Dorian ​Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések 43 csillagozás

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Oscar ​Wilde, a századvégi Anglia dandyje, divatdiktátora és művésze nemcsak műveivel, hanem pózokból megkomponált személyiségével is kívánt hatni. Ifjan került a londoni társaság, a művészvilág középpontjába, lett sikeres és vagyonos ember, és ugyancsak ifjan zuhant, hírhedt botránya következtében, a börtönvilág mélyére, hogy rövid élete utolsó éveit önkéntes száműzetésben töltse Franciaországban. Halál után jó fél századra kiesett a közönség kegyeiből, de az elmúlt évtizedekben, párhuzamosan a szecesszió iránti érdeklődés növekedésével, ismét mind többen olvassák.
„Ha egy kis része is igaz annak – írja kötetünk utószavában Török András –, amit a kortársak feljegyeztek, Wilde valóban zseni volt, ahogy magáról híresztelte: az élőszó zsenije.” Kivételes tehetségének természetesen nem kevés írásos nyoma is maradt, méghozzá többféle műfajban: írt versek, drámát, szépprózát, művészetbölcseleti esszét. Kötetünk legjobb prózai írásaiból válogatott: gyermekien tiszta hangú meséiből,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1987
330 oldal · ISBN: 9630743248 · Fordította: Bálint Lajos, Király György, Kosztolányi Dezső, Lengyel Balázs

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Henry Wotton


Kedvencelte 6

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Bur3sz
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Bevallom, sokat gondolkoztam, mit is írjak. Rég óta akartam már elolvasni ezt a könyvet, de talán nem a Bűn és bűnhődés utánra kellett volna időzítenem. A mesék már finomabb hangúak voltak, míg a Chantervillei kísérteten jókat mosolyogtam. A Dorian Gray arcképe viszont ütött. Lord Hanry könnyedsége, bűnre hajlamos személyisége, Dorian züllött egyénisége fantasztikus módon van az olvasó elé tárva. A XIX. sz. végének romlottságáról lehet hű képet kapni.

>!
Lahara ISP
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Azt hittem, majd unni fogom, de nem csak, hogy nem untam, hanem le se tudtam tenni.

>!
smetalin
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Úgy érzem ez a közel 130 év, ami eltelt a regény írása óta , a nyelvezet , számomra érthetetlen volt néhány helyen, nem tudtam magam beleélni, és bizony néha unatkoztam a hosszú monológok alatt. A történet érdekes volt, csak ki kellett hámozni a lényeget! Az elbeszélések és a mesék viszont nagyon tetszettek, ott nem használta ezeket a körmönfont mondatokat, ott a lényegre szorítkozott!

>!
Kuckókapitány P
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Az elejétől kezdve ki nem állhattam Henry Wotton-t. Ja persze, hát ki szereti az ördögöt? Dorian pedig mégis bocsánatot fog nyerni, mert a megbánás szikrája fellobbant benne. A hosszú monológok kicsit megfeküdték a gyomromat, nehezen értettem a kor szófordulatait.
Sok ember megrémülne, ha szembe kellene néznie a „önarcképével”.
Filmben még nem láttam, de kíváncsi vagyok.
A meséit nagyon szeretem, de a kötet két elbeszélésén (A canterville-i kísértet, Lord Arthur Savile bűne) inkább kínomban nevettem.

>!
morcosmosómedve
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Nagyon megszerettem Oscar Wilde-ot! A stílusa, a képek, amiket leír annyira szépek és egyben hátborzongatóak. Mesék, amikbe mégis könnyen éli bele magát az ember és borzong meg rajtuk.
A Dorian Gray remekmű, ami bemutatja az emberi mohóság, hiúság, kegyetlenség határtalanságát, ha szabadlábon van, ha nincs következménye. Márpedig következménye mindennek van. Számomra a festmény a műben szimbolikus jelentőséggel bírt, egy szociopata lelkiismeretét testesítette meg és jól mutatta, hogyan torzul az önképe.

>!
Uzsonna
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Furcsa volt újraolvasni régi kedvencemet. Úgy látszik változtam, (ami helyén való) most nem szívvel, hanem ésszel olvastam el Dorian Gray történetét. És hümmögtem, hogy igen mesterien megírt könyv, nagyon szerettem a hangulatait (a nagy „őszölés” közepett virágillat terjengett mindig, miközben olvastam), és hogy szavakba tudott önteni minden ficaknyi érzést a lélek legbensőbb bugyraiból, de… maradt valamiért a távolság. Így is azt mondom, érdemes elolvasni!
Ui.: A 11. fejezetet zuhogó esőben olvastam el könyvet árulván ill. nem árulván a szögedi Széchenyi téren, miután a képeslapokat biztonságba helyeztem. Fantasztikus hangulata volt, és mivel az eső hosszan kitartott, senki nem zavart az olvasásban.

