36. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Végjáték (Végjáték 1.) 600 csillagozás

Orson Scott Card: Végjáték Orson Scott Card: Végjáték Orson Scott Card: Végjáték

A Föld újra támadás alatt áll. Egy földönkívüli faj a végső csatára készülődik. Az emberiség túléléséhez egy katonai géniuszra van szükség, aki talán legyőzheti az idegeneket.
De ki lesz az?
Ender Wiggin. Zseni. Könyörtelen. Ravasz. A taktika és a stratégia mestere. És gyermek.
A Nemzetközi Flotta besorozza katonai kiképzésre, s amint Ender belép új otthonának, a Hadiskolának a kapuin, gyermekkora azonnal véget ér. Az újoncok közül kiemelkedve Ender bebizonyítja, hogy géniusz a géniuszok között. A harci szimulációk koronázatlan királyává válik. De vajon meddig bírja a magányt és a rá nehezedő nyomást? A szimulációkban sikereket ért el, de hogyan fog majd bizonyítani az igazi csatamezőn? Elvégre, a Hadiskola csak játék.
Vagy mégsem?

Eredeti mű: Orson Scott Card: Ender's Game

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Unio Mystica, 2013
366 oldal · ISBN: 9789638984739 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Unio Mystica, Budapest, 2013
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638984722 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Dáin, Szeged, 2011
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638828002 · Fordította: Bihari György

1 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Andrew "Ender" Wiggin · Valentine Wiggin · Mazer Rackham · Peter Wiggin


Kedvencelte 205

Most olvassa 26

Várólistára tette 346

Kívánságlistára tette 267

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Serno_au_Barca
Orson Scott Card: Végjáték

A dinasztia

Sokakkal ellentétben nekem a film is az egyik kedvencem. Véresen komolyan mutatja be egy idegen fajjal való háború kétségbeesett próbálkozásait. A győzelemhez gyerekek hadbaállitása az egyetlen lehetőseg. Ender Wiggin akit a családon belül is rengeteg trauma ér bekerül a mélyvizbe ami tele van piranhákkal és cápákkal. Az intellektus azonban győzelemre viszi hősünket a próbák során.
Közben a Földön politikai intrikák süllyesztik polgárháborúba a világot. Ender testvérei kihasználva a világháló adta lehetőségeket hatalomra törnek.

>!
Chöpp P
Orson Scott Card: Végjáték

Roppant elfogult vagyok a történettel kapcsolatban. Pedagógiai – pszichológiai BRAVÚR!
Lelkes pedagógusként csodálattal adózom neki és nagyon szívesen elolvastatnám a tizenéves korosztállyal. Számomra élvezeten túlmutató pluszt jelentett.
És a hangyokkal kapcsolatos rokonszenvemről még nem is beszéltem.

8 hozzászólás
>!
girion
Orson Scott Card: Végjáték

Ha ismerőseimmel elkezdek beszélgetni erről a könyvről akkor a két leggyakoribb téma az az hogy Peter vagy Ender a nagyobb, undorítóbb és veszélyesebb szocio és pszichopata állat. Illetve hogy Card mennyire nem érti a gyerekeket és hogy milyen undorító meg irreális dolgokat képes írni róluk. Én meg általában itt szoktam elküldeni őket melegebb éghajlatra.
Card tökéletes rajzot ad a gyermekekről, azon ritka emberek egyike akik képesek és hajlandóak a helyén kezelni őket. Mert a sok réteg alatt igenis ilyenek vagyunk mi emberek, csak legtöbben elkopunk, formára csiszolódunk. Ellenben ha valaki lelkiismeret furdalás nélkül és keményen odaáll, akkor bármit ki tud hozni egy gyermekből.
Egy szóval ez egy remek regény, még akkor is ha egy jóval rövidebb novella felhizlalt verziója. Még akkor is ha csak egy másik regény kötelező előzménye.

Ui: Ne nézd meg a filmet! Soha.

