Végjáték ​3. (Végjáték 2/2.) 102 csillagozás

A holtak szószólója
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ender, a Holtak Szószólója új hazát keres az általa elpusztított civilizáció utolsó hírmondója számára. Utazása során egy olyan planétára érkezik, melyen nem is egy, de két értelmes faj él – ráadásul küszöbön áll köztük a háború, melyet Endernek mindenképpen meg kell akadályoznia…

A Végjáték 2. és ez a könyv egy kötetet alkotnak az angol eredetiben.

Eredeti megjelenés éve: 1986

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Science Fiction

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1995
300 oldal · ISBN: 9638353767 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Andrew "Ender" Wiggin


Kedvencelte 13

Most olvassa 7

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

zamil>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Igaz a Valhala Páholy két részben adta ki, de ettől még egy könyv, és együtt is értékelem.
Őszintén jobban tetszett mint a Végjáték, több volt a mondani valója, és ezzel a különleges világon lévő kolóniával, tényleg egyedi lett. A „malackák” nagyon egyedire sikerültek, minden téren idegenek. A hangyokról is többet megtudunk, és megjelenik egy intelligens vírus, ami csak bonyodalmat jelent. A vallásos rész engem nem zavart, sőt élveztem, ahogy kicsit a középkori missziók hangulata is megjelent.
Ender a Holtak Szószolója szerepben sokkal szerethetőbb volt, mint „ kihasznált” gyerekként a Végjátékba.
Nagyon élveztem, kedvencnek is jelöltem. Ajánlom mindenkinek.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1995
300 oldal · ISBN: 9638353767 · Fordította: Szántai Zsolt
8 hozzászólás
Ibanez P>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Nagyon-nagyon nehezen rázódtam bele most a történetbe, igazából én sem értem, miért kellett a kettőt szétszedni. A fél éves kiesés elérte azt, hogy bizonyos nevekről nem ugrott be elsőre, hogy kicsoda, meglehetősen lassan is folyik a cselekmény az elején, de aztán beindul, de még hogy! Még mindig idegesített ez a malackák elnevezés, viszont arra nem gondoltam, hogy ez lesz a Pipoék halálára való magyarázat (de tetszett, mert szembesített azzal, illetve a malackákat, hogy néha úgy cselekedhet valaki, hogy teljes mértékben jót akar és azt hiszi, jót cselekszik). Tetszett a halotti beszéd és a közösségre gyakorolt hatása (még mindig azt vallom, sokszor elkelne egy-egy ilyen beszéd). A lakosság végül jól összefogott Lusitania – és a malackák – megmentése érdekében, bár bennem is felmerült a gondolat, hogy spoiler.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Imádtam az első könyvet, és bár ez filozofikusabb volt, ugyanúgy örök kedvencem. Ender szerethető karakter, a világ, amiben a könyv játszódik lenyűgöző, és azt hiszem képtelen leszek valaha objektív véleményt alkotni a sorozatról. Könnyen bele tudom képzelni magam a történetbe, és a kevés leírás ellenére filmszerűen láttam az eseményeket. Mindenkinek ajánlom!
Részletesebb kifejtés a blogomon (kicsit régebbi, de sok részlete aktuális):
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/04/regi-emlekek-v…
Ender Wiggin karakterelemzése a sorozaton át:
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/05/az-elso-top-10…

1 hozzászólás
Erzsébet_Szászi>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Úgy gondolom, hogy vétek volt ezt a könyvet kettébontani, hiszen a két kötet együtt egységes egész. Remeknek találtam a világ- és a karakterek felépítését, a szereplők sokszínűségét. Az első kötet elején szereplő „hogyan készült a regény” bevezetés pedig jobb helyen lett volna a második kötet végén, mert így egyrészt „lelőtt bizonyos poénokat”, másrészt sokszor halványlila gőzöm sem volt arról, amiről éppen írt.

