Örökölt ​sors 638 csillagozás

Családi sebek és a gyógyulás útjai
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak –, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
ISBN: 9786155932168 · Felolvasta: Orvos-Tóth Noémi
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
272 oldal · ISBN: 9786155932090
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932007

1 további kiadás


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Böhm Aranka · Steve Jobs


Kedvencelte 73

Most olvassa 237

Várólistára tette 499

Kívánságlistára tette 484

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

”Igen, mi mindannyian traumatizált ősök leszármazottjai vagyunk. Tárjuk hát fel, eredjünk nyomába az eltitkolt vagy elfeledettnek hitt fájdalmaknak, hogy szabadulni tudjunk nyomasztó árnyaiktól.”

Nagyon fontos dologra, a transzgenerációs szemléletre hívja fel a magyar pszichológus a figyelmet, egy olyan korban, amelyben sajnos kizárólag az ÉN számít. Az önjelölt segítők pedig csupán az egyénnel, az egóval foglalkoznak, és nem győzik hangsúlyozni, hogy csak a saját boldogságunkkal törődjünk, ám arról elfeledkeznek, hogy társadalomban élünk és családban szocializálódunk. Emiatt nagyon fontos, hogy minél több emberhez eljusson ez a kiadvány, és a közhelyek mantrázása helyett végre elkezdjünk összefüggésekben gondolkodni életünkről, örökölt sorsunkról.

Legtöbben sajnos családban szerezzük be életre szóló sérüléseinket, ahogy Noémi nagyon szépen és szívfájdítóan fogalmaz: „szomorú tény, de a legtöbben nem a külvilágban és nem idegen emberektől sebződünk, hanem azon a helyen, ahol biztonságban és szeretetben kellene élnünk: a családban”. Azonban felhívja a figyelmet, hogy nem okolhatjuk mindezért kizárólag szüleinket, hiszen minden szülő gyermekként kezdte az életét, mindenki csak a kapott szeretetmintákból tud építkezni. Sokszor nem a szeretet hiányzik egy-egy családtagból, hanem a biztonságos kötődés képessége. Nemritkán nagy- vagy dédszüleink traumáit hordozzuk, miközben csak annyit érzünk, hogy valami nagyon nem oké az életünkben. A feldolgozatlan traumákat, titkokat pedig generációról generációra adjuk tovább. Emiatt korai traumáink felismerése, tudatosítása, feldolgozása nemcsak azért fontos, hogy önmagunkat meggyógyítsuk, hanem, hogy ezeket a mintákat ne vigyük tovább gyermekeinknek, majd unokáinknak.

A kötet a megdöbbentő felismeréseket a fejezetek végén feltett kérdésekkel segíti, miközben a stílus hihetetlenül olvasmányos és közérthető. A tanulságok pedig nem érnek véget az olvasással. Páratlan könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom.

4 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

„Döcögő, fásult életek oka sokszor nem más, mint a kényszer, hogy arra kell menni, amerre igazából nem szeretnének.”

Mindig érdekelt a pszichológia, ez egy nagyon érdekes kötet, az emberi élet problémáinak végiggondolása a fogantatástól. Sok okot véltem olvasás közben megérthetőnek mások viselkedésében is. Úgy gondolom, hogy szerencsés vagyok, hogy nem érték a családunkat feldolgozhatatlan traumák és olyan szüleim és testvéreim voltak/vannak, akik nem a problémáimat szaporították, hanem a lehetőségeket biztosították számomra és csak remélni tudom, hogy én is ilyen szülő, házastárs, testvér és nagyszülő vagyok! Persze azért semmi sem tökéletes és az ilyen könyvek segíthetnek abban, hogy valami jobbá váljon. Azzal is szerencsém volt, hogy olyan hivatást találtam, ahol szerettem dolgozni, ott lenni, élményként és nem kötelességként éltem meg a mindennapokat. A fejezetek végén feltett kérdések alkalmasak arra, hogy szembenézzünk magunkkal, problémáinkkal az életben és fejtegessük az okokat, amelyek esetleg a mélyben gyökereznek.

A kötetet @dianna76 invitálására, @Hintafa emlékére olvastam, sajnos ennek a kötetnek az olvasását ő már nem tudta befejezni. A mű alkalmas arra, hogy minden olvasóját új élményekhez, fontos tudnivalókhoz juttassa el.

