Örökölt ​sors 2144 csillagozás

Családi sebek és a gyógyulás útjai
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak –, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Jelenkor, Budapest, 2022
296 oldal · ISBN: 9789635182305
>!
Jelenkor, Budapest, 2022
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635182299
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
ISBN: 9786155932168 · Felolvasta: Orvos-Tóth Noémi

2 további kiadás


Enciklopédia 59

Szereplők népszerűség szerint

Böhm Aranka · Csányi Vilmos · Steve Jobs


Kedvencelte 236

Most olvassa 437

Várólistára tette 777

Kívánságlistára tette 868

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

”Igen, mi mindannyian traumatizált ősök leszármazottjai vagyunk. Tárjuk hát fel, eredjünk nyomába az eltitkolt vagy elfeledettnek hitt fájdalmaknak, hogy szabadulni tudjunk nyomasztó árnyaiktól.”

Nagyon fontos dologra, a transzgenerációs szemléletre hívja fel a magyar pszichológus a figyelmet, egy olyan korban, amelyben sajnos kizárólag az ÉN számít. Az önjelölt segítők pedig csupán az egyénnel, az egóval foglalkoznak, és nem győzik hangsúlyozni, hogy csak a saját boldogságunkkal törődjünk, ám arról elfeledkeznek, hogy társadalomban élünk és családban szocializálódunk. Emiatt nagyon fontos, hogy minél több emberhez eljusson ez a kiadvány, és a közhelyek mantrázása helyett végre elkezdjünk összefüggésekben gondolkodni életünkről, örökölt sorsunkról.

Legtöbben sajnos családban szerezzük be életre szóló sérüléseinket, ahogy Noémi nagyon szépen és szívfájdítóan fogalmaz: „szomorú tény, de a legtöbben nem a külvilágban és nem idegen emberektől sebződünk, hanem azon a helyen, ahol biztonságban és szeretetben kellene élnünk: a családban”. Azonban felhívja a figyelmet, hogy nem okolhatjuk mindezért kizárólag szüleinket, hiszen minden szülő gyermekként kezdte az életét, mindenki csak a kapott szeretetmintákból tud építkezni. Sokszor nem a szeretet hiányzik egy-egy családtagból, hanem a biztonságos kötődés képessége. Nemritkán nagy- vagy dédszüleink traumáit hordozzuk, miközben csak annyit érzünk, hogy valami nagyon nem oké az életünkben. A feldolgozatlan traumákat, titkokat pedig generációról generációra adjuk tovább. Emiatt korai traumáink felismerése, tudatosítása, feldolgozása nemcsak azért fontos, hogy önmagunkat meggyógyítsuk, hanem, hogy ezeket a mintákat ne vigyük tovább gyermekeinknek, majd unokáinknak.

A kötet a megdöbbentő felismeréseket a fejezetek végén feltett kérdésekkel segíti, miközben a stílus hihetetlenül olvasmányos és közérthető. A tanulságok pedig nem érnek véget az olvasással. Páratlan könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom.

6 hozzászólás
MissFortune>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Ez egy lenyűgöző könyv, rengeteg új dolgot tanultam általa. Kicsit félve vágtam bele, azt hittem, száraz olvasmány lesz, de nagyon kellemesen csalódtam. Rendkívül olvasmányosan lett megírva, példákkal, történetekkel alátámasztva. Nem vagyok túl jártas a pszichológiában, nem is a kedvenceim az önsegítő könyvek.. Ez azonban tetszett. Nem volt olyan fejezet amiben ne fedeztem volna fel egy-egy ismerősömet, vagy akár magamat. Közelebb kerültem a válaszokhoz, önmagamhoz, a családhoz, a barátokhoz.
Bátran ajánlom mindenkinek. Örülök, hogy ekkora népszerűségnek örvend ez a könyv, mert így több emberhez eljut az üzenet, és talán lesz változás egyszer..:)

3 hozzászólás
pannik>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Orvos-Tóth Noémi könyve érthetően foglalja össze milyen széleskörű hatással van ránk a felmenőink által elszenvedett trauma, veszteség, fájdalom, gyász. Generációkon átívelő mély titkok ütik fel fejüket és követelik a megismerés, a napvilágra kerülés és a feldolgozás lehetőségét egyszer csak valahol, valamelyik leszármazottban.
Amiről ír, mindannyiunkat érint, hiszen mindenkinek a szekrényében ott az a bizonyos csontváz (és jó ha csak egy, és nem egy egész focicsapatra való).

