A ​boldog herceg 475 csillagozás

Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg Oscar Wilde: A boldog herceg

Oscar Wilde, „az élet királya” – ahogy magát nevezte – könyörületesebb volt az országló, a valóságos királyoknál. Meséi alapgondolatát a részvét ihlette; részvét a szegények, a nyomorékok, a szerelem áldozatai iránt. S a mesék tájai, a városok, a királyságok, a mágusok és kereskedők – mintha az Ezeregyéjszaka világa kelne új életre a múlt századvégi angol író tollán. Szánalom és áldozat, keleti egzotikum, gazdagság, szemkápráztató ékszerek – ebben a sokszor túldíszített keretben ad szívig ható képet Wilde az emberi lélek legbenső csodáiról.

Eredeti megjelenés éve: 1888

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon · Napsugár-könyvek · Klasszik Alinea · Miniatűr Könyvtár Genius · Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Helikon, Budapest, 2020
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795148 · Fordította: Lengyel Balázs
>!
Libri, Budapest, 2017
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632279848 · Fordította: Lengyel Balázs · Illusztrálta: Orosz István
>!
Helikon, Budapest, 2015
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276328 · Fordította: Lengyel Balázs

10 további kiadás


Enciklopédia 32


Kedvencelte 76

Most olvassa 31

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 135

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/06/oscar-wilde-bo…

“- Honnan tudjátok? – kérdezte a számtantanár. – Sose láttatok angyalt.
– Dehogynem, álmunkban – válaszolták a gyerekek; és a számtantanár összeráncolta a homlokát, és nagyon szigorú arcot vágott, mert nem helyeselte, ha a gyerekek álmodnak.”

Kevés ember nő fel úgy a világon, hogy ne találkozott volna élete folyamán mesékkel valamilyen formátumban. Nehéz egyértelműen meghatározni, hogy kinek is szól maga a műfaj. Ha az újkori mese-univerzum ősrobbanásának a Grimm testvérek munkásságát tekintjük, akkor mondhatnánk, hogy gyerekek a címzettek, de tudni kell, hogy eredeti formájukhoz képest ezek a mesék is erős kozmetikázáson estek keresztül az erőszakosságuk és szexuális vonatkozásaik kapcsán megfogalmazott kritika miatt. A műfaj eredetét tekintve sincsen egységes álláspont. A Föld valamennyi kontinensén és társadalmában megtalálhatóak különböző formában, így kijelenthetjük, hogy az emberi kultúra meghatározó és szerves részei. Bármelyik országban is hallgatjuk vagy látjuk őket, felfedezhetünk közös vonásokat, amelyek utalhatnak a közösségek közötti generációkon átívelő kultúrális kölcsönhatásokra is, illetve eredhetnek egyfajta társadalmi tudatalattiból is: a mesék által megfogalmazott erkölcsi dilemmák bár helyi színezetűek, de egyetemes jelentőségűek.

A brit irodalom “fenegyereke”, egyik legmegosztóbb személyisége és hányattatott sorsú géniusza volt Oscar Wilde. Számos területen alkotott, ezek közül már életében is kiemelkedő sikert arattak a mesék. A Helikon Kiadó gondozásában megjelent A boldog herceg című kötet ezeket az írásokat tartalmazza gyűjteményes formában.

A könyvben összesen kilenc hosszabb-rövidebb mese kapott helyett. Tartalmi és terjedelmi okok miatt eltekintenék részletes ismertetésüktől, inkább csak egyfajta átfogó összegzést nyújtanék az engem ért irodalmi élményről….

GTM P>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Belopakodtak a szívembe Oscar Wilde meséi. Mit lopakodtak! Becsapódtak. Váratlanul, kivédhetetlenül kavartak fel érzelmeket, csaltak elő könnyeket, pedig isten bizony nem vagyok az a könyvön-filmen sírós típus. Éppen ezért nehéz is írni most róluk, mer félek, könnyen átcsúsznék érzelgős ömlengésbe, pedig ez nem csak tőlem állna távol, hanem ezektől a meséktől is. Mert a kiváltott hatás ellenére nem ilyenek. Inkább csak szívet melengetően szomorúak és nagyon szépek. Micsoda ellentét! De talán éppen ez a titkuk.

