Egy ​nárcisztikus hálójában 146 csillagozás

Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Hogyan ​lehet felépülni egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból?
A 37 éves Kriszta párkapcsolati problémákkal keresi fel a pszichológust, majd fokozatosan ébred rá, hogy nem csak magában kell keresnie a hibát: nárcisztikus férje folyamatosan megalázza, hibáztatja, kritizálja és elfordul tőle. Kriszta úgy dönt, hogy két kisgyerekkel kilép a tíz éve tartó, érzelmileg bántalmazó házasságból. A kötet bemutatja, milyen belső viaskodásokon, bizonytalanságokon keresztül vezet az út, míg érzelmileg maga mögött tudja hagyni párkapcsolatának lelket romboló hatásait, és feldolgozza gyermekkora önsorsrontó mintázatait is.

Mi történik a terápiás rendelő zárt ajtaja mögött?
Még ma is sokan hiszik, hogy aki pszichológushoz jár, az őrült vagy gyenge. A terapeuta esetei köteteiben egy-egy pszichoterápia történetét követhetjük nyomon az első találkozástól a lezárásig. Miközben betekintést nyerünk a terápia folyamatába és a különböző módszerek működésébe,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A terapeuta esetei HVG Könyvek

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2019
178 oldal · ISBN: 9789633047514
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633047200

Enciklopédia 2


Kedvencelte 12

Most olvassa 10

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

„Hiába igyekszünk elkerülni a múltat, a rögzült rossz sémák ismételten belekormányoznak minket a gyötrelmes helyzetekbe.”

A kiadói sorozat ezen kötetét még tavaly novemberben a HVG Pszichológia Szalon rendezvényén szereztem be, de az előadás olyan mély érzelmeket hozott elő belőlem, hogy csak most jutottam el dedikált példányom elolvasásához. A könyv már ennyire nem érintett meg, Szondy Máté: Olvadás című kiadványa sokkal több érzelmet sűrít magába, illetve a stílusa is annak volt a legolvasmányosabb, azonban mégis az Egy nárcisztikus hálójában az, amely a legtöbbet adta számomra A terapeuta esetei eddig megjelent részei közül.

Orvos-Tóth Noémi írásából kliensének, a 37 éves Krisztának egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból történő kilépését, és beletáplált kishitűségének „átprogramozását” követhetjük nyomon, egy közel három éven át tartó terápia által. A nárcisztikus személyiségzavar a címadó témája a könyvnek, de ennél sokkal többről szól, többek között hangsúlyosan megjelenik benne a transzgenerációs átadás, ahogy Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors-ában is. A használt módszerek között kiemelt szerepet kap a sématerápia alkalmazása, hiszen ezek a korai élményekből létrejött sémák jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Kriszta egy ilyen házasságban ennyi ideig megrekedt, és ilyen nehezen lépett ki belőle, önmagát hibáztatva. A könyv igazi gyöngyszeme számomra a határkijelölésről szóló fejezet volt, egészen biztos, hogy ez a néhány oldal lesz a bibliám a következő időszakban.

Kriszta története korántsem ritka, az eset leírása pedig rendkívül közérthető, még a nem vagy csak részben érintett laikusok számára is igen érdekes és tanulságos. A pszichológus nem titkolja, hogy bár az alkalmazott módszerek is fontosak, a páciens és a terapeuta kapcsolata az, ami igazán gyógyít. Nagyon szívmelengető olvasni, hogy a pszichológus mennyire rá tud hangolódni kliensére a közös munka során. Rendkívül igényes kiadvány, akárcsak a sorozat többi része, alig várom a további megjelenéseket.

8 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

„ A pszichológus legfontosabb munkaeszköze a saját lelke.”