Egyrészt érdekes vagy inkább érdekfeszítő, nem is tudom, mindkettő. Megérte elolvasni, sokat lehet belőle meríteni, bár valahogy ránk is ül, hiszen a téma nehéz. Egy-egy rész egészen megérintett.
Másrészt kiábrándítóak a sorok és elszomorítóak is, kicsit az egész könyv olyan hatást kelt, hogy terápia és szakember segítsége nélkül elveszettek vagyunk teljesen, ha nem volt olyan hiper-szuper családunk mint Noéminek, akkor kábé veszett fejsze nyele, mert önmagunktól nehéz lesz rájönni mi lehet a felmenők bugyrában, főleg ha a családon belül nem volt ez téma és nincsenek infók. A legtöbb esetben a már kialakult sémák, gátak, pánikrohamok, vagy súlyos betegségek mögötti lelki traumák feltárása nehézségekbe ütközik, hiszen vagy nincs kitől kérdezni már, vagy falakba, titkolózásba ütközünk.
Fontos témát jár körbe a könyve, érdemes olvasni, mindenki le tudja vonni a saját életére vonatkozó következtetéseket. Illetve a fejezetek végén lévő kérdések is vezérfonálként szolgálnak, egy-egy témában le tudjuk ellenőrizni van-e esetünkben valami amin érdemes dolgozni. A könyv nem ad megoldást, inkább csak a felismerésig való eljutásban segít(het).

meseanyu P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Szerencsére nem voltak nagy traumák a családomban, vagy amik voltak, azokat igyekeztek jól kezelni, így meglehetősen pozitív narratívával vagyok ellátva, de persze azért nekem is vannak olyan problémáim, amiket jó lenne jobban megérteni, orvosolni. Olvastam volna még tovább a könyvet, kicsit több esetleírást, példát, hátha találok valami kézzelfoghatóbbat a saját kérdéseimet tekintve, de nyilván a leglényegesebbet megkaptam, hogy elinduljak egy család- és egyben önismereti úton, ehhez pedig sokat segítenek a könyv feladatai. Hasznos könyv, és örülök, hogy ennyire népszerű, ez talán azt jelenti, hogy többen kezdenek el foglalkozni ilyen kérdésekkel,és ennek eredményeképpen lassacskán egészségesebb lelkületű lesz a meglehetősen megkeseredett, ősei sorsát állandóan újratermelő magyar nép.

2 hozzászólás
olvasóbarát>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

„Döcögő, fásult életek oka sokszor nem más, mint a kényszer, hogy arra kell menni, amerre igazából nem szeretnének.”

Mindig érdekelt a pszichológia, ez egy nagyon érdekes kötet, az emberi élet problémáinak végiggondolása a fogantatástól. Sok okot véltem olvasás közben megérthetőnek mások viselkedésében is. Úgy gondolom, hogy szerencsés vagyok, hogy nem érték a családunkat feldolgozhatatlan traumák és olyan szüleim és testvéreim voltak/vannak, akik nem a problémáimat szaporították, hanem a lehetőségeket biztosították számomra és csak remélni tudom, hogy én is ilyen szülő, házastárs, testvér és nagyszülő vagyok! Persze azért semmi sem tökéletes és az ilyen könyvek segíthetnek abban, hogy valami jobbá váljon. Azzal is szerencsém volt, hogy olyan hivatást találtam, ahol szerettem dolgozni, ott lenni, élményként és nem kötelességként éltem meg a mindennapokat. A fejezetek végén feltett kérdések alkalmasak arra, hogy szembenézzünk magunkkal, problémáinkkal az életben és fejtegessük az okokat, amelyek esetleg a mélyben gyökereznek.

A kötetet @dianna76 invitálására, @Hintafa emlékére olvastam, sajnos ennek a kötetnek az olvasását ő már nem tudta befejezni. A mű alkalmas arra, hogy minden olvasóját új élményekhez, fontos tudnivalókhoz juttassa el.

