Szerelmesen 11 csillagozás

Osho: Szerelmesen

Szeretnél ​természetes, beteljesítő szerelemben élni?
Kérdőjelezd meg a szeretetről alkotott eddigi véleményed!

A szeretet nem tanulható, és nem lehet kiművelni sem. A mesterségesen kiművelt szeretet távolról sem szeretet lesz. A valódi rózsa helyett művirágot találsz. Amikor megtanulsz valamit, az annyit jelent, hogy a külvilágból fogadod be, nem a belső fejlődés eredménye. Márpedig a szeretet csak akkor lehet hiteles és valódi, ha a bensődben növekszik. A szeretet nem tanulási, hanem fejlődési folyamat. Nem arra van szükség, hogy megtanuld a szeretet módjait, hanem inkább arra, hogy elfelejtsd a szeretetlenség módjait.

Osho a rá jellemző szellemességgel, humorral és megértéssel intéz kihívást hozzád, hogy elutasítsd azokat az egészségtelen kapcsolati mintákat, amelyeket a környezetedben élőktől tanultál, és önállóan fedezd fel a szeretet jelentését. A szeretet olyan új útjait tárja eléd, amelyek örökre megváltoztatják az emberekhez fűződő viszonyodat. Többek… (tovább)

Édesvíz, Budapest, 2009
248 oldal · ISBN: 9789635289905 · Fordította: Hegedűs Péter

Martin Buber

Osho: Szerelmesen

Olvassátok el feltétlenül. Kivéve: Bigott vallásosak, megrögzött egoisták, uralni, birtokolni és irányítani vágyók, a szerelmet véglegesen megtagadók, gondolkodástól rettegők.
Megtudhatod belőle először is, mi is az a SZERELEM. (Nem az, amit a fejedbe sulykolnak a TV-n keresztül.)
Keményen bírálja a körülöttünk lévő emberiséget (jogosan), amely agyonnyom és boldogtalanná tesz minket.
Megláthatod, mire képes egy olyan ember, akit nem nyomorítottak meg gyerekkorában a szülei, sem az oktatás, sem a társadalom, és vallást sem kényszerítenek rá semmikor. Végigjárhatta a saját útját. Még ha elbukott is (úgy gondolom, éppen a bukás kellett neki ahhoz, hogy esélye legyen a halála előtt a megvilágosodásra), így is kiviláglik a zsenije. A tanítása igaz, még ha maga a személy nem is annyira. Szerintem a könyvei ki fogják állni az idő próbáját. Ha nem bukott volna el, igazi alternatíva lehetett volna elképzelése a mostani világgal szemben. Kár érte, de hát biztosan sok embernek és intézménynek, vallásnak, államhatalomnak szúrta a szemét az, hogy kimondta az igazságot.

Kkatja P>!
Osho: Szerelmesen

Nagyon tetszett, nagyon Osho-san megmondós, őszinte könyv az érzelmi kapcsolatainkról vagy leginkább annak hiányáról vagy kiműveletlenségéről. Mindenkinek el kellene olvasnia, aki nem érzi jól magát a bőrében vagy a párkapcsolataiban, de az is sok segítséget kap, aki csak jobban szeretne szeretni, Osho megmutatja ennek az útját-módját is, hol mókás és elgondolkodtató adomákkal, hol tökéletes pengeéles logikával lesújtva az adott problémára, felmetszve azokat, miáltal szabadjára ereszthetjük régi mintáinkat és beidegződéseinket és ha elég bátrak és bölcsek vagyunk, talán eljuthatunk a megszokott Buberi ÉN-AZ tárgyiasított kapcsolatokból egy az ÉN-TE-n (ami már sokkal jobb és értékesebb) át egy még magasabb harmadik szintre, ahol már az elválasztottság is megszűnik és Te magad válsz a SZERETETTÉ! Örök köszönet a kölcsönadásért @handi -nak! :)

dorika93>!
Osho: Szerelmesen

A könyv olvasása során számos hasznos tudnivalót véltem felfedezni. Azért volt egy-két gondolat és meglátás mellyel nem értek igazán egyet.
Ennek ellenére nagyon élveztem a könyv olvasását. :)))

Rókus>!
Osho: Szerelmesen

Osho ezzel a könyvével rendkívül értékes gondolatokkal lát el bárkit, aki egy kicsit is úgy érzi, hogy fejlődni szeretne a szerelem és a szeretet terén. Sokszor teljesen új nézőpontból közelíti meg a témát, és képes merőben más szintekre helyezne két ember egymással való viszonyát. Úgy érzem mindenkinek érdemes lenne a könyvet, legalább egyszer elolvasni, mert a modernkori társadalomban folyamatosan előjönnek a birtoklási vágy, féltékenység, rosszindulat jelenségei. Amennyiben, valaki nyitott gondolkodással bír, és úgy érzi van még hova fejlődnie az életben, ez a könyv egy jó támogatás, ezeknek a dolgoknak a leküzdésében való hosszú és közel sem könnyű harchoz.

