Az ​ego könyve 17 csillagozás

Osho: Az ego könyve Osho: Az ego könyve

Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egót a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagad. (…)

>!
Édesvíz, Budapest, 2016
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635295289 · Fordította: Bujdosó István
>!
Édesvíz, Budapest, 2016
320 oldal · ISBN: 9789635295296 · Fordította: Bujdosó István
>!
Amrita, 2005
340 oldal · ISBN: 9789639234192 · Fordította: Bujdosó István

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Jaumijau>!
Osho: Az ego könyve

Szörnyű volt. Élő szóban is taszító ez a stílus, leírva meg igazi bűncselekmény. Okoskodó, megmondó, tényleg mindent tudó, és mindenre megoldást kínáló, szájba rágós, lekezelő, egoista szar. Egy bölcs nem így beszél. Elkap az émelygés, amikor eszembe jut az a sok metafora, hasonlat, meg miegyéb. Fúj. Ja és közben tiszta hülye vagyok, ha nem tudnám.
Egy könyv, ami az elme elcsendesítéséről szól, és közben telefossa az ember fejét, egy pillanatra sem ereszti el? Hát milyen már. A legrosszabb pedig az, hogy amúgy tömve van jó gondolattal, de ez a tálalás már végképp az a kategória, ami tönkreteszi az egészet, elveszik az érték.
Nem is tudom, kinek tetszhet. Senkinek?
Végre egy jó gondolatokkal teli rohadt szar könyv. Most már tudom, hogy ilyet is lehet.

8 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Osho: Az ego könyve

Osho az egyik mestere volt annak, hogy jól hangzó frázisokkal elaltassa a gyanakvásodat, és észrevétlenül nyomja le a torkodon az agymosó baromságait. Lassan 25 éve nincs köztünk, és mégis még mindig újra és újra kiadják ezeket a szektás hülyeségeket, és még mindig olvassák az emberek. (egyébként én vagyok a legjobban meglepődve, hogy ez nem Édesvíz kiadó) Én is megtettem, egy barátom ajánlására, de végig valami fanyar mosolyféle volt az arcomon, és azt mondogattam magamban: „rajtam nem fogsz ki, én ezt nem zabálom be”.

De nem ám.

„A holnap nem más, mint az élet elodázása.”
„ A probléma maga tulajdonképpen csak egy mag. Ha valóban elmélyülsz benne, akkor kinő belőle a megoldás.”
„A szeretetben megélt szenvedés soha nem lehet hiábavaló.”
(és ezeket még csak itt a molyon mazsoláztam)

Személy szerint okádnom kell tőle, és akkor még finoman fogalmaztam. Bár össz-vissz két könyvét olvastam, de ki merem jelenteni, hogy ettől különösen, mert ha még a szerelemről ír, akkor el tudom fogadni, hogy az a téma jobban teret enged a szubjektivitásnak, jobban el tudom fogadni, hogy abban több életstílus, világnézet is megférhet. De Az ego könyve szvsz. életképtelenségre nevel, semmi egyébre.
Mindezt biztos a nagy, csúnya, gonosz egom mondatja velem. Bocsika.

2 hozzászólás
Mzoltan1>!
Osho: Az ego könyve

Nem is egyszer olvastam. Senki sem foglalhatta volna jobban és érthetőbben össze az emberi 'természet' legalapvetőbb vonásait. Fantasztikus!

SzVera>!
Osho: Az ego könyve

Érdekes kirándulás egy számomra eddig ismeretlen „világban”.
„Nagy igazságokkal”, idézetekkel napi szinten találkozik az ember, sokszor helyeslően bólogat milyen igaz, és megy tovább…nem gondolkodik el mélyebben, nem néz összefüggéseket. A könyv ezt megteszi helyettünk, egy komplett ideológiát tár elénk. Nem állítom, hogy minden gondolattal tudtam azonosulni, de úgy hiszem mindenkinek szíve joga, hogy miben meddig hisz avagy sem :)