Ezt a könyvet egy Book24 –es „garázdálkodásom” alkalmával vettem, mert az írónő egy számomra már -akkor is- ismert, minőségi szakember benyomását keltette és kíváncsi voltam a témára. De ahogy már megszokott nálam, felkerült az olvasatlan könyvek polcainak egyikére és várta sorát, hogy ismét eszembe jusson és kézbe vegyem. Előzményként még annyit jegyeznék meg, hogy más kötetét is beszereztem az alkotónak, de azt sem olvastam még. Tehát tulajdonképpen egy ismeretlen szerzővel volt dolgom, ha a pszichológiai tárgyú videókat nem számítom.

A terapeuta esetei a HVG Könyvek kiadó sajátos sorozata, amely arra hivatott, hogy különböző szaktekintélyek egy-egy egyedi hangvételű, de rendkívül fontos témát felölelő terápiás eseteit boncolgassa, ahol az olvasó jól érzékelheti – tematikától függetlenül-, esetleg felismerje az adott tüneteket és szakemberhez forduljon.

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, online újságvezető, író. Már sokak számára ismerős lesz a neve, hiszen a Mai Pszicho online magazin vezetője, valamint számos kötet írója. 2018-ban Örökölt Sors címmel jelent meg könyve, mely pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert és sikere azóta is töretlen.

Egy nárcisztikus hálójában című könyve a HVG Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban.

A szerző saját elbeszélése által mutatja be egy megtört asszony hánytatott életét verbálisan bántalmazó férje oldalán. A kezdetektől egészen a gyógyulás különböző aspektusain keresztül ismerhetjük meg egy terápia teljes történetét. Kriszta fejlődése és gyógyulása jó példa arra, hogy az olvasó felismerje, ha hasonló körülmények között él és felmerje vállalni problémáját, akár szakemberhez forduljon.

„Életünk eseményei sokszor attól válnak nehezen kezelhetővé, hogy úgy gondoljuk, csak velünk történnek meg ezek a szokatlan, szégyenletes vagy érthetetlen dolgok. Ez az érzés elszigetel a környezetünktől. Az a hamis elképzelésünk alakul ki, hogy nincs senki, akivel megosztható lenne, amin keresztülmegyünk. Kialakul a romboló magány érzése, amely idővel egyre magasabb falakat emel, melyek mögött végül elveszünk a világ számára.”

Számomra ez a téma elsődlegesen saját magam „tragédiája” miatt került képbe. Gondolom most sokan arra következtetésre jutnak, hogy nárcisztikus partnerrel élek együtt, de ezt szeretném leszögezni, nem így van. Az én történetem sajátossága, hogy tudni akartam van-e bennem a nárcisztikus jellemzőkből és ha igen milyen arányban.

Valószínűleg nem sokan vetemednek ennek kutatására, de sajnos az életemben megtörtént, hogy két közeli barátomat is elvesztettem rövid időn belül. Ráadásul az egyik egy láthatatlanul látható naplózása által rám nyomta a nárcisztikus személyiség bélyegét és tudni akartam, hogy van-e igazság a „vádakban”.

A kötet Kriszta történetén keresztül vezetett végig és bár elsődlegesen nem a „károkozóról” mesél, mégis számos formában érinti és egy nagyon erős képet ad a témáról. Tulajdonképpen megkaptam a választ, amit kerestem és bár nem vagyok elragadtatva, mégis megnyugodtam. Az öt főbb jellemzőből egy igaz rám, tehát valahol megnyugodhatok, ugyanakkor ad egy bizonyos löketet számomra, hogy tovább vizsgáljam önmagamat. Azt gondolom, aki azzal nyugtatja saját magát, hogy a másikban felfedezni vél „bántalmazó” viselkedési jellemzőket, talán először el kellene gondolkodni azon, hogy ő maga miben hibás és szakember véleményét is kikérhetné. Ami saját magamat illeti, jómagam is folyamatosan megteszem a megfelelő lépéseket.

A fenti monológnak csak annyi jelentőséget szánok, hogy jelezzem a könyv igenis hatással van az olvasóra, nem is akármilyen szinten. Rendkívül szépen felépített, információkban és érthető magyarázatokban gazdag és a legfontosabb, hogy hiteles.