Szelén P>!

Az egyedüllét nem azonos a magánnyal.

Kapcsolódó szócikkek: egyedüllét
Lunemorte P>!

Hallottam egy férfiról, aki élete végéig agglegény maradt, mivel folyton a tökéletes nőt kereste. Hetven éves korában valaki megkérdezte tőle:
-Ön egész életében utazott és utazott. New Yorktól-Katmanduig, Katmandutól Rómáig, Rómától Londonig tűvé tett mindent. Egyetlen tökéletes nőt sem talált? Egyetlenegyet sem?,
Öreg ember nagyon elszomorodott, és ezt mondta:
-De egyet bizony találtam. Egy szép napon réges-rég rábukkantam egy tökéletes nőre.
-És azután mi történt?-kérdezte az érdeklődő.- Miért nem vette feleségül?
Az öreg ember bánatosan így felelt:
-Mit tehettem volna? Ő a tökéletes férfit kereste.

Dormeck P>!

A szerelem a legtisztább formájában az öröm megosztása. A szerelem semmit sem vár viszonzásul, semmire sem számít; hogyan érezhetnéd hát magad megsebezve? Ha nincsenek elvárásaid, nincs lehetőség a sérelemre. Ilyenkor bármit kapsz, elégedett vagy, de ha semmit sem kapsz, úgy is jó. A te örömödet nem az okozta, amit kaptál, hanem az, amit adtál. Ilyenkor az ember több ezer mérföld távolságból is szerethet; még a másik fizikai jelenlétére sincs szükség.

Kapcsolódó szócikkek: öröm · szerelem
Lunemorte P>!

[…] a változás gyönyörű; általa válhatsz egyre tapasztaltabbá, egyre tudatosabbá és egyre érettebbé.

Kapcsolódó szócikkek: változás
Lunemorte P>!

Egy kiváló paptól egyszer megkérdezték: -Mi a szerelem?
A pap így felelt:- Egy szó, amelyhez négy mássalhangzó, három magánhangzó és két bolond szükségeltetik.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Morpheus P>!

Az emberek szerte a világon teli vannak az elképzelhető legrothadtabb vágyakkal, éspedig azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nem hagyták őket természetes módon felnőni. Nem adtak módot arra, hogy elfogadják önmagukat. Mindnyájan kísértetté váltak. Nem hiteles és valódi emberek, csupán árnyai annak, akivé lehettek volna.

Kapcsolódó szócikkek: vágy
Morpheus P>!

Az intelligens ember nem lehet engedelmes, az engedelmes ember szükségszerűen elveszíti intelligenciája egy részét. Az értelem csak akkor mond igent, amikor mélységesen egyetért…

Kapcsolódó szócikkek: engedelmesség · intelligencia
Morpheus P>!

…a szabadság a legnagyobb érték, és ha a szeretet nem biztosít számodra szabadságot, akkor nem is nevezhetjük szeretetnek.
A szabadság egy kritérium, minden helyes, ami szabadságot ad neked, és minden helytelen, ami megfoszt a szabadságodtól.

Kapcsolódó szócikkek: szabadság · szeretet
Morpheus P>!

Minden gyerekbe belenevelik a hazugságokat, úgy programozzák be őket, hogy behódoljanak a társadalomnak, engedelmes rabszolgáivá váljanak.
Minden társadalom kíméletlenül megroppantja minden egyes gyerek gerincét; gerinctelenné teszi őket.

Morpheus P>!

Te része vagy egy kultúrának, és ezért jár számodra szenvedéssel a fejlődés – mivel a kultúrád igyekszik rábírni, hogy megmaradj infantilisnak. A kultúrád nem engedi, hogy lélektani fejlődésed lépést tartson a testi növekedéseddel.
…Egyetlen társadalom sem tűri el a felnőtt elméket. Hogy miért? Mert a felnőtt elmék veszélyesek a társadalom struktúrájára; az ilyen elmék ugyanis lázadók. Veszélyt jelentenek a társadalom szerkezetére, mivel átlátják mindazokat a butaságokat, melyeket a kultúra, a társadalom és a nemzet nevében művelünk.
…Egy felnőtt ember képes felismerni, mekkora oktalanság ez, egy felnőtt ember képes ezt mélységében átlátni; őt nem vethetik rabszolgasorba.