Örökölt ​sors 852 csillagozás

Családi sebek és a gyógyulás útjai
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak –, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
ISBN: 9786155932168 · Felolvasta: Orvos-Tóth Noémi
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
272 oldal · ISBN: 9786155932090
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932007

1 további kiadás


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Böhm Aranka · Steve Jobs


Kedvencelte 93

Most olvassa 297

Várólistára tette 536

Kívánságlistára tette 512

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

”Igen, mi mindannyian traumatizált ősök leszármazottjai vagyunk. Tárjuk hát fel, eredjünk nyomába az eltitkolt vagy elfeledettnek hitt fájdalmaknak, hogy szabadulni tudjunk nyomasztó árnyaiktól.”

Nagyon fontos dologra, a transzgenerációs szemléletre hívja fel a magyar pszichológus a figyelmet, egy olyan korban, amelyben sajnos kizárólag az ÉN számít. Az önjelölt segítők pedig csupán az egyénnel, az egóval foglalkoznak, és nem győzik hangsúlyozni, hogy csak a saját boldogságunkkal törődjünk, ám arról elfeledkeznek, hogy társadalomban élünk és családban szocializálódunk. Emiatt nagyon fontos, hogy minél több emberhez eljusson ez a kiadvány, és a közhelyek mantrázása helyett végre elkezdjünk összefüggésekben gondolkodni életünkről, örökölt sorsunkról.

Legtöbben sajnos családban szerezzük be életre szóló sérüléseinket, ahogy Noémi nagyon szépen és szívfájdítóan fogalmaz: „szomorú tény, de a legtöbben nem a külvilágban és nem idegen emberektől sebződünk, hanem azon a helyen, ahol biztonságban és szeretetben kellene élnünk: a családban”. Azonban felhívja a figyelmet, hogy nem okolhatjuk mindezért kizárólag szüleinket, hiszen minden szülő gyermekként kezdte az életét, mindenki csak a kapott szeretetmintákból tud építkezni. Sokszor nem a szeretet hiányzik egy-egy családtagból, hanem a biztonságos kötődés képessége. Nemritkán nagy- vagy dédszüleink traumáit hordozzuk, miközben csak annyit érzünk, hogy valami nagyon nem oké az életünkben. A feldolgozatlan traumákat, titkokat pedig generációról generációra adjuk tovább. Emiatt korai traumáink felismerése, tudatosítása, feldolgozása nemcsak azért fontos, hogy önmagunkat meggyógyítsuk, hanem, hogy ezeket a mintákat ne vigyük tovább gyermekeinknek, majd unokáinknak.

A kötet a megdöbbentő felismeréseket a fejezetek végén feltett kérdésekkel segíti, miközben a stílus hihetetlenül olvasmányos és közérthető. A tanulságok pedig nem érnek véget az olvasással. Páratlan könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom.

6 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

„Döcögő, fásult életek oka sokszor nem más, mint a kényszer, hogy arra kell menni, amerre igazából nem szeretnének.”

Mindig érdekelt a pszichológia, ez egy nagyon érdekes kötet, az emberi élet problémáinak végiggondolása a fogantatástól. Sok okot véltem olvasás közben megérthetőnek mások viselkedésében is. Úgy gondolom, hogy szerencsés vagyok, hogy nem érték a családunkat feldolgozhatatlan traumák és olyan szüleim és testvéreim voltak/vannak, akik nem a problémáimat szaporították, hanem a lehetőségeket biztosították számomra és csak remélni tudom, hogy én is ilyen szülő, házastárs, testvér és nagyszülő vagyok! Persze azért semmi sem tökéletes és az ilyen könyvek segíthetnek abban, hogy valami jobbá váljon. Azzal is szerencsém volt, hogy olyan hivatást találtam, ahol szerettem dolgozni, ott lenni, élményként és nem kötelességként éltem meg a mindennapokat. A fejezetek végén feltett kérdések alkalmasak arra, hogy szembenézzünk magunkkal, problémáinkkal az életben és fejtegessük az okokat, amelyek esetleg a mélyben gyökereznek.

