Szabad ​akarat 567 csillagozás

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Mire ​felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.

Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?

Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Jelenkor, Budapest, 2021
286 oldal · ISBN: 9789635181100
>!
Jelenkor, Budapest, 2021
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635181094

Enciklopédia 23


Kedvencelte 31

Most olvassa 153

Várólistára tette 309

Kívánságlistára tette 416

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi első könyve nem várt sikert aratott. Ebben a kötetben újabb terápiás eseteket mutat be a klinikai szakpszichológus, melyek által újragondolhatjuk saját lehetőségeinket. Sztorik, meglátások, észrevételek, ajánlások szokásos könnyed, befogadható stílusban. Nekem ennél mélyebb pszichológiai fejtegetés nem kell, én pont azt kaptam, amire számítottam. Nyilvánvaló, hogy a könyv nem helyettesít semmilyen terápiát és nem fogja egy csapásra megoldani a problémáinkat, de felvillant olyan helyzeteket, amin el lehet gondolkodni. Ez a könyv pont annyira sekélyes vagy mély, amennyire az olvasó annak érzi. Ne higgyetek a negatív kritikáknak, olvassátok el! A kötet rendkívül szertágazó témákat érint, így biztosan találtok benne kapcsolódási pontot a saját életetekkel. Nekem sokat adott.

>!
Jelenkor, Budapest, 2021
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635181094
5 hozzászólás
robinson P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Remélem a pszichológus-írónak nem kell pszichológus ezt a sértő és megalázó (tipikusan magyaros) fogadtatást feldolgozni.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/12/szabad-akarat.html

10 hozzászólás
Réka0128 P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

„Ahogy élünk, ahogy gondolkodunk, ahogy másokhoz viszonyulunk, nem a semmiből keletkezett. Gondolatainknak, érzéseinknek, reakcióinknak a régmúltba nyúló gyökere van.”

Másfél éve az Örökölt sors egy igazán meghatározó olvasmányom volt, ezért nagyon vártam a Szabad akarat megjelenését. Igencsak meglepett, amikor a megjelenés után pár héttel csupa negatív vélemény jött velem szembe. Lehet, hogy nem ugyanazt a könyvet olvastam, mint akik lehúzták, mert én egyáltalán nem éreztem olyan borzalmasnak ezt a kötetet. Tény, hogy az Örökölt sors után lehet nem ad túl sok új információt, de például az anyagiakhoz való viszonyulásról szóló részek szerintem kifejezetten érdekesek voltak. Nagyon olvasmányosan van megírva, úgyhogy könnyen lehet vele haladni. Számomra rendkívül hasznos és tanulságos írás volt, valamint mélyen el is gondolkodtatott.
Akit érdekel a transzgenerációs szemlélet, annak mindenképp tökéletes választás lesz a Szabad akarat. :)

6 hozzászólás
konyvolvaso>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Érdekesen tud mesélni, felkelti a figyelmemet akár a videóját nézem vagy elolvasom a könyvét. Nem csak egy száraz olvasmány hanem jó idézeteket lehet elcsípni és elgondolkozni azon amit mond.Ajánlom mindenkinek akit érdekel a saját sorsa vagy máson szeretne segíteni, megtudni ok-okozati magyarázatokat.

cintiatekla P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

A kötet esetleírásokból áll, illetve ennek magyarázataiból. Igaz, hogy nem annyira részletesen, de így olvasás után úgy gondolom, hogy nem a személyek a fontosak, hanem amire rá akar vezetni a szerző. Több történet, azonban egy dolog összeköti az összeset: tudattalanul is a gyermekkori, vagy a szüleink, nagyszüleink traumái vannak ránk hatással.

A másik oldalon viszont igen részletes. Ugyanis hosszabban taglalja, hogy a csecsemőkori élményeink mennyire meghatároznak bennünket, majd pedig az utódainkat. Mert az érzelmi elérhetetlenség a szülő részéről is trauma az éppen még csak a világra csöppent baba számára. Ez első olvasatra túl misztikusnak, vagy egyenesen hülyeségnek tűnik? Ezért érdemes elolvasni a könyvet, mert Noémi ezt sokkal szebben vezeti le. A tudományos magyarázatokat érthetően és olvasmányosan adja át most is.

