Agatha ​Christie, a krimi királynője 45 csillagozás

Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Agatha Christie, a krimi királynője, a misztérium nagyasszonya, ma is a legnépszerűbb bűnügyi szerző. Könyvei több mint 400 millió példányban jelentek meg. 66 detektívregényt és 147 bűnügyi novellát írt. Színdarabjait, filmjeit, a könyvei nyomán készült tévéfilmeket mindenütt a világon játsszák. Az Egérfogó több mint négy évtizede megy Londonban: ez abszolút színházi rekord! Hogyan élt, hogyan alkotott a krimi királynője? – erre keres választ kötetünk, az írónő hiteles életrajza.

Eredeti megjelenés éve: 1988

Róla szól: Agatha Christie

Tartalomjegyzék

>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 963841376X
>!
Pallas, Budapest, 1988
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632722000

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Sherlock Holmes · Miss Marple · Ariadne Oliver · Nemes Nagy Ágnes


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Másodszor fordult elő, hogy nem az írónőtől, hanem róla olvastam – az Életem c. önéletrajzi regénye is zseniális – milyen is volt annak a lánynak, hölgynek a személyisége, élete, aki az egyik legolvasottabb író világszerte, s ahogy Winston Churchill a tőle megszokott humorral megjegyezte: „Lucrezia Borgia óta nem született nő, aki ennyit nyert volna gyilkosságokon!” :)
Christie célja viszont nem volt más, csupán a szórakoztatás, ahogy egy interjúban nyilatkozta. És valóban! Szinte bizonyos, hogy a legtöbb rajongója nem csupán egy izgalmas, szövevényes, hátborzongató élményre vágyik, mikor kézbe veszi valamelyik regényét, hanem azért az élményért, ódivatú hangulatért is, amit ezek a művek árasztanak. Az elegáns környezet, az általában jómódú szereplők szertartásos életmódja, természetesen kizárólag személyzettel körülvéve, valamint a tartózkodó, olykor rideg társalgás mind – mind egy letűnt kort képviselnek.

Megoszlanak a vélemények, hogy Agatha Christie krimijei ma is a legjobbaknak nevezhetők-e, sok kritikus és olvasó nevezi műveit ponyvának, de mindezek mellett, ellenére vitathatatlanul az eddigi legsikeresebb írónő ebben a műfajban, méltán nevezik a krimi királynőjének.

Kiváló ez a róla szóló kötet! A szerző, Osvát Katalin egy ötletes koncepció alapján állította össze. Fiktív riportot készített Agathaval, több regényéből, valamint életrajzi könyvéből idéz, híres szereplőiről ír részleten.

Az írónő életét gyermekkorától haláláig kísérhetjük végig, ismerhetjük meg, milyen is volt ez az élet, s hogyan indult el írói pályáján. A szerzőt dícséri, hogy nem vált a kötet lexikonná, sem száraz előadássá, ellenkezőleg! Érdekes, színes, élvezetes anyagot nyújt át az olvasónak.

A könyv végén mintegy 30 oldal egy igazi kis múzeum és könyvtár található. A művek jegyzéke Agatha Christie bűnügyi regényei és novellásköteteit tartalmazza eredeti angol címükkel, borítójukkal, megjelölve keletkezésük évszámát is, majd a magyarra fordított könyvei folytatják a sort, színpadi, valamint álnéven írt műveivel. Élete és munkái képekben címmel az írónőről és családtagjairól szóló igazán gazdag összeállítás zárja ezt a kitűnő kötetet, amely valamennyi Agatha Christie – rajongónak kötelező olvasmány, és nélkülözhetetlen példány a magánkönyvtárban! :)

4 hozzászólás
Dinah >!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Igazán remek könyv, nagyon jól összefoglalnak benne mindent.
Tetszettek az „interjúk” benne, sokat adott hozzá az élményhez.
Agatha Christie kedvelőinek mindenképpen beszerzendő darab. :)

