Ender's ​Shadow (Ender's Shadow 1.) 12 csillagozás

Orson Scott Card: Ender's Shadow Orson Scott Card: Ender's Shadow Orson Scott Card: Ender's Shadow

Orson ​Scott Card brings us back to the very beginning of his brilliant Ender Quartet, with a novel that allows us to reenter that world anew.

With all the power of his original creation, Card has created a parallel volume to Ender's Game, a book that expands and compliments the first, enhancing its power, illuminating its events and its powerful conclusion.

The human race is at War with the „Buggers”, an insect-like alien race. The first battles went badly, and now as Earth prepares to defend itself against the imminent threat of total destruction at the hands of an inscrutable alien enemy, all focus is on the development and training of military geniuses who can fight such a war, and win.

The long distances of interstellar space have given hope to the defenders of Earth--they have time to train these future commanders up from childhood, forging then into an irresisible force in the high orbital facility called the Battle School.

Andrew „Ender”… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Starscape, 2002
470 oldal · ISBN: 9780765342409
>!
Tor Books, New York, 2000
468 oldal · ISBN: 9780812575712 · ASIN: 0812575717
>!
ISBN: 9781574534931

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Marcus P>!
Orson Scott Card: Ender's Shadow

Mennyi buktató volt ebben a sztoriban, és Card nem csak szimplán kikerüli őket, hanem kitűnő regényt kerekít belőle. Azt hiszem, a legtöbb értékelésben szereplő „az Ender's Game, csak más szempontból elmesélve” egyáltalán nem fedi azt, amiről ez a könyv valójában szól.

Adott Bean karaktere, akit az Ender's Game-ben egy szimpatikus gyerekként ismerhettünk meg, aki „majdnem olyan okos, mint Ender”. A valóság – és így tulajdonképpen az eredeti Ender-sztori is – azonban ennél komplikáltabb.

A szó szerint kicsi Bean-t Rotterdam utcáin ismerjük meg, ahol más utcagyerekek között, velük együttműködve és ellenük harcolva nő föl. Pontosabban nem tölt itt igazán sok időt, mielőtt egy apáca felfedezi, kitanítja, és a Battle School-ba küldi, de valójában itt alakul ki a folytatásokban kibontakozó történet alapja. Bean pedig… hát, talán csalódás lesz egyeseknek a személyisége, de végül is pont ez a fajta személyiség kell majd Ender mellé a végső összecsapásban, másrészt az Ender's Shadow sorozat éppen ennek a személyiségnek az alakulásáról szól.

A Battle School-t egészen más szempontból látjuk, sokkal jobban megismerjük a háttérben zajló eseményeket, mert Bean is okos, akárcsak Ender, de egészen másképpen. És épp az a szép a történetben, hogy eszerint csak így, Bean és Ender együttműködésével lehetett legyőzni az idegeneket, másképp nem.

Az újabb csaták és kihívások helyett ebben a könyvben az elmélkedés, a karakterrajz dominál, de így is nagyon olvastatja magát. Card nagyon ért hozzá, hogy állandó akció hiányában se érezzük túlírtnak a regényt, nincsenek felesleges, vagy feleslegesen túlhúzott részek.

Akinek tetszett az Ender's Game, olvassa el ezt is, nem fog csalódni.

Rosaliacska >!
Orson Scott Card: Ender's Shadow

Sokáig tartott mire rászántam magam hogy belekezdjek, miért is akarnám elolvasni ugyanazt a könyvet mégegyszer? De aztán persze teljesen más képet festett elém egy teljesen más szemszögből. Bean karakterfejlődése új fényben tüntette fel Endert. Milyen lenne pl a Harry Potter Hermione szemszögéből?
Továbbá érdekes volt jobban belelátni a tanárok döntéseibe, motivációikba.

rpeter88>!
Orson Scott Card: Ender's Shadow

Kiváló könyv, a Végjáték történetét nem fordítja a feje tetejére, csak hozzáad, megmutat más nézőpontokat is. Mindenképp ajánlom, de inkább csak a Végjáték elolvasása után, mivel a vége erősen spoileres a történet szempontjából.

acerola>!
Orson Scott Card: Ender's Shadow

Újraolvastam az Ender's Game-et mielőtt ebbe belekezdtem. Ugyanazt a történetet meséli el egy másik szereplő szemszögéből. Néhol éreztem némi erőlködést, hogy a két könyv összepasszoljon. A történetben nem fedeztem fel nagy ellentmondásokat, de a könyv hangulatában és a szereplők ábrázolásában érezhető némi különbség. Mindazonáltal egy olvasható, szórakoztató mű.
A gyerek Enderrel sokkal jobban tudtam azonosulni mint a sorozat további köteteiben szereplővel. Ez a kötet visszarepít ebbe a világba. Nem sikerül elérni az első kötet nagyságát, de azért megteszi.

nandras>!
Orson Scott Card: Ender's Shadow

A Bean vonal nem ütött akkorát mint az Ender, de ez az első még tetszett.


Népszerű idézetek

MiZo>!

– And here I thought my clearance level would open any door.
– We invented a special new category of security, called 'Not for Sister Carlotta.'

231. oldal


A sorozat következő kötete

Ender's Shadow sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Dashner: The Fever Code
Melissa Landers: Invaded
Pierce Brown: Golden Son
Patrick Ness: Monsters of Men
Scott Westerfeld: Leviathan
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Drew Williams: The Stars Now Unclaimed
Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey
Robert A. Heinlein: Starship Troopers
Marko Kloos: Lines of Departure