8 hozzászólás
>!
lafayette P
Orson Scott Card: Végjáték

Ez a történet minden szempontból ütős.
Nagyon felkavaró volt olvasni, hogy Ender életébe milyen szinten beleszólnak, manipulálják és befolyásolják. Ennek ellenére Ender igyekszik megőrizni az emberi mivoltát. Tudom, hogy végső soron egy zseniről van szó, de nekem egy kicsit túl felnőttes volt Ender gondolkodása egy hatéveshez képest. Eszméletlen jó volt a cselekmény, de ami a végén történt… hát az döbbenetes és megrendítő. Ott le kellett tennem a könyvet és percekig csak néztem magam elé.. hogy ezt tényleg megcsinálták. Mindenképpen fogok még olvasni Orson Scott Cardtól, de lehet inkább a fantasy könyvei közül.

1 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Orson Scott Card: Végjáték

Úristen ez a könyv nagyon ott van! *-*
Olyan sok gondolat kavarog a fejemben, hogy nem is tudom, hogy hogyan írjam le, vagy talán érdemes e leírni, egyszerűen csak: olvassátok el, és ti is érezzétek!
Hihetetlen, hogy amennyire tömör és csak a lényeget leíró a történet, annyira sok érzelmet és gondolatot ad át. Ender fejlődése lelkileg, a kitartása, a körülötte zajló rendszer, az ő és a többiek zsenialitása, ahogy megoldották a helyzetet…Elképesztő. 360 oldalon!
A könyv feléig elhitette velem az író, hogy tényleg csak az iskola körül forog a történet, spoiler
A történet végén nem csak Endernél feszítették már túl a húrt, már én is arra gondoltam, hogy úristen, hová lehet ezt tovább fokozni, és miért csinálják…utána folyamatosan csak pislogtam a nem várt események hatására. Zseniális volt!
A végkifejlet spoiler megrázó és egyáltalán nem számítottam rá. Csak annak örülök, hogy van folytatás, mert nagyon kíváncsi vagyok!
Egy biztos, ez egy nagyon különleges könyv minden szempontból és érdemes elolvasni!

Filmnézés ON! XD

>!
Nuwiel
Orson Scott Card: Végjáték

Olvastam már fantasyt Cardtól (A kegyelem ára), most pedig olvastam sci-fit is. Ez az ember egy zseni, képes elérni, hogy késő éjjelig olvassam, korán reggel első mozdulatommal a könyvolvasó felé nyúljak, és minden szabad percemben elővegyem. Hiába olvastam már tőle, hiába számítottam rá, hogy nem kíméli a szereplőit, ismét meglepett, milyen kegyetlenül el tud bánni velük, hogy rajtuk keresztül mindenféle kérdéseket vessen fel, kezdve attól, meddig mehetünk el a faj túlélése érdekében, odáig, hogy elég érettek vagyunk-e már ahhoz, hogy kilépjünk a csillagokba, és együtt éljünk másokkal? Úgy játszik a hangulattal és az érzelmekkel, mint más a hangszerrel, hogy hol sajnáljam Endert a vele történtek miatt, amik egy átlagos embert összeroppantanának és őrületbe kergetnének, ha nem öngyilkosságba, hol a helyébe vágyjak és én is olyan leírhatatlanul jó parancsnok lehessek, mint ő, flottákat irányíthassak és háborúzhassak.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Orson Scott Card: Végjáték

Bravúros alkotás.
Viszonylag egyszerű történetnek indul, mégis van mélysége. Erkölcsi kérdésekkel megpakolt, a végén bravúros fordulat. Vagy inkább nézőpont váltás?
Letehetetlen, olvastatja magát, meglepetéseket tartogat. Nem akartam mostanában elolvasni a folytatásokat, de ez lehetetlen, teljesen beszippantott a történet, és falnám tovább.

A könyv elolvasása után egyből megnéztem a filmet is. Olvasás után szerintem remek volt. A szereplőket mondjuk teljesen máshogy képzeltem el, Ender talán egy kicsit hasonlított a fejemben összeállt sráchoz.
Viszont szerintem a könyv nélkül a film összecsapottnak tűnhet, és nem jön át a lényeg. Ami persze érthető, nem lehet mindent belepakolni másfél-2 órába. A lényeget mutatták, de így viszont túl gyors volt a sztori. (Pedig a könyvben se lassú Ender fejlődése).
A történet végi wétéeffaktor se jön át annyira a filmen. Olvasás közben azért kellőképp meglepi, elgondolkoztatja az olvasót. Bravúros.
Kedvenc.

5 hozzászólás
>!
ponty
Orson Scott Card: Végjáték

Előre is elnézést, hogy így a pálya széléről, de nem tudom kikerülni, hogy a sportvilág, és elsősorban az amerikai foci oldaláról közelítsem a Végjátékot. Annyira egyértelműen adja magát ugyanis, hogy ez már ziccer. Másrészt előfordulhat, hogy amúgy is kevesen teszik, tették ezt.

Szóval azon túl, hogy Ender egy lehetséges megváltó, egyben a draft, vagyis a profi amerikai sportok, egyetemi játékosbörzéjének az egy per egyes játékosa is. Ami persze egy és ugyanaz. Ő a real deal. Tehát olyan rendkívüli képességekkel felruházott fiatal tehetség, akit a liga legrosszabb helyzetben lévő csapata kíván magának, hogy a franchise arca, és vezére legyen. Vagyis egy quarterback.*

Endert tehát kiválasztják a klub, vagyis az emberiség megváltójának, és ugyanúgy monitorozzák a pályán és pályán kívüli viselkedését, rangsorolják, próbára teszik, mint a profinak készülő amerikai focistákat. Még a katonai iskola versenye is hasonlít, amennyiben területszerző játékról van szó, de ez nem is annyira fontos. A lényeg, hogy ez alapján a bot egyszerű váz alapján, a könyvnek tetszeni kellett volna nekem, és ez nem történt meg. Azért nem, mert nekem olyan volt, mint valami gyenge amerikai sportfilm, amiben a hazai csapat nagy hátrányba kerül a meccs elején, aztán félidőben összeszedik magukat, és hihetetlen fordítás után győzelem lesz a vége. Mindezt hiteltelen képeken illusztrálva. Különösen fájó volt a ranglista kérdés. Ender úgy lesz listavezető, ahogy Koplárovics Béla nemzeti hős a Man. Unitednek a gólvonalról lőtt győztes góljával. Egy Bélának ezt elnézzük, az amerikai sportok ranglistáiban csak simán lehetetlen, hogy megessen, egy sci-fi-ben pedig szerintem elég kínos, hogy kellő számú adat hiányában rangsoroljanak a lista élére valakit.
A pszichológiai háttere egyébként jó volt, ebben Card amúgy is jó szokott lenni, csak ezt a jó hátteret szerintem önmagához képest elég silányul írta meg. Mintha csak egy vázlatot olvastam volna, amiben ráadásul a testvérek szereplései, és az Ender féle fejezetek előtti, közötti, felső vezetés tanácskozásai olyan modorosan irodalmiak voltak, amire Cardtól pont nem számítottam. És végül a nagy fordulat. Lehet, hogy csak azért, mert nem a kiadásának évében olvastam, de cseppet sem lepett meg és cseppet sem volt hatásos. Inkább olyan bágyasztóan egyértelmű.
Végeredményben, sci-fi-ként nem tudom, hogy milyen (picit csodálkozom rajta, bár saját szakértelem híján elfogadom, hogy ez kultikus meg alapmű), de csak könyvként nekem elég közepes, rém kiszámítható és sajnos hatástalan volt.

* Amerika már csak ilyen. Minden iskolában elnököket és quarterbackeket nevelnek. A többiek meg színészek lesznek.

2 hozzászólás
>!
Jaina
Orson Scott Card: Végjáték

Régóta várólistás volt ez a könyv és nem kellett csalódnom: valóban annyira jó, mint amennyire a molyos értékelések alapján tűnik. Néha már nem tudtam, hogy hova lehet tovább feszíteni a húrt, őszintén sajnáltam szegény Endert. A történet vége pedig…még mindig a hatása alatt vagyok.

>!
zamil P
Orson Scott Card: Végjáték

Nehéz bármit is mondani erről a könyvről, mert már mindent elmondtak az előttem értékelők.
Szóval röviden tetszett, nagyon tetszett, a végén sorra ért a meglepetés, pedig addig egyszerű, érthető történetnek tűnt. Ritkán lep meg egy könyv ennyire, bár tény itt mélyen belemerültem, így nem volt időm elmerengeni.
Tényleg csak ajánlani tudom.

>!
Móra, Budapest, 1991
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631167321 · Fordította: F. Nagy Piroska

Népszerű idézetek

>!
Chöpp P

Vannak időszakok, amikor a világ újraszervezi önmagát, és ilyen időszakokban a helyesen megválasztott szavak képesek megváltoztatni a világot.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szó
>!
Blissenobiarella

A vak düh rossz tanácsadó. Ender hideg fejjel tudott haragudni, így vált a düh eszközzé a kezében. Bonzo ellenben felpaprikázódott, s ezért ő vált a düh eszközévé.

Hetedik fejezet, Szalamander (Móra, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Andrew "Ender" Wiggin
1 hozzászólás
>!
Shanara

Talán lehetetlen is eljátszani valaki mást anélkül, hogy eggyé ne váljunk az álcával.

160. oldal (Dáin, 2011.)

>!
Rika

– Maga egy szörnyeteg.
– Kösz. Ez azt jelenti, hogy emelést kapok?
– Csak kitüntetést. A kassza nem kimeríthetetlen.

23. oldal (Dáin, 2011)

>!
Chöpp P

Korán az ágyba és jó korán talpra, ettől lesz mindenki vaksi és bamba…

339. oldal

>!
Shanara

A hatalom mindig azoké lesz, akik mohón vágynak rá (…).

165. oldal (Dáin, 2011.)

>!
Chöpp P

Sokáig tartott, míg rájöttem, hogy gyűlöltem és gyűlölöm magam. Hidd el, hogy így van. A végén erre az eredményre jutottam: abban a pillanatban, amikor tökéletesen megértem az ellenségemet, de annyira, hogy már le tudom győzni, abban a pillanatban meg is szerettem őt. Azt hiszem, lehetetlen a másikat igazán megérteni, megérteni, hogy mit akar, hogy miben hisz, és közben nem megszeretni, de úgy, ahogy ember önmagát szereti. És akkor, abban a szent pillanatban, amikor felébred bennem iránta a szeretet…
– Megvered. – A lány e pillanatban nem félt a fiú megértésétől.
– Nem, nem érted. Elpusztítom. Lehetetlenné teszem a számára, hogy az életben még egyszer megbánthasson. Fölaprítom, szétmorzsolom, míg végül megszűnik létezni.

293. oldal

>!
Lunemorte MP

Az emberiség nem kéri tőlünk, hogy legyünk boldogok. Csak azt kéri, hogy a kedvéért legyünk kiválóak. Első az életben maradás, aztán, ha sikerül, jöhet a boldogság.

F. Nagy Piroska fordítása (2013)

>!
patricia

– Verd meg a hangyokat. Aztán gyere haza, és nézd meg; ki figyel oda Peter Wigginre. Nézz a szeme közé, amikor az egész világ téged szeret és tisztel. Látni fogod a szemében a bukást. Így fogsz győzni, Ender.
– Nem érted – mondta a fiú.
– De igen.
– Nem, nem érted. Én nem akarom megverni Petert.
– Hát mit akarsz?
– Azt akarom, hogy szeressen.

367. oldal

1 hozzászólás
>!
Rika

– Mindenki tudja, hogy a rendszer automatikusan beszúrja az üzenetbe a küldő nevét.
– De nem én írtam! – tiltakozott Bernard.
– Hangoskodunk? – kérdezte Dap.
– Tegnap valaki olyan üzenetet küldött, amely alá azt írták, hogy ISTEN! – mondta Bernard.
– Csakugyan? – tűnődött Dap. – Nem is tudtam, hogy ő is bekerült a rendszerbe.

39. oldal (Dáin, 2011)


A sorozat következő kötete

Végjáték sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Haldeman: Örök háború
Ann Leckie: Mellékes igazság
Frank Herbert: A Dűne
Frederik Pohl: Átjáró
Larry Niven: Gyűrűvilág
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VI.
William Gibson: Neurománc
Connie Willis: Ítélet könyve