Ortutay Gyula (szerk.) · Simon Róbert (szerk.) · Prileszky Csilla (szerk.)

A ​kék szarvas 6 csillagozás

Perzsa, arab, török, héber mesék
Ortutay Gyula – Simon Róbert – Prileszky Csilla (szerk.): A kék szarvas

A keleti szőnyegek pompás színeit, mesebeli álomvilágát eleveníti fel a Népek Meséi sorozat közel-keleti kötete. A felnőttek gyermekkorukra találnak majd s a gyermekek ismerősen csengő új mesékre ez Ezeregyéjszaka, Ezeregynap, a Boszporuszi tündérvilág csodái között, dzsinnek, ifritek pattannak elő palackból, hogy gazdájuk kívánságát teljesítsék, perzsa mesehősök repülnek csodatevő szőnyegen, ezer gombbal működős ébenfa paripán soha nem látott szépségű tájak felett. S egészen új mesevilágra talál az olvasó a héber mesékben, melyeket mély életbölcselet, meleg érzelmek, nagy szenvedélyek hatnak át. Az olvasó új mesefigurákkal ismerkedik: a bölcs Salamon királlyal, a démoni Asmodájjal és Leviátlánnal, aki igazságot tesz az emberek és a tenger halai között.
A perzsa, arab, török, héber meséket kiváló műfordítók tolmácsolják gyermekeinknek, és a kötet értékét emelik Bálint Endre, az Európa-hírű magyar festő és grafikus költőien szép, magával ragadó, illusztrációi.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Népek meséi

>!
Móra, Budapest, 1964
456 oldal · Illusztrálta: Bálint Endre

Enciklopédia 1


Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Futóhomok>!
Ortutay Gyula – Simon Róbert – Prileszky Csilla (szerk.): A kék szarvas

A kötetben perzsa-arab-török-héber mesék gyűjteményét találhatjuk. Hátulról kezdem: a héber mesék alapvető különbségét éppen a perzsa-arab-török gyökerű szövegek hasonlósága emeli ki. A héber történetek gyakran átcsapnak példázatokba és valamelyik legendás zsidó tanítónak – pl. Hillél rabbinak – állítanak emléket, ehhez képest a másik három népmesei csoport tele van friss élettel, simán mögéjük lehet képzelni a bazárok hangulatát a fűszerek illatával, magadat pedig az egész zsibongás közepébe törökülésben egy tardicionális mesemondót hallgatva.
Számomra legérdekesebb mesék a könyvből: A bolha a kemencében (igen ravasz láncmese); A kék szarvas (a kötet címadó meséje az ismerős csodaszarvas motívummal); Egy kosár füge (ez az arab mese tükörpárja a Mátyás király és a százesztendős öregember című mesénknek: a különbség tényleg csak az említett gyümölcs fajtájában van, az élete utolsó percéig tevékeny és a jövőbe reménységgel tekintő bölcs öreg mintázata ugyanaz); Ali baba és a negyven rabló (a gyerekeim ugyanakkora izgalommal hallgatták, mint én annak idején, amikor édesapám mesélte nekem és a nővéreimnek); Bénli-Bári, a macska (ennek egy székely változatát ismerem Elátkozott kastély címen).
Kiemelném még a kötet utószavát, ami kicsit értelmezi a szövegeket, illetve kitér a népmesék és az irodalmi mesék keletre jellemző összefonódására. Ettől függetlenül azért kicsikét kizökkentem a felolvasásból, mikor egy török népmesében Ali Sagdics megtelefonálta:) apjának a jó hírt, hogy megszerezte az aranyalmát.

6 hozzászólás
latinta P>!
Ortutay Gyula – Simon Róbert – Prileszky Csilla (szerk.): A kék szarvas

Kislánykoromban megkaptam a könyvet, nagyon szerettem olvasni. Aztán valakinek valahogy elajándékozódott. Azóta is fáj a szívem érte…

De már egy éve újra az enyém egy példány, úgyhogy olvashatom hamarosan… :)


Népszerű idézetek

Eule>!

Muttalibnek úgy összeszűkült a szeme a hírre, mint a lapjára fordított rézpénz.

187. oldal, A párductekintetű Fidda

Eule>!

Mikor fölmentünk, még liszt volt, mire lejöttünk, már tészta lett, a mi mesénknek meg vége lett.

50. oldal, Mese a gyapottokocskáról

Eule>!

Az ember egy éhenkórász volt, a felesége azonban olyan szép volt, hogy még a fényes arcú hold is megszégyenülten kulloghatott volna le az égről, ha vele találkozik.

108. oldal, A botcsinálta jós

Kapcsolódó szócikkek: szépség
Zigó_Attila>!

– Ha tisztességes cselekedetről van szó, örömest megteszem – mondta Musztafa –, de ha vétkes dologra akarnál rávenni, rossz helyen kereskedel.
– Hogy akarnálak rávenni vétkes dologra! – mondta Mardzsána, és egy második aranyat csúsztatott az öreg markába.
– Látom – mondta Musztafa –, hogy becsületes járatban vagy. Mehetünk.

Ali Baba és a negyven rabló


Hasonló könyvek címkék alapján

Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról
T. Aszódi Éva (szerk.): Tündérek, törpék, táltosok
A Türelem köve
Az Ezeregyéjszaka meséi I-VII.
Négy mese az Ezeregyéjszakából
Simon Róbert (szerk.): Az ezeregyéjszaka meséi
Ezeregyéjszaka I-III.
Radó Antal (szerk.): Ezeregy éjszaka regéi
Vázsonyi Endre (szerk.): Az Ezeregynap legszebb meséi
Nossrat Peseschkian: A tudós meg a tevehajcsár