Sánchez gyermekei 4 csillagozás

Ez a könyv egy Mexico Cityben élő szegény családról szól, a családfőről és négy gyermekéről. Az apa, Jesús Sánchez, ötven éves, Manuel harminckettő, Roberto huszonkilenc, Consuelo huszonhét, Marta pedig huszonöt. Az a célom, hogy az olvasónak egy szobában, a nyomortelepen mutassam be a családi életet és a nevelést, egy nagy latin-amerikai város szívében, ahol megkezdődtek a gyors társadalmi és gazdasági változások.
Mexikói munkám során 1943 óta a családkutatás számos módszerével kísérleteztem. Öt család című munkámban megpróbáltam az olvasót bepillantáshoz juttatni öt közönséges mexikói család életébe, öt közönséges hétköznapon. Ebben a kötetben mélyebb betekintéshez igyekszem alkalmat nyújtani új módszerem segítségével, úgy tudniillik, hogy az öt közül egy család minden tagja tulajdon szavaival mondja el az élete történetét. Ilyen módon többsíkú, színes gyűjtőlencsében látunk minden személyt és a család egészét is, meg a mexikói szegénysorsúak életének számos vonatkozását.… (tovább)
Eredeti cím: The Children of Sanchez
Eredeti megjelenés éve: 1961

Megdöbbentő és lebilincselő. Az első szociológiai regényként tartják számon. Minden percét imádtam. Eggyé tudtam válni a szereplőkkel, én is ott voltam velük Mexicoban. Kötelezővé kéne tenni!

Egyedülálló kötet, számomra eddig ismeretlen stílussal. Családtörténet Mexikóból a XX. sz. közepéről. Központi szereplői Jesús Sánchez a családjáért élő, dolgozó, iskolázatlan mexikói és leszármazottjai. Változatos, több szemszögből bemutatott, párhuzamos önéletrajzok, melyeket az egyszerű őszinteség jellemez. Az író találékonyságát dicséri, hogy az egyes szereplők történetének olvasásakor, olyan érzet keríti hatalmába az olvasót, mintha az aktuális mesélővel egy asztalnál üldögélne és hallgatná élettörténetét. Szomorú és fájdalmas volt a szereplők elpocsékolt életének nyomon követése.
Köszönet @Joeymanonak, értékelése hatására olvastam el a könyvet!

Rajongtam a tanáraimért, de olyan kishitű voltam, sose reméltem, hogy a nyomukba léphetek. Az én szememben minden lehetetlen volt akkoriban. Ha egyszer én olyan szép meg olyan művelt lehetnék, mint ők! Honnan venném én a merészséget, hogy egy osztály leányának elébe álljak, és leülést-felállást parancsoljak nekik? No nem, az ilyet nem nekem találták ki.

A záróünnepi szüleim, Senora Christina, a Casa Grandéból és apám orvosa, dr. Ramón ott vártak kinn a templom előtt egy csokor virággal . Apámat is kértem pedig, hogy jöjjön el a keresztszüleimmel, de erre csak annyit mondott: – Nem maradhatok el a munkából.
Próbáltam őt is megérteni. Mennyit néztem hátulról, és szerettem volna belelátni a nemes szívébe , a sok szenvedésébe, amibe a tökéletes felelősségérzete vitte. Hátulnézetből olyan volt , mint egy megtört , fáradt ember, aki csak rajongó szeretetet kap családi körében. De ha szemből néztem , és a hideg tekintetével találkozott a szemem, vagy a szigorú beszédét hallgattam , mintha esküdt ellenségem lett volna, aki még csak módot sem adott soha , hogy barátkozni próbáljak vele , hogy megszeressem. Mintha állatidomító lett volna, és csak etette volna a gondjára bízott kis teremtéseket , és gondoskodott volna róluk, de az soha eszébe nem jutott, hátha éreznek , gondolkodnak azok is. Ha nem olyan kemény ember , talán ő lehetne a legjobb apa a világon.

Aztán beültem a nagy székbe (az volt különben az egyetlen szék a nagynéném házánál), és elköltöttem reggelimet: a fekete kávét vagy a teát, a tegnapról maradt rizst vagy babot, és néha a sajttal, paprikával egybesütött tortillát. A nagynéném tolta alám mindig a széket, hogy lássam, milyen kedves vagyok neki is, az urának is és szívesen látnak a házuknál.
359. oldal, Consuelo

Dolgoztam rendesen, de aztán egyszer a főnökömmel egy összetűzés miatt el kellett jönnöm. Gondoltam, hogy lesz nekem hová beállni rögtön. Dolgoztam már már akkor lámpaüveg-csiszolóknál, bőrárugyárban, pékségben, még a szobafestéshez is értettem. Sokunknak az volt az elgondolása, hogy mindenféle munkában jártasságot szerzünk, nem hallhatunk éhen. Hát nem így volt, mert munkát azt nem találtam sehol.