alaurent P>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

A második kötetben a regény stílusa nagyot fordul. Az elsőben egy nagyon érdekes, fordulatos harci játékról, és egy „tisztiiskola” életéről kapunk képet, és csak a végén tudjuk meg a csattanóját. Az utolsó fejezete vezet át ide, amelyben az ember és az egyén felelősségéről, felsőbbrendűségi tudatáról esik szó.
Ez a sokkal kevésbé kalandos, és sok eszmefuttatással tarkított hang folytatódik a két második kötetben. Ender is sokat változott, idősebb, sőt, megfáradtabb lett, aktivitását elvesztette, kezdeményező-készségét a minimálisra csökkentette. Ami mégis izgalmassá teszi a történetet, az az idegen fajokkal való találkozás, a másféle tudat, erkölcs és viselkedés megismerésének szándéka. Érdekes, hogy az ember mindig rosszul jön ki ezekből a találkozásokból, ritka az a regény, amelyben felsőbbrendűségi érzése ne okozna súlyos galibákat (és az sem túl hihető). Az emberközpontú megítélés itt is komoly problémákat okoz, és előre vetíti későbbi konfliktusok árnyékát is (fel a harmadik kötetre!).
A szelídebben folyó cselekmény ellenére a felvetett problémák és a kialakuló helyzetek érdekessé teszik a regényt, és gondolkodásra késztet.
(A másik félkötet alá is beteszem az értékelést.)

Kkatja P>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Tetszett, határozottan jó volt, bár az első rész pörgősségben és akcióban mindenképp felülmúlja, ebben több a filozofálás az emberi és morális kérdésekről, hogy megérdemeljük-e, hogy kiszabaduljunk a csillagok közé és világokat hódítsunk meg, megérett rá az emberiség, vagy meg fog e valaha. Szerintem költői kérdés. :P

Timberwolfes>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Kicsit aggódtam hogy lehet folytatni a Végjátékot. Az emberek elpusztítják az eddig egyetlen ismert intelligens fajt. Az először ünnepelt Ender-t, kikiáltják Fajírtónak. Visszavonul és Hangyokért mint a Holtakért Szólt először és ezzel megalkotott egy új tisztséget. Ha valaki meghal és az emlékének és hagyatékának tisztelegni akarnak akkor hívja a Holtak szószólóját.
Az emberiség most egy újabb mérföldkő előtt áll. Az egyik gyarmatukon felfedeznek egy újabb intelligens fajt akiket a külsejük miatt egyszerűen csak Malackáknak hívnak.
Nem szeretem a hosszú előszavakat és bevezetőket de itt bőven kapunk belőle és ebben el is magyarázza Card hogy hogyan is jutott el ehhez a történethez.
A Malackákat megfigyelik és tanulmányozzák, de a Hangyok példáját elkerülvén szigorúan szabályozzák annak módját. Titkon félnek hogy ismét egy olyan fajjal kerülnek szembe akik képesek kiirtani az emberiséget.
Ender tesójával él egy gyarmaton. Senki nem tudja ők kicsodák. Ender és Demoszthenész is visszavonult. Valentine úgy látszik képes gyökeret ereszteni, Endert viszont hajtja a bűntudat és a Méhkirálynő…
A Malackák viszont időközben gyilkossá válnak és senki nem tudja az okát hogy miért, vagyis egy ember tudja és ő Szószólót hív az elhunythoz és ezzel kezdődik minden.
Ender elszakad attól akit a legjobban szeret és újra Szószólóvá kell válnia, miközben mindenki csak úgy ismeri őt hogy ő a Fajirtó.

Aliko P>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

A regény a sci-fi zsánerét követi, alaptípusként antropológiai sci-finek tekinthetjük az alkotást. Rengeteg súlyos gondolatot tartalmaz. A feszültséget pedig nem az akció dús cselekmény adja, hanem a szereplők közti dráma. Jól megkomponált szituációk követik egymást, amik kérdések hadát vetítik előre. A történet folyamán minden változik és világok és világnézetek ütköznek a műben.

A könyv a megértésről szól. Szembesíti az olvasókat, hogy a saját előítéleteink hálójában vergődünk, és nem látjuk az igazságot. Például mért kéne egy idegennek fajnak humanoidnak lennie? Mért jobb vagy rosszabb? Mért ítélünk el valakit, anélkül, hogy megértenénk a tettei mozgatórugóját? A regény felhívja a figyelmet a szűklátókörűségre és az emberi egó félelmetes erejére. Fő kérdése pedig, hogy egy más fajban tartozó idegen, akivel ennek ellenére megtudjuk értetni magunkat emberibbnek tekinthető- e, mint az akivel nem?

