Bizalom 2 csillagozás

Spontán élet félelmek nélkül
Osho: Bizalom

Manapság ​a társadalom nem arra tanít minket, hogy bízzunk magunkban. Sokkal inkább abba az irányba terel, hogy irányításunkon kívül eső dolgokba helyezzük bizalmunkat. Legyen szó politikai vagy társadalmi intézményekről, környezetünknek nem feltétlenül fűződik érdeke, hogy önmagában bízó, önálló embereket neveljen ki.

Ha csak addig jutunk el, hogy ezt felismerjük, már hatalmas lépést tettünk személyes boldogságunk felé. Osho bizalomról írt könyve azonban arról is meggyőzi az olvasót, hogy érdemes visszaszerezni az irányítást életünk eseményei felett. A legcélravezetőbb, ha helyreállítjuk a sérült bizalmi kapcsolatot önmagunk irányában.

Osho szerint életünk fontos irányait megszabhatjuk, de azok eléréséhez elengedhetetlen, hogy bízni, hinni tudjunk. Vannak dolgok ugyanis, amik csak úgy megvalósulnak, nem lehet őket „megcsinálni”.

Osho azt tanítja, a hit a fejből ered, a bizalom a szívből. A bizalom csak akkor lehetséges, ha bízunk magunkban, ezért olyan… (tovább)

>!
Édesvíz, Budapest, 2018
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635298693
>!
Édesvíz, Budapest, 2018
220 oldal · ISBN: 9789635298709

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Andrényi_Péter
Osho: Bizalom

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

Még csak az elején járok, de már most nagyon megfogott, pedig nem rajongok a spirituális jellegű könyvekért. Azt hiszem, ez egy igazi must have darab mindenkinek!

http://andrenyipeter.blogspot.com/2018/07/6-idezet-osho…


Népszerű idézetek

>!
Mzoltan1

Ha megérted a világ természetét, a puszta létezés természetét, akkor ki vagy te, hogy aggódj, és mit aggodalmaskodsz folyton? Senki sem kérdezte, meg akarsz-e születni, és senki sem fog kérdezni, ha eljön az időd. Akkor mit aggódsz? A születés megtörtént veled; a halál meg fog történni veled; ki vagy te, hogy beleszólj? A dolgok megtörténnek. Éhes vagy, szerelmes vagy, dühös vagy – minden úgy történik veled, nem vagy cselekvő. A természet gondoskodik rólad. Eszel, és a természet megemészti az ételt, nem kell foglalkoznod vele, hogyan működik a gyomor, hogyan válik a táplálék vérré. Ha túlságosan sokat izgulsz rajta, fekélyt kapsz – orbitális fekélyt, nem hétköznapit!
Nincs ok aggodalomra. A teljesség mozgásban van. A határtalan, a végtelen mozog. Csak egy hullám vagy benne. Nyugodj meg, hadd történjenek a dolgok.
Amint megtanulsz elengedni, mindent tudni fogsz, amit tudni érdemes. Ha nem tudsz elengedni, minden tudásod értéktelen, szemét.

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

>!
Sedi

Vannak azonban problémák, és az első probléma az élet misztériumával, hogy mindig fennáll a csalás lehetősége, mindig akadnak emberek, akik be tudnak csapni másokat, akik képesek csalni. A tudomány világában ez nem lehetséges. A tudomány sík terepen mozog végtelenül óvatosan, logikusan és racionálisan. Ha valami képtelenséget mondasz, azonnal rajtakapnak, mert bármit állítasz, ellenőrizhető. A tudomány objektív, és bármely állítás, bármely kijelentés laboratóriumi kísérletekkel ellenőrizhető.
A vallásban minden belső, szubjektív, misztikus, és az ösvény nem sík. Dimbes-dombos csapás. Sok a hegy, sok a völgy, és az út spirituális. Újra és újra visszajutsz ugyanarra a pontra, csak talán kissé magasabban. Amit mondasz, nem ellenőrizhető, nincsenek bizonyítási kritériumok. Mivel belső, nem lehet kísérletekkel igazolni vagy cáfolni; mivel misztikus, nem lehet logikus érveléssel mellette vagy ellene dönteni.
Ezért van tudományból csak egy, míg vallásból közel háromezer létezik a földön. Egyetlen vallásról sem bizonyíthatod be, hogy hamis. Ahogy azt sem bizonyíthatod be, hogy egy vallás igaz vagy hiteles.