Bővebben a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2021/09/orvos-toth-noe…

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633047200
3 hozzászólás
TiaRengia I>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Ha csak a magam lelki bajait nézem, három szakember tett rám katartikus hatást és adott a kezembe életre szóló mankót: a saját terapeutám, Bánki György és vitathatatlanul ott van a top 3-ban Orvos-Tóth Noémi is.

Sohasem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor az egyik előadásán elmesélt egy esetet, ami gyakorlatilag mintha rólam szólt volna. Emlékszem, ott ültem a harmadik sorban középen, a fejemen pedig minden bizonnyal nagyon látszott, hogy most mekkora ráismerések zajlanak bennem, mert többször is összetalálkozott a tekintetünk az alatt a pár perc alatt. Nagyot lökött a gyógyulási folyamatomon az az alkalom!

Az elmúlt héten két előadásán is részt vettem, szóval naná, hogy amint kijött a könyv a nyomdából, vettem is meg izibe. Izgatottan vártam, vajon tud-e még valami mást, újat mondani Bánki doktor úr könyve után a témáról, egyáltalán, vajon írásban is olyan átütő élmény lesz-e, mint szóban? A válasz igen és igen!

Továbbra is rendkívül értékesnek és érdekesnek tartom ezt a sorozatot. Belelátni a pszichológusok fejébe módfelett pikáns, különösen, ha az olvasó még döbbenetesen sokszor azonosulni is képes Krisztával, a pácienssel. Az meg még különlegesebbé tette a befogadást, hogy főleg a közelmúlt élményeinek hatására gyakorlatilag Noémi hangján olvastam fel magamban minden átkötő szöveget.

A téma megközelítése is merőben más, mint a fentebb említett könyv esetében, de ez nagyon jót tett neki. Gyakorlatiasabb leírásokkal kísérhettük Krisztát a gyógyulási folyamaton, kevesebb volt az elméleti rész, ám ami szerepelt a könyvben, az mind nagyon értékes és kiidézendő gondolat.

Istenem, milyen jót sírtam ezen a könyvön… Köszönöm, köszönöm!

2 hozzászólás
DaTa>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Nagyon szeretem a terapeuta esetei sorozatot és olvastam is az összes kötetét. Szeretem, mert laikusoknak is abszolút érthetően mutatja be a pszichoterápiás folyamatokat. Szeretem, mert tényleg változatos, minden könyvecske más és más problémakörre fókuszál, más és más terápiás módszereket érint (felszínesen, természetesen). Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus, egy érzelmileg bántalmazó, nárcisztikus kapcsolatból menekülni vágyó kliens esetét dolgozza fel. A három évig tartó pszichoterápiában a kliens, Krisztina új módszereket tanul meg a stresszhelyzetek kezelésére (autogén tréning, mindfulness gyakorlatok), a terápiás folyamatban feltárásra kerülnek a transzgenerációs minták és napvilágra jutnak a Krisztina életét irányító különféle sémák, felszínre kerülnek mélyen elfojtott gyermekkori traumák, hogy a terápia végére egy határokat megszabni képes, mélyebb önismerettel rendelkező, minden értelemben szabadabb nővé váljon. Nagyon megérintett a története, és jó, hogy Orvos-Tóth Noémi megosztotta ezt velünk.

gumicukor>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Érdekes könyv volt, rövid, tömör. Talán lehetett volna kicsit hosszabb, kíváncsi lettem volna, hogy spoiler. Ezekről csak néhány rövid mondat szólt, ennél én sokkal többre lettem volna kíváncsi. Egyébként egy jól összerakott könyv, tetszettek a rövid pszichológiai részek, érdekesek voltak. Sokat megtudtam a nárcizmusról is, nagyon szemléletes Kriszta története erről a „betegségről”. (Szomorúan konstatáltam, hogy a környezetemben többekre illettek a leírt nárcisztikus jegyek.)

Alapvetően az Örökölt sors c. könyvére való ráhangolódásnak szántam, főleg hogy megismerjem az írónő stílusát. Tetszett a hétköznapi megfogalmazás, alig voltak benne szakkifejezések, és azok is meg lettek magyarázva. Mindenképpen el akarom olvasni a sorozat többi kötetét is.