A Szabad akarat nagyon szépen meséli el, hogy minden mindennel összefügg. Vagyis éppen mindenki mindenkivel. Nem csak család szinten, hanem a mikrokörnyezetünkben, a nemzetünkben, és ez a világ alakulására is hatással van. Ahogyan naponta rakódik le Budapest házaira a szmog, és évtizedek alatt festi át más színűre, úgy a társadalmunkban is egyre csak halmozódnak a fel nem dolgozott érzések, problémák, amik hosszú távon hatással vannak a mindennapjainkra is. Mi vagyunk az a generáció, akinek egyszerűen muszáj lépnie, hogy az egyén mellett a közösség is elindulhasson a gyógyulás útján.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2022/01/orvos-toth-noemi-sza…

Pandalány P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Kíváncsian vártam Noémi legújabb könyvét, mert a korábban olvasott Örökölt sors nagyon érdekes és elgondolkodtató olvasmánynak bizonyult a tavalyi évem olvasmányai között. Körülbelül ugyanerre az élményre számítottam a mostani könyvvel kapcsolatban is, bár gyanítottam, hogy az első könyv átütő sikerét nem fogja felülmúlni a folytatás.
Örülök, hogy a konkrét példák kiegészülnek Orvos-Tóth Noémi szakmai magyarázataival, mégis teljesen közérthető nyelven fogalmazza meg ezeket. Leginkább ennek köszönhető, hogy egy pszichológiai könyv eljuthat nagyon sok olvasóhoz, ezáltal válik igazán hasznossá és maradandóvá. Viszont egyik témakörbe sem merül bele mélyebben, ezt meglehetősen hiányoltam, mivel vannak olyan részek, ahol nagyon rövid a kliens története és túlságosan rövidre van zárva, feloldást sem feltétlen kapunk mindig.
Például különösen tetszett a pénz szerepének taglalása. Nem is gondolnánk, hogy a mi mostani, mai életünkben játszott szerepe a pénznek honnan ered és csak egy vetülete annak, ahogyan felmenőink bántak a pénzzel. Legyen szó egy családi vállalkozás csődjéről és ennek anyagi hatásairól vagy épp egy nagy örökségről, ami megváltoztatja a család életének dinamikáját, minden hatással van arra, ahogyan te vagy én bánunk a jelenünkben a pénzzel.

Engem amúgy legjobban az érdekel ebből a sok-sok leírt esetből a könyvben, hogy hogyan tovább. Mármint az nagyon szuper, ha valaki eljut az önismeretnek abba a szakaszába, ahol rá tud és rá mer világítani a gyerekkori traumáira, örökölt sorsára, viszont mi történik ezután? Hogyan tudja ezeket a látott mintákat elhagyni, amennyiben meg akarja szakítani a láncolatot.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2022/01/blogturne-o…

3 hozzászólás
julcseee P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Nem olvastam Noémi előző könyvét. Valamiért annyira túl volt tolva, ráadásul azt gondoltam, „hah, én tudom mi az, hogy minta hozása a szülőktől, nekem biztosan nem mondana újat”. Aztán elolvastam ezt a könyvet, és két gondolatom is lett hirtelen:
– 1. Mekkora idióta voltam, amikor azt hittem én mindent tudok.
– 2. Amikor leértékelik az emberek ezt a könyvet azzal, hogy az előző könyve sokkal jobb volt, akkor én csak nézek értetlenül. Ez a könyv nekem maximális 5csillag. Milyen lehet akkor az előző? Azonnal el kell olvasnom.

Ez a könyv példákat hoz Noémi klienseitől, és olyan érdekesen, és jól van megírva, hogy úgy haladsz vele, hogy észre sem veszed. És közben nagyon sokszor csak nézel, hogy bakker, de durva hogy miket hozunk a múltunkból, úgy, hogy nem is tudjuk.

Olvassátok!

2 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Biztosan újra fogom még olvasni és egyes részeknél jobban el fogok időzni. A példákon keresztül lehet látni, hogy rengeteg olyan történés hatással van az életünkre amire nem is gondolnánk. A kérdéseken keresztül pedig a saját életünket is át tudjuk gondolni. Minden embernek a kezébe adnám. Jobban meg tudnánk érteni a másik viselkedését és persze a saját magunkét is. Csak ajánlani tudom!

Nessie1226 P>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című kötete nagy kedvencem lett és rengeteget tanultam belőle, alig vártam, hogy a legújabb írása is felkerüljön a polcomra. A Szabad akaratnak már a borítója lenyűgöző, így lelkesen vetettem bele magam az olvasásába, szerencsére én pont azt kaptam, amire számítottam. Valóban egyfajta kiegészítése ez a könyv az Örökölt sorsnak hiszen alapjaiban ugyanaz a fő gondolatmenet: milyen hatása van a múltnak a jelenünkre, a felmenőink traumái és problémái, a különböző családi minták, beidegződések hogyan öröklődnek tovább az életünkben, s mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket felismerjük, milyen út vezet a gyógyulás felé. A már ismerős témákat az eddig megszokott közérthető stílusban, sokféle személyes sors bemutatásán, illetve a páciensek példáján keresztül, illetve saját tapasztalatokat megemlítve tárja elénk Noémi. Több, fontos témakörre bomlanak a fejezetek, az egyik ilyen nagyobb rész a pénzhez való viszonyunkat vizsgálja, az anyagi hátterünk szerepét, hatásait a kapcsolatainkban, ez az egyik leghangsúlyosabb elem az életünkben és muszáj róla beszélni, így az erről szóló oldalak nekem kifejezetten tetszettek. Minden más téma korábban szintén központi szerepet kapott, igazából újabb példákon és eseteken keresztül még többet tanulhatunk magunkról, újabb információkkal gazdagodhatunk és a kötet végén még meditációs technikákat is elsajátíthatunk. Ami miatt Noémi korábbi írása egy fokkal jobban tetszett, hogy ott sokkal mélyebben olvashatunk magáról a transzgenerációs elméletről, átfogóbb képet kapunk a témáról, míg a Szabad akaratnak amennyire jól összerakott az első része, úgy a második fele kicsit kevésbé tűnt kidolgozottnak, vagy logikusan egymásra épülőnek egy-egy fejezet, ám ez cseppet sem von le az értékéből, mert ugyanúgy csak ajánlani tudom, mint az Örökölt sorsot, mindkét kötet hiánypótló, mindenki azonosulni tud bizonyos gondolatokkal, érzésekkel, s azt viszi magával útravalónak, amit igazán fontosnak tart.

NikoLetti>!
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Kicsit meg voltam lepve , milyen értékeléseket kapott a könyv, de rájöttem mindenki máshol tart, más témák érintik meg .
Nekem nagyon érdekes volt , azért is szeretem az önfejlesztő könyveket , mert úgy érzem valahogy más szemmel nézem a körülöttem lévőket és önmagamat.
Számomra nagyon jól érthető, szépen vezetett kötet. Rájöttem, hogy a pszichológia és a spirituális „munka” kéz a kézben jár. Az a lényeg, hogy dolgozunk magunkon és kinek -kinek más az útja.
Rengeteg széljelölőt tettem a kötetbe , szerintem még egy -egy mondatát forgatni fogom magamban, hogy mit is jelent számomra.
Különösen megdöbbentő volt, a toxikus pozitívitásról olvasni. Valahol sejtettem , hogy nem igazán jó mindig csak a pozitív megerősítésre gondolni valami probléma felmerülésekor , szükség van időre térre míg elgyászoljuk , megéljük a fájdalmakat.
Örültem a kötet végén található meditációs technikáknak :)


Népszerű idézetek

schjano P>!

Ahhoz, hogy tisztában legyünk saját létezésünk értékével, szükségünk van egy másik emberre, aki értéknek tartja azt.

63. oldal - Hiányzó biztonság (Jelenkor, 2021)

FSzK P>!

A toxikus pozitivitás „minden fejben dől el” és „bármit elérhetsz” típusú megtévesztő szlogenjei aláásták az élet egyszerű valóságának becsületét.

Pandalány P>!

A trauma az, ahogy a múlt uralkodik a jelenen.

Kapcsolódó szócikkek: trauma
blankajulia>!

Gyakran kritikus élethelyzeteink a legjobb tanítóink. Amikor valamire heves érzelmekkel reagálunk, kiborulunk, lefagyunk, felháborodunk vagy megsértődünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy többről van szó, mint ami első ránézésre látható.

73. oldal

Catherinne>!

A szolidaritás az egyik legbecsesebb emberi érték. Abban a pillanatban, amikor elindul az eróziója, mindannyian a vesztes oldalra kerülünk.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szolidaritás
nem_vivi>!

Az az ember, legyen felnőtt vagy gyerek, akinek a létezése észrevétlen marad, elmagányosodik.

130. oldal

FSzK P>!

A család az életre nevel, de nem akármilyen életre, hanem arra, amit a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink ismertek.

Kapcsolódó szócikkek: család
FSzK P>!

Amikor egyetlen emberben megtörik a bizalom, azt az egész család, de még az utódok is megszenvedik. Ahogy a szeretet koncentrikus köröket vetve túlér az egyénen, úgy a bizalmatlanság sem marad az ő egyedi élménye.

konyvolvaso>!

Hogy mi a szabadság a pszichológus szerint? Az az állapot, amikor az életünket nem az indulatok, félelmek, szégyen, tehetetlenség, örökölt rossz minták és blokkoló hiedelmek uralják.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szabadság
blankajulia>!

Feszültség esetén természetes, hogy keressük a megnyugvás forrásait. Ha korai éveiben a szüleink nem voltak képesek segíteni nekünk stressz-szintünk csökkentésében – ha közelség nem kapcsolódott össze a megnyugvás érzésével, a másik ember helyett tárgyak halmozásától reméljük a biztonságot.

65. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Kövesi Péter: Nem leszek nemecsek!!!
Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van
Cheryl Strayed: Vadon
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Irvin D. Yalom: Amikor Nietzsche sírt
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Kamarás István: Titkos kutatónapló
Julian Guthrie: Alfa-lányok