26. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Végjáték (Végjáték 1.) 635 csillagozás

Orson Scott Card: Végjáték Orson Scott Card: Végjáték Orson Scott Card: Végjáték

A Föld újra támadás alatt áll. Egy földönkívüli faj a végső csatára készülődik. Az emberiség túléléséhez egy katonai géniuszra van szükség, aki talán legyőzheti az idegeneket.
De ki lesz az?
Ender Wiggin. Zseni. Könyörtelen. Ravasz. A taktika és a stratégia mestere. És gyermek.
A Nemzetközi Flotta besorozza katonai kiképzésre, s amint Ender belép új otthonának, a Hadiskolának a kapuin, gyermekkora azonnal véget ér. Az újoncok közül kiemelkedve Ender bebizonyítja, hogy géniusz a géniuszok között. A harci szimulációk koronázatlan királyává válik. De vajon meddig bírja a magányt és a rá nehezedő nyomást? A szimulációkban sikereket ért el, de hogyan fog majd bizonyítani az igazi csatamezőn? Elvégre, a Hadiskola csak játék.
Vagy mégsem?

Eredeti mű: Orson Scott Card: Ender's Game

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Unio Mystica, Budapest, 2013
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638984722 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Unio Mystica, 2013
366 oldal · ISBN: 9789638984739 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Dáin, Szeged, 2011
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638828002 · Fordította: Bihari György

2 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Andrew "Ender" Wiggin · Valentine Wiggin · Graff ezredes · Mazer Rackham · Peter Wiggin


Kedvencelte 219

Most olvassa 24

Várólistára tette 364

Kívánságlistára tette 281

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Serno_au_Barca
Orson Scott Card: Végjáték

A dinasztia

Sokakkal ellentétben nekem a film is az egyik kedvencem. Véresen komolyan mutatja be egy idegen fajjal való háború kétségbeesett próbálkozásait. A győzelemhez gyerekek hadbaállitása az egyetlen lehetőseg. Ender Wiggin akit a családon belül is rengeteg trauma ér bekerül a mélyvizbe ami tele van piranhákkal és cápákkal. Az intellektus azonban győzelemre viszi hősünket a próbák során.
Közben a Földön politikai intrikák süllyesztik polgárháborúba a világot. Ender testvérei kihasználva a világháló adta lehetőségeket hatalomra törnek.

>!
Chöpp 
Orson Scott Card: Végjáték

Roppant elfogult vagyok a történettel kapcsolatban. Pedagógiai – pszichológiai BRAVÚR!
Lelkes pedagógusként csodálattal adózom neki és nagyon szívesen elolvastatnám a tizenéves korosztállyal. Számomra élvezeten túlmutató pluszt jelentett.
És a hangyokkal kapcsolatos rokonszenvemről még nem is beszéltem.

8 hozzászólás
>!
mandris
Orson Scott Card: Végjáték

Ez igen! Egyáltalán nem magától értetődő, hogy ha egy könyv előkelő helyen áll a molyon, az nekem is tetszeni fog, de a Végjáték azon, viszonylag kevés eset egyike, amikor teljesen jogosnak érzem előkelő helyezését és rendkívül magas százalékos eredményét.
Ugyan a regény katonai sci-fi, amiből már olvastam egy párat (Vének, Csillagközi invázió, Örök háború), amelyek nagyrészt hasonló sémára épültek (besorozás, kiképzés, éles összecsapás), a Végjáték úgy tudott újat hozni, hogy ezt a sémát alapvetően megtartotta, de mivel a katona, akinek a szemszögéből mi is bepillantást nyertünk a jövő hadseregébe egy fiatal gyerek, értelemszerűen korántsem a hagyományos módon zajlottak ezek. Nagyon tetszett a regényben bemutatott játszva tanulás, mint megoldás. Attól most tekintsünk el, hogy mit tanultak meg így a gyerekek.
Bevallom, az elején nagyon féltem, hogy az a világ, amelyet a regény bemutat, annyira taszítani fog majd (a történet hátteréül szolgáló társadalmi közeg simán megállja a helyét a disztópiák sorában), hogy ez rányomja a bélyegét az olvasásélményemre, de ez szerencsére nem következett be. Végig izgatottan olvastam, mi vár még Enderre, mielőtt meg tudja vívni az újra és újra belengetett nagy háborút a hangyokkal (ha valami nem tetszett, akkor az idegenek magyar neve, de ennyi igazán megbocsátható). spoiler
Plusz, külön érdemként hozom fel, hogy a regény fel mert vetni – mondjuk, ilyen témaválasztásnál ezt aligha kerülhette meg – morális kérdéseket az egész gyermek-katonaság kapcsán, de főleg, hogy úgy, hogy egyáltalán nem éreztem, hogy bármilyen véleményt is erővel le akarna nyomni az olvasó torkán.
És bár mellékszál, a háttérben a földön zajló eseményeket, a felbomló egységet és formálódó, majd kirobbanó konfliktust is nagyon hitelesnek éreztem.
Ugyancsak a könyv érdeme, hogy nem éreztem úgy, hogy feltétlenül folytatnom kellene a sorozatot, mert anélkül nem teljes értékű az első rész, ugyanakkor úgy éreztem, hogy feltétlenül folytatnom kell a sorozatot, mert annyira jó volt az első kötet, hogy kíváncsi vagyok, mi van még a szerző tarsolyában.