A történet a Végjáték után három évezreddel folytatódik. Ender a hangyok kiírtása miatt lelkiismereti válságba kerül. Így Andrew Wiggin álnéven megírja háború krónikáját és holtak szószólójának áll. Ebben a kötetben hősünk egy Lusitánai nevű perem planétára érkezik, egy apró kolóniában, hogy mint a címben szereplő holtak szószólója, az elhunyt életéről beszéljen a végső búcsúztatáskor. Ekkor szerez tudomást a bolygó lakóiról a porquinhokról vagyis a malackákról. A tudósok szinte semmit nem tudnak a lényekről, ami kissé nehézkessé teszi az együtt élést. Ráadásul ez az első eset, hogy a háromezer évvel ezelőtti Fajirtás óta az emberiség értelmes lényekkel találkozik. Rögtön jön is a kérdés, hogy a békés együtt élés vagy a kiírtásuk lesz a végeső válasz.

A történet keretét egy családregény adja, ahol a főhősünk megpróbálja feltárni Novinha családjának múltját, hogy a beszédet elmondhassa.

A cselekmény lassúsága, ellenére a könyv egy akciódús sci-fi, egy remekül kitalált fajjal és mély gondolatisággal. A szószóló karaktere hihetetlen jól megkomponált. A világot nagyon jól felépítette Card, de a karakterek kapcsolatrendszerét nem sikerült teljesen kibontani, talán majd a sorozat zárás meghozza azt is. A regény stílusa teljesen más, mint a Végjáték. Az pörgős, ez inkább lassú folyású (kivéve talán az utolsó 100 oldalt). De ettől függetlenül ugyan olyan izgalmas könyv. A szerző hihetetlenül gördülékenyen ír, így a mű szinte beszippíntja az olvasót. Nekem nagyon tetszett a regény és nagy várakozással állok a következő rész elé.

Balogh_Éva>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

A legelső Végjátékot imádtam. Annyira, hogy azon kevés könyv között van, amiket kétszer olvastam. Viszont az utolsó fejezet, ami a Holtak Szószólóját vezeti be, már kevésbé tetszett. Erőltetettnek éreztem, oda nem illőnek. Ezért akkor nem is olvastam tovább, inkább úgy döntöttem, hogy majd később, mikor Ender játéka már nem él bennem olyan frissen. Most jött el az ideje, és bizony kellett ez az idő. Ugyan Endernek hívják a főszereplőt itt is, de ez már nem az első könyv Endere. Ez egy öreg, megfáradt ember (35 évesen!), aki már korántsem zseni, viszont annál szentimentálisabb. Ha rögtön az első után olvasom ezt, utáltam volna, és borzasztó dühös lennék Orsonra. Így viszont el tudtam fogadni az új karaktert, az új nézőpontot, és összességében tetszett. Azért így is néha ráripakodtam Enderre, hogy jajj brühühü, fejezd már be a picsogást!

Eltiron>!
Orson Scott Card: Végjáték 3.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Nem szeretek rosszat mondani egyik kedvenc írómról, de sokszor éreztem azt a könyv olvasása közben, hogy ezt már nem kellett volna. 10% SF, 90% hitvita – nálam nem nyerő keverék.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kkatja P>!

– Amikor az ember igazán megismer valakit, azt többé nem tudja gyűlölni.
– Vagy az is lehet, hogy addig nem is ismerhetsz meg senkit, amíg gyűlölöd.

284. oldal

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Kkatja P>!

– Lehet, hogy most meghalok. Minden munkát elvégeztem, ami az életben várt rám.
– Én is – mondta Novina. – De azt hiszem, ez azt jelenti, hogy ideje elkezdenünk élni.

299. oldal

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Diosz P>!

– Maga nagyon ravasz, Senhor Andrew. Maga nagyon okos, Holtak Szószólója. Mirot a Méhkirálynőre emlékezteti, nekem pedig a Bibliából idéz.
– Mindenkihez azon a nyelven szólok, amelyiket megérti – mondta Ender. – Ez nem ravaszság, sokkal inkább érthetőség.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Zsola>!