1 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Nos mire is kap 3 csillagot a könyv.
1. Nem zsánerem és ezért nagyon lehúzni se szeretném.
2. Látszik mögötte a rengeteg meló
3. Alapvetően jó információk vannak és érdekességek is
De akkor miért is csak ennyi? Hát most jöjjenek akkor a mínuszok is
– Kezdek rájönni, hogy nem is a könyvvel van igazából bajom, hanem hogy „hülyének vagyunk nézve” feelinget ad nekem. Mivel az én korosztályom, ha nem is vett részt a háborúkban, de a nagymamáink dédijeink igen. És én hallgattam a meséket abból az időből. Nem értem hogy miért kell azt gondolni, hogy ezt egy ember egy könyvből tudja meg hogy a háború rossz….., illetve ezt józan paraszt ésszel egy kis beleérző képességgel is lehet tudni, mi dúl egy másik emberben. A múltunk mindig hatással lesz a jelenünkre és a jövőnkre, ahogy ezt rengeteg közhellyel/ben is látjuk, halljuk és mint általában ezek is igazak, vagy legalább egy részük mindneképp
– a másik az hogy a „bizonyítékok” akár lehet rossz is. Hiszen ki a megmondhatója, hogy az a kislány akit említ a könyvben azért nem evett mert a nagymamája vékony volt(jó a miért érdekes). De az is lehet semmi köze hozzá. Ezt pl pont nem látom bizonyítéknak. Sokszor az az érzésem, hogy csak bele vannak magyarázva dolgok, illetve nincs olyan ember akinek valakije ne harcolt, vagy lett volna kitelepített stb….. Szóval ez visszafele is működhetne. Kicsit olyan mint a verselemzés, vajh mire gondolt a költő? (mondjuk kell lóvé a kajára írok pár rímet?)
Azért sajnálom a könyvet, illetve az élményt, mert többen is ajánlották és méltatták a kötetet. És amiért szeretik is meg tudom érteni. Hiszen a transzgenerációs cucc nagyon érdekes téma, de ez nekem kevés volt. Hát ez van….. Szerintem az ilyen könyvekkel sosem leszek jóba:(

7 hozzászólás
Süntüske I>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kifejezetten érdekelnek a családtörténetek, a generációs mintázatok, ezért, és a szinte egyöntetűen dicsérő értékelések miatt felfokozott érdeklődéssel vettem kezembe a könyvet. Élvezettel olvastam, de azt kell mondjam, számomra nem nyújtott sok új információt, és a stílusa is inkább megmaradt egy Nők Lapja Pszichológia-cikk könnyedén befogadható színvonalán, minthogy komolyabb mélységeket kapargasson meg.
Az első fejezet tetszett a legjobban, különösen a testvérek sorrendjét és a szülők sorsának követését taglaló részek, ezekből számos meglátást tudtam a saját helyzetemre vonatkoztatni, és a példaként bemutatott esetek is szemléletesek voltak. A későbbi részek viszont egyre csapongóbbá és önismétlőbbé váltak, sokszor éreztem azt, hogy az írónő felvetett egy érdekes témát, majd nem fejtette ki, és elkezdett valami másról beszélni. A végén sem éreztem, hogy egy egységes konklúzióra jutott volna, egyszerűen csak lezárta egy ponton.
Részletkérdés ugyan, de a szerkesztést is gyakran éreztem problémásnak. A forrásmegjelölések eléggé egyenetlen módon lettek kezelve (hol szakmailag pontos, hol sztorizgatós, „készült erről egy film…” típusú idézéssel) ami egy egyetemi esszében máris rontana a jegyen. Azt is megértem, hogy a példaként használt alanyok teljesen természetes módon nem az igazi nevükön szerepelnek, de hol csak úgy lettek hivatkozva, mint X éves férfi/nő, hol nagyon ki kellett hangsúlyozni, hogy az egyszerűség kedvéért nevezzük XY-nak, így szerintem következetesebb lett volna, ha vagy mindenki kap egy fedőnevet, vagy mindenki névtelenül szerepel.
A hibái és a rövidsége ellenére mindenképp egy gondolatébresztő olvasmánynak tartom, ami sokakat elindíthat az önfelfedezés útján, és amiben biztosan mindenki talál a saját életével egybeeső mozzanatokat. Én viszont szívesebben olvastam volna egy összetettebb, tudományosabb művet a témáról.

6 hozzászólás
Naiva P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Nem is értem, miért gondoltam korábban erről a könyvről azt, hogy nem lesz az én könyvem. Talán csak azért, mert az önsegítő témájú könyvek nem az én asztalomhoz tartoznak, vagy az a nagy hype, ami ezt a könyvet övezi…. Mindenesetre miután elolvastam, elégedetten csuktam be a könyvet. Úgy éreztem, hogy ez a könyv, adott nekem valami pluszt, aminek az a neve, hogy önreflexió. Olvasmányos volt és közérthetően fogalmazott az írónő, hétköznapi témákkal példázva, mégsem volt lebutítva sem a téma, sem a tartalom. Tetszett, hogy a könyv éppen annyira engedte, hogy elmerüljek a témában, amennyire szükségesnek érzi egy olyan olvasó, aki úgy érzi, őt kevésbé érinti. (pl. leendő szülő.) Mindenesetre örülök, hogy adtam egy esélyt ennek a könyvnek, mert csak adott nekem.

Annamarie P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Orvos-Tóth Noémi könyve nagyon jó visszajelzést kap az olvasóközönségtől, egyre szélesebb körben látom, hogy olvassák, szeretik. Gondoltam megnézem, hogy nyugodt szívvel tudjam én is ajánlani alkalomadtán, ha kérdeznek felőle. Az évek során már többször találkoztam a szerző által megfogalmazott gondolatokkal, de egy friss összegzés, talán másfelől történő megközelítés, nekem is képes újat nyújtani.

Azt, hogy az ember komplex és összetett személyiség, azt már elég jól megtapasztalhattuk. Vizsgálgatjuk is rendre, hogy honnan jönnek a viselkedésünket és érzéseinket meghatározó impulzusok. Orvos-Tóth Noémi kötetében azt a csapásvonalat elemzi, amely a felmenőinktől örökölt sorsdinamizmusokat helyezi górcső alá.

Minden egyes állítása egy esettanulmányhoz kapcsolódik. Az őt felkereső páciens általában már túl van egy sor egészségügyi vizsgálaton, ahol megállapítást nyer, hogy az illetőnek nincs szervi baja, fáradjon esetleg egy lelki doktorhoz. A pszichológus pedig óvatosan feltérképezi a hozzá érkező családi státuszát, felmenőit, és azt a sorsot, melyet átörökölt szüleitől, nagyszüleitől.
Honnan eredhetnek a sikertelen párkapcsolatok, a partszélre állított kisemberek kishitűségei, az elakadások, a szerencsétlenségek, szorongások, megmagyarázhatatlannak tűnő félelmek? A leülések során aztán az óvatosan lefejtett burkok alatt felsejlenek, majd kiviláglanak az átörökített struktúrák. A szerző rendkívül olvasmányos formában képes elméleti felvetéseit elegyíteni a gyakorlati megközelítéssel, ezért mindenki számára közérthető tényeket képes megértetni bárkivel. A több oldalról, számos példával és árnyalással történő bemutatás teljesen logikus, és az olvasóban a nagy felismerések érzését adja.(…)
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/02/orvos-toth…

3 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Ez a könyv folyton-folyvást szembe jött velem, de csak mikor megláttam, hogy a sikerlistákat vezeti, szántam rá magam, hogy elolvassam egyáltalán miről is szól.
Mindenki életében akadnak olyan területek, amivel úgy érzi nincs kibékülve.
Miért megy nekem ez ilyen nehezen, mikor más simán átsiklik felette? Miért agyalok ezen ennyit? Miért van bizonyos szituációkban diszkomfort érzetem, látszólag minden ok nélkül?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések sora bukkan fel bennem is ráérősebb időmben. Nos azt hiszem ez a könyv a legjobbkor talált rám.
Válaszokat nem fogunk találni benne, viszont egy nyilakkal teli ösvényt igen. A megoldást pedig nekünk kell megtalálnunk a kijelölt úton.
Mindenkinek el kell olvasnia ezt a könyvet. Rengeteg olyan esetet boncolgat a szerző, amikre szinte minden családban találnánk hasonló viselkedési formát, és ami a legfontosabb, hogy innentől kezdve teljesen új megvilágítási szögbe kerülnek az emberek előttünk. Akivel szemben előítéleteink vannak, egy másik oldalról nézve, már talán nem is hibáztatható.
Rendkívül nagy tiszteletem Orvos-Tóth Noéminek. Azt hiszem a legfontosabbat mutatja nekünk ezzel a könyvvel. Fogadjunk el mindenkit olyannak amilyen, hiszen nem az ő életét éljük, nem tudhatjuk miért olyan, amilyen. Illetve nagyon valószínű, hogy még ő maga sem tudja.
Végül pedig ne csak ÉN legyen. Legyen MI is!