1 hozzászólás
>!
mezei P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Nagyon jó könyv. Érdekes, érthető, jól felépített. Orvos-Tóth Noémi nemcsak egy nagy tudással rendelkező szakember, hanem íróként is megállja a helyét. Még az olyan laikusoknak, – és szkeptikusoknak is, – mint én, érthetően, logikusan magyaráz, megállapításait esetekkel, kutatási eredeményekkel támasztja alá. Az egyén sorsát, a családba beágyazva, a fogantatás időpontjától kezdve egészen a haláláig viszi végig. Ami különösen tetszett, azok a fejezetek végén lévő kérdések voltak, amik segítséget nyújtottak a saját családom jobb megértéséhez. * Ami miatt a fél pontot levontam – elmaradt a „hűha!” érzés. Nehéz ezt úgy elmagyarázni, hogy elkerüljem a nagyképűség látszatát, de a 49 évem alatt elég sokmindent láttam már, és nekem sok dolog evidenciának tűnt. És sajnos a szkepticizmusom sem múlt el. Mindezek ellenére fontos könyvnek tartom, és remélem, sokaknak segítséget nyújt, illetve rávezet sokakat, hogy szakembertől kérjenek esetleg segítséget.

Végezetül szeretném az értékelésemet egy idézettel zárni, ami valamilyen mértékben kapcsolódik a könyvhöz, egy olyan idézettel, ami hozzám legközelebb áll a szülői lét kapcsán.

"Néha elgondolkodom, vajon én milyen szülő vagyok. Megteszem, ami tőlem telik. Időnként azt hiszem, jól csinálom. A gyerekek nem használati utasítással születnek. Mindegyiket külön meg kell fejteni, és mire sikerül, már fel is nőttek. Csak azért imádkozom, hogy a kár, amit esetleg okoztam, ne legyen túl nagy, és remélem, az ő érdekükben, hogy egy nap megbocsátanak majd.

Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?"

* Hál'istennek nekem tök jó szüleim voltak és nagyon jó gyerekkorom, szóval én teljesen rendben vagyok. Mondjuk a lányom leendő pszichológusként ezt cáfolja, de sebaj. :)**
** A könyvet a lányom vette az idősebbik öccsének. De mivel én teljesen rendben vagyok, és nincs egyáltalán üldözési mániám sem, arra gondolok, hogy a gyerekeimnek nemcsak egyedül én vagyok a családtagjuk. :)***
*** Ha tud valaki egy jó terapeutát, szóljon!

2 hozzászólás
>!
Annamarie P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Orvos-Tóth Noémi könyve nagyon jó visszajelzést kap az olvasóközönségtől, egyre szélesebb körben látom, hogy olvassák, szeretik. Gondoltam megnézem, hogy nyugodt szívvel tudjam én is ajánlani alkalomadtán, ha kérdeznek felőle. Az évek során már többször találkoztam a szerző által megfogalmazott gondolatokkal, de egy friss összegzés, talán másfelől történő megközelítés, nekem is képes újat nyújtani.

Azt, hogy az ember komplex és összetett személyiség, azt már elég jól megtapasztalhattuk. Vizsgálgatjuk is rendre, hogy honnan jönnek a viselkedésünket és érzéseinket meghatározó impulzusok. Orvos-Tóth Noémi kötetében azt a csapásvonalat elemzi, amely a felmenőinktől örökölt sorsdinamizmusokat helyezi górcső alá.

Minden egyes állítása egy esettanulmányhoz kapcsolódik. Az őt felkereső páciens általában már túl van egy sor egészségügyi vizsgálaton, ahol megállapítást nyer, hogy az illetőnek nincs szervi baja, fáradjon esetleg egy lelki doktorhoz. A pszichológus pedig óvatosan feltérképezi a hozzá érkező családi státuszát, felmenőit, és azt a sorsot, melyet átörökölt szüleitől, nagyszüleitől.
Honnan eredhetnek a sikertelen párkapcsolatok, a partszélre állított kisemberek kishitűségei, az elakadások, a szerencsétlenségek, szorongások, megmagyarázhatatlannak tűnő félelmek? A leülések során aztán az óvatosan lefejtett burkok alatt felsejlenek, majd kiviláglanak az átörökített struktúrák. A szerző rendkívül olvasmányos formában képes elméleti felvetéseit elegyíteni a gyakorlati megközelítéssel, ezért mindenki számára közérthető tényeket képes megértetni bárkivel. A több oldalról, számos példával és árnyalással történő bemutatás teljesen logikus, és az olvasóban a nagy felismerések érzését adja.(…)
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/02/orvos-toth…