Egy bölcs rabbi áll a piactéren. Egy férj aznap reggel véletlenül teljes bizonyossággal megtudta, hogy a felesége megcsalja. A tömeg a piactérre viszi az asszonyt, és halálra akarják kövezni (Van ennek a történetek egy másik hasonló verziója is, de az egyik barátom – aki a holtak egyik szószólója – még két másik rabbiról is mesélt nekem, akiknek körülbelül ugyanilyen szituációval kellett szembenézniük. Most ezt a két esetet fogom elmondani.) A rabbi előrelép, és az asszony mellé áll. A tömeg tisztelettudóan várakozik, de az emberek már a kezükben szorongatják a nehéz köveket.
– Van köztetek olyan – kérdi a rabbi –, aki még nem kívánta más férfi asszonyát, más asszony férjét?
– Mindannyian ismerjük a vágyat, rabbi – mormolja a tömeg –, de még egyikünk sem váltotta valóra.
A rabbi így felel:
– Akkor térdeljetek le. és adjatok hálát Istennek, hogy ennyi erőt adott nektek!
Az emberek letérdelnek, a rabbi pedig kézenfogja az asszonyt, és kivezeti a piactérről. Mielőtt elereszti, ezt suttogja:
-Mondd el a békebírónak, ki mentette meg a szeretőjét. Ebből tudni fogja, hogy hű szolgája vagyok. Így aztán az asszony életben maradhatott, mert a közösség túl korrupt volt ahhoz, hogy megvédje magát a törvénytelenségtől. Egy másik rabbi, egy másik város. A rabbi ugyanúgy a csalfa asszonyhoz lép, és ugyanúgy megállítja a tömeget, mint az előző történetben.
– Melyikőtök nem követett el bűnt? – kérdi a rabbi. – Az vesse rá az első követ!
Azok megdöbbentek, és miközben felidézik saját bűneiket, megfeledkeztek róla, mit akartak tenni. Lehet, gondolják, hogy egy nap majd én leszek olyan helyzetben, mint most ez az asszony, és én fogok megbocsáltásért és egy újabb lehetőségért könyörögni. Úgy bánok vele, ahogy szeretném, ha velem is bánnának. Az emberek a földre ejtik a köveket. A rabbi felemeli az egyiket , felemeli a nő fölé tartja és teljes erejéből a fejéhez vágja. Az asszony koponyája szétreped, az agya az utca kövére fröccse.
– Nekem is vannak bűneim – mondja a rabbi az embereknek –, de ha csak tökéletes emberek szerezhetnének érvényt a törvénynek, akkor a rend, és vele együtt a városunk is hamarosan elpusztulna.
Ebben az esetben az asszony azért halt meg, mert a közösség elnéző volt vele szemben. Ennek a történetnek van egy olyan változata is, ami mindenki előtt ismert. Ezt valóban érdemes megjegyeznünk, mert saját életünkben nem sokszor találkozhatunk tökéletes megoldással. A legtöbb közösség a romlottság a rigor mortis között egyensúlyoz, és mikor átbillen valamelyik oldalra, elpusztul. Csupán egyetlen egy rabbi volt, aki megtanította, hogyan tudjuk úgy betartani a törvényt, hogy közben megbocsáltunk a vétkeseknek. Hálából természetesen megöltük őt.

-San Angelo: Levelek egy kezdő eretneknek
(Amai a Tudomundo Para Que Deus Vos Ame Cristao fordítása)
103:72:54:2

Tizenhatodik fejezet - A kerítés

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Blackice>!

Hideg vagyok és kegyetlen? – kérdezte Ender. Hangja száraz humorral csengett, de a szavakat keserűnek és igaznak érezte.
Nem. Inkább eléggé könyörületes ahhoz, hogy a sebbe merítse a forró vasat, amikor csak így lehet begyógyítani.

Orson Scott Card: Végjáték 3. A holtak szószólója

Kapcsolódó szócikkek: Andrew "Ender" Wiggin

A sorozat következő kötete

Végjáték sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Ann Leckie: Mellékes igazság
Ursula K. Le Guin: A kisemmizettek
Arthur C. Clarke: Randevú a Rámával
Frederik Pohl: Az átjáró
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Connie Willis: Ítélet könyve
Dan Simmons: Hyperion
Marie Lu: Champion – Bajnok
Justin Cronin: A tükrök városa