2 hozzászólás
>!
girion
Orson Scott Card: Végjáték

Ha ismerőseimmel elkezdek beszélgetni erről a könyvről akkor a két leggyakoribb téma az az hogy Peter vagy Ender a nagyobb, undorítóbb és veszélyesebb szocio és pszichopata állat. Illetve hogy Card mennyire nem érti a gyerekeket és hogy milyen undorító meg irreális dolgokat képes írni róluk. Én meg általában itt szoktam elküldeni őket melegebb éghajlatra.
Card tökéletes rajzot ad a gyermekekről, azon ritka emberek egyike akik képesek és hajlandóak a helyén kezelni őket. Mert a sok réteg alatt igenis ilyenek vagyunk mi emberek, csak legtöbben elkopunk, formára csiszolódunk. Ellenben ha valaki lelkiismeret furdalás nélkül és keményen odaáll, akkor bármit ki tud hozni egy gyermekből.
Egy szóval ez egy remek regény, még akkor is ha egy jóval rövidebb novella felhizlalt verziója. Még akkor is ha csak egy másik regény kötelező előzménye.

Ui: Ne nézd meg a filmet! Soha.

8 hozzászólás
>!
lafayette P
Orson Scott Card: Végjáték

Ez a történet minden szempontból ütős.
Nagyon felkavaró volt olvasni, hogy Ender életébe milyen szinten beleszólnak, manipulálják és befolyásolják. Ennek ellenére Ender igyekszik megőrizni az emberi mivoltát. Tudom, hogy végső soron egy zseniről van szó, de nekem egy kicsit túl felnőttes volt Ender gondolkodása egy hatéveshez képest. Eszméletlen jó volt a cselekmény, de ami a végén történt… hát az döbbenetes és megrendítő. Ott le kellett tennem a könyvet és percekig csak néztem magam elé.. hogy ezt tényleg megcsinálták. Mindenképpen fogok még olvasni Orson Scott Cardtól, de lehet inkább a fantasy könyvei közül.

1 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Orson Scott Card: Végjáték

Úristen ez a könyv nagyon ott van! *-*
Olyan sok gondolat kavarog a fejemben, hogy nem is tudom, hogy hogyan írjam le, vagy talán érdemes e leírni, egyszerűen csak: olvassátok el, és ti is érezzétek!
Hihetetlen, hogy amennyire tömör és csak a lényeget leíró a történet, annyira sok érzelmet és gondolatot ad át. Ender fejlődése lelkileg, a kitartása, a körülötte zajló rendszer, az ő és a többiek zsenialitása, ahogy megoldották a helyzetet…Elképesztő. 360 oldalon!
A könyv feléig elhitette velem az író, hogy tényleg csak az iskola körül forog a történet, spoiler
A történet végén nem csak Endernél feszítették már túl a húrt, már én is arra gondoltam, hogy úristen, hová lehet ezt tovább fokozni, és miért csinálják…utána folyamatosan csak pislogtam a nem várt események hatására. Zseniális volt!
A végkifejlet spoiler megrázó és egyáltalán nem számítottam rá. Csak annak örülök, hogy van folytatás, mert nagyon kíváncsi vagyok!
Egy biztos, ez egy nagyon különleges könyv minden szempontból és érdemes elolvasni!

