Zarathustra 2 csillagozás

A táncoló isten
Osho: Zarathustra

„Bonyolult egy kicsit az ügy. Nem közvetlenül Zarathustráról beszélek ugyanis, hanem arról a Zarathustráról, akit Friedrich Nietzsche talált ki. Az összes igazán mély gondolatot Nietzsche adja Zarathustra szájába. Úgy használta Zarathustrát, mint valami szimbolikus figurát. Pont úgy, ahogy Khalil Gibran használja Almustafát, aki teljesen a képzelet szüleménye. Nietzsche ugyan egy történelmi figurát választott, de a mód, ahogy használja őt, mégis kitalált. Tehát egyrészt ne feledd, ez itt most Nietzsche Zarathustrája – semmi köze az eredeti Zarathustrához. Másrészt pedig engem nem érdekel, hogy Nietzsche mit gondolt. Éppen úgy használom őt, mint ahogy ő használta Zarathustrát. Ezért tehát nem egyszerű a helyzet. Ez itt az én Nietzschém: Nietzsche az én Zarathustrám.”

>!
Amrita, Budapest, 2008
570 oldal · ISBN: 9789639234314

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Friedrich Nietzsche


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Osho: Zarathustra

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Szeretem Zarathustra filozófiáját. Osho szépen átadta és megmagyarázta. Sokszor örültem a magyarázatoknak, mert nekem nem volt olyan egyértelmű minden mondata. Féltem volna, hogyha az eredetit olvasom, hogy rosszul értelmezem. Minden esetre most már elég bátorságot merítettem az eredeti mű elolvasásához is.

1 hozzászólás
Vyanna>!
Osho: Zarathustra

Osho: Zarathustra A táncoló isten

ó…hát a Zarathustrát már eddig is szerettem, de ezt a könyvet még jobban. Minden ellentmondása ellenére.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Az igazi szeretet nem mérlegel – csak szeret. Csak azért szeret, hogy szeressen. A szeretet tárgya lényegtelen.

39. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Chöpp P>!

A legtöbb ember már jóval azelőtt meghal, hogy a testét elhagyja az élet. Az emberek nagyjából harmincéves korukban meghalnak, bár fizikai értelemben elélnének akár nyolcvan évig is.
[…]
A hippiknek volt egy nagyon figyelemreméltó mondásuk: soha nem higgy olyannak, aki már elmúlt harminc, mert a legtöbb ember harminc évesen meghal. Volt benne valami igazság. Nagyon ritka az olyan ember, aki valóban él még a fizikai halál pillanatában. Ez ugyanis csak úgy lehetséges, ha még akkor is fejlődik, felfedez dolgokat, szeret, énekel, táncol. Ha nem veszíted el a kíváncsiságodat, ha a létezés továbbra is csoda marad a számodra, és egy ártatlan gyermek szemével tudsz a világra tekinteni… olyan rácsodálkozással, hogy minden, amit csak látsz, valami titokzatos csoda számodra, akkor valóban végigéled az életedet. Sőt, nem csak hogy az életed végéig élsz, de az ilyen ember számára nincs is halál…

141. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Chöpp P>!

Ha pedig a barátod szenved, legyél szenvedésének nyughelye.; de kemény tábori ágy legyél: úgy teszed a legjobbat vele.
Ha pedig a barátod gonoszat cselekszik véled, így beszélj: „Megbocsátom, ami tettél velem; ámde amit magaddal tettél – azt hogy tudnám megbocsátani!”

Hogy is tehetném? Azzal, hogy velem cselekedtél valamit, magaddal is cselekedtél valamit. Azt megbocsáthatom, amit velem műveltél, de mit tehetek azzal, amit magaddal műveltél? Nem bánthatsz meg úgy senkit, hogy közben magadat ne bántanád meg. Egyszerűen képtelenség ocsmány módon viselkedni mással úgy, hogy közben ne viselkednél saját magaddal is ugyanolyan ocsmány módon.
Nem árthatsz másnak úgy, hogy közben magadnak ne ártanál.

519. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Chöpp P>!

Érett felnőtteknek írt, de, mint tudjuk, az érettség igen ritka dolog: az emberek átlagos mentális életkora nagyjából tizennégy éves kor körül lehet. Ilyen érettségi fokon pedig Nietzschét képtelenség megérteni.

14. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Kapcsolódó szócikkek: Friedrich Nietzsche
Chöpp P>!

