A ​Lovagkirály keresztje (Szent László regénye 1.) 18 csillagozás

Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Ősi János könyve ígéretes olvasmány a történelmi kalandregények kedvelőinek. A műfaj legszebb hagyományait követve bontakozik ki a cselekmény Szent László ifjúkorától a legendás látomásáig, amelyben angyal hozza neki a koronát.
A fordulatos cselekményt egyaránt jellemzi cselszövés, szerelem, árulás, politikai taktikázás, harc és kaland. Az ember és a politika természete egy ezredév alatt vajmi keveset változott, és ezt híven tükrözi a regény. A fordulatos és szórakoztató olvasmány akarva akaratlanul, a cselekménybe szőve bár, de elkerülhetetlenül felveti a magyarsággal kapcsolatos örök kérdéseket: szükségszerű volt-e a kereszténység felvétele, gondolkodását tekintve hány Magyarország létezik, hogyan tekintsünk Szent Istvánra és művére.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Rézbong, Göd, 2014
414 oldal · ISBN: 9786155475009 · Illusztrálta: P. Szathmáry István

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
mcgregor
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Szent László az egyik kedvenc alakom a magyar történelemből, így szinte törvényszerű volt, hogy egyszer eljutok odáig, hogy elolvassam ezt a könyvet. Alapvetően jól megírt történelmi regény, a műfajtól elvárható szintet hozza a cselekmény szempontjából is. Legfőbb erőssége, hogy igen átélhetően és nagy részletességgel ábrázolja, hogy hiába koronáztak valakit királlyá, az országban a különböző ispánok, nemzetségfők, nagyurak helyezkedései és torzsalkodásai szinte önálló országrészekre szabdalták a területet megannyi hatalmi centrummal (ezt gyakran elfelejtjük, mert számunkra a királyok uralkodási évszámai rajzolják ki a korszak elsőszámú kereteit). Érzékelhető benne egy halvány hun-magyar rokonítási próbálkozás is, ettől mondjuk szívesen eltekintettem volna, illetve a László mint korai Julianus barát-vonal is kicsit fura volt. A szerző egyébként érezhetően igyekezett néhány Szent Lászlóval kapcsolatos legendát formabontó módon újraértelmezni kicsit, ez által új színt kölcsönözni nekik (pl. a kun/besenyő vitéztől megmentett lány története). Az életút ábrázolásának főbb elemei azonban többnyire hűek az elérhető történelmi adatokhoz. A következő résszel is teszek majd egy próbát.

>!
Csoszi
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Ebből a könyvből nagyon sok ismeretet szereztem a középkori magyar történelemről, a 11. században uralkodó állapotokról, az Árpád-házról, valamint a Lovagkirályként ismert I. Lászlóról. Rengeteg cselszövés, árulás és a hatalomért vívott harc jellemzi ezt a korszakot. A sorozat első részében fiatalemberként ismerjük meg a herceget, aki akarva-akaratlan időnként keresztezi apja, I. Béla terveit. Sajnáltam is, mert a könyvből úgy jött le, mintha a szülei ellenségesen viselkedtek volna vele, különösen igaz ez a kegyetlen anyjára. Nagyon szimpatikus volt, ahogy László keresi az útját, tele van kétségekkel, elmélkedik. Ettől vált számomra emberközelivé. Biztosan folytatom a sorozatot.

>!
Rézbong, Göd, 2014
414 oldal · ISBN: 9786155475009 · Illusztrálta: P. Szathmáry István
>!
Habók P
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Jól megírt történelmi regény, kellően kalandos és kellően történelmi.

>!
Sünike
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Olvasmányos, jó stílusban megírt, érdekes középkori korképet bemutató könyvet olvashattam Ősi János tollából. Behatóan megismerhettem belőle a keresztény és pogány magyarok életét, harcait.
László személye azonban sántított nekem. A történet elején egy szülei által eltaszított kamaszt ismerhettünk meg, akit később Géza bátyja is távolságtartóan kezelt. A harcokhoz nem értő, az ellenségtől megriadó szinte mélabús fiatalemberből később sem éreztem ki azt a nagy vitézséget, talpraesettséget, ami a legendákban László királyról fennmaradt.
Én nem így képzeltem el Szt. Lászlót. Az idén márciusban olvasott „Fejjel nagyobb mindenkinél”
(Harsányi Lajos) sokkal inkább hozta az én elképzelésem szerinti László király figuráját.
Várni akartam ugyan vele, de Ősi könyve úgy összezavarta a bennem kialakult László-képet, hogy végül közvetlenül a befejezése után elkezdtem Benkő László most megjelent Szt. László trilógiájának I. kötetét, a „Lázadás parazsán”-t. Mire kiolvastam, helyrebillent az én Szt.László-világom.

Nem tudom egyébként, hogy Ősi folytatta-e a történetet, merthogy a könyv igencsak kurtán-furcsán ért véget. Folytatásról pedig sehol sem történt említés. Ha lesz is, köszönöm, én abból már nem kérek.

>!
Uhtred
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Nagyon mozgalmas, izgalmas könyv. A történetbe jól van beleszőve történelem és legenda. Ajánlom a történelmi regények szerelmeseinek.

>!
Zoltán_Bálint P
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Nekem nagyon tetszett, kíváncsi vagyok a következő részre is, remélem ott már királlyá választják :)

>!
chokdii
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Izgalmas regény, várom a folytatást. Nekem egy picit a regény vége felé belevitt misztikus vonal kilóg a regény egészéből, illetve nem annyira érzem, hogy emelné az izgalmi faktort és a várakozást, hogy ebből mi sül ki, mint pl. a Bán Mór-féle Hunyadi kötetekben. Ezt leszámítva, cselekményes, izgalmas történelmi regény.

1 hozzászólás
>!
HolCol
Ősi János: A Lovagkirály keresztje

Erőteljesebb egyéniségnek gondolom László királyt, de a regény tetszett!


A sorozat következő kötete

Szent László regénye sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Urbánszki László: Fegyver csörög
Urbánszki László: A nemzetségfő
Benkő László: Idegen tüzek
Bónizs Róbert: Szent László íja
Breszt Borisz: A budai portya
Pusztai Andrea: A zöld szemű kígyó