Ender's ​Game (Ender's Game 1.) 67 csillagozás

Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game Orson Scott Card: Ender's Game

The human race faces annihilation. An alien threat is on the horizon, ready to strike. And if humanity is to be defended, the government must create the greatest military commander in history. The brilliant young Ender Wiggin is their last hope. But first he must survive the rigours of a brutal military training program – to prove that he can be the leader of all leaders. A saviour for mankind must be produced, through whatever means possible. But are they creating a hero or a monster? This is the multiple award-winning classic ENDER'S GAME – a groundbreaking tale of war, strategy and survival.

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tartalomjegyzék

>!
Tor Books, New York, 2013
324 oldal · ISBN: 9780765370624
>!
Orbit, London, 2013
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780356501888
>!
Macmillan, London, 2013
ISBN: 9781427235398 · Felolvasta: Stefan Rudnicki, Harlan Ellison

7 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Andrew "Ender" Wiggin · Valentine Wiggin · Peter Wiggin


Kedvencelte 20

Most olvassa 4

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Juci P
Orson Scott Card: Ender's Game

Szüzanyám, én ezt eddig miért nem olvastam? Jó kis klasszikus pszichologizálós sci-fi, ami az ilyen szülőegységeknek, mint én, különösen is alattomos módon pengeti a lelki húrjait a gyerektéma miatt ugyebár. Az még érdekelt volna, hogy mi történt Enderrel a könyv kezdete előtt, mármint hogy konkrétan hogyan készítették fel erre az egészre, hogy mitől rendelkezik hatévesen egy született stratégába oltott pszichológus minden képességével; ebbe akár bele is lehetne kötni, de speciel ez a regény ezen a téren kívánja meg a kétkedés felfüggesztését, én meg minden további nélkül megadtam neki, olyan sodró volt a történet és izgalmas ez a lelki folyamat.
Azt per pillanat nem tudom elképzelni, ebből hogy lett hétrészes sorozat, úgyhogy kénytelen leszek elolvasni :)
Ugye mondanom sem kell, hogy ezek után mennyire várom a filmet? Jó, biztos nem lesz ennyire király, de azért na. A könyv felénél nem bírtam tovább, és megnéztem a trailert, de szerencsére Harrison Fordot eléggé tökéletes választásnak tartom Graff szerepére, azt nem vágtam le, hogy Ben Kingsley ki lesz, a kisfiú meg egy random kisfiú, úgyhogy olyan nagyon nem zavarta meg a fejemben élő képet :)

16 hozzászólás
>!
virezma P
Orson Scott Card: Ender's Game

A sci-fi alapvetően kívül esik a komfortzónámon, bár már tágítottam a határaimat ez irányban. Erre a könyvre a Moly hívta fel a figyelmemet.
A legnagyobb erősségének azt tartom, hogy sokkal több van benne, mint izgalmas sztori. Pedig már önmagában a cselekmény, az állandó feszültség miatt is letehetetlen. Nagyon komoly filozófiai, pszichológiai, társadalmi kérdéseket vet föl, úgymint a választás szabadsága, a gyermekkor és a felnőtté válás, testvérkapcsolatok, család, nevelés-oktatás, bizalom, rivalizálás, az én és a világ (egyén és társadalom) viszonya, másnak lenni, miért van háború, léteznek-e értelmes lények a világűrben, és mi a szándékuk stb. Még a munkahelyemen is sok helyzetben eszembe jutott. Például Endernek meg kell tanulnia vezetővé válni, másokat motiválni, irányítani, tanítani, stratégiát alkotni és rávezetni másokat, hogy megvalósítsák azt. Mindeközben (szó szerint) fel kell nőnie a feladathoz. Iszonyatos nyomás van rajta.
Sok motívum ismerős volt nekem a Harry Potterből (például a különböző házak pontversenye, Dumbledore, még a kviddics is) és Az éhezők viadalából, pedig azok jóval később íródtak. Természetesen mindenféle felnőtté válási alapmű is eszembe jutott, pl. A legyek ura, Iskola a határon, Törless iskolaévei (bár utóbbira szinte egyáltalán nem emlékszem, csak arra, hogy valami kínzás volt benne), meg a Gattaca, a Mátrix és az A. I.: Mesterséges intelligencia című filmek.
Amiért Ender egy nagyon szerethető figura, az az, ahogyan gondolkodik. Amikor egy problémával kerül szembe, azt több szemszögből is megvizsgálja. Megfigyel, és következtetéseket von le. Sőt ennél tovább megy, előre felkészül különböző kitalált helyzetekre, ezért váratlan szituációban is gyorsan tud alkalmazkodni és újra tervezni. De nem is erre gondoltam, amikor a szerethetőséget említettem. Hanem hogy egy nagyon kemény, gyilkos világban érző ember marad, olyan, aki folyamatos önvizsgálatot tart, retteg attól, hogy gyilkossá válik. Közben odafigyel másokra is, megérti, hogyan működnek, és képes meglátni az ellenségben a jót.
A főszereplő mellett nagyon érdekes a két testvér figurája, emellett beleláthatunk a parancsnokok közt zajló párbeszédekbe is, amelyekről Ender nem tud. Ezek a hiperintelligens gyerekek rájönnek, hogy a felnőttek nem mindentudók, sokszor gyengék, éretlenek, tanácstalanok, manipulálhatók. Az is kiderül, hogy nem várható tőlük segítség. Minden helyzet egy teszt, egy kihívás, amit egyedül kell megoldani, a tanítómester az ellenség, az ellenség a tanítómester, és hiába mondod, hogy de hát te csak egy gyerek vagy.
Mindezen belső konfliktusokon túl a könyv fontos és hátborzongató, egyszersmind aktuális olvasata, hogy az itt ábrázolt világ még valóra válhat. Persze nem tökéletesen ebben a formában, de valóra válhat a hatalmak átrendeződése (itt mondjuk érthető okokból az orosz–amerikai bipolaritás érvényesült), valóra válhat a születésszabályozás és a génmanipuláció (erről meg a Gattaca jutott eszembe), az űrutazás, egy újabb világháború; és van, ami már napjainkban is érezhető, ti. az információ, azon belül az internet hatalma.

>!
Szamღca 
Orson Scott Card: Ender's Game

Kifejezetten erdekes volt es helyenkent megrazo vegigkovetni ahogy egy kisfiubol katonat kepeznek ki…. Nagyon teteszett hogy egyszerre mutatta be a kikepzok gondolatait, meglatasait neha bizonytalansagukat es a kisfiu, Ender gondolatait; felelmeit, erzeseit….
Tegnap a filmet is megneztem, es bar sajnos sok reszt kihagytak, atugrottak ennek ellenere nagyon tetszett ahogy az egeszet bemutattak,. Nagyon latvanyos volt….

14 hozzászólás
>!
Noro
Orson Scott Card: Ender's Game

Kiválasztottnak lenni nem könnyű, főleg nem gyerekként. De a Végjátéknál kevés történet mutatja be jobban, micsoda teher is ez. A történet látszólag annak a sci-fi felfogásnak a klasszikus darabja, amely szerint az idegen lényeket nem lehet megérteni, de végül Card egy remek húzással a feje tetejére állítja az egészet.

>!
Salaander
Orson Scott Card: Ender's Game

Egyik kedvenc sci-fi sorozatom. Orson Scott Card minden könyve zseniális és letehetetlen, de az Ender's Game még ezek között is kiemelkedően magas helyen van.
Egy alig 300 oldalas kis könyv, amiben nem a terjengős leírások a jellemzőek, hanem a rövid és tömör, de annál inkább meglepő igazságok és tények kimondása és leleplezése. Ender és felnőttek szemszögéből is sok igazságot ismerhetünk meg az emberi világ működéséről és felépítéséről az emberi lélekről nem is beszélve.
Rövid és tömör könyv annyi mondanivalóval ami egy értékelésbe nem fér bele, de csak ajánlani tudom minden korosztálynak!

>!
Tor Books, United States of America, 1994
324 oldal · ISBN: 9780812550702
>!
iquexy P
Orson Scott Card: Ender's Game

Igazán jó regény. Sodró, lendületes történet, plasztikus leírások, és nagyon jó lélektani ábrázolás. A majdnem vége valami észvesztően jó, az igazi vége pedig enyhíti a harmadik háború következményét, és talán megnyugvást és békességet hoz a két szembenálló faj számára. Mivel nem hard sci-fi, a technika – egy-két kisebb módosítással – még ma is megállja a helyét. A battle room pedig nagyon felizgatta a fantáziám.