>!
Pallas, Budapest, 1988
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632722000
Scarlet_Rose P>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Huha..Sok jelzővel lehet(ne) illetni ezt a könyvet!
Nagyon jól felépített olvasmàny!
Fantasztikus volt,bàmilyen tèmàról is volt szó(legyen az felkavaró,szívmelengető,szívszorító ès aranyos,vicces stb).
Maradandó èlmèny marad az biztos.
Tavaly már szerettem volna elolvasni, de vègül „àtkerült” az idei èvre.
Az időzítès is egy kihívàsnak köszönhető(motivàció),hiszen így már most sorra került! :))
Tény,hogy „csak” annyit tudtam eddig róla,hogy milyen elképesztő sikereket èrt el.
Eddig csak egy könyvèt olvastam,mèg 2019-ben..ohhh hogy repül az idő (⊙_☉)
~ A tíz kicsi nèger ~ már akkor is letaglózott!
https://moly.hu/konyvek/agatha-christie-tiz-kicsi-neger/en-es-a-konyv/scarlet-rose
Számomra ez tökéletes kezdès,hogy ezutàn lassan(de biztosan) megismerjem a mèltàn vilàghírű,halhatatlan munkàssàgàt (★.★) :)

Fatma>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Nagyon jó és informatív könyv. Agatha Christie rajongóknak kötelező! Sok érdekesséhet tartalmaz a könyveiről és persze a karakterekről akiket kitalált. Egyáltalán nem unalmas, nagyon színes, az életrajzi adatokok kiegészülnek interjú részletekkel, A.C. naplóbejegyzéseivel és a műveiből egy-két rövidebb részlettel. Maga A.C. élete is rendkívül izgalmas, illetve nagyon szimpatikus az írónő „életfilozófiája” vagy nem is tudom hogy nevezzem, talán hozzáállása az élethez (?). Mindenesetre van egy-két életbölcsesség elrejtve a könyvben, amiket igyekszem nem elfelejteni.

Zimmermann_Zita>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Azoknak szól inkább ez a könyv, akik most ismerkednek AC munkásságával. Én azokat a részeket találtam érdekesebbnek, amelyek az írónő életének eseményeivel foglalkoznak, és hogy ezek hogyan hatottak a könyveire. Az „interjúk” kevésbé tetszettek, és néhol zavaró volt, hogy a szerző némely könyv címét teljesen máshogy fordította, és kicsit nyomozni kellett, hogy rájöjjek, melyikről van szó.

encus625 P>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Évekig halogattam ennek a könyvnek az elolvasását. Amikor 2006-ban megvettem, akkor ezt ajánlásra tettem. Beleolvasgattam akkor, és nem tetszett. Nem értettem, hogy miért kell kitalált párbeszédeket írnia AC-vel, honnan tudja Osvát Katalin, hogy mik lennének a valódi válaszok.
És most 7-8 év és az összes műve után azt mondom, hogy ezek lettek volna a valódi válaszok is. Ez a könyv 1988-ben jelent meg, ekkor sok AC még le sem volt fordítva. Életrajzról meg nem is álmodhatott akkor még senki magyar nyelven. Éppen ezért jó ez a könyv, tárgyi tévedés mentes, jó életrajz, ötletes, és érdekes összefüggésekre jut. Még nekem is, pedig én már néhány könyvet elolvastam AC életéről.
Jól elemzi a könyveket, felfedi a hasonló motívumokat, de szigorúan poéngyilkosság nélkül. És így megmarad a megoldás is, és jókat lehet gondolkodni, hogy melyik könyvben is volt az. 26 évvel később sem veszti érvényét ez a könyv. Egy életrajznál nagy dolog ez, nem derült ki azóta semmi fontos AC életéről, sőt ő mondott el nekem ebben is érdekességeket. (Így éltünk Mezopotámiában pl. a háború alatt jelent meg, kevés példányban, silány minőségben, mert takarékoskodni kellett a papírral. Illetve Max nem akarta ezt a könyvet)
A könyvek címeit sokszor O. Katalinnak kell lefordítania magyarra, néhol a mostani cím tudatában megmosolyogtató, de ötletes alkotások születtek. pl. Macska a galambok között helyett Farkas a bárányok közt
Nekem kellett ennek a könyvnek a méltó olvasásához, hogy már ismerjem a műveit. És ezt is fogom még a későbbiekben is elővenni.