Vigyázzatok hát azokkal, akik a lelketeket mérgezik! A probléma csak az, hogy ők a vezetőitek – a politikában, a vallásban, a társadalomban, az oktatásban, mindenütt az ilyen lélekgyilkosok ülnek a vezető pozíciókban. Vigyázzatok hát velük! Vigyázzatok a vezetőitekkel! Mert vakok, és vakon vezetik a többi világtalant. Ők vezették az egész világot ebbe a veszélyes helyzetbe. Nekik köszönhetjük, hogy a világ a globális öngyilkosság szélén áll. Mindez a vallási, politikai és filozófiai vezetők műve.
[…]
Mindenkitől forduljatok el, akik a föld ellen és ellenetek szólnak, mert ti ennek a földnek vagytok a gyermekei. Ahogyan a fák és a madarak, ti is a föld gyermekei vagytok, és a földön minden ennek a hatalmas családnak a tagja.

71. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

8 hozzászólás
Chöpp P>!

Hát ezeket a szavakat kellene aranyba foglalni:

Szeretem, akikben hatalmas megvetés lakozik, mert hatalmas őbennük a tisztelet is, nyilak ők, melyeket a túlpart felé lő ki a vágy.

Az olyan ember, akiben nincs meg a vágy, hogy túllépjen önmagán, akiben nincs meg a vágy, hogy megmássza a tudatosság legmagasabb csúcsait, az nem méltó arra, hogy embernek nevezzük.

100. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

2 hozzászólás
Chöpp P>!

A kultúra tulajdonképpen nem más, mint egy tömegesen elterjedt életmód, és mint ilyen, minden kultúra tönkreteszi az egyént. Mindenki arra kényszerít, hogy legyen olyan, mint a többiek, ugyanolyan hitrendszerek határozzák meg az életét, ugyanabban az istenben higgyen, ugyanabba a templomba járjon, ugyanazt a szentírást olvassa, ugyanazt az erkölcsi törvényt kövesse… ez alól egyetlen kultúra sem kivétel – az egyén egyediségét mind semmibe veszi. Az egyénből egy kicsike fogat reszel, ami majd jól illik a nagy társadalmi fogaskerékbe. Bármilyen is legyen tehát a kultúra, egy biztos: megöli az egyéniséget, csak ezt minden kultúra másképpen csinálja. Hát erre aztán nem nagyon lehetünk büszkék.

116. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Kapcsolódó szócikkek: kultúra
Chöpp P>!

… és az emberi gyengeségek egyike éppen az, hogy amiben nagyon hinni akarsz, abban el is kezdesz hinni…

192. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Chöpp P>!

Az állam nem egyenlő a néppel. Az állam csak a nép szolgája, ezért hát úgy is kellene viselkednie, ahogyan egy szolgához illik.
Mégis a legkisebb kormányhivatalnok is úgy viselkedik, mintha ő lenne a világ ura. Hát ez az, amit el kell venni tőlük.

249. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten

Kapcsolódó szócikkek: állam
Chöpp P>!

A hinduk azt hiszik, hogy majd Krisna fog eljönni, és kivezeti őket a sötétségből, a bűnök útjáról…
Akkor neked mi a dolgod? Neked nincs lelked? Nincs tudatod? Te magad nem találsz kiutat a sötétségből? Feltétlenül kell valami más, aki elhozza a fényt? Értitek, hogy mit jelent ez? Azt, hogy akire vársz, hogy megmentsen, az nyugodtan dönthet úgy is, hogy nem ment meg. Ha valaki elhozza a fényt, az ugyanúgy el is viheti a fényt. Mert az nem a te fényed. Amíg valami nem benned fejlődik ki – legyen az szabadság, fény vagy szeretet –, addig nem támaszkodhatsz rá. Szükségképpen rabszolga maradsz, és fizetned kell a megmentőnek.

357. oldal

Osho: Zarathustra A táncoló isten


Hasonló könyvek címkék alapján

Georg Feuerstein: Tantra, az extázis ösvénye
Ananda K. Coomaraswamy: Akimcanna
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Srímad Bhágavatam – Első Ének
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Srimad Bhagavatam – Harmadik Ének, első kötet
Steven J. Rosen: India rejtett kincse
René Guénon: Az ember sorsa a Védánta szerint
Gangaji: A szabadság folyója
Oleg Torszunov: A boldog élet törvényei 1.
B. R. Srídhar: Kövesd az Angyalokat
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Visszatérés