74. oldal

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

>!
Sedi

A bizalom nem azt jelenti, hogy minden rendben lesz. A bizalom azt jelenti, hogy már most rendben van minden.

178. oldal

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

>!
Sedi

Az élet nyelvtana
Élj aktív szerkezetben, ne passzívban. Inkább gondolj arra, mit teszel, mint arra, ami történik veled. Élj kijelentő módban, ne feltételesben. Inkább azzal foglalkozz, milyenek a dolgok, ne azzal, milyennek kellene lenniük. Élj jelen időben, nézz szembe a jelenlegi feladatokkal, anélkül, hogy a múlt miatt keseregnél vagy a jövő miatt aggódnál. Élj első személyben, inkább magadat bíráld, mint másokban keress hibát. Élj egyes számban, inkább törődj azzal, mit mond a lelked, mint a tömeg tapsával. És ha ragozni akarsz egy igét, akkor a legjobb lesz, ha a „szeret” szót választod.

192. oldal

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

>!
Sedi

A jelen pillanat olyan szűk, hogy nincs benne hely a „gondolkodásnak”. Te lehetsz, de gondolatok nem lehetnek.
Hogyan gondolkodhatnál? Ha gondolkozol, az azt jelenti, hogy ez már a múlt, a pillanat elszállt. Vagy gondolkodhatsz, ha a pillanat még nem jött el, ha a jövőben van.
A gondolkodáshoz hely kell, mert a gondolkodás olyan, mint sétálni egyet, ez az elme sétája, egy utazás. Hely kell hozzá. Elsétálhatsz a jövőbe, elsétálhatsz a múltba – de hogyan sétálhatnál a jelenbe? A jelen olyan közel van – tényleg, nem is közel van; a jelen te vagy. A múlt és a jövő az idő része. A jelen te vagy, a jelen nem az idő része.

88. oldal

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

>!
Sedi

A bizalom nem ismer jövőt; a bizalom csak a jelent ismeri. Abban a pillanatban, ahogy azt gondolod: „Minden rendben lesz, ha bízom”, az elméd aktív, és nem bízol. Egyszerűen manipulálni próbálod a létezést, a passzivitással ugyan, de manipulálni próbálod. A tétlenség nem bizalom. Ha az a mozgatórugó, hogy: „mindennek rendben kell lennie”, a szemed sarkából figyelsz. Még nem értetted meg, mi a bizalom.

178. oldal

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

>!
Sedi

Számolj le a bizonytalanságtól való félelemmel. Szeresd a bizonytalanságot, mert a bizonytalanság az élet. Ne félelemből élj, mert aki félelemből él, nem él igazán, csak vegetál. Akik félelemben élnek, folyton a halálra összpontosítanak. A félelem a haláltól való félelmet jelenti. Minden félelem visszavezethető a halálfélelemre. És akik a halálra összpontosítanak, elszalasztják az életet, mert hogyan élvezhetnéd az életet, ha szüntelenül a halálra gondolsz?

130. oldal

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül

>!
Sedi

Ha elkezded figyelni a légzésedet, egy csodálatos jelenségnek leszel tanúja: hogy a légzésed révén folyamatosan össze vagy kapcsolva a létezéssel, megszakítás nélkül, nincs szünnap. Álmodban és ébrenlétedben a létezés szakadatlanul megtölt élettel, és kivesz belőled mindent, ami halott.
A szén-dioxid halott, és ha felgyülemlik a szervezetedben, meghalsz. Az oxigén az élet, és szüntelenül szükséged van rá, hogy a szén-dioxidot friss oxigénnel helyettesítsék. Ki gondoskodik erről? Természetesen nem te! Ha neked kellene gondoskodni róla, már rég halott lennél, és nem tehetnéd fel ezt a kérdést. Néha elfelejtenél lélegezni, vagy a szíved olykor elfelejtene verni..

176. oldal

Osho: Bizalom Spontán élet félelmek nélkül


Hasonló könyvek címkék alapján

Eckhart Tolle: Új Föld
Anthony De Mello: A szeretet útja
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Wayne W. Dyer: Beteljesült kívánságok
Doreen Virtue: Gyógyítás angyalokkal
Ananda K. Coomaraswamy: Akimcanna
Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban
Dan Millman: A békés harcos bölcsessége
Katona István – Kunszabó Zoltán: Meghívás az életre
Patsch Ferenc: Katolikus spiritualitás – Tabuk nélkül