála az elismerése mindannak, amit az élet tartogat számunkra és ami lehetővé tette azt, hogy eljussunk eddig a mostani pillanatig. A hálaadás természetes válasz az életre és talán az egyetlen módja annak, hogy igazán ki tudjuk élvezni.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hála

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Henry Cloud – John Townsend: Határaink
Jiddu Krishnamurti: Tanítások a tanulásról
Ananda K. Coomaraswamy: Akimcanna
Thich Nhat Hanh: Sár nélkül nincsen lótusz
Matthew Sockolov: A tudatosság gyakorlása
Nick Trenton: Ne agyald túl, engedd el
David Michie: A dorombolás művészete
Kristin Neff: Együttérzés önmagunkkal
Mel Collins: Hiperérzékenyek kézikönyve
Robert Maurer: Kaizen