>!
Pallas, Budapest, 1988
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632722000
1 hozzászólás
Cukormalac>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Kétségtelenül egy jól megírt életrajz, azonban nem ártana a könyvnek egy kis frissítés így, három évtized után… Megmosolyogtató volt egyes, akkor még lefordítatlan könyvcímek első, hevenyészett magyarrá ültetéseivel szembesülni, először például nem tudtam, hogy vajon melyik mű lehet a Kémények titka, aztán rájöttem: spoiler Az igazi problémát talán a túlzottan kis betűméret és a szokottnál is sűrűbb sorok jelentik, emellett nekem az idézett részletek sem voltak mindig helyénvalók, néha pedig kimondottan hosszúaknak bizonyultak. Mindezt leszámítva elengedhetetlen darab, főként gyűjtők számára lehet a polcon gyakran forgatandó, hasznos darab, viszont a szimpla érdeklődők is találnak benne érdekességeket, példának okáért a regények születéséről mindezt spoilermentesen. Számomra ezek a részek voltak a legemlékezetesebbek.

negoti P>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

Nekem fura volt ez az interjú-szerű szerkezet, de szerencsére ebből kevesebb volt. Jobb volt amikor konkrétan Agatha Christie életének érdekesebb részeiről volt szó, pl. amikor az Orient expresszel utazott és elmosta előttük az eső a síneket. Kalandos utakon jutottak tovább. Na és, persze az is érdekes volt, amikor Poirot-ról és Miss Marple-ről volt szó.

havaska>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

AC rajongoknak kotelezo, bar szerintem mi azert ismerjuk mar a tortenetek tobbseget :)

A -1 csillag a sok-sok (nehol tobb oldalas) idezetek AC konyvekbol….

dorkabuba>!
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője

    Súlyos elmaradásaim vannak Agatha Christie életművével (két krimijét olvastam csupán, valamivel többnek a filmfeldolgozását láttam), de ez az életrajzi kötet tovább növelte bennem a késztetést, hogy ezen változtassak. off
    A kötet remekül ötvözi az életutat a munkássággal – hiszen sosem lehet egészen elkülöníteni ezeket egymástól. Arra is nagyon ügyel, hogy ne spoilerezzen, amiért külön hálás vagyok. Ötletes, hogy Christie önéletrajza alapján fiktív interjúrészleteket közöl. A kis fejezet előtti illusztrációk is tetszettek, illetve hogy aránylag rövid fejezetekre van osztva a mű. Az önéletrajzon kívül már megjelent életrajzi kötetekre is hivatkozik, remekül kivonatozva a tenger információt, ami az írónőről fellelhető. Bár nem ad teljes képet, ez nem is várható el szűk 200 oldaltól. Bevezetőnek/kedvcsinálónak azonban tökéletes.
    Az egyetlen, ami rettenetes benne, az a kiadás. Az alap betűmérete sem nagy, viszonylag kicsi sortávval és margóval. De hogy az idézetek még pár ponttal kisebbek, az már rendkívül zavaró. Pláne ahol dőlttel is van szedve.


Népszerű idézetek

Fatma>!

Christie az Önéletrajzában írja: "Manapság minduntalan kapok olyan leveleket, hogy Marple kisasszonynak és Hercule Poirot-nak találkoznia kellene. Miért kellene találkozniuk? Bizonyos vagyok benne, hogy egyáltalán nem élveznék a dolgot.

94. oldal (Míg teázunk, nem beszélünk gyilkosságról)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · Miss Marple
Röfipingvin P>!

Angliában Sherlock Holmes óta divat komolyan venni a mesterdetektívet. Conan Doyle hősének Baker Street-i házát Holmes rajongói kegyhelynek tekintették. Poirot kultusza Anglián kívül is hódított, Belgiumban például Poirot-múzeumot létesítettek, melyet Agatha és Max a háború utáni években meg is látogatott.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · Sherlock Holmes
Fatma>!

– Dame Agatha! Mindössze azt szeretném megtudni, hogy ön szerint kire hasonlít Ariadne Oliver?
– Komolyan gondolja, hogy hasonlít valakire?

9. oldal (Ariadne fonala)

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
Röfipingvin P>!

Mint minden angol gyereknek, Agathának is a gyerekszobarigmusok voltak első szellemi táplálékai. […]
Az egyikben három vak egérről van szó, „akik” a gazda felesége után rohannak. A jó gazdasszony ugyanis lenyiszálta a farkukat éles késsel. A másikban huszonnégy feketerigót belesütnek egy pástétomba. Amikor a pástétomot felvágják, a rigók énekelni kezdenek, Aztán az egyik lecsípi egy leányzó orrocskáját. A harmadik tíz kicsi négerről szól, akik csak a vers elején vannak tízen. Mindenféle rémség történik velük, egyre fogynak, a kiszámolóvers utolsó sorára már csak egy kicsi néger marad – az meg felakasztja magát. (Egy másik variáns szerint megházasodik.)