>!
ilovemycoffee
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Valami láthatatlan kapocs van köztem és Wilde között. Amikor csak van alkalmam és megfelelő beszélgetőpartnerem hozzá, mindig felhozom valahogy őt és a műveit. Órákig tudnék róla beszélni. Úgy érzem, hogy minden szava a helyén van és rendesen üt, bármiről is nyilvánuljon meg.
A Dorian Gray-t már olvastam egyszer, akkor is mély benyomást tett rám, de tavaly óta értem már annyit, hogy voltak benne olyan részek, amiket jobban megértettem. Természetesen még el fogom olvasni párszor életem során, a kedvencekkel már csak így szokás.
A meséket/elbeszéléseket csak most olvastam végig, régebben csak párat olvastam ezek közül, de mindegyik nagyon érdekes volt számomra. Az utolsó történet különösen tetszett Lord Arthurról, de mindegyikben ott volt egy kis Wilde, egy kis fűszer, amitől a legbugyutább történet is értelmet nyer.

Ja és még annyit szerettem volna hozzá tenni, hogy Lord Henry for President!

>!
Almost_Zed
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Leginkább a mesék tetszettek (amik nem csak gyerekeknek szólnak!), de az összes történet jó.
Mindegyiknek van valamilyen erkölcsi üzenete, és ez egy könyvnél sem hátrány.

>!
StAngela
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

Tyűű, ilyen gyűjteményt klasszul megírt művekből!
Hát, persze azért itt Wilde-nál se tetszett minden.
A Dorian Gray arcképe rám egészen varázslatosan hatott. Egyszerre gondolkodtatott és kielégítette a szépérzékemet. Bár néha beugrott egy-egy képkocka a filmváltozatból, miközben olvastam.
A regény valahogy jobban tetszett,mert ebben az esetben a részletesebb leírás fogott meg.
Dorian-t eleinte sajnáltam, mivel a körülötte lévők annyira „megmérgezték” a nárcizmusukkal és a fiatalságról vallott értékrendjükkel, hogy a végén ő maga is túlzott jelentőséget tulajdonított a külsejének. A későbbiek folyamán már majdhogynem utáltam, mert bár egy része szeretett volna kikerülni az ördögi körből, mégis valahogy nem tett túl sok erőfeszítést ezért.
A karaktert mindenesetre jól eltalálta Wilde. :)
A mesék közül a Boldog herceg tetszett a legjobban, illetve a Halász meg a lelke.
Előbbinek tömörsége is előnyére vált, amellett hogy Wilde a legszebb érzésekkel ruházta fel a szobrot és a kis fecskét.
Az utóbbinak a tanulságos mese titulust adtam. Az igazság amit megfogalmaz az, hogy a számunkra láthatatlan dolgok a legértékesebbek. Emellett nyíltan kimondja, hogy a lélek szív nélkül mit sem ér. S hogy ez fordítva is igaz, abban nem kételkedem!
Az elbeszélések közül csak A canterville-i kísértet tetszett. Sokat lehetett rajta mosolyogni.
Kifejezetten élvezhető kis iromány volt!

Végül, hát mit is mondhatnék. Oscar Wilde-ot megkedveltem. Az egyik legszellemesebb, legkifinomultabb író idáig, akitől olvastam.

>!
judkacag
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések

már akkor eldöntöttem, hogy kedvenc könyv lesz, mikor még el sem kezdtem olvasni. B)


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Szeretem a színjátszást. Sokkal valószínűbb, mint az élet.

72. oldal

>!
Cicu

Mindjobban beleszeretett tulajdon szépségébe, mindjobban érdekelte tulajdon lelkének romlása.

111. oldal

>!
Almost_Zed

Az emberiség nagyon is komolyan veszi magát. Ez a világ eredendő bűne. Ha a barlanglakó nevetni tudott volna, a Történelem másképp alakul.

Dorian Gray arcképe 40.o.

Kapcsolódó szócikkek: eredendő bűn
>!
StAngela

Ma az emberek tudják mindennek az árát, de nem tudják semminek az értékét.

Dorian Gray arcképe 44. o

>!
Eszter01

Semmi se gyógyítja annyira a lelket, mint az érzékek, viszont semmi se gyógyítja annyira az érzékeket, mint a lélek.

>!
kanga021

…mit ér az, ha valaki megnyeri az egész világot és elveszti a saját lelkét?

>!
kanga021

A lélek rettenetes valóság. Lehet venni, eladni, csereberélni. Lehet megmérgezni és megjavítani. Mindnyájunkban lakozik lélek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Willems: A hattyú krónikája
P. L. Travers: A csudálatos Mary visszatér
Jókai Mór: Az istenhegyi székely leány
Oskar Panizza: Holdtörténet
Jan Potocki: Kaland a Sierra Morénában
Anatole France: Abeille
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
E. T. A. Hoffmann: Fantáziadarabok Callot modorában 2.
E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép / A homokember / Scuderi kisasszony
Shannon Hale: A suttogó