A finoman kidolgozott, végletekig aprólékos leírások, miniatűr részletek, zsúfolásig tobzódó szépség a nyelvi megformáltság szintjén, és mélységes fájdalom a szavak mögött: emberi önzés, irigység; társadalmi igazságtalanság, boldogtalan életek. Mégsem komor a hangulat, sokkal inkább jellemzi a csendes melankólia. A sötét tónusú történetekben jelen vannak a fontos emberi értékek is: a szeretet, az önfeláldozás és a magas erkölcsiség, s ha nem is győz mindig a jó, nem marad el a katarzis, a lelki megtisztulás.
A bukás pedig csak felerősíti a lelki szépség, a tisztaság értékét.

Valami egészen különleges egyvelegét hozza létre Wilde a romantika, a tündérmesék és a kelet varázslatos világának. Talán nem is egyveleg, mert a végeredmény valami új, egyedi, zseniális és utánozhatatlan. Fel nem foghatom, miért maradt ki eddig Wilde az életemből. Azt hiszem azok a fránya előítéletek akadályoztak. Ígérem, nem írom le többször, hogy nem szeretem az angol romantikát, de ez vitt tévútra. Pedig Wilde, hiába használja a romantika teljes eszköztárát, annyira önálló, egyéni módon alkalmazza őket, hogy egy egészen különleges világot teremt, amiben semmi nem emlékeztet arra, amit kortársaiban nem szeretek.
Ide nekem az összes Wilde-ot!

1 hozzászólás
blueviolet>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Életemben nem olvastam összesen ennyi szomorú mesét, mint ebben a kötetben.
Létezik olyan kifejezés, hogy „szívet melengetően szomorú”? Ugyanis annyi érték, annyi szépség, tisztaság sugárzik ezekből a mesékből, hogy hiába vonultatja fel az emberi természet legrosszabb oldalának teljes skáláját, nem erre fogok emlékezni. Hanem arra, hogy olvastam valami eredetit, valami igazit, értékeset, fájdalmasat, szirup, ömlengés és nagy szavak nélkül. Köszönöm, Oscar Wilde.

Zsuzsi_Marta P>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Jajj, de jó volt ismét gyereknek lenni, és ismét mesét olvasni! Oscar Wilde igazi mesemondóként szőtte a szálakat, tette fordulatossá a történeteket, szólaltatta meg a kis állatkákat, hableányt, gonosz boszorkányt – miközben nem is mesét mondott, hanem a lélek legmélyebb pontjáig hatolva megindító, szívfájdítóan szép epizódokat tárt elénk, és bizony mind a kilenc, mely ebben a kötetben szerepel, örök érvényű igazsággal és tanulsággal bír, és elgondolkodtat, szembesít, ráébreszt. Tette ez kifinomult stílussal, kiváló elbeszélőként.
Bevallom, nem mindegyik történet ragadott magával e 9 közül, némelyik esetében kicsit terjengősnek, túl cirádásnak éreztem a vonalvezetést, ám mégsem kap emiatt kevesebb csillagot, hiszen a többi bőven kompenzálta ezeket a negatívumokat.
Így a leginkább tetsző – és címadó – A boldog herceg, majd az őt követő A csalogány és a rózsa, Az önző óriás, Az önfeláldozó jóbarát, valamint A halász és a lelke érintett meg leginkább. Önzetlen szeretet, szerelem, önfeláldozás, önzőség, hiúság, elutasítás – az emberi lélek szinte minden oldalát bemutatta ezekben a gyönyörű történetekben.
"Hozd el nekem a városból azt a két dolgot, ami a legértékesebb – mondotta az Úr egyik angyalának; és az angyal elhozta az ólomszívet és a holt madarat.
-Jól választottál – szólt az Isten –, mert ez a kismadár örökké énekelni fog az én paradicsomkertemben, és a boldog herceg az én aranyvárosomban dicsőít majd engemet." (20.oldal A boldog herceg)

gumicukor>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Gondolkoztam, hogy 4 vagy 4,5 csillagot adjak, aztán végül maradtam a 4,5-nél. Oscar Wilde-dal kapcsolatban elfogult vagyok, mert az egyik kedvenc könyvem a Dorian Gray arcképe. Így ezt a kötetet is nagy várakozásokkal kezdtem.

A mesék háromnegyed része nagyon tetszett, de voltak, amik egyáltalán nem. Az a néhány, ami nem tetszett túl vontatott volt, nem volt igazán mély mondanivalója és túl sok volt bennük a leíró rész is (amit én alapvetően szeretek, de egyes esetekben itt komoly túlzásokba esett az író). Nem gondoltam, hogy ez egy olyan könyv, amit kis adagokban lehet (érdemes?) elolvasni, mert nagyobb dózisban az én lelkemet eléggé megterhelte. Alapvetően szeretem, ha az emberi gyarlóság kerül valaminek a középponjába, de órákon keresztül erről olvasni nekem nehéz.