A kötetet @dianna76 invitálására, @Hintafa emlékére olvastam, sajnos ennek a kötetnek az olvasását ő már nem tudta befejezni. A mű alkalmas arra, hogy minden olvasóját új élményekhez, fontos tudnivalókhoz juttassa el.

1 hozzászólás
Annamarie P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Orvos-Tóth Noémi könyve nagyon jó visszajelzést kap az olvasóközönségtől, egyre szélesebb körben látom, hogy olvassák, szeretik. Gondoltam megnézem, hogy nyugodt szívvel tudjam én is ajánlani alkalomadtán, ha kérdeznek felőle. Az évek során már többször találkoztam a szerző által megfogalmazott gondolatokkal, de egy friss összegzés, talán másfelől történő megközelítés, nekem is képes újat nyújtani.

Azt, hogy az ember komplex és összetett személyiség, azt már elég jól megtapasztalhattuk. Vizsgálgatjuk is rendre, hogy honnan jönnek a viselkedésünket és érzéseinket meghatározó impulzusok. Orvos-Tóth Noémi kötetében azt a csapásvonalat elemzi, amely a felmenőinktől örökölt sorsdinamizmusokat helyezi górcső alá.

Minden egyes állítása egy esettanulmányhoz kapcsolódik. Az őt felkereső páciens általában már túl van egy sor egészségügyi vizsgálaton, ahol megállapítást nyer, hogy az illetőnek nincs szervi baja, fáradjon esetleg egy lelki doktorhoz. A pszichológus pedig óvatosan feltérképezi a hozzá érkező családi státuszát, felmenőit, és azt a sorsot, melyet átörökölt szüleitől, nagyszüleitől.
Honnan eredhetnek a sikertelen párkapcsolatok, a partszélre állított kisemberek kishitűségei, az elakadások, a szerencsétlenségek, szorongások, megmagyarázhatatlannak tűnő félelmek? A leülések során aztán az óvatosan lefejtett burkok alatt felsejlenek, majd kiviláglanak az átörökített struktúrák. A szerző rendkívül olvasmányos formában képes elméleti felvetéseit elegyíteni a gyakorlati megközelítéssel, ezért mindenki számára közérthető tényeket képes megértetni bárkivel. A több oldalról, számos példával és árnyalással történő bemutatás teljesen logikus, és az olvasóban a nagy felismerések érzését adja.(…)
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/02/orvos-toth…

3 hozzászólás
meseanyu P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Szerencsére nem voltak nagy traumák a családomban, vagy amik voltak, azokat igyekeztek jól kezelni, így meglehetősen pozitív narratívával vagyok ellátva, de persze azért nekem is vannak olyan problémáim, amiket jó lenne jobban megérteni, orvosolni. Olvastam volna még tovább a könyvet, kicsit több esetleírást, példát, hátha találok valami kézzelfoghatóbbat a saját kérdéseimet tekintve, de nyilván a leglényegesebbet megkaptam, hogy elinduljak egy család- és egyben önismereti úton, ehhez pedig sokat segítenek a könyv feladatai. Hasznos könyv, és örülök, hogy ennyire népszerű, ez talán azt jelenti, hogy többen kezdenek el foglalkozni ilyen kérdésekkel,és ennek eredményeképpen lassacskán egészségesebb lelkületű lesz a meglehetősen megkeseredett, ősei sorsát állandóan újratermelő magyar nép.

