Együttérzés 3 csillagozás

Osho: Együttérzés

A ​legmagasabb rendű szeretet

„Higgadt szeretet ez – nem hideg, vigyázz, hanem higgadt; örömöd megosztása a létezés egészével. Áldássá válsz önmagad és a lét egésze számára. Ez az együttérzés. A szenvedély átok, az együttérzés áldás.”

OSHO a XX. század egyik legismertebb és legprovokatívabb spirituális tanítómestere. Tanításainak hatása több mint egy évtizeddel a halála után is egyre nő, eljutva az igazságkeresők minden korosztályához a világ összes országában.

Ebben a kötetben Osho a megszokottól gyökeresen eltérő nézőpontból vizsgálja az együttérzés természetét. Rámutat, hogy az együttérzés a szenvedélyben gyökerezik, majd sorra megkérdőjelezi a valódi mibenlétével kapcsolatos hiedelmeket. Elmondása szerint számos úgynevezett együtt érző megnyilvánulást szennyez be az önhittség és az elismerés utáni vágy; illetve sok nem azon a szándékon alapul, hogy megsegítsük a többi embert, hanem hogy erővel rákényszerítsük őket a változásra. Osho megmutatja az utat,… (tovább)

>!
Édesvíz, Budapest, 2009
218 oldal · ISBN: 9789635289943 · Fordította: Hegedűs Péter

Enciklopédia 18


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Purpur>!
Osho: Együttérzés

Érdekes, tartalmas, elgondolkodtató könyv. Nekem nagyon tetszett, úgy érzem, sokat tanultam belőle. :-)


Népszerű idézetek

csillagka P>!

Az élet olyan összetett és kifinomult, hogy nem döntheted el egykönnyen, hogy neked van igazad, másvalaki pedig téved. Ami azt illeti, akibe egy csepp józan ész szorult, be fogja látni, hogy sosem eshet az igazságosztás csapdájába.

87. l.

2 hozzászólás
>!

Ki vagy te, hogy bárkit is megváltoztass? Ez veszélyes dolog, így születnek az Adolf Hitlerek. Ők felvállalják annak felelősségét, hogy az egész világot a maguk képére formálják.

>!

Szerettél valaha valakit olyannak, amilyen? Ha nem akarod jobbá tenni az illetőt, ha nem akarod megváltoztatni, ha az elfogadásod teljes és maradéktalan – akkor tudod mi a törődés.

Purpur>!

Ők azt hiszik, hogy tanítani csak megfélemlítéssel lehet – holott a félelemkeltés egyáltalán nem célravezető tanítási módszer! A büntetés csak arra tanítja meg az embereket, hogy régi ismerősüknek tekintsék a félelmet, és így az eredeti sokkhatás is eltűnik.

Kapcsolódó szócikkek: megfélemlítés
Purpur>!

Minősítesz – és ne feledd, hogy ezzel rengeteg problémát okozol! Először is amikor minősítesz valakit, arra ösztönzöd, hogy annak a kategóriának megfelelően viselkedjen, melybe besoroltad – hiszen az illető kezdi úgy érezni, hogy immár kötelessége bebizonyítani az igazadat. Ha az apa kijelenti, hogy „az én gyerekem aztán problémás”, akkor a gyerek azt gondolja magában: „Most már be kell bizonyítanom, hogy problémás gyerek vagyok, másként kisül, hogy apám tévedett.” Ez az érvelés egészen öntudatlanul megy végbe – ugyan hogyan is hihetné egy gyerek, hogy az apja téved? Tehát még több galibát csinál, az apja meg: „Nézd csak meg! Mondtam, hogy problémás ez a gyerek.”

Purpur>!