Filmnézés ON! XD

>!
Nuwiel SP
Orson Scott Card: Végjáték

Olvastam már fantasyt Cardtól (A kegyelem ára), most pedig olvastam sci-fit is. Ez az ember egy zseni, képes elérni, hogy késő éjjelig olvassam, korán reggel első mozdulatommal a könyvolvasó felé nyúljak, és minden szabad percemben elővegyem. Hiába olvastam már tőle, hiába számítottam rá, hogy nem kíméli a szereplőit, ismét meglepett, milyen kegyetlenül el tud bánni velük, hogy rajtuk keresztül mindenféle kérdéseket vessen fel, kezdve attól, meddig mehetünk el a faj túlélése érdekében, odáig, hogy elég érettek vagyunk-e már ahhoz, hogy kilépjünk a csillagokba, és együtt éljünk másokkal? Úgy játszik a hangulattal és az érzelmekkel, mint más a hangszerrel, hogy hol sajnáljam Endert a vele történtek miatt, amik egy átlagos embert összeroppantanának és őrületbe kergetnének, ha nem öngyilkosságba, hol a helyébe vágyjak és én is olyan leírhatatlanul jó parancsnok lehessek, mint ő, flottákat irányíthassak és háborúzhassak.

>!
zamil
Orson Scott Card: Végjáték

Nehéz bármit is mondani erről a könyvről, mert már mindent elmondtak az előttem értékelők.
Szóval röviden tetszett, nagyon tetszett, a végén sorra ért a meglepetés, pedig addig egyszerű, érthető történetnek tűnt. Ritkán lep meg egy könyv ennyire, bár tény itt mélyen belemerültem, így nem volt időm elmerengeni.
Tényleg csak ajánlani tudom.

>!
Móra, Budapest, 1991
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631167321 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
ponty
Orson Scott Card: Végjáték

Előre is elnézést, hogy így a pálya széléről, de nem tudom kikerülni, hogy a sportvilág, és elsősorban az amerikai foci oldaláról közelítsem a Végjátékot. Annyira egyértelműen adja magát ugyanis, hogy ez már ziccer. Másrészt előfordulhat, hogy amúgy is kevesen teszik, tették ezt.

Szóval azon túl, hogy Ender egy lehetséges megváltó, egyben a draft, vagyis a profi amerikai sportok, egyetemi játékosbörzéjének az egy per egyes játékosa is. Ami persze egy és ugyanaz. Ő a real deal. Tehát olyan rendkívüli képességekkel felruházott fiatal tehetség, akit a liga legrosszabb helyzetben lévő csapata kíván magának, hogy a franchise arca, és vezére legyen. Vagyis egy quarterback.*

Endert tehát kiválasztják a klub, vagyis az emberiség megváltójának, és ugyanúgy monitorozzák a pályán és pályán kívüli viselkedését, rangsorolják, próbára teszik, mint a profinak készülő amerikai focistákat. Még a katonai iskola versenye is hasonlít, amennyiben területszerző játékról van szó, de ez nem is annyira fontos. A lényeg, hogy ez alapján a bot egyszerű váz alapján, a könyvnek tetszeni kellett volna nekem, és ez nem történt meg. Azért nem, mert nekem olyan volt, mint valami gyenge amerikai sportfilm, amiben a hazai csapat nagy hátrányba kerül a meccs elején, aztán félidőben összeszedik magukat, és hihetetlen fordítás után győzelem lesz a vége. Mindezt hiteltelen képeken illusztrálva. Különösen fájó volt a ranglista kérdés. Ender úgy lesz listavezető, ahogy Koplárovics Béla nemzeti hős a Man. Unitednek a gólvonalról lőtt győztes góljával. Egy Bélának ezt elnézzük, az amerikai sportok ranglistáiban csak simán lehetetlen, hogy megessen, egy sci-fi-ben pedig szerintem elég kínos, hogy kellő számú adat hiányában rangsoroljanak a lista élére valakit.
A pszichológiai háttere egyébként jó volt, ebben Card amúgy is jó szokott lenni, csak ezt a jó hátteret szerintem önmagához képest elég silányul írta meg. Mintha csak egy vázlatot olvastam volna, amiben ráadásul a testvérek szereplései, és az Ender féle fejezetek előtti, közötti, felső vezetés tanácskozásai olyan modorosan irodalmiak voltak, amire Cardtól pont nem számítottam. És végül a nagy fordulat. Lehet, hogy csak azért, mert nem a kiadásának évében olvastam, de cseppet sem lepett meg és cseppet sem volt hatásos. Inkább olyan bágyasztóan egyértelmű.
Végeredményben, sci-fi-ként nem tudom, hogy milyen (picit csodálkozom rajta, bár saját szakértelem híján elfogadom, hogy ez kultikus meg alapmű), de csak könyvként nekem elég közepes, rém kiszámítható és sajnos hatástalan volt.