19. oldal

Röfipingvin P>!

Agatha tehát egyáltalán nem járt iskolába. A tánciskolai mestereken és a későbbi zenetanárokon kívül nem volt szakképzett oktatója.
„Attól tartok, asszonyom, hogy Agatha kisasszony tud olvasni” – jelentette egy napon kötelességszerűen a Dadus. A kislány még nem volt ötéves.

26. oldal

Röfipingvin P>!

„Valami impozáns nevet kell, hogy adjak neki, mint Sherlock Holmesnak van, meg a családtagjainak. Hogy is hívták Holmes fivérét? Mycroftnak! Mi volna, ha Herkulesnek nevezném az emberkémet? Alacsony termetű – a Herkules jó név lesz. A vezetéknév nehezebben ment. Nem tudom, végül is miért lett Poirot. csak úgy eszembe jutott-e, láttam valahol kiírva vagy újságban olvastam – mindenesetre Poirot lett. Hercule jobban illett hozzá, mint a Herkules. Hercule Poirot – eddig rendben is volt, hálistennek…”

44. oldal

Röfipingvin P>!

„És mi az, amit tudok? Nos, tudok írni. Tűrhető muzsikus lehetnék, de nem igazi profi. Jó zongorakísérő vagyok. Nehéz helyzetekben képes vagyok találékony rögtönzésekre, ez rendkívül hasznos adottság: meglepődnének, hogy egy hajtűvel vagy biztosítótűvel micsoda házi balesetekből tudok kikecmeregni. Én voltam, aki ragacsos galacsint gyúrt egy darab kenyérből, majd belenyomtam egy hajtűt, a hajtűt pecsétviasszal egy függönyhúzó rúd végére erősítettem, és ezzel a szerkentyűvel sikerült felszednem anyám protézisét a télikert tetejéről, ahová lepotyogott! Kloroformmal elkábítottam egy sündisznót, amely belegabalyodott a teniszhálóba, és így ki lehetett szabadítani. Joggal állíthatom, hogy hasznomat lehet venni a ház körül, és így tovább.”

122. oldal

Röfipingvin P>!

Amikor Poirot meghalt – a Függöny megjelenésekor, 1975 őszén – a lapok megemlékeztek róla. Egy olasz női magazin cikkének címe: Egy 86 éves asszony megölt egy 120 éves férfit. (Christie-t egy évvel öregítve, Poirot talán eggyel sem.) A New York Times viszont szabályos, komoly nekrológot közölt az elhalálozott nagyságról.

147. oldal

Fatma>!

Ariadne Oliver asszony szintén többször visszatérő szereplő, tulajdonképpen Poirot női Watsonja. Bár hírneve, jelentősége meg sem közelíti Poirot mesterét vagy Marple kisasszonyét, számomra különösen kedves alak.

9. oldal (Ariadne fonala)

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
2 hozzászólás
Röfipingvin P>!

1976. január 12-én ebéd után meghalt, Winterbrookban. A közeli kis templom sírkertjébe temették, ahogy kérte, jegygyűrűjével az ujján, szűk családi, baráti körben. Májusban tartották a nagy gyászistentiszteletet Londonban, a St. Martyn-in-the-Fields templomban. […]
Ki tudná összeszámolni, hány nekrológ jelent meg halálakor? Budapesten Nemes Nagy Ágnes így búcsúzott tőle: „Köszönjük, öreg hölgy, a jó szórakozást.”

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1976 · Nemes Nagy Ágnes

Hasonló könyvek címkék alapján

Németh Gábor – Szilasi László: Kész regény
Mág Bertalan: Az utolsó nyomozás
Philip Carlo: A Jeges
Michael John Sullivan: Az elnöki hálószoba titkai
Ferdinand von Schirach: Bűnös?
Frank László: Café Atlantis
George Jackson: Soledad testvér
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Deborah Scaling Kiley – Meg Noonan: A halál szárnyán
Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró