Az ​el nem képzelt Amerika 2 csillagozás

Az amerikai esszé mesterei
Országh László (szerk.): Az el nem képzelt Amerika

Angliában, ​az anyaországban már másfél évszázada virágzott az esszé, amikor e műfaj első tétova kísérletei az észak-amerikai gyarmatokon megszülettek. A XVIII. század utolsó negyedére önálló, öntörvényű polgári civilizációt kialakítani képes és életerős Egyesült Államoknak kellett létrejönnie ahhoz, hogy önálló nemzeti irodalom megszülethessen.
Csak ekkor, a fiatal köztársaság élénk szellemi forrongásában, a XVIII. és XIX. század fordulóján jelentek meg az első olyan, mindmáig vonzó értékű írások, melyeket esszéknek nevezhetünk. Ez a rugalmasan változékony műfaj azóta az amerikai gondolkodás, önkifejezés eleven formája lett. Az esszé szépirodalmi értékrendű és szándékú kispróza. Spektruma széles: a szabályszerű tanulmánytól a tudományos témát tárgyaló rövidebb értekezésen át az el-elkalandozó, könnyed, impresszionisztikus csevegésig terjed.
A két véglet között elfér az irodalmi kritika, az elmélkedés, az elmefuttatás, a reflexió, a jellemkép, az úti vázlat, az… (tovább)

A művek szerzői: Benjamin Franklin, Thomas Paine, Washington Irving, Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, Henry David Thoreau, Walt Whitman, Mark Twain, William James, Henry James, John Dewey, Upton Sinclair, H. L. Mencken, William Carlos Williams, Ezra Pound, T. S. Eliot, Walter Lippmann, Henry Miller, Archibald MacLeish, James Thurber, Edmund Wilson, F. Scott Fitzgerald, William Faulkner, E. B. White, John Steinbeck, Robert Penn Warren

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 4


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
stancili1
Országh László (szerk.): Az el nem képzelt Amerika

Antológiáról értékelést írni mindig nehéz, pláne, ha esszégyűjteményről van szó, mert mit értékeljen az olvasó? A válogatás koncepcióit? A szerkesztőt? Azt hiszem, én inkább csak általánosságban írok néhány sort, amolyan „kedvcsinálónak”.

Bevallott szándéka szerint a kötet az amerikai esszét mutatja be egyfajta áttekintést ad a 18. századi kezdetektől egészen a század hatvanas éveiig. Azt kell mondjam, a dolog működik is, egészen a huszadik századig, azonban pont a legizgalmasabb időszak, a második világháború utáni beatnemzedék irodalma, a hippimozgalmak esszéi, a „dühös ifjúság” alkotásai szinte teljes egészében hiányzik a kötetből. Persze lehet azt mondani, hogy tegyük mellé az Üvöltést, abban van esszé rendesen, de azért ez mégsem ugyanaz. Annak viszont, aki a 18. századtól a beatmozgalmakig terjedő időszakra kíváncsi, igazi csemege lehet a kötet. Benjamin Franklin, Poe, Clarence Day munkái sorakoznak egymás után, sok más alkotó társaságában (Poe esszéjét A hollómegalkotásáról kötelezővé tenném az iskolákban), a korban megszokott hibátlan fordításban.

Tömören: hibáit elnézve remek, mindmáig hasznosan, élvezettel forgatható gyűjtemény, de az egy csillag minusz jár a fentiek miatt.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
pwz ISP

(…) a keményen dolgozó ember számára nehéz és kimerítő időkben a humor éppoly természetes erősítőszer, mint az alvás: a túlfeszített agynak védelmet nyújt a haraggal és az esztelenséggel szemben.

54. oldal, Ralph Waldo Emerson: Abraham Lincoln (Európa, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: alvás · esztelenség · harag · humor

Hasonló könyvek címkék alapján

Ramiro de Maeztu: Don Quijote, Don Juan és Celestina
Benkő Samu: Apa és fiú
Izrael Zangwill: Chad Gadja
Zalán Vince (szerk.): Wim Wenders
Gerd Kuzebaj: Lépcsőfokok
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Balázs Béla: Válogatott cikkek és tanulmányok
Pier Paolo Pasolini: Eretnek empirizmus
Erdély Miklós: A filmről
Erdély Miklós: Művészeti írások