Csaba_V>!
Osho: Az ego könyve

Elég nehéz értékelést írni a könyvről. Voltak részek, melyek tetszettek és úgy éreztem, hogy amit eddig gondoltam az eléggé szűklátókörűségre utal, de voltak olyan részek is, melyek totál zagyvaságnak hatottak, ráadásul sokszor az volt az érzésem, hogy erről már írt egy korábbi fejezetben és mintha csak ismételné önmagát az író.
Véleményem szerint nem a legjobb egyszerre az egészet kiolvasni, inkább akkor érdemes elővenni, mikor egy bizonyos élethelyzetben vagyunk benne, amihez útmutatásra van szükségünk. Mivel embere válogatja ezért vagy beválik, vagy nem.

istvan_06>!
Osho: Az ego könyve

Nekem nagyon tetszett. A gépies gondolatok, cselekedetek megtörésére ideális. Ne fogadj el semmit cenzúrázatlanul amit mástól hallasz.


Népszerű idézetek

Dormeck P>!

Az embernek szüksége van arra, hogy fontos legyen. Ez az egyik legalapvetőbb emberi igény. Ha valakivel nem törődnek, annak az élete hanyatlásnak indul. Ha nem érzi, hogy fontos valakinek – legalább egyvalakinek –, akkor az egész élete jelentéktelenné válik. Ezért a szeretet a lehető legjobb terápia.

1 hozzászólás
Jaumijau>!

A holnap valójában pontosan azt jelenti, ami soha nem jön el. A holnap nem más, mint az élet elodázása.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holnap
1 hozzászólás
Dormeck P>!

Én is ugyanabban a világban élek, mint te, de egy pillanatig sem éreztem semmilyen félelmet, mert tőlem nem lehet elvenni semmit.

1 hozzászólás
csillagka P>!

Soha ne tégy semmit, aminek még nem jött el az ideje! Engedd, hogy a dolgok kinőjék magukat, engedd, hogy legyen idejük, hogy mindent teljesen természetesen történhessen!

5 hozzászólás
Dormeck P>!

Az emberek folyton a változástól félnek; attól, hogy vajon mi történik, ha a dolgok megváltoznak… Valaki meghal, csődbe megy a vállalkozásod, elveszíted a munkádat… Ezer és egy dolog változhat, te meg a válladon cipeled ezt a sok félelmet, pedig ezek közül egy sem megalapozott félelem. Emlékezz csak vissza, tegnap is ugyanezekkel a félelmekkel éltél – teljesen feleslegesen. Lehet, hogy a dolgok azóta megváltoztak, te most mégis itt vagy! Az ember kiválóan tud alkalmazkodni az aktuális helyzethez – bármilyen legyen is az a helyzet.

Dormeck P>!

A szeretetben megélt szenvedés soha nem lehet hiábavaló.

3 hozzászólás
Dormeck P>!

Azok az emberek, akik azt mondják, hogy az életnek nincs értelme, nem ismerik a szeretetet.

csillagka P>!

… a problémádban ott rejtőzik a megoldás is. A probléma maga tulajdonképpen csak egy mag. Ha valóban elmélyülsz benne, akkor kinő belőle a megoldás.

csillagka P>!

Légy gazdag, de ne a vagyonod gyarapodjon! A gazdagság valami egészen mást jelent. Egy koldus is lehet gazdag, és egy császár is lehet szegény. A gazdagság a létezés minősége.

Jaumijau>!

Az ego egyfolytában retteg, mert pontosan tudja, hogy ő csak egy eszköz: az az eszköz, amit a társadalom azért hozott létre, hogy téged folyamatosan lázban tartson…

18. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?
Andrea Weaver: Társasjáték
A. J. Christian: Mit keresett Isten a nappalimban?
Eckhart Tolle: Új Föld
David R. Hawkins: A tudatszintek meghaladása
Eckhart Tolle: Megszólal a csend
Eckhart Tolle: A most hatalma
Ayn Rand: Az ősforrás
Jean-Paul Sartre: Az Ego transzcendenciája