Meditáció ​– Az első és utolsó lépés a szabadság felé 8 csillagozás

Osho: Meditáció – Az első és utolsó lépés a szabadság felé Osho: Meditáció – Az első és utolsó lépés a szabadság felé

Ez ​a könyv válogatás Osho sok éves meditációval kapcsolatos munkásságából. Több mint 60, a legkülönfélébb meditációs technikákból összegyűjtött anyag leírását tartalmazza; némelyikük ősi, tradicionális, mint például a buddhista Zazen, másikuk pedig Osho egyedi fejlesztésű technikái, melyeket direkt a XXI. századi keresők számára hozott létre. Miért nevezi Osho a meditációt az első és utolsó lépésnek a szabadság felé? Azért, mert az Ő meglátása szerint a meditáció az a dimenzió, amin keresztül minden egyén megvalósíthatja saját, egyéni lehetőségét a korlátlan egyéni szabadságra, mely mindannyiunk rendelkezésére áll. BÁRMI LEHET MEDITÁCIÓ! A titok nyitja, hogy ne légy gépies. Ha „gépietleníteni” tudod cselekedeteidet, akkor az egész élet egy meditáció. Akkor minden apróság, a zuhanyozás, az étkezés, egy baráti beszélgetés meditáció lesz. A meditáció belső érték – bármi azzá válhat –, nem pedig egy külsőség. Az emberek úgy gondolják, hogy a meditáció egy speciális cselekvés-sor: ülsz… (tovább)

>!
Amrita, Budapest, 2005
304 oldal · ISBN: 9789639234168 · Fordította: Bors Katalin
>!
Amrita, Budapest, 1998
324 oldal · ISBN: 963853978X · Fordította: Bors Katalin

Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

darkfenriz>!
Osho: Meditáció – Az első és utolsó lépés a szabadság felé

Az elején még jól indult ez a könyv, de inkább akkor veszem majd újra elő, ha már több, általam hitelesebbnek tartott könyvet átrágtam a témában és ki szeretném egészíteni ismereteimet. Egyszerű módszereket ír le, helyenként egész érdekes, de valahogy önismétlésnek tűnik számomra sok helyen és csak helykitöltésként hat. Sajnálom. De azért fogok még Osho-tól olvasni, úgy gondolom, bár számomra a Dalai Láma írásai sokkal több energiát adnak.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Andaxin>!

Amikor sétálsz, mozgatnod kell a lábaidat, de amikor ülsz, akkor nem kellene mozogniuk. Ha a lábaid ülés közben is tovább járnak, akkor őrült vagy, akkor a lábaid meghibbantak. Le kell tudnod őket állítani. Ugyanez a helyzet a nyelvvel: amikor éppen nem beszélsz senkivel, a nyelvnek nem kellene jelen lennie. A nyelv a beszéd eszköze, egy kommunikációs technika: ha valamit el akarsz mondani a másiknak, akkor használnod kell a nyelvet, de ha nem kommunikálsz senkivel, akkor a beszédnek nincs helye.[…]
Úgyhogy a beszéd idővel untat. Minél fontosabb számodra a beszéd, minél beszéd-centrikusabb az elméd, annál életuntabb leszel. A nyelv állandó ismétlődés, a lét viszont örök megújulás.

223. oldal

Szelén>!

Amikor mélyen és szaporán lélegzel, a tüdődbe több oxigén kerül. Minél több oxigénhez jut a tested, annál élénkebbé, annál állatiasabbá válsz. Az állat eleven, az ember viszont félig élő, félig halott. Újra állattá kell válnod. Csak ekkor fejlődhet ki benned valami magasabb rendű.
Ha csak félig élsz, megette a fene.

Andaxin>!

Minden magzat az önfeledt boldogság állapotában él. A pszichológusok is egyetértenek ezzel. Azt mondják, hogy az egész vallásos keresés lényege nem más, mint visszatalálni a biztonságot adó anyaméhbe. Ezt ők a vallás bírálatának szánják, de én egyáltalán nem annak veszem. Egyszerűen ez az igazság. Igen, a vallás keresése egy olyan keresés, amely által újra megtaláljuk az anyaméhet, melyet most a természet egésze alkot.

212. oldal

darkfenriz>!

Ha vadul táncolsz, odabent épp az ellenkezője történik. Ha vadul táncolsz, észreveszel magadban egy csöndes pontot belül. Ha pedig csöndben ülsz, észreveszed magadban az őrületet. Mindig a dolog ellenkezője tudatosul.

darkfenriz>!

Az öröm egy sekély gázló; a bánat viszont nagyon mély, egy mély érzelem. Az az ember, aki soha életében nem volt szomorú, sekélyes lesz, mindig a felszínen marad. A bánat olyan, akár a sötét éjszaka: mély és áthatolhatatlan. A sötétség csendes, és a bánat is. Az öröm buzog; hangos, harsány. Olyan, akár egy hegyi folyó; hangosan zúdul alá. Ám a hegyekben a folyók sosem mélyek; a vizük mindig sekély. Amikor a folyó eléri a síkságot, medre kimélyül. Már nem zubog. Szinte mozdulatlanul folyik. A bánat egy mély érzelem.

darkfenriz>!

Mindnyájan bennrekedtünk a fejben. Ez az egyetlen problémánk, az egyedüli probléma. És csak egyetlen megoldás létezik: szállj le a fejből a szívbe, és az összes probléma megszűnik. Mert a problémákat a fej kreálja. Ha megteszed a kellő lépést, egyszerre minden annyira tiszta és áttekinthető lesz, hogy azon csodálkozol, hogyan is voltál képes folyton problémákat gyártani.

93. oldal

darkfenriz>!

Ez a különbség a tantrikus hagyomány és a nyugati hipnózis között: a hipnotizőrök
úgy tudják, hogy a képzeleteddel hozol létre valamit; a tantra szerint nem hozod azt létre – a
képzeleteddel egyszerűen ráhangolódsz valamire, ami már eleve ott volt. Bármit hozol is létre a képzelet erejével, az nem lehet tartós. Ha az nem valóság, akkor hamis, valószerűtlen, és te csak hallucinálsz.

101. oldal

Razide>!

Azzal, hogy vadul táncolsz, dobálod magad, üvöltesz, össze-vissza zihálsz, kitör belőled az őrület. Aztán lényed mélyén földereng egy békés és nyu­godt pont, ellentétben a felszín őrületével. Mérhetetlen boldogság tölt el; lényed középpontjában csend honol. De ha csak ülsz, akkor elhatal­masodik rajtad az őrület. Kívülről nyugodtnak látszol, de belül tombol az őrület.

darkfenriz>!

Az egész emberiség attól olyan félnótás, hogy senki sem mer szívből nevetni, hiszen a többiek azonnal megjegyzik: „Te meg mit vihogsz? Gyereknek érzed magad – a te korodban? És mit gondolnak a gyerekeid? Hagyd már abba!"

56. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jiddu Krishnamurti: Gondolkozz ezeken
Anthony De Mello: A szeretet útja
Szvámí Ráma: Szabadulás a karma kötelékéből
Anthony de Mello: Forrás fakad
Vianna Stibal: A ThetaHealing filozófiája
Georg Kühlewind: Tudatszintek
Deepak Chopra: Teljes meditáció
Jiddu Krishnamurti: Az élet könyve
Thomas J. Chalko: A választás szabadsága
Deepak Chopra: A varázsló mágiája