Ha folyton minősíted a gyereket, képes leszel az őrületbe kergetni… egyszerűen tönkreteszed. Minden kategória romboló hatású. Soha ne minősíts senkit abnormálisnak vagy szentnek! Ugyanis ha túl sokan sorolnak valakit egy bizonyos kategóriába… – márpedig az emberek hajlamosak kollektíven gondolkodni; nincsenek egyéni, eredeti elképzeléseik. Hogyan? Hallasz egy híresztelést, hogy valaki bűnös, és rögtön el is fogadod. Azután továbbadod valaki másnak, és ő szintén elfogadja. S a szóbeszéd egyre duzzad, a minősítés mind jobban és jobban rajta ragad az illetőn. Mígnem egy napon olyan rikító nagybetűkkel, olyan neonfényekkel gyúl ki azon az emberen a „BŰNÖS” felirat, hogy ő maga is elolvassa, és akkortól ennek megfelelően kell viselkednie. Az egész társadalom elvárja tőle, hogy ilyen legyen, másként az emberek megdühödnek – „Mit művelsz? Te bűnös vagy, most meg megpróbálsz szentté válni! Viselkedj rendesen!”

Purpur>!

Megfigyelted ezt valaha a saját életedben is? Valahányszor valaki maradéktalanul, feltétlenül elfogad, változni kezdesz. Elfogadása bátorságot ébreszt benned. Amikor olyan emberre akadsz, aki egyszerűen úgy szeret, amilyen vagy, látod bekövetkezni a csodát, hogy valami megváltozik benned, valami gyors változásnak indul a bensődben? A tiszta elfogadás, hogy önmagadért szeretnek – hogy semmit sem várnak el tőled –, lélekkel tölt el, egységes egésszé varázsol, önbizalommal és hittel ruház fel. Úgy érzed általa, hogy létezel, hogy nem kell elvárásoknak eleget tenned, hogy önmagad LEHETSZ, hogy tiszteletben tartják eredendő lényed.

Purpur>!

Meg fogsz lepődni, ha közlöm veled, hogy ha valakinek sikerülnek a bűncselekményei, köztiszteletben álló emberré válik. Csak akkor bélyegzik bűnözőnek, ha lebukik. A sikeres rablókból királyok lesznek, a sikertelen királyok pedig rablókká válnak.

Purpur>!

A bűntudatos embereknél könnyen végbemegy a belső átalakulás, azokat viszont, akik jónak és igazságosnak tartják magukat, nagyon nehéz megváltoztatni. A vallásos embereknél nagyon nehezen megy végbe az átalakulás, a vallástalanoknál jóval könnyebben.

Purpur>!

Soha ne érezd magad csalhatatlannak, és soha ne tégy úgy, mintha csak neked lehetne igazad – soha ne hagyd, hogy ez a gondolat elcsábítson! És soha ne vélelmezd másról, hogy téved, mert e két dolog együtt jár – ha te úgy érzed, hogy igazad van, akkor automatikusan elítélsz másokat és azt gondolod, hogy valaki más téved. Soha ne ítélj el senkit, és soha ne dicsőítsd önmagadat; másként csak bakot lőhetsz! Fogadd el az embereket olyannak, amilyenek! Ők egyszerűen így látják a dolgokat, és ugyan ki vagy te, hogy eldöntsd, igazuk van-e avagy tévednek? Ha tévednek, azt úgyis megszenvedik, ha pedig igazuk van, akkor áldottak. Nem a te dolgod, hogy megítéld őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyogen Senzaki – Paul Reps (szerk.): 101 zen történet
Alan W. Watts: A zen útja
Szvámí Ráma: Meditáció
Ácsán Szumédhó: Csittavivéka – A csöndes tudat tanítása
Dávid Ildikó (szerk.): Kelet varázsa
Ácsán Szumédhó: Így van ez
Héjjas István: A keleti vallások filozófiája és világképe
K. Srí Dhammánanda: Miként éljünk Félelem és aggodalom nélkül
Hetényi Ernő: Mudrák és szimbólumok
Ruzsa Ferenc: A klasszikus szánkhja filozófiája