Ezekből a mesékből úgy tűnt, hogy Wilde nagyon szeret állatokat megszólaltatni. Sajnos még akkor is, amikor a történet szempontjából nem lenne fontos. Ezt én mellőztem volna.

Olympia_Chavez P>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Végére érve ezeknek a meséknek, keresgélem a hangot, amin megszólalva méltathatnám a kötetet, de minden szó és minden mondat, csak valami durva textúrájú és fénytelen göröngy lehet Oscar Wilde érzékeny, kifinomult és csillagfényűre csiszolt szövege mellett. Ráadásul a kötet maga is erősen indít, a világ méltán legszebb meséjének mondott, címadó történettel hangolja fel szívünk húrjait, ami jóságával és szépségével még a világ kegyetlen arcát is aranyfátyol mögé rejti. Így könnyek nélkül, de elfogódott hangulatban röppenünk tova történetről történetre, melyek fecskeszárnyaikkal pont ugyanúgy megérintik a felnőtt korosztály lelkét és értelmét, mint ahogy a kisebbek okulására szolgál.

A szerző nyíltan tárgyalja az emberiség, az egyének legalapvetőbb jó és rossz tulajdonságait, a halált és az igazságtalanságot, sokszor feloldozás nélkül, magával hozva egy keveset a viktoriánus légkör kipárolgásaiból. Mégis olyan megdöbbentően egyedi képi világgal, fantáziával és gyengédséggel alkotja ezt meg, melytől megható és szórakoztató, értékteremtő varázslat lesz minden egyes sora. Mi pedig azon túl, hogy békésen hallgatjuk a csalogány énekét, vagy a tenger morajlását, újra és újra párhuzamot vonunk a történetek szereplői és a hétköznapok realitása között. Így aztán a mesék nem csak elrepítenek minket egy fantáziavilágba, ahol egy késsel levágva árnyékunkat lubickolhatunk a hableányokkal és tritonokkal, hanem rögtön elmélázunk a szerelem önzésén, a felelőtlenségen és a vezeklésen. Súlyos témák ezek, melyek elmélkedésre, önvizsgálatra is alkalmat adnak a felnőtt olvasónak, hogy még napok múlva is azon rágódjon, vajon ő már fölötte áll-e ezeknek a tanításoknak? Mennyit segít ő másokon egy aranyszoborhoz képest, mennyire őszinte érzések kötik embertársaihoz, önző-e vagy épp kellőképp jó társa barátainak, s mennyire gondoljuk magunkat önhittségünkben tévedhetetlennek?

Érdekes módon szinte az összes történet ismerős volt már valahonnan. Biztos vagyok benne, hogy egy részét korábban már olvastam, mások viszont mintha a kollektív tudattalanból derengtek volna elő, mint örök érvényű fantasztikus példabeszédek. Az élményt pedig a Libri karácsonyi kiadása tette teljessé, amely rajzaival és színvilágával hozta ugyanazt az eleganciát és különlegességet, amit Wilde világa megkövetel.

6 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Ezek a kis rövid novellák a rövidségük ellenére is nagyon hatottak rám. Némelyik történet úgy a szívembe mart, hogy le kellett tennem a könyvet és megemésztenem az eseményeket. Oscar Wilde ebben a kötetében olyan valós igazságokra világít rá a novelláin keresztül, amiről az ember egyébként nem biztos, hogy szívesen beszélne.

Igazán örülök annak, hogy elolvastam ezt a könyvet, mert elgondolkoztatott és úgy érzem, hogy az olvasmányélményen kívül sokkal többet adott, mint amire én csak számítani mertem volna.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/03/o…

beasechoes P>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Ajándékba kaptam ezt a könyvet, és sokáig úgy gondoltam, hogy nem fogom elolvasni, mivel nem szokásom meséket olvasni. Viszont valamelyik nap – nem tom, miért? – belelapoztam, és elkezdtem olvasni az első mesét, A boldog herceget. Teljesen magával ragadott, úgyhogy végül elkezdtem teljes egészében végigolvasni a könyvet.
Az első felében található mesék sokkal jobban tetszettek, mint a másodikban. Igaz, mindegyik tanulságos és elgondolkodtató volt, de az utolsó 2-3-at én már egy kicsit untam. Ettől függetlenül örülök, hogy végül elolvastam.

dwistvan P>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Nem is tudtam róla, hogy ez egy ilyen jó mesegyűjtemény. Volt amit ismertem, de nem gondoltam volna, hogy Oscar Wilde. Többeket pedig nem ismertem és nagyon tanulságosnak tartom. Rövid volt, mégis élvezetes a nagyon színes leírások és mesterien összeállított jelképei miatt.