mezei P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Nagyon jó könyv. Érdekes, érthető, jól felépített. Orvos-Tóth Noémi nemcsak egy nagy tudással rendelkező szakember, hanem íróként is megállja a helyét. Még az olyan laikusoknak, – és szkeptikusoknak is, – mint én, érthetően, logikusan magyaráz, megállapításait esetekkel, kutatási eredeményekkel támasztja alá. Az egyén sorsát, a családba beágyazva, a fogantatás időpontjától kezdve egészen a haláláig viszi végig. Ami különösen tetszett, azok a fejezetek végén lévő kérdések voltak, amik segítséget nyújtottak a saját családom jobb megértéséhez. * Ami miatt a fél pontot levontam – elmaradt a „hűha!” érzés. Nehéz ezt úgy elmagyarázni, hogy elkerüljem a nagyképűség látszatát, de a 49 évem alatt elég sokmindent láttam már, és nekem sok dolog evidenciának tűnt. És sajnos a szkepticizmusom sem múlt el. Mindezek ellenére fontos könyvnek tartom, és remélem, sokaknak segítséget nyújt, illetve rávezet sokakat, hogy szakembertől kérjenek esetleg segítséget.

Végezetül szeretném az értékelésemet egy idézettel zárni, ami valamilyen mértékben kapcsolódik a könyvhöz, egy olyan idézettel, ami hozzám legközelebb áll a szülői lét kapcsán.

"Néha elgondolkodom, vajon én milyen szülő vagyok. Megteszem, ami tőlem telik. Időnként azt hiszem, jól csinálom. A gyerekek nem használati utasítással születnek. Mindegyiket külön meg kell fejteni, és mire sikerül, már fel is nőttek. Csak azért imádkozom, hogy a kár, amit esetleg okoztam, ne legyen túl nagy, és remélem, az ő érdekükben, hogy egy nap megbocsátanak majd.

Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?"

* Hál'istennek nekem tök jó szüleim voltak és nagyon jó gyerekkorom, szóval én teljesen rendben vagyok. Mondjuk a lányom leendő pszichológusként ezt cáfolja, de sebaj. :)**
** A könyvet a lányom vette az idősebbik öccsének. De mivel én teljesen rendben vagyok, és nincs egyáltalán üldözési mániám sem, arra gondolok, hogy a gyerekeimnek nemcsak egyedül én vagyok a családtagjuk. :)***
*** Ha tud valaki egy jó terapeutát, szóljon!

2 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Ez a könyv folyton-folyvást szembe jött velem, de csak mikor megláttam, hogy a sikerlistákat vezeti, szántam rá magam, hogy elolvassam egyáltalán miről is szól.
Mindenki életében akadnak olyan területek, amivel úgy érzi nincs kibékülve.
Miért megy nekem ez ilyen nehezen, mikor más simán átsiklik felette? Miért agyalok ezen ennyit? Miért van bizonyos szituációkban diszkomfort érzetem, látszólag minden ok nélkül?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések sora bukkan fel bennem is ráérősebb időmben. Nos azt hiszem ez a könyv a legjobbkor talált rám.
Válaszokat nem fogunk találni benne, viszont egy nyilakkal teli ösvényt igen. A megoldást pedig nekünk kell megtalálnunk a kijelölt úton.
Mindenkinek el kell olvasnia ezt a könyvet. Rengeteg olyan esetet boncolgat a szerző, amikre szinte minden családban találnánk hasonló viselkedési formát, és ami a legfontosabb, hogy innentől kezdve teljesen új megvilágítási szögbe kerülnek az emberek előttünk. Akivel szemben előítéleteink vannak, egy másik oldalról nézve, már talán nem is hibáztatható.
Rendkívül nagy tiszteletem Orvos-Tóth Noéminek. Azt hiszem a legfontosabbat mutatja nekünk ezzel a könyvvel. Fogadjunk el mindenkit olyannak amilyen, hiszen nem az ő életét éljük, nem tudhatjuk miért olyan, amilyen. Illetve nagyon valószínű, hogy még ő maga sem tudja.
Végül pedig ne csak ÉN legyen. Legyen MI is!

Tünde_JLT I>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Ez az a könyv, amiről azt hittem az első oldalak olvasása közben, hogy csak azoknak fogok ajánlani, akik a közeljövőben szeretnének gyermeket vállalni. A felénél viszont megértettem, hogy tévedtem. Hiszen nem csak amiatt fontos elolvasni Orvos-Tóth Noémi sorait, hogy ne adjuk át a gyermekeinknek a generációk óta berögzült negativitást, és a nevelés során elkövethető hibákat, hanem amiatt is, hogy a saját életünk akadályain túl tudjunk lépni, és ezzel segítsük hozzá az egész családunkat egy békésebb és megnyugtatóbb jövőhöz.
spoiler

robinson P>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Tükröt tart, akarva-akaratlan felrázza az olvasót és önvizsgálatra készteti.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/orokolt-sors.html

Hoacin >!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

„A kapcsolati minták, amelyekbe gyerekként belenövünk (ahogy a szüleink egymással és egymásról beszélnek), előrevetítik, hogy felnőve mit tartunk majd természetesnek, normálisnak, magától értetődőnek egy kapcsolaton belül.”

Bizalmatlan vagyok a toplistákat vezető friss könyvekkel szemben, de fenntartásaim most abszolút alaptalannak bizonyultak. Mivel a téma kifejezetten érdekel, nem volt újdonság, hogy felmenőink traumái lazán lecsorognak hozzánk, és akaratlanul is követjük a berögződéseiket, de az esettanulmányokkal bőven megpakolt könyv még úgy is erősen olvastatta magát, hogy alig tudott meglepni. Hiszen teljesen logikus. Ha nagyszüleinkkel kitolt az élet, az bizony gyereknevelésüket is óhatatlanul befolyásolta, úgyhogy az, ahogyan szüleink minket neveltek, a minták, amiket átadtak, a világhoz való hozzáállásuk, a problémamegoldásaik, az egymáshoz fűződő viszonyuk… mind magán viseli a nagyszülők nyomait, és mind formált minket is. Néha az, hogy zsákutcába kerültünk az életünkben, vagy netán ötvennegyedszerre is egy ostoba gyökérrel óhajtunk romantikus kapcsolatot kialakítani, talán mind csak egy régi minta öntudatlan másolása. Nem árt ilyenkor fellebbenteni a fátylat a múltról, és ha kiesik pár titkolni vágyott csontváz a szekrényből, grátiszban lesz hová pakolni a porszívót és a télikabátot.
Amellett, hogy a téma nagyon érdekes, és tényleg elolvastatnám kb. az összes ismerősömmel, azért nem vélem mindent felülírónak. Nem hiszem, hogy komplett frusztrációcsomagunkat őseink malőrjei okozzák életünkben (csak a nagyrészét :D), és hogy pusztán azért tendál a karriervágyam mínusz értékek felé, mert lángelme dédnagyapám ambícióit derékba törte egy-egy világháború, tehát minek is vágjak bele remek ötletekbe, mert úgyis meghiúsulnak majd, eh. (Nem, csupán bődületesen lusta vagyok. De amúgy biztos lehet, belejátszik). Mindenképpen hasznos tisztába jönni a múltunkkal, ám azért ne essünk a ló túloldalára (a könyv nem is teszi!), és ne indokoljuk minden sikertelenségünket a szegény nagymamával. Viszont próbáljuk megérteni a tetteit, és tanuljunk belőle. És beszélgessünk sokat szeretteinkkel, a csuda vigye el!
Tetszett, hasznos, ajánlom mindenkinek.

„Azt, ami már megtörtént, tényleg nem tudjuk „visszacsinálni”, ám ha megismerjük, az sokat segíthet abban, hogy a jelenünket és a jövőnket másképpen alakítsuk. Ahogy Winston Churchill mondta: „Minél messzebbre nézel hátra, annál távolabbra látsz előre.” Csak a múlt minél alaposabb ismerete vértezhet fel a jövő kihívásaival szemben.”

8 hozzászólás
DaTa>!
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a transzgenerációs hatás. Jól megírt, könnyen követhető, sokszor elgondolkoztató írás a neves klinikai szakpszichológustól.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

A traumák közül is a legfájdalmasabb, amikor a hozzánk legközelebb állóktól szenvedünk el sérüléseket. És gyógyulni is ebből a legnehezebb, hiszen éppen attól félünk, ami leginkább a segítségünkre lenne: a másik embertől. Mintha a szomjazó fóbiásan rettegne a víztől.

165. oldal (Családban marad)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: trauma
DTimi>!

Ahhoz, hogy szabadulni tudjunk gyermekkorunk kísértő démonaitól, messzebb kell látnunk szüleinknél. El kell fogadnunk, hogy egykor ők is tehetetlen áldozatok voltak, akik feldolgozatlan sérüléseiket nekünk adták tovább.

143. oldal - Családban marad

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Málnika P>!

Sokáig tartott, amíg rájött, hogy az otthonról hozott világkép nincs kőbe vésve, azt át is lehet alakítani, felül is lehet bírálni.

228. oldal (Hitünk szerint)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Málnika P>!

Ha valakinek a lelkét ez a csökkentértékűség-érzés járja át, nem csoda, hogy felnőve is félve, bizonytalanul lép bele bármilyen emberi kapcsolatba, vagy nem is engedi bele magát az intim közelségbe, hogy a további sérüléseket elkerülje. Az ilyen ember életében a szeretet elérhetetlen délibábbá válik – vagy kétségbeeseve kergeti, vagy el sem indul felé.

25. oldal (A nem kívánt gyermek drámája)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

9 hozzászólás
robinson P>!

A kezdeti szeretethiány mint egy vörös jel vonul végig az életünkön, amitől nagyon nehéz megszabadulni.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

robinson P>!

(…) azok, akik elvárják, és általában véve fontosnak tartják az őszinteséget, számtalan dologról nem mernek, nem tudnak vagy nem akarnak beszélni a kapcsolataikban.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
2 hozzászólás
Málnika P>!

Korai traumáink, mint a búvópatak, újra meg újra felbukkannak felnőttkorunkban is, és ha nem kezdjük el gyógyításukat, nemcsak a mi életünket nehezítik meg, de a gyerekeinkét, sőt, akár az unokáinkét is.

129. oldal (Családban marad)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

robinson P>!

Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni: minden szülő gyerekként kezdte az életét.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Anaire>!

Aki súlyos traumát él át, abban valami nagyon fontos dolog eltörik, ez pedig a biztonságérzet. Ettől kezdve mindig készenléti állapotban van, mert úgy érzi, soha nem lehet tudni, mi történik a következő percben. A világ új, addig ismeretlen sötét színben tűnik fel. Lesni, figyelni kell, honnan jöhet a támadás. Ráadásul ez nem csupán átmeneti állapot. A trauma ökölszabálya ugyanis: attól, hogy valaminek vége van, még nem múlt el. Vagyis hiába hirdetik ki a békét egy háború után, hiába szabadítják ki a koncentrációs táborba zárt foglyokat, hiába menekítik ki az áldozatot egy bántalmazó családból – a félelem réme tovább él.

106. oldal, 2. fejezet - Trauma: A lélek földrengése

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai

Kapcsolódó szócikkek: trauma
Málnika P>!

Bár a mesterségesen fájdalommentessé tett élet elsőre vonzónak tűnhet, valójában roppant veszélyes lehet.

204. oldal (Torzuló valóság)

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors Családi sebek és a gyógyulás útjai


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Forward: Mérgező szülők
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
L. Stipkovits Erika: Nagyszülők a kispadon?
Kevin Leman: Péntekre boldog család
Daniel Siegel – Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson
L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve
Vekerdy Tamás: Játszani is engedd…
Popper Péter – Ranschburg Jenő – Vekerdy Tamás: Sorsdöntő találkozások