1 hozzászólás
>!
robinson P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Tükröt tart, akarva-akaratlan felrázza az olvasót és önvizsgálatra készteti.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/orokolt-sors.html

>!
Tünde_JLT I
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Ez az a könyv, amiről azt hittem az első oldalak olvasása közben, hogy csak azoknak fogok ajánlani, akik a közeljövőben szeretnének gyermeket vállalni. A felénél viszont megértettem, hogy tévedtem. Hiszen nem csak amiatt fontos elolvasni Orvos-Tóth Noémi sorait, hogy ne adjuk át a gyermekeinknek a generációk óta berögzült negativitást, és a nevelés során elkövethető hibákat, hanem amiatt is, hogy a saját életünk akadályain túl tudjunk lépni, és ezzel segítsük hozzá az egész családunkat egy békésebb és megnyugtatóbb jövőhöz.
spoiler

>!
DaTa P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a transzgenerációs hatás. Jól megírt, könnyen követhető, sokszor elgondolkoztató írás a neves klinikai szakpszichológustól.

>!
Linszyy P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Nagyon érdekel ez a téma, úgyhogy úgy döntöttem, hiába nem vagyok oda az önsegítő könyvekért, mert sokszor ismétlik magukat, ezt most elolvasom.
Szerintem elég átfogó volt, sok-sok megdöbbentő példával, nagyon érthetően tapintott rá a problémák gyökerére. Nagyon érdekes volt, nem gondoltam volna, hogy ennyi generáción át is öröklődnek olyan berögződések, amik megkeseríthetik az életünket.
Mindezt valóban tudatosítanunk kell, máshogy nem tudjuk levetkőzni az öröklött dolgokat. Ezért el is határoztam, hogy én is elkészítem a családom genogramját, mert szeretnék tudni mindarról, ami a felmenőimmel történt, és amik tudat alatt befolyásolhatják az én életemet is.
De úgy gondolom, hogy egy dolog elolvasni ezt a könyvet, és egészen más alkalmazni! Ne csak olvassuk, próbáljunk meg kezdeni valamit az információkkal a saját életünkben.
https://youtu.be/rD5AuqrXlPQ

3 hozzászólás
>!
Sapadtribizli P
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Nagyon tetszett nekem ez a kis könyv!
Kezdjük azzal, hogy szép harmónikusan volt felosztva a könyv az elmélet és a valós példák között. Bensőséges hanghordozása könnyűvé tette az olvasást, olyan volt, mintha a legjobb barátnőmmel egy kávé vagy bor mellett beszélnénk az élet nagy összefüggéseiről. Nagyra értékelem, hogy az írónő nem félt saját példákat is beletenni a könyvbe, sokkal személyesebb és hitelesebb ez által a mű. Tetszenek a fejezet végi kérdéslisták, segítenek, hogy az olvasottak ne csak olvasottak maradjanak, hanem igenis gondolkodjunk el rajtuk, gondoljuk végig kicsit az életünket más perspektívából is. Nekem ez bevált, és ha nem is fedeztem fel semmi egetrengetőt, azért megérte, megéri. Az pedig külön öröm volt számomra, hogy amikor már kezdett sok lenni a mélyben való vájkálás, a könyv hozott egy esettanulmányt, ami körülbelül összegezte az addig leírtakat! Elképesztő! Tényleg az a cél, hogy tanuljunk ebből a könyvből és megértsük jobban egymást, magunkat!

