Lord ​Arthur Savile bűne 46 csillagozás

Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

Oscar ​Wilde, a századvég híres angol írója életmódja miatt kétes hírnevet szerzett ugyan saját korában, ám az irodalomtörténet ezért nem vethette ki magából, nem tagadhatta le géniuszát. Már oxfordi egyetemi évei alatt kitűnt klasszika-filológusként, társasági emberként és költőként is. Pályáját döntően befolyásolták itáliai és görögországi utazásai, valamint oxfordi tanárai. Ezek révén lett az angol pre-raffaelita és a francia szimbolista költők követője, a századvég angol l'art pour l'art irányzatának vezéralakja. Már ekkor mindenben a másságot, a gondolkodás-, viselkedés- és öltözködésbeli különbségeket kereste. Londonban gyorsan az előkelő társaságok kedvence és az irodalmi élet egyik központi alakja lett, elegáns, művelt társasági figura, a dandy mintaképe. Újságot szerkesztett, kritikákat, meséket, novellákat, drámákat és társasági vígjátékokat írt, melyek elképesztő sikert arattak a színpadokon. Wilde nyelvi bravúrjai mellett a jellem- és helyzetkomikumokat remekül… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1891

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Miniatűr Könyvtár

>!
Lazi, Szeged, 2007

Enciklopédia 8


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

A válogatást csillagoztam, nem a szerzőt. A szerző csillagos ötös marad mindig is számomra.
Ebben a kötetben található pár híresebb, nagyobb lélegzetvételű novellája Wilde-nak, amik tényleg borzasztó jók, de már korábban is olvastam őket másik kiadásban.
De van jó pár elég rövid írás, amiknek a hitelességében is kételkedek. És erre meg is van az okom, mivel olyan szavakat használ az író, amiket sosem szokott (flört, flörtölnek…stb pl.)…Legalább az fel van tüntetve, hogy Amerikában jelentek meg azok a novellák a halála után…Szerintem ez felesleges könyvhosszabbítás volt így. Sajnálom, hogy ezzel el lett rontva a válogatás, nem szokásom lepontozni a műveit…

1 hozzászólás
>!
anemona P
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

Lord Arthur története az „Emberi butaság” címet is kaphatta volna, de azért én nagyon jól szórakoztam rajta.
Szerintem az emberek nagy tévedésben vannak Oscar Wilde könyveivel kapcsolatban, vagy az is lehet, hogy az előítéletek miatt sokan végig sem olvassák. Szerintem szuper, nagyon szeretem az írásait.

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

„Mindig akad egy háború, amelyben egy férfi meghalhat, valamely ügy, amelyért az ember odaadhatja az életét, (…)”
Ez a mondat, akár Wilde hőseinek életfelfogása is lehetne. Rengeteg halott ember található a novellákban. Össze kellett volna számolnom, hogy hányan.
Az írások között van humoros, picit gót, horrorszerű, már úgy 19. századi módon, gyönyörűen megírt lírai mű, fajsúlyos kérdéseket boncolgató, rejtélyes, bölcselkedő, mondhatni annyiféle, ahány. A jó öreg Wilde pedig önmagát hozza; sziporkázó, szellemes, fricskázz és beszól. Élvezet őt olvasni, még akkor is, ha éppen nem a legsikerültebb műve került a szemünk elé. Merthogy ebben a kötetben ilyen is van. De ez tulajdonképpen mit sem számít. Wilde az, aki. Zseni, és én szeretem.
http://kulturleny.wordpress.com/2014/06/12/oscar-wilde-…

>!
gillian88
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

Oscar Wilde a kedvencem, pont annyira cinikus, amennyire kell.

>!
Eule
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

Jó kis válogatás, csak a végén lévő írások olyan… furák. De a kötet színvonalát a Canterville-i kísértet jelentősen megemeli, és hát ez akkora kedvenc, hogy minimum egy csillaggal feljebb tornászta az egész kötet összértékelését. Az az írás egyszerűen zseniálisan szórakoztató, gunyoros, bájos és vicces. Imádom! :)

>!
Rozmaring
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

Sokáig gondolkodtam rajta, hogy négy és fél csillagot adjak-e neki, de végül csak négyet kapott. Az első négy történet teljesen elbűvölt, imádtam őket, miden egyes sorát faltam.
Nagyon tetszik Wilde fogalmazása, a leíró részek, a finom részletezések, árnyalások, a szóhasználat, és az, hogy a szövege nem hétköznapi, értelmezni kell.
A következő történetekkel vegyesen voltak az érzelmeim. Volt, ami egyáltalán nem tetszett, valamelyik jobban. A prózákból az első, A művész szerintem fantasztikus volt, ahogy a következők is jók voltak, bár az utolsók nem tetszettek a témájuk miatt.
Összességében remek olvasmány volt, érdemes volt megvennem és elolvasnom, csak ajánlani tudom, akik szeretik Wildot, és a kissé nehezebben emészthető írásokat. :)

>!
danithegirl
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

A címadó történet számomra érthetetlen, megmagyarázhatatlan volt, ezért a fél csillag. Aztán már mindegyik a megszokott, lenyűgöző, olykor hidegrázós hatást keltette. Nem csalódtam, Mr. Wilde.

>!
Nílkantha
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

Kezdetben unalmasnak, lényegtelennek tűnt, de aztán láttam Wilde zsenialitását.

>!
Lancaster
Oscar Wilde: Lord Arthur Savile bűne

Az írások nagyobbik része tetszett, mint a Lord Arthur Savile bűne, de volt néhány, amelyik gyengébben sikerült. Azért a tipikus Oscar Wilde-i humor és dráma keveréke most is hatott.


Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

Manapság nem törődik az ember a távoli rokonaival. Már évekkel ezelőtt kimentek a divatból.

15. oldal (Lord Arthur Savile bűne)

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

(…) mert viszonzásul a legjobbat kapta, amit nő férfinak adhat: a rajongást, a gyengédséget és a szerelmet.

44. oldal (Lord Arthur Savile bűne)

Kapcsolódó szócikkek: nők · párkapcsolat
>!
krlany I+SMP

– Nem hiszem, hogy a férjeknek nagyon elragadóknak kell lenniük – mormolta elgondolkodva Lady Jedburgh. – Az nagyon veszélyes.

15. oldal (Lord Arthur Savile bűne)

>!
Nílkantha

A színészek milyen boldogok. Maguk választják meg, hogy tragédiában vagy komédiában szerepeljenek-e, hogy szenvedni akarnak-e vagy mulatni, nevetni vagy könnyet ontani. Mennyire másként is van az életben. A legtöbb férfi és nő rákényszerül, hogy nem néki való szerepet játsszék. Guildenstrenjeink Hamletet játsszák el nekünk, a Hamletjeink mint Henrik hercegek kénytelenek fellépni. A világ színpad, de a szerepeket rosszul osztják ki.

16.-17. oldal, Lazi Könyvkiadó Szeged, 2007

>!
Nílkantha

Ha egy nő a hibáit nem tudja vonzóvá tenni, akkor csak nőstény…

12. oldal, Lazi Könyvkiadó Szeged, 2007

>!
Nílkantha

A házasságnak biztos alapja a kölcsönös félreismerés.

13. oldal, Lazi Könyvkiadó Szeged, 2007

>!
Nílkantha

Hacsak nem gazdag valaki, hiába elragadó fickó. A romantika a gazdagok kiváltsága, nem az állásnélküliek hivatása. A szegény legyen gyakorlatias és prózai. Jobb ha valakinek állandó jövedelme van, mint ha elragadó. Ezek a modern élet nagy igazságai…

117. oldal, Lazi Könyvkiadó Szeged, 2007

>!
Nílkantha

(…) a nők arra valók, hogy szeressük, nem hogy megértsük őket.

125. oldal, Lazi Könyvkiadó Szeged, 2007

>!
krlany I+SMP

Mindig akad egy háború, amelyben egy férfi meghalhat, valamely ügy, amelyért az ember odaadhatja az életét, (…)

41. oldal (Lord Arthur Savile bűne)

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · háború · halál
>!
krlany I+SMP

Iszonyú pillanat volt. Megbénított a borzalom, és mégsem tudtam hinni. Meghalni egy teológiai meggyőződésért: az ember rosszabbul már igazán nem használhatja föl az életét, de meghalni egy irodalmi elméletért – ez képtelenségnek tűnt fel.

81. oldal, Mr. W. H. arcképe

Kapcsolódó szócikkek: halál

Hasonló könyvek címkék alapján

William Butler Yeats: A csontok álmodása
George Bernard Shaw: Fekete leányzó keresi az Istent
Szenved-éj
Anne Enright: A hordozható szűzmária
James Joyce: Dublini emberek
Bohumil Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak
Nemes István (szerk.): Démonhercegnő
Nemes István (szerk.): Boszorkányok
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Darren Shan: Árnyak asszonya