First ​Meetings in Ender's Universe (Enderverse) 2 csillagozás

Orson Scott Card: First Meetings in Ender's Universe Orson Scott Card: First Meetings in Ender's Universe

Meet ​Andrew „Ender” Wiggin, the unforgettable boy-hero of Ender's Game--winner of the Hugo Award and the Nebula Award for Best Novel--and enter his Universe through this collection of stories.

„The Polish Boy” is John Paul Wiggin, the future father of Ender. In the years between the first two Bugger Wars, the Hegemony is desperate to recruit brilliant military commanders to repel the alien invasion. They may have found their man--or boy--in John Paul Wiggin….

In „Teacher's Pest”-a novella written especially for this collection--a brilliant but arrogant John Paul Wiggin, now a university student, matches wits with an equally brilliant graduate student.

„The Investment Counselor” is set after the end of the Bugger Wars. Banished from Earth and slandered as a mass murderer, twenty-year-old Andrew Wiggin wanders incognito from planet to planet as a fugitive--until a blackmailing tax inspector compromises his identity and threatens to expose Ender the… (tovább)

First Meetings címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Tor Books, United States of America, 2004
212 oldal · ISBN: 9780765347985 · Illusztrálta: Craig Phillips
>!
Tor Books, USA, 2003
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780765308733 · ASIN: B0087AVS6K · Illusztrálta: Craig Phillips

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Marcus>!
Orson Scott Card: First Meetings in Ender's Universe

A Tor Books valamilyen agymenése miatt ezt a könyvet a tiniknek pozicionálták, ennek megfelelően még illusztrációk is vannak benne (szerintem viszonylag gyengék), és valószínűleg arra szolgálna, hogy bevezesse a fiatalokat az Ender sorozatba. De sem a tini-, sem a bevezetés-jelleg nem igaz egyik történetre sem, ez a kötet bizony hardcore Ender-fanoknak való, akik már nagyjából mindent elolvastak ebből az univerzumból, és még egykis plusz morzsára vágynak, hogy legalább néhány tucat oldalig visszatérhessenek az Orson Scott Card teremtette világba.

The Polish Boy: Ebben a novellában a még nagyon fiatal John Paul Wiggin-t, Ender jövendő apját ismerhetjük meg, aki családjával ekkor még Lengyelországban él, és hát bizony zseni. És ahogy Card ábrázol egy zsenit, el is hisszük neki, hogy az. Jóval inkább karakterrajz, illetve érdekes adalék az Ender és a Shadow sorozatok eredettörténetéhez, mint bármi más, de persze néhány filozofikus kérdés is felmerül közben. Az egyetlen bajom ezzel, és igazából a kötet többi három írásával is az, hogy ebben a terjedelemben nem tudja igazán mélyen ábrázolni a karaktereket Card, és a központi filozófiai témára sem jut elég idő. Mindig a túlírtságon húzom a számat, de ezúttal tényleg megérdemelt volna többet ez a történet, akár a következővel összefűzve. Szóval ez olyan Card-osan volt gyenge. 4,5/5

Teacher's Pest: Maradunk John Paul Wiggin-nel, aki ezúttal már egyetemre jár, ráadásul Amerikában. És mivel továbbra is zseni, ezért a tanárokkal is érdekes a viszonya; különösen az új tanárnővel, aki egy új tudomány alapjait szeretné tanítani. Ugyanazok a dolgok igazak rá, mint az előző novellára, azaz lehetne hosszabb több dolog miatt is, viszont van benne egy nagyon érdekes adalék az egész Ender sagához. 5/5

Ender's Game: Az eredeti Ender's Game novellára már régóta nagyon kíváncsi voltam, ezért örültem, hogy ez is belekerült ebbe a kötetbe (de egyébként online ingyen olvasható Orson Scott Card honlapján). Valahol a „nagy” történet közepén kezdünk, nagyjából ott, ahol a kezdeti sikerek után Ender megalapítja a Dragon Army-t. Bean is szerepet kap mellette, és persze a katonai vezetők, de a regényből ismert többi karakter nincsen jelen, vagy csak említés szintjén tűnik fel. Nehéz eldönteni, hogy a regény ismerete nélkül tudtam-e volna, hogy miről van szó, mivel a nullgravitációs harcokról és úgy általában a Battle School-ról túl sok infót nem ad.
Bár jó novella ez, és persze látszódik is benne a potenciál – amiért megérdemelten kapta meg a a legjobb új írónak járó John W. Campbell díjat 1978-ban –, a regényhez képest hiányérzetem volt. A nagy dilemma/csattanó és a karakterek is laposabbak voltak így, és inkább késztetett hümmögésre a vége, mint hogy letaglózott volna. És úgy érzem, hogy a regény ismerete nélkül is ezt mondanám. 4/5

The Investment Counselor: Ez már a felnőtt Ender első kalandjainak egyike, időrendileg valahol az Ender in Exile történetei után játszódik. Ender eléri azt a kort, amikor már szabadon rendelkezhet saját – az űrutazás miatti időtorzulás eredményeként évszázadok óta kamatozó – vagyonával. Úgyhogy első lépésként adóbevallást kell készítenie, ráadásul alaposabban át kellene néznie a befektetéseit, de ez nagyon nem egyszerű, még neki sem. És aki olvasta a Shadow sorozatot, sejtheti, hogy ki is lesz a befektetési tanácsadója… 4,5/5

Ahogy fentebb is írtam, ez a könyv azoknak lesz igazi csemege, akik már a legtöbb Ender könyvet olvasták, ők pedig eléggé fanatikusok ahhoz, hogy nekik kötelező legyen.

Fanni_Dorottya>!
Orson Scott Card: First Meetings in Ender's Universe

Bár nem arról szól, amit vártam volna (pedig a cím még úgy-ahogy passzolt is volna a descoladore-okkal való kapcsolatteremtéshez), határozott javulás az előző könyvhöz képest. A kedvencem az utolsó elbeszélés (novella?) volt, de élveztem az Ender szüleiről szóló részeket is. A fél csillag levonást a Végjátékos részért kapja, szerintem felesleges volt itt – aki ezt a könyvet olvassa, nagy valószínűséggel túl van már a Végjátékon. Szívesebben olvastam volna helyette inkább valami újat, vagy ha már mindenképpen ezt a történetet akarta elmondani az író, akkor más szemszögből (akár Ender távozásáról a család nézőpontjáról, ahogy az egyes családtagok lassan továbblépnek).


Hasonló könyvek címkék alapján

Isaac Asimov: The Complete Robot
An Enchanted Season
Ted Chiang: Exhalation
Marissa Meyer: Glitches
Dan Wells: Isolation
Ilona Andrews: Silver Shark
Robin Hobb – Megan Lindholm: The Inheritance and Other Stories
William Gibson: Burning Chrome
Alexandra Bracken: In Time
Ted Chiang: The Merchant and the Alchemist's Gate