Népszerű idézetek

Málnika>!

A traumák közül is a legfájdalmasabb, amikor a hozzánk legközelebb állóktól szenvedünk el sérüléseket. És gyógyulni is ebből a legnehezebb, hiszen éppen attól félünk, ami leginkább a segítségünkre lenne: a másik embertől. Mintha a szomjazó fóbiásan rettegne a víztől.

165. oldal (Családban marad)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: trauma
Szelén>!

Ami nem hagy nyugodni, azzal általában dolgunk van, bár lehet, hogy nem azon a szinten, mint elsőre gondolnánk.

115. oldal, 2. fejezet - Trauma: Tovagyűrűző traumák

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

2 hozzászólás
Málnika>!

Sokáig tartott, amíg rájött, hogy az otthonról hozott világkép nincs kőbe vésve, azt át is lehet alakítani, felül is lehet bírálni.

228. oldal (Hitünk szerint)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

DTimi >!

Ahhoz, hogy szabadulni tudjunk gyermekkorunk kísértő démonaitól, messzebb kell látnunk szüleinknél. El kell fogadnunk, hogy egykor ők is tehetetlen áldozatok voltak, akik feldolgozatlan sérüléseiket nekünk adták tovább.

143. oldal - Családban marad

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Málnika>!

Ha valakinek a lelkét ez a csökkentértékűség-érzés járja át, nem csoda, hogy felnőve is félve, bizonytalanul lép bele bármilyen emberi kapcsolatba, vagy nem is engedi bele magát az intim közelségbe, hogy a további sérüléseket elkerülje. Az ilyen ember életében a szeretet elérhetetlen délibábbá válik – vagy kétségbeeseve kergeti, vagy el sem indul felé.

25. oldal (A nem kívánt gyermek drámája)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

9 hozzászólás
robinson P>!

Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni: minden szülő gyerekként kezdte az életét.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

robinson P>!

[…] azok, akik elvárják, és általában véve fontosnak tartják az őszinteséget, számtalan dologról nem mernek, nem tudnak vagy nem akarnak beszélni a kapcsolataikban.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
2 hozzászólás
Szelén>!

Aki súlyos traumát él át, abban valami nagyon fontos dolog eltörik, ez pedig a biztonságérzet. Ettől kezdve mindig készenléti állapotban van, mert úgy érzi, soha nem lehet tudni, mi történik a következő percben. A világ új, addig ismeretlen sötét színben tűnik fel. Lesni, figyelni kell, honnan jöhet a támadás. Ráadásul ez nem csupán átmeneti állapot. A trauma ökölszabálya ugyanis: attól, hogy valaminek vége van, még nem múlt el. Vagyis hiába hirdetik ki a békét egy háború után, hiába szabadítják ki a koncentrációs táborba zárt foglyokat, hiába menekítik ki az áldozatot egy bántalmazó családból – a félelem réme tovább él.

106. oldal, 2. fejezet - Trauma: A lélek földrengése

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: trauma
robinson P>!

A kezdeti szeretethiány mint egy vörös jel vonul végig az életünkön, amitől nagyon nehéz megszabadulni.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Málnika>!

Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni: minden szülő gyerekként kezdte az életét. Amikor elégedetlenek vagyunk a szüleinkkel, mert úgy érezzük, gyerekkorunkban nem jól bántak velünk, nem kaptunk olyan törődést, odafigyelést, mint amire szükségünk lett volna, túlságosan merevek vagy követelőzőek voltak, ne feledjük, ők is csak a kapott szeretetmintákból tudtak építkezni. Ha ezek a minták hiányosak vagy szegényesek voltak, akkor nem sok lehetőségük volt valami mást adni nekünk. Senki sem azzal az elhatározással indul az életbe, hogy bántó, elutasító, rideg szülő szeretne lenni. Amit szülőként nyújtani tudunk, az nagyrészt annak a következménye, amit saját legkorábbi kapcsolatainkban átéltünk.

164-165. oldal (Családban marad)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Ritter Andrea: El(ő)bújás
Alice Miller: A test kiáltása
Máté Gábor: A test lázadása
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz
Edith Eva Eger: Az ajándék
Tisza Kata: Most.
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van