(Tényleg érdemes meghallgatni a könyvben említett TED előadást, nagyon érdekes: https://www.youtube.com/watch…)

szabadosági I>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

ZSENIÁLIS!
Önismerettel ismerkedőknek, akiket érdekel milyen a munka a pszichológussal, de elmenni még nem mertek, vagy azoknak, akik olyan kapcsolatban élnek, amelyből úgy érzik képtelenek kiszállni a másik zsarnoksága miatt.
Nem kell megijedni a címtől, nem csak azoknak lehet hasznos, akik sosem éltek érzelmileg bántalmazó kapcsolatban! Én speciel sosem éltem, mégis iszonyú tanulságos volt.
Érthetően, röviden, magyarázó fogalmakkal – ezeket különösen szerettem.
Amilyen rövid olyan sokat ad!
Jöhet a következő a „terapeuta esetei” sorozatból.

Kri_Anikó P>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Gyanakodtam rá, hogy az ismeretségi körömben tudok ilyen személyről. Bár sok hasznos információt tudtam meg erről a személyiségtípusról, de azt gondolom, hogy a konkrét segítséghez mindenképp szakemberre van szükség. Tanulságos könyv lehet mindenkinek, akit érdekel a pszichológia.

Olya>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Magávalragadóan olvasmányos írás a hétköznapokról.

A fókuszban ugyan Kriszta története áll, viszont az olvasó akár magára is ismerhet benne.

Érdemes időt szentelni rá.
Gyorsanolvasós :)

Georgina77 P>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Igen, ez is jó volt. Bensőséges, szemléletes. Sokat lehet ebből az esetből is tanulni. Merjünk önmagunkba nézni általa. A krízis elszenvedőjét mélyen sajnáltam. A férjét pedig jól képen töröltem volna. Vele volt a baj és mégis a többiek életét lehetetlenítette el. A másiknak kellett helyette lelki terápiára járnia. Szégyenletes.

furacs>!
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Egy hároméves terápia történetét meséli el esettanulmányként ez a kis kötet, mely azon túl, hogy feltárja a konkrét élethelyzetet és a mögöttes mozgatórugókat, rövid magyarázatokkal is szolgál az egyes módszerek, jelenségek, fogalmak vonatkozásában. Ezeket eltérő betűtípussal szedett rövid alfejezetekként szerkesztették a kötetbe, meg-megszakítva a főszöveget. Talán néha kicsit zavart, mert haladtam volna tovább a történettel, de hasznos és jó ezeket a rövid magyarázatokat is végigolvasni, mert tényleg bepillantást engednek a pszichológus eszköztárába, gondolatmenetébe, a terápia felépülésébe.
Idén ez a második könyvem a szerzőtől (és ezzel egyelőre sajnos ki is fújt a repertoár) és továbbra is az a véleményem, hogy azon túl, hogy kiváló szakember és érzékeny szemű és fülű pszichológus, szerintem igényes szerző és remekül megállná a helyét prózaíróként (és/vagy költőként) is. Nagyon szurkolok, hogy írjon még bármit!


Népszerű idézetek

Málnika >!

A testi határok megerősítése mellett Krisztának a következő varázsszót is el kellett sajátítania: “nem”. Ez a szó biztonsági zónát von körénk, és a legfontosabb verbális üzenet, amivel tudtára adjuk a környezetünknek, hogy meddig jöhetnek felénk. Használatával egyértelművé tesszük, hogy önálló akarattal, elképzelésekkel, szándékokkal és vágyakkal rendelkezünk. A “nem” mellett természetesen a belső önvalónkkal összhangban kimondott “igen”-re is szükség van. A legfontosabb pedig az, hogy képesek legyünk nemet mondani, amikor arra van szükségünk, és igent, amikor annak jött el az ideje.

121. oldal (Épülő határok)

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

TiaRengia I>!

A bántalmazás nemcsak fizikai formában jelenhet meg. A lélek megtörése, az önbizalom, önértékelés módszeres csorbítása, a megalázás, a hibáztatás, a másik szükségleteinek figyelmen kívül hagyása szintén maradandó károkat hagyhat maga után. Az érzelmi bántalmazás következményeinek súlyosságát fájdalmasan sokáig alábecsültük. Nyomában szorongás, depresszió, pszichoszomatikus betegségek alakulhatnak ki. A családban jelen lévő érzelmi bántalmazás a gyerekek kognitív és emocionális fejlődésére abban az esetben is negatív hatással van, ha nem ők a közvetlen célpontok. A bizonytalanság, a fenyegetettség élménye stresszállapotot jelent, ami ha állandósul, károsítja az éretlen idegrendszert.

36-37. oldal

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Málnika >!

A nárcisztikus kulcsszavai: én, engem, nekem, rólam, értem. A másik ember elsősorban arra kell, hogy kielégítse a soha ki nem elégíthető szükségleteket.

71. oldal (Kiszolgáltatva)

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Málnika >!

A sémák, bár nagyon konzervatívak és szeretnek ellenállni a változásnak, azért mégis átalakíthatóak. Ezen dolgozik minden egyes nap. Felismeri, amikor felbukkannak, és igyekszik leállítani az automatikus reakcióit.

127. oldal (Veszteségek árnyai)

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

DaTa>!

A nehézségekkel való megküzdés nem születik velünk. Azt ugyanúgy meg kell tanulnunk, mint az anyanyelvünket. Olyan észrevétlenül, olyan spontán és magától értetődő módon. Ha kimarad a tanulási folyamat, akár élethosszig is csak felemás megoldásaink lesznek a problémáink kezelésére.
Ebben az esetben főleg a tagadás, az elfojtás, a bagatellizálás marad mint lehetőség. Ha jön egy fájdalom vagy bármilyen megterhelő érzés, annyit tudunk mondani: ugyan már, ez nem komoly. Az érzelmek azonban nem állnak akaratlagos kontroll alatt. Erőnkből nem tudunk megszabadulni a fájdalmas érzéseinktől.

93. oldal

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

DaTa>!

– Néha a bizonyosságot nehezebb megemészteni, mint a bizonytalanságot. Amíg nincs egyértelműen kimondva valami, addig még reménykedhetünk, hogy más az igazság. A bizonyosság, hiába számítottunk rá, mégis új helyzetet jelent, amit be kell illesztenünk az életünk történetébe.

142. oldal

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Málnika >!

Hiába igyekszünk elkerülni a múltat, a rögzült rossz sémák ismételten belekormányoznak minket a gyötrelmes helyzetekbe.

100. oldal (Önsorsrontó mintázatok)

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

lullau>!

Az önismereti munka nem rövidtávfutás, ahol egy gyors rajt után szinte azonnal vége a futamnak. Inkább hasonlítanám az ultramaratonhoz: hosszú, időnként kimerítő, és vannak pillanatok, mikor úgy érzi az ember, soha nem lesz vége, ám utólag élete legizgalmasabb élménye lehet.

19-20. oldal

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

Málnika >!

Nem fogja fel, hogy a legrosszabb, ami a gyerekekkel történhet, ha feszültségben kell felnőniük.

39. oldal (Rózsaszín álomból rideg valóság)

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból

DTimi>!

° Jogom van nemet mondani.
° Nem felelek mások boldogságáért.
° Jogom van az érzéseimhez.
° Elég vagyok.
° Nem kell eltűrnöm, ha bántanak.
° Nem az a dolgom, hogy mindenkinek megfeleljek.
° Nem kell mindenkit kiszolgálnom.
° Belefér, hogy valaki haragszik rám vagy nem kedvel.

123. oldal

Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Ramani Durvasula: Menjek vagy maradjak?
Edith Eva Eger: Az ajándék
Máté Gábor: A test lázadása
Almási Kitti: Ki vagy Te?
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Csernus Imre – Kádár Annamária – Pál Ferenc – Popper Péter: Sors és önismeret