* Amerika már csak ilyen. Minden iskolában elnököket és quarterbackeket nevelnek. A többiek meg színészek lesznek.

2 hozzászólás
>!
Jaina
Orson Scott Card: Végjáték

Régóta várólistás volt ez a könyv és nem kellett csalódnom: valóban annyira jó, mint amennyire a molyos értékelések alapján tűnik. Néha már nem tudtam, hogy hova lehet tovább feszíteni a húrt, őszintén sajnáltam szegény Endert. A történet vége pedig…még mindig a hatása alatt vagyok.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Vannak időszakok, amikor a világ újraszervezi önmagát, és ilyen időszakokban a helyesen megválasztott szavak képesek megváltoztatni a világot.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szó
>!
Blissenobiarella

A vak düh rossz tanácsadó. Ender hideg fejjel tudott haragudni, így vált a düh eszközzé a kezében. Bonzo ellenben felpaprikázódott, s ezért ő vált a düh eszközévé.

Hetedik fejezet, Szalamander (Móra, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Andrew "Ender" Wiggin
1 hozzászólás
>!
Shanara

Talán lehetetlen is eljátszani valaki mást anélkül, hogy eggyé ne váljunk az álcával.

160. oldal (Dáin, 2011.)

>!
Rika

– Maga egy szörnyeteg.
– Kösz. Ez azt jelenti, hogy emelést kapok?
– Csak kitüntetést. A kassza nem kimeríthetetlen.

23. oldal (Dáin, 2011)

>!
Chöpp 

Sokáig tartott, míg rájöttem, hogy gyűlöltem és gyűlölöm magam. Hidd el, hogy így van. A végén erre az eredményre jutottam: abban a pillanatban, amikor tökéletesen megértem az ellenségemet, de annyira, hogy már le tudom győzni, abban a pillanatban meg is szerettem őt. Azt hiszem, lehetetlen a másikat igazán megérteni, megérteni, hogy mit akar, hogy miben hisz, és közben nem megszeretni, de úgy, ahogy ember önmagát szereti. És akkor, abban a szent pillanatban, amikor felébred bennem iránta a szeretet…
– Megvered. – A lány e pillanatban nem félt a fiú megértésétől.
– Nem, nem érted. Elpusztítom. Lehetetlenné teszem a számára, hogy az életben még egyszer megbánthasson. Fölaprítom, szétmorzsolom, míg végül megszűnik létezni.

293. oldal

>!
Chöpp 

Korán az ágyba és jó korán talpra, ettől lesz mindenki vaksi és bamba…

339. oldal

>!
Shanara

A hatalom mindig azoké lesz, akik mohón vágynak rá (…).

165. oldal (Dáin, 2011.)

>!
Lunemorte MP

Az emberiség nem kéri tőlünk, hogy legyünk boldogok. Csak azt kéri, hogy a kedvéért legyünk kiválóak. Első az életben maradás, aztán, ha sikerül, jöhet a boldogság.

F. Nagy Piroska fordítása (2013)

>!
Maya 

Csak tanítok, tanítok, és nincs, aki tanuljon.

312. oldal - Ender tanára (Unio Mystica, 2013)

>!
patricia

– Verd meg a hangyokat. Aztán gyere haza, és nézd meg; ki figyel oda Peter Wigginre. Nézz a szeme közé, amikor az egész világ téged szeret és tisztel. Látni fogod a szemében a bukást. Így fogsz győzni, Ender.
– Nem érted – mondta a fiú.
– De igen.
– Nem, nem érted. Én nem akarom megverni Petert.
– Hát mit akarsz?
– Azt akarom, hogy szeressen.

367. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Végjáték sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Haldeman: Örök háború
Ann Leckie: Mellékes igazság
Frank Herbert: A Dűne
Frederik Pohl: Az átjáró
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VI.
Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány
Connie Willis: Ítélet könyve