Ártatlanság, ​tudás és csoda 2 csillagozás

Osho: Ártatlanság, tudás és csoda

„Az ​okos ember kérdőjelek között él, aki viszont csodálattal és áhítattal éli az életét, az csak a felkiáltójelet ismeri.”

– OSHO

A gyermek ártatlannak születik, s amíg nem tud semmit, nem is korlátozza semmi. Rácsodálkozik a világ dolgaira, és boldog tőlük. Ám ahogy felnő, és egyre többet tud, mindjobban eltávolodik a kezdeti teljességérzéstől. Erre persze szükség van: szert kell tennie a tudásra, a megkülönböztetés képességére, azután viszont tovább kell lépnie. Meg kell haladnia ezt a fázist, és átlépni a „boldog bolond” állapotába, újra gyermekké kell válnia. Meg kell haladni a tudást, amely lezár, bebörtönöz – újra meg kell tanulni megismerni a dolgokat tiszta tudatossággal, nyitott elmével.

Újra rá kell találnunk a rácsodálkozás, a spontán öröm képességére, hogy átvegye a cinizmus és a reménytelenség szerepét, amely a felnőttek életét megkeseríti. Az Ártatlanság, tudás és csoda lapjain Osho elmeséli, hogyan juthatunk el utunkon odáig, hogy újra a… (tovább)

>!
Édesvíz, Budapest, 2012
226 oldal · ISBN: 9789635291359 · Fordította: Varjasi Farkas Csaba

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nyolcadikutas>!
Osho: Ártatlanság, tudás és csoda

Osho gondolatisága briliáns. Szavai kikezdhetetlenek, mert az igazságtartalmuk olyan erővel hat az emberre, hogy csak kapkodjuk a fejünket nagy hirtelen. Aztán megnyugszunk, behunyjuk a szemünket és felemeljük a fejünket. Érezzük arcunkon a nap melegét, beszívjuk a növények, a virágok illatát és fülünket eléri a madarak nagyzenekari koncsertója…
Na, itt kezdődik Osho.
Nevezték már a XX. század egyik legfontosabb formálójának, Jézus Krisztus óta a legveszélyesebb embernek, de beválasztották már India legnagyobbjai közé is, Gandhi, Nehru és Buddha mellé.
Ritka elme olyan intellektussal és tudással, amilyennel kevéssel találkoztam eddig.
Ajánlom mindenkinek, aki minél többet akar tudni arról, hogy mennyire nem tud semmit.


Népszerű idézetek

nyolcadikutas>!

A tudomány a kétség szülötte, a vallás a csodálat gyermeke. A kettő között ott a filozófia; még nem döntötte el, hová tartozik, kétség és csodálat között vergődik. A filozófus néha kétkedik, máskor ámul; félúton tétovázik. Ha túl sokat kétkedik, lassan tudós lesz belőle. Ha inkább a csodálat tölti el, fokozatosan vallásos lesz.

105. oldal

nyolcadikutas>!

Először is hallgassátok meg, hányféle bolond létezik.
Az első az, aki nem tud semmit, és még azt sem tudja, hogy nem tud semmit – ez csak egyszerűen hülye.
A második az, aki nem tud semmit, de azt hiszi, hogy tud valamit – ez már bonyolultabb bolond, ez a tanult hülye.
A harmadik pedig az, aki tudja, hogy nem tud semmit – ez a boldog bolond.

7. oldal

nyolcadikutas>!

A csodálat állapotából kétfelé vezet az út. Az egyik a kérdezés – a rossz irány –, amely fokozatosan tudáshoz vezet. A másik nem a kérdezés, hanem az élvezet útja. Élvezd az ámulatot, az élet csodáját, a létezés csodáját, a csodát, ahogy süt a nap és arany sugarakban fürdeti a fákat. Tapasztald meg, éld át. Ne kérdőjelezd meg, hagyd meg olyannak, amilyen.

120. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Doreen Virtue: Gyógyítás angyalokkal
Dan Millman: A békés harcos bölcsessége
Ni Hua-Ching: Belső alkímia
Pierre Franckh: A rezonancia törvénye
Adamus Saint-Germain: Egy Mester emlékiratai
Judith Orloff: Pozitív Energia
Hatala Ágnes: Önfejlesztő napló 2012
Neale Donald Walsch: Istennél is boldogabban
Iris Rinkenbach: Spirituális felkészülés a gyermekáldásra
Adamus Saint-Germain: Az új energia mesterei