Adrirawia>!
Oscar Wilde: A boldog herceg

Csodálatos történetek.
Némelyik szívcsavaró… Na jó, a legtöbb szívfacsaró.
A csalogány és a rózsa marad a kedvenc mesém az összes közül.
Észrevettem azt is, hogy amikor egy fiút ábrázolt Wilde, legtöbbször kékes szemei és szőke haja volt az ifjoncnak. Kicsit Lord Alfred Douglasra emlékeztetett. Főleg a csillagok fiánál.
Nagyon mély jelentéstartalommal bírnak ezek a történetek, társadalomkritika is egyben.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

– A halál házába megyek. És a halál, ugye, az álom testvére?

Kapcsolódó szócikkek: álom · halál
2 hozzászólás
Doresz_>!

– Az a zug, amit szívből szeretünk, az a világ […].

53. oldal

Sli P>!

– […] Valóban nem ismerek semmit a világon, ami nemesebb vagy ritkább volna az önfeláldozó barátságnál.

41. oldal, Az önfeláldozó jóbarát (Libri, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: barátság · nemes · önfeláldozás
Doresz_>!

– Bizony – válaszolta a társa –, keveseknek sok adatott, sokaknak nagyon kevés.

163. oldal

Doresz_>!

– A háborúban – felelte a takács – az erős szolgájává teszi a gyengét, a békében pedig a gazdag teszi szolgájává a szegényt

75. oldal

shadowhunter1975 P>!

– A király kertje még nem a világ, te ostoba csillagszóró – kiáltotta egy vastag római gyertya. – A világ mérhetetlenül nagy, és három napba is beletelne, míg bejárhatnád.
– Az a zug, amit szívből szeretünk, az a világ – kiáltotta az ábrándos tűzkerék, amelyet kora ifjúságában erős kötelékek fűztek egy vén fadobozhoz, és azóta megtört szívével kérkedett –, sajnos azonban a szerelem nem divat többé, a költők megölték. Annyit írtak róla, hogy senki sem hisz már nekik, amit egyébként nem is csodálok. Az igazi szerelem hallgat és szenved. Emlékszem magam is, egyszer… De hagyjuk ezt. Hiába, a romantika halott.

53-54. oldal - A híres-nevezetes rakéta (Helikon Zsebkönyvek 2, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: romantika
1 hozzászólás
mezei P>!

– A romantika halott, a romantika halott, a romantika halott – mormolta. Mint a legtöbb ember, ő is azt hitte, ha valamit újra és újra, hosszan ismétel, végül igaz lesz.

54. oldal, A híres-nevezetes rakéta

Kapcsolódó szócikkek: romantika
Sli P>!

Már nem gyűlölte a telet, mert tudta, nem más az, mint az alvó tavasz, és csak pihennek ilyenkor a virágok.

38. oldal, Az önző óriás (Libri, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: tavasz · tél · virág
SzarnyasLany>!

– Félek, hogy felbosszantottam őt – felelt a kenderice. – Szó, ami szó, olyan mesét mondtam el neki, amelynek tanulsága van.
– Ah! – szólt a kacsa –, ez mindig nagyon veszedelmes vállalkozás.

45. oldal (2013-as kiadás)

kávéscsésze>!

Józan esze mindenkinek lehet a világon, föltéve, hogy nincs fantáziája.

53. oldal, A nevezetes rakéta (Alinea Kiadó, 2013)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lev Tolsztoj: Mesék
Babits Mihály: A torony árnyéka
Móricz Zsigmond: Arany szoknyák
Szaltikov-Scsedrin: Mesék
Zelk Zoltán: Alszik a szél
Lázár Ervin: A retemetesz
Benedek Elek: Székely Tündérország
E. T. A. Hoffmann: A király menyasszonya
Tandori Dezső – Tandori Ágnes: Madárnak születni kell…!
Gyurgyák János (szerk.): Élet és Halál könyve