>!
Tom Doherty Associates, New York, 2008
324 oldal · ISBN: 9780812550702
>!
patakizs P
Orson Scott Card: Ender's Game

Alapvetően ismét gondban vagyok az értékeléssel, mivel angolul olvastam a könyvet, és hiába értettem szinte mindent, hiába szótározgattam lelkesen, azért mégis más, mint magyarul. Már csak azért is, mert a szótárazgatás megtöri a lendületet. A másik, ami miatt nehézkes volt, az a harcok leírása. Még magyar olvasás mellett is gyakran nehéz vizualizálnom, ki mikor mit csinált, angolul pedig még nehezebb. Ezért az elején nem is voltam túl lelkes, végig lassan haladtam. Aztán megtörtént a nagy pofon, illetve a végén a második, és ettől jobb lett az egész.
Viszont nagyon utálom, ha egy gyereket bántanak. Mindegy, hogy fizikailag vagy lelkileg. spoiler

>!
Marcus
Orson Scott Card: Ender's Game

Végig imádtam, ilyen hosszúságban még pont nem volt sok a kihívás/megoldás jellegű események sora. Ender maga zseniális (tényleg), és tetszett az az írói megoldás is, hogy a fejezetek nagy részében Ender saját belső, több szempontból is beszűkült nézőpontján keresztól szemlélhetjük a világot – pontosabban Ender nagyon kicsi világát, ami annál nagyobb hatással van az igazi, „nagy” világra. (Érdekes egyébként, hogy több kritikus is ezt hibának rója fel, holott szerintem ez nyilvánvalóan direkt írói húzás.)
Negatívum? Talán az, ami az egész Ender kvartettnél hiba: a nagyon beleerőltetett folytatás-felvezetés. Bár ez itt még nagyjából megbocsátható, mivel ugye az eredeti novella lett kibővítve úgy, hogy a Speaker for the Dead története és karakterei ne a levegőben lógjanak.

>!
Rosaliacska
Orson Scott Card: Ender's Game

Hol volt ez a konyv eddig es en mert nem hallottam rola. Es meg tudott lepni meg ketszer is a vegen. Ugy nez ki meg van az uj kedvencem.

>!
Tor Books, New York, 2010
356 oldal · ISBN: 0812550706 · ASIN: B003G4W49C
>!
nalyo
Orson Scott Card: Ender's Game

Nagy kedvenc, jól körüljárja, milyen torzulásokat okozhat, a folyamatos manipulálás, a „tökéletes” stratéga kinevelése.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

An enemy, Ender Wiggin," whispered the old man. "I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy shows you where you are weak. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher.

Kapcsolódó szócikkek: Andrew "Ender" Wiggin
>!
Cheril

I've lived too long with pain. I won't know who I am without it.

>!
Cheril

I will remember this, thought Ender, when I am defeated. To keep dignity, and give honor where it's due, so that defeat is not disgrace. And I hope I don't have to do it often.

Kapcsolódó szócikkek: Andrew "Ender" Wiggin
>!
Cheril

I taught you everything you know. But I didn't teach you everything I know.

>!
MiZo

– Val, trust me. I know what I'm doing.
– How do you know? You're not any smarter than me, and you've never done this it either.
– I'm thirteen and you're ten.

>!
KatieV

„What was in there?” asked Abra.
„The answer,” said Ender.
„To what?”
„My question.”

Kapcsolódó szócikkek: Andrew "Ender" Wiggin
>!
virezma P

Children are a perpetual, self-renewing underclass, helpless to escape from the decisions of adults until they become adults themselves.

xx (Introduction)

>!
virezma P

If the story means anything to you at all, then when you remember it afterward, think of it, not as something I created, but rather as something we made together.

xxvi (Introduction)

>!
AsesinaReina

„[…] I hope it isn't him. I do.”
„Cheer up. The buggers may kill us all before he graduates.”
Graff smiled. „You're right. I feel better already.”

36. oldal ('13)


A sorozat következő kötete

Ender's Game sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Haldeman: The Forever War
Ann Leckie: Ancillary Justice
Frank Herbert: Dune
Frederik Pohl: Gateway
Connie Willis: All Clear
Larry Niven: Ringworld
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
Vonda N. McIntyre: Dreamsnake
Arthur C. Clarke: Rendezvous With Rama
N. K. Jemisin: The Stone Sky