Shadows ​in Flight (Enderverse) (Ender's Shadow 5.) 3 csillagozás

Orson Scott Card: Shadows in Flight Orson Scott Card: Shadows in Flight Orson Scott Card: Shadows in Flight Orson Scott Card: Shadows in Flight

Ender's Shadow explores the stars in this all-new novel…

At the end of Shadow of the Giant, Bean flees to the stars with three of his children--the three who share the engineered genes that gave him both hyper-intelligence and a short, cruel physical life. The time dilation granted by the speed of their travel gives Earth's scientists generations to seek a cure, to no avail. In time, they are forgotten--a fading ansible signal speaking of events lost to Earth's history. But the Delphikis are about to make a discovery that will let them save themselves, and perhaps all of humanity in days to come.

For there in space before them lies a derelict Formic colony ship. Aboard it, they will find both death and wonders--the life support that is failing on their own ship, room to grow, and labs in which to explore their own genetic anomaly and the mysterious disease that killed the ship's colony.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Tor Books, New York, 2013
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780765368669 · ASIN: 0765368668
>!
Tor Books, New York, 2012
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780765332004

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Marcus>!
Orson Scott Card: Shadows in Flight

A Shadow alsorozat ötödik kötetében Bean és a három „elveszett” gyermek sorsát ismerhetjük meg. Hiába telt el több száz év (ami a fénysebesség közeli tempóval haladó űrhajón csak öt év), a genetikusok nem találtak megoldást a gigantizmus gyógyítására. Talán már el is felejtették a Delphiki-családot a Földön és kolóniáin, de ők maguk hiába gyermekek még, Bean-hez hasonlóan máris szuperintelligensek. Így például egyikük maga is genetikai kutatásokat folytat, és a másik kettőnek is megvan a saját területe.

Amikor azonban találkoznak egy elhagyatott űrhajóval egy távoli bolygó fölött, akkor érdekes választások elé kerülnek. Bean és a gyerekek zsenialitása viszi előre a történetet, de közben jóval nagyobb horderejű dolgokra is fény derül, amelyek kihatással lesznek az Ender-kvartettben történtekre is.

A gyermekek személyisége eleinte – főleg amiatt, ami a regény legelején történik – zavaró volt, de aztán helyrerázódott a dolog, és végül is így lett hiteles a történet. Mint ahogy az Ender in Exile szépen reflektál a Shadow sorozat eseményeire, ez a könyv is jól gyúrja össze a szálakat, és előveszi az egyik legérdekesebb kérdést, ami az Exile-ban felmerült. Kicsit aránytalannak éreztem a történéseket, a könyv utolsó harmada simán lehetett volna kétszer ilyen hosszú (ilyet ritkán mondok). Másrészt pedig nincs igazi lezárás sem, amire valószínűleg azért volt szükség, hogy a Shadows Alive – amiben majd minden szál összeér, és kronológiailag elvileg az utolsó könyv lesz a sorozatban – dramaturgailag a megfelelő ponton vehesse fel a szálakat. Reméljük, ott még egyszer, utoljára megcsodálhatjuk Card írói zsenialitását.

2 hozzászólás
ideali_zed>!
Orson Scott Card: Shadows in Flight

Nem a kedvencem az Enderverse-ből, az biztos, de elég izgalmas volt ahhoz, hogy átpörgessek rajta.
A gyerekek személyisége elég plasztikusra sikeredett az én szememben. Nagyon meghatározta a személyiségüket a nevük, ami szokatlan Cardtól.
Ennek ellenére jó olvasmány volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Melissa Landers: Invaded
Evangeline Anderson: Claimed
Steve Perry: Nightmare Asylum
Steve Perry – Stephani Perry: Prey
Alan Dean Foster: Alien
Vernor Vinge: Children of the Sky
Pittacus Lore: I am Number Four
James Blish: A Case of Conscience
James S. A. Corey: The Churn
John Ringo: A Hymn Before Battle