>!
gumicukor
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Nagyon érdekel a téma, érdekesnek tartom, sok igazság van/lehet benne, de azért egyes elméleteket fenntartásokkal kezelek (pl. hogy a lányok gyerekként elszenvedett traumái miatt a saját petesejtjeik génállománya változik). Örülök, hogy egy nem kifejezetten szakkönyv kiadásra került a témában, mert így könnyed hangnemben tudhattam meg egy csomó dolgot a témáról. Orvos-Tóth Noémit pedig már régebbről ismerem, nyomon követem a munkásságát, ugyanis a legelső nyilvános előadásán ott voltam még évekkel ezelőtt és akkor nagyon szimpatikus volt.

Ami a könyvvel kapcsolatban nem tetszett, az az, hogy több – számomra fontosnak, izgalmasnak tűnő – témát nem érintett mélyebben, illetve egy csomó dologot sokkal részletesebben kellett volna boncolgatni, nem csak egy-egy rövid bekezdésben. Ezeket a részeket bővebben ki lehetett volna fejteni, és akkor nem kellett volna ilyen felháborítóan nagy betűkkel szedni a szöveget, hogy kijöjjön egy értelmes terjedelem.

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Málnika P

A traumák közül is a legfájdalmasabb, amikor a hozzánk legközelebb állóktól szenvedünk el sérüléseket. És gyógyulni is ebből a legnehezebb, hiszen éppen attól félünk, ami leginkább a segítségünkre lenne: a másik embertől. Mintha a szomjazó fóbiásan rettegne a víztől.

165. oldal (Családban marad)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: trauma
>!
Málnika P

Sokáig tartott, amíg rájött, hogy az otthonról hozott világkép nincs kőbe vésve, azt át is lehet alakítani, felül is lehet bírálni.

228. oldal (Hitünk szerint)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

>!
Málnika P

Ha valakinek a lelkét ez a csökkentértékűség-érzés járja át, nem csoda, hogy felnőve is félve, bizonytalanul lép bele bármilyen emberi kapcsolatba, vagy nem is engedi bele magát az intim közelségbe, hogy a további sérüléseket elkerülje. Az ilyen ember életében a szeretet elérhetetlen délibábbá válik – vagy kétségbeeseve kergeti, vagy el sem indul felé.

25. oldal (A nem kívánt gyermek drámája)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

9 hozzászólás
>!
DTimi

Ahhoz, hogy szabadulni tudjunk gyermekkorunk kísértő démonaitól, messzebb kell látnunk szüleinknél. El kell fogadnunk, hogy egykor ők is tehetetlen áldozatok voltak, akik feldolgozatlan sérüléseiket nekünk adták tovább.

143. oldal - Családban marad

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

>!
robinson P

A kezdeti szeretethiány mint egy vörös jel vonul végig az életünkön, amitől nagyon nehéz megszabadulni.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

>!
robinson P

(…) azok, akik elvárják, és általában véve fontosnak tartják az őszinteséget, számtalan dologról nem mernek, nem tudnak vagy nem akarnak beszélni a kapcsolataikban.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
2 hozzászólás
>!
Málnika P

Korai traumáink, mint a búvópatak, újra meg újra felbukkannak felnőttkorunkban is, és ha nem kezdjük el gyógyításukat, nemcsak a mi életünket nehezítik meg, de a gyerekeinkét, sőt, akár az unokáinkét is.

129. oldal (Családban marad)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

>!
Málnika P

Bár a mesterségesen fájdalommentessé tett élet elsőre vonzónak tűnhet, valójában roppant veszélyes lehet.

204. oldal (Torzuló valóság)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

>!
shadowhunter1975 P

„Aranka, kérem, a maga gyereke meg az én gyerekem veri a mi gyerekünket” – mondta az anekdota szerint Karinthy második feleségének, Bőhm Arankának, amikor különböző „alomból” származó gyerekeik között kitört a testvérháború.

76-77. oldal, Testvérsorrend (Kulcslyuk kiadó, 2018)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: Böhm Aranka · Karinthy Frigyes
>!
robinson P

Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni: minden szülő gyerekként kezdte az életét.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Forward: Mérgező szülők
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
L. Stipkovits Erika: Nagyszülők a kispadon?
Kevin Leman: Péntekre boldog család
L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve
Vekerdy Tamás: Játszani is engedd…
Varga Zoltán: A nehezen nevelhető felnőtt
Bagdy Emőke: Pszichofitness gyermekeknek